Marc Nihot – Mail aan Kabinet Den Helder + Marten Visser – Schuiling nooit ontmoet, hem de hand schudden + Ad Bak – Veel belangstelling afscheid burgemeester + Ambtsketting

Mail aan Kabinet Den Helder, 20 september 2019

Van: info@robscholtemuseum.com
Verzonden: vrijdag 20 september 2019 16:59
Aan: kabinet@denhelder.nl
Onderwerp: Afscheidsreceptie burgemeester Koen Schuiling

Geachte heer, mevrouw,

Bij deze willen wij graag doorgeven, dat wij naar de afscheidsreceptie gaan van burgemeester Koen Schuiling.
Namens het Rob Scholte Museum zullen wij komen met een afvaardiging van vijf personen.

Met vriendelijke groet, namens het gehele team,

Marc Nihot

Ze heeft burgemeester Schuiling nooit ontmoet, toch wil Janneke Schehling hem de hand schudden

Den Helder, 25 november 2008. Foto-reportage brochure KIM

Koninklijk Instuut voor de Marine te Den Helder (foto defensie.nl)

Hij schreef van die mooie persoonlijke stukjes

Den Helder – Ze stelt zich maar een beetje verdekt op. Wat achteraf, uit de drukte. Janneke Schehling uit Den Helder voelt zich ietwat onwennig, deze donderdagmiddag in ’t Zaaltje van het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM).

Maar ja, lacht ze, Koen Schuiling heeft het toch duidelijk gezegd: iedereen is welkom op zijn afscheidsreceptie. “Dat vond ik nou zo leuk: dat ie ook de gewone mensen uitnodigde om te komen.’’ Nou: hier is ze dan. Speciaal naar het KIM gekomen om ’haar’ burgemeester de hand te schudden.

Ze is in de minderheid. Schehling is een van de zeer weinige ’gewone burgers’ deze middag in de statige zaal van het KIM. Voor de rest is de ruimte toch vooral gevuld met mensen, die beroepsmatig met de scheidende burgemeester te maken hebben gehad. Wethouders en oud wethouders van Den Helder. Bestuurders van buurgemeenten Texel, Hollands Kroon en Schagen, van de marine, van instellingen als de bibliotheek en de schouwburg. Ondernemers en mensen van allerlei verenigingen. Ze hebben Schuiling allemaal een keer ontmoet. Janneke Schehling niet. Maar toch heeft de burgemeester haar hart gestolen in de negen jaar, dat hij de scepter heeft gezwaaid in Den Helder.

Ouders

Ik las altijd de stukjes die hij schreef op de gemeentepagina in de krant. Hij schreef positief over Den Helder. En ook over persoonlijke dingen, over zijn ouders en zo. Dat kon ik echt waarderen.” Nog voor alle ’hotemetoten’ aansluiten in de rij om Schuiling de hand te schudden grijpt Schehling haar kans.

Ze ziet de burgemeester wat apart staan en schiet hem direct even aan. Om daarna de receptie meteen voor gezien te houden. “Ik heb mijn zegje gedaan, dus ik kan weer gaan.” Je mag als burgemeester dan de baas zijn in de gemeente, op je eigen afscheid heb je dan ineens niet zo heel veel meer te vertellen, zo blijkt donderdag. ’Geen toespraken’, heeft Schuiling bepaald. Maar ja, dat lukt nooit in een zaal vol politici en bestuurders. De nieuwe commissaris van de koning in Noord Holland, de commandant der zeestrijdkrachten, de commandant van het KIM: ze willen toch even een woordje tot Schuiling richten. Hem een klein presentje aanbieden. Een paar manchetknopen van de provincie, de Prins Hendrik legpenning van de marine. De 13 jarige Christian Blankenzee heeft zelf een portret van Schuiling getekend. Misschien dat de burgemeester het wel op zijn nieuwe werkkamer in Groningen gaat hangen. Waarom is Christiaan op de receptie? “Mijn moeder zit in de gemeenteraad.” Aha, hij moest mee dus? Nee, nee, lachen moeder Sacha Houtveen en zoon Christian: “Hij wilde het zelf.”

