Chris Bakker@cwbbakker + RTV Noord – Krakers: ‘Aan het klussen’ + Ecco van Oosterhout – Schuiling: “Punt” + RTV Noord – Gekraakt pand ontruimd, elf aangehouden + Chris Bakker – ‘Biezen pakken’

Chris Bakker@cwbbakker

Koen Schuiling is nu officieel burgemeester van Groningen

Twitter, 30 sep. 2019 – 4:48 p.m. https://twitter.com/cwbbakker/status/1178683134822486016 Chris Bakker @cwbbakker Wethouder Gijsbertsen draagt de ambtsketen om bij Koen Schuiling

Twitter, 30 sep. 2019 – 5:11 p.m.

https://twitter.com/cwbbakker/status/1178688931300286464

Krakers blijven in Heykenspand: ‘We zijn inmiddels aan het klussen’

De krakers van het Heykenspand in de Groninger binnenstad zijn voorlopig niet van plan om te vertrekken.

Dat laat een van de krakers aan RTV Noord weten. ‘Pas als we bewijs krijgen dat de eigenaar daadwerkelijk iets met het gebouw gaat doen, dat het gebruikt gaat worden, dan gaan we weg.’

Spandoeken

Zondagmiddag nam een groep van ruim vijftig krakers zijn intrek in de voormalige drukkerij Heykens aan de Akerkstraat in Groningen. Ze hingen spandoeken op, met onder meer de tekst ‘We can’t live on waitinglists‘ (wij kunnen niet op wachtlijsten wonen).

We hopen, dat we onder andere via de media zo aandacht kunnen vragen voor de woningnood. Voor het vierde jaar op rij zijn er ontzettend veel studenten dakloos.’

Geen BSN nummer

Zij kunnen tijdelijk onderdak krijgen via een noodopvang, maar dat is volgens de krakers geen goede oplossing.

In de noodopvang kun je je niet inschrijven. En zonder adres krijgen internationale studenten geen bsn-nummer, geen bankrekening en dus geen studiefinanciering. Ook kunnen ze niet werken en hebben ze dus geen geld voor een woning’, stellen de krakers.

Vergunning

Volgens de krakers heeft pandeigenaar Henk Heykens al sinds 2017 een vergunning om het gebouw te verbouwen. ‘Maar tot op heden is er niks mee gedaan. Terwijl het verbouwen van leegstaande panden dé oplossing kan zijn voor de woningnood.’

Heykens weerspreekt, dat er de afgelopen jaren niks is gedaan. ‘Ik kan met facturen en nota’s aantonen, dat er wel degelijk is gewerkt. De laatste keer, dat hier gesloopt is, heb ik zelfs een filmpje gemaakt.’

Vijf studenten

Overigens is het kraken van het Heykenspand tot stand gekomen via een krakersorganisatie. Lang niet alle krakers zijn student. ‘We hebben hier een mix rondlopen. Vier van de krakers zijn internationale studenten en er is een Nederlandse student van buiten Groningen, die anders nergens terecht kan.

Vraag is wat de andere krakers dan met de studenten te maken hebben. ‘De rest is eigenlijk aanwezig om hen te supporten.’

Rookmelders

Nadat het pand zondag werd gekraakt, haalde de eigenaar, Henk Heykens, de politie erbij. In overleg mochten de krakers zondagnacht in het gebouw slapen. Dat deden een kleine dertig krakers. ‘We hebben een goede nacht gehad‘, stelt de woordvoerder van de krakers.

Maandag zijn de krakers druk met klussen. Ze hebben in overleg met de gemeente enkele balken verstevigd. Ook zijn er brandblussers en rookmelders aanwezig in verband met de veiligheid.

Advocaat

Heykens zelf wacht intussen vooral af wat de gemeente, politie en het Openbaar Ministerie gaan doen. ‘Ze zouden er gistermiddag al uit worden gehaald, maar ze zitten er nog steeds‘, aldus Heykens.

Maandagmiddag heeft de pandeigenaar een afspraak met zijn advocaat.

‘Geen enkel recht om in dit pand te zijn’

De Hanze Studentenbelangen Vereniging (HSV) neemt afstand van de actie. Rik Heiner van HSV: ‘Problemen los je niet op door aan andermans spullen te zitten, maar door in gesprek te gaan. Deze studenten beschadigen de vooruitgang die is geboekt op het gebied van studentenhuisvesting.

Aan de andere kant laakt Heiner ook het uitblijven van een ingreep van de overheid. ‘Onbegrijpelijk, dat de krakers vannacht toestemming hebben gekregen om in het pand te overnachten. Deze mensen hebben geen enkel recht om in dit pand te zijn.’

Lees ook:
Studenten kraken Heykens-pand in binnenstad
https://www.rtvnoord.nl/nieuws/214006/Studenten-kraken-Heykens-pand-in-binnenstad
Nieuwe burgemeester Groningen begint vandaag: ‘Eerst even aanbellen bij krakers’
https://www.rtvnoord.nl/nieuws/214013/Nieuwe-burgemeester-Groningen-begint-vandaag-Eerst-even-aanbellen-bij-krakers

RTV Noord, maandag 30 september 2019, 12:32

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/214019/Krakers-blijven-in-Heykenspand-We-zijn-inmiddels-aan-het-klussen

Koen Schuiling tegen krakers: “U heeft uw punt gemaakt”

Koen Schuiling op zijn eerste werkdag in Groningen (gemeente Groningen)
Koen Schuiling op zijn eerste werkdag in Groningen (gemeente Groningen)

Burgemeester Koen Schuiling zei woensdagmiddag tijdens het spoeddebat over de krakers in het Heykenspand aan de Akerkstraat: “De krakers hebben door hun actie in voldoende mate bijgedragen aan het op de agenda zetten van hun punt. Ik roep hen op om het daarbij te laten en hun weg te gaan. Ik doe een publieke oproep aan u om het pand te willen verlaten.