David Hasselhof

Een ding is zeker: in Groningen zal Schuiling niet meer beschermheer zijn van de reddingsbrigade, zoals hij in Den Helder wel was. Desiree Baltes, Koen Hufkens en Damian Dekker komen hem bedanken voor zijn steun. Baltes: “We hebben hem nooit voorbij zien rennen in een rode zwembroek zoals David Hasselhoff, maar hij was zeer geïnteresseerd in ons werk.”

En wat wenst Schuiling de stad die hij na negen jaar achter zich laat? Dat de koers, die is uitgezet voor de stadsvernieuwing wordt vastgehouden. En dat stadhuis op Willemsoord? Dat gaat prima samen met de museumhaven, weet Schuiling. “Maakt u zich geen zorgen. Het wordt fantastisch.”

Helderse Courant, 26 september 2019, 21:48

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190926_50984675/ze-heeft-burgemeester-schuiling-nooit-ontmoet-toch-wil-janneke-schehling-hem-de-hand-schudden-hij-schreef-van-die-mooie-persoonlijke-stukjes

Veel belangstelling voor afscheid burgemeester

Afscheid burgemeester Koen Schuiling (foto Ad Bak)

Afscheid burgemeester Koen Schuiling (foto' Ad Bak)

Afscheid burgemeester Koen Schuiling (foto's Ad Bak)

Afscheid burgemeester Koen Schuiling (foto's Ad Bak)

Afscheid burgemeester Koen Schuiling (foto's Ad Bak)

Afscheid burgemeester Koen Schuiling (foto's Ad Bak)

Afscheid burgemeester Koen Schuiling (foto's Ad Bak)

Afscheid burgemeester Koen Schuiling (foto's Ad Bak)

Afscheid burgemeester Koen Schuiling (foto’s Ad Bak)

Afscheid burgemeester Koen Schuiling (foto Twitter)

Afscheid burgemeester Koen Schuiling (foto's Twitter)

Afscheid burgemeester Koen Schuiling (foto Twitter)

Afscheid burgemeester Koen Schuiling (foto Twitter)

Afscheid burgemeester Koen Schuiling (foto's Twitter)

Afscheid burgemeester Koen Schuiling (foto’s Twitter)

Den Helder – De grote kantinezaal van het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) stroomde donderdagmiddag vol met vooral bewoners van Den Helder. Allemaal gekomen om van de gelegenheid gebruik te maken om persoonlijk afscheid te nemen van burgemeester Koen Schuiling. Na bijna tien jaar verruilt hij het burgemeesterschap met dat van Groningen.

De keuze om het KIM te gebruiken voor dit unieke moment had een praktische reden. Op World Maritiem Day bezocht het college, samen met de Noord-Hollandse commissaris van de koning, Arthur van Dijk, de Marine en kustwacht in Den Helder. Op uitnodiging van vice admiraal, Rob Kramer en KIM commandant, Kapitein ter zee Jaco de Bruijn, werd dankbaar gebruik gemaakt van de statige locatie voor het afscheid.

Hoewel Koen Schuiling gevraagd had geen cadeaus en speeches te geven kon presentatrice Marije Boessenkool niet verhinderen, dat dit toch op een aardige wijze werd gedaan. Eerst werd de Commissaris van de koning gevraagd hoe hij zijn bezoek heeft ervaren. Hij is zeer positief gestemd, omdat hij ziet hoe Den Helder hard werkt aan het kantelen van haar imago. Er is aandacht nodig voor het vestigingsklimaat en vooral de bereikbaarheid. Aan de mensen in Den Helder zal het niet liggen, want hij zag veel gemotiveerde harde werkers, die vooral nu willen doorpakken om zeker niet stil te blijven staan. Natuurlijk nam hij de gelegenheid ten baat Koen Schuiling te bedanken en veel succes te wensen. Omdat hij geen cadeaus wil, vroeg Van Dijk hem om een paar handgemaakte manchetknopen in bruikleen te aanvaarden.

Penning

Vice admiraal Kramer reikte de Prins Hendrik Penning uit. Deze penning is speciaal voor bijzondere burgers en is nog maar 14 keer eerder uitgereikt. Daarnaast had hij voor de verhuizing naar Groningen een survivalkist samengesteld, om toch enigszins voorbereid te zijn, mochten gas en elektriciteit uitvallen. Daarmee wenste hij hem een behouden vaart.
Van Kapitein ter zee Jaco de Bruijn, commandant van het KIM, ontving de burgervader een fraaie Officiersdolk.

Als laatste spreker kwam de jonge officier en CDA’er, Harmen Krul, aan het woord. Hij stipte nog eens aan hoe bijzonder Den Helder is. Als je met de Marine weggeweest bent en weer terugkeert naar onze stad, krijg je een gevoel van vertrouwde veiligheid, wanneer je die rode toren met zijn heldere licht ziet. Daar wachten vrouw, kinderen, familie en vrienden op je en kom je thuis. Nu is er bij defensie besloten om het volgende bevoorradingsschip naar Den Helder te vernoemen. Nadat Rob Kramer een poster van de scheepsbel voor de Zr. Ms Den Helder had uitgepakt, onthulde Harmen Krul de echte scheepsbel.

Bijdrage

Koen Schuiling bedankte de aanwezigen en mocht daarna nog lang handen schudden. In plaats van een persoonlijk cadeau stelde Schuiling een financiële bijdrage op prijs voor de in april 2020 te realiseren gedenkplaats voor onze voormalig Joodse stadsgenoten, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht. Opdat zij niet worden vergeten. Een bijdrage kan worden overgemaakt naar Stichting Herdenkingsstenen Den Helder: Rabobank NL14 RABO 0326898921.

Den Helder Actueel, 27 september 2019

Reacties:

Ton Otter
27 september 2019 at 07:54
grote kantinezaal, is niet helemaal juist het is het Zaaltje en is de huiskamer Van de adelborsten

Roel Prins
27 september 2019 at 10:40
Bak, de grote Kantinezaal ???????? Het Zaaltje bedoel je .

Roel Prins
27 september 2019 at 11:22
Helaas was ik verhinderd om erbij te zijn. Graag had ik geïnvesteerd welke aanhangers van het klimaatfraude-verdienmodel aanwezig waren. Ook bijzonder dat een burgemeester die de lokale democratie om zeep heeft geholpen een prijs krijgt. Ik ben benieuwd hoelang het nog duurt eer de burger de bestuurselite de deur uit schopt. Eerst de kwalijke oorlog tegen CO2 en nu daarbij de kwalijke oorlog tegen NOx. Onderwijs verworden tot indoctrinatie. Kwaliteit van onderwijs down the drain. En de verdieners aan dit alles steken elkaar veren in hun reet. Bijzonder ook dat de KM aan deze onzin mee doet. Mocht het zo zijn dat de komende winter echt koud wordt zal de bestuurselite dan excuses aanbieden? En vervolgens opstappen?

Ad
27 september 2019 at 12:17
… wat een poppenkast.

Richard
27 september 2019 at 18:03
Het lijkt meer om een grote VVD bijeenkomst.

grdrk
27 september 2019 at 18:16
Marine hè, van ouds her een VVD bolwerk.