Een meerderheid van de gemeenteraad is tegen het kraken van het Heykenspand in de Akerkstraat. Wel was er begrip, omdat zij aantoonden, dat de woningnood onder, met name buitenlandse, studenten groot is. Ook wezen de krakers er op, dat buitenlandse studenten zich niet kunnen inschrijven als inwoner bij de gemeente Groningen zolang zij geen vast woonadres hebben. Dat heeft tot gevolg, dat zij geen BSN nummer kunnen aanvragen. Daardoor kunnen zij geen bijbaantje nemen en geen bankrekening openen om studiefinanciering te ontvangen. Volgens wethouder Roeland van der Schaaf kunnen buitenlandse studenten, die ingeschreven staan bij de noodopvang, gewoon een BSN aanvragen.

In de optiek van de krakers verwaarloost Heykens zijn pand opzettelijk, zodat hij er iets nieuws zou kunnen bouwen. Dat zou hem meer opleveren dan het opknappen van het pand.

Reacties:

???
2 oktober 2019 om 17:52
Gefeliciteerd met uw eerste wapenfeit, mr. de burgemeester. Het punt is dat je niet op een punt kunt wonen. Maar goed, als u tegen iedereen die u onwelgevallig is zegt dat ze (in VVD-taal) kunnen opdonderen is uw probleem wel opgelost. Lang leve het neoliberale wegschuiven.

De fries
2 oktober 2019 om 19:39
Maar..hoe zit het met de leegstandswet? De gemeente zou actie moeten ondernemen dat de eigenaar 12 jaar lang een pand laat leeg staan en laat verloederen…??

Sjoerd
2 oktober 2019 om 22:39
Deze man moet ook oppassen, dat hij de opinie niet tegen krijgt. Dan moet de raad iets. En gelet op de reclamespot van de raadsleden voor de camera van Oog over deze man eerder deze week, lijkt mij dit hilarisch. Dom, om je zo uit te spreken op voorhand. Ook gelet op Den Helder. Kijk op Twitter. En niet door minsten! Ze vinden het absurd, dat de stad Groningen blij is met deze burgemeester. Althans de raad.
Zijn inwoners hebben nooit gevraagd om een VVD burgemeester. De VVD heeft nooit enig electoraal gekend in de stad Groningen. Het is ons pakkie-an dan ook niet. De Raad moet zich dan maar zien te redden!

Marc
3 oktober 2019 om 00:00
Natuurlijk gaan die niet uit zichzelf weg. Drop er maar een brief naar binnen wanneer de ME komt om ze er uit te trekken.

Linda Rose Smit
3 oktober 2019 om 17:21
Burgemeester Schuiling werd zeer gewaardeerd in Den Helder. Degenen die hem afkraakten hadden een agenda. Die vaak met panden te maken had. Wolven waar ik niet gauw mee zou willen huilen als Groninger.

https://www.oogtv.nl/2019/10/koen-schuiling-tegen-krakers-u-heeft-uw-punt-gemaakt/

Gekraakt Heykenspand in Stad ontruimd, elf krakers aangehouden (update)

De politie heeft donderdagochtend het gekraakte Heykenspand in de binnenstad van Groningen ontruimd. Daarbij werden elf krakers aangehouden. Zij weigerden het pand te verlaten.

De mobiele eenheid verleende assistentie bij de ontruiming. De straat werd tijdelijk afgesloten.

Onvrede

In het bedrijfspand aan de Akerkstraat woonden sinds afgelopen zondag internationale studenten en leden van een kraakbeweging. Ze kraakten het pand uit onvrede over de studentenhuisvesting in de stad.

Gemoedelijk

Volgens verslaggever Mario Miskovic ging de ontruiming er gemoedelijk aan toe.

De krakers worden een voor een heel rustig uit het pand gehaald en naar een grote bus van de Dienst Justitiële Inrichtingen gebracht. De een heeft zijn gitaar bij zich, de ander boodschappentassen met spullen.’

Rond kwart voor acht was de ontruiming afgelopen. Hoeveel krakers er precies uit het pand werden gehaald, is niet bekend.

Deur uitgezaagd

Pandeigenaar Henk Heykens werd pas kort voor zeven uur ingelicht over de ontruiming.

Ik werd vanmorgen gewekt door het lawaai van het open zagen van de deur. Het heeft me helemaal verrast. Ik had verwacht, dat ze er vrijwillig uit zouden gaan, niet op deze manier.’

Nu hij zijn pand weer terug heeft, kan Heykens opgelucht ademhalen. ‘Dit is een hele rare week. Vanaf zondag is het spannend geweest. Hoe gaat dit aflopen? Hoe lang gaat dit duren?

Omdat hij zelf in een pand aan de overzijde woont, kon hij alle