Jan Bruin
28 september 2019 at 17:41
Uiteraard lees je hier op Den Helder Actueel wel wat over en niets over een recent rapport van de Inspectie van het Onderwijs. Hopelijk hebben ze de politieke verantwoordelijkheid van deze ‘bijzondere burger’ bij het uitdelen van een ‘erepenning’ meegewogen.

https://denhelderactueel.nl/2019/09/veel-belangstelling-voor-afscheid-burgemeester/

Ambtsketting

Ambtsketting (foto Twitter)

Ambtsketting (foto Twitter)

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Damian+Dekker
https://robscholtemuseum.nl/?s=Marije+Boessenkool
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rob+Kramer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jaco+de+Bruijn
https://robscholtemuseum.nl/?s=Harmen+Krul

https://robscholtemuseum.nl/?s=Koen+Schuiling
https://robscholtemuseum.nl/theo-knippenberg-inspreektekst-gemeenteraad-den-helder/
https://robscholtemuseum.nl/anoniem-brief-aan-koen-schuiling-en-de-fractieleiders-van-de-politieke-partijen-in-de-helderse-gemeenteraad-zomer-2015/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-mail-aan-gemeente-den-helder-16-augustus-2015-maarten-hanegraaf-managementassistent-mail-aan-berts-18-augustus-2015-dick-berts-brief-aan-burgemeester-mr-k-f-schuiling-18-aug/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-mail-aan-de-rijksrecherche-18-augustus-2015/
https://robscholtemuseum.nl/gemeente-den-helder-ontvangstbevestiging-van-wob-verzoek-van-dick-berts-19-augustus-2015-koen-schuiling-burgemeester-brief-aan-dick-berts-over-zijn-wob-verzoek-25-augustus-2015/
https://robscholtemuseum.nl/rijksrecherche-brief-aan-dick-berts-betreft-verzoek-tot-instellen-rijksrecherche-onderzoek-24-augustus-2015/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-brief-aan-k-f-schuiling-22-september-2015-gemeente-den-helder-brief-aan-berts-met-ontvangstbevestiging-23-september-2015-brief-aan-berts-over-procedure-27-oktober-2015/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-mail-aan-klantcontact-centrum-gemeente-den-helder-met-antwoordformulier-hoorzitting-31-oktober-2015-klantcontact-centrum-den-helder-mail-aan-dick-berts-2-november-2015/
https://robscholtemuseum.nl/koen-schuiling-burgemeester-brief-aan-dick-berts-24-februari-2016-commissie-bezwaarschriften-gemeente-den-helder-advies-aan-schuiling-inzake-bezwaarschrift-d-a-berts-9-januari-2016/
https://robscholtemuseum.nl/redactie-dha-stadspartij-eist-helderheid-over-beveiliging-willemsoord-delano-weltevreden-helderse-politiek-wil-van-stadsbestuur-openheid-over-weren-beveiligingsbedrijf-dhs/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-horecabazen-willemsoord-onder-druk-gezet-om-beveiligingsbedrijf-dhs-te-dumpen-wie-niet-tekende-kreeg-geen-vergunning/
https://robscholtemuseum.nl/helderse-courant-dhs-mag-weer-aan-het-werk-in-uitgaansgebied-delano-weltevreden-schors-directeur-van-willemsoord/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-hij-mocht-van-de-gemeente-den-helder-geen-bedrijfsleider-van-een-bordeel-worden-nu-moet-de-gemeente-hem-een-kleine-89-000-euro-betalen/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-integere-mensen-worden-niet-door-helders-college-geschorst-gemeenteraad-is-het-niet-eens-over-bespreking-kwestie-dhs/
https://robscholtemuseum.nl/the-post-online-massale-vechtpartij-in-gezellige-uitgaansstad-den-helder-agent-loopt-hersenschudding-op-dumpert-kansenpareltjes-hebben-ruzie-met-de-pliesie/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-dhs-mag-niet-op-willemsoord-werken-vanwege-bijthonden-en-schijnconstructie-redactie-dha-college-terechte-keuze-beveiligers-willemsoord/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-frans-buhling-stopt-als-adviseur-van-beveiligingsbedrijf-dhs-gemeente-creeert-rookgordijn-met-verhaal-vol-leugens-en-halve-waarheden/

1 Comment

  1. Kruipers.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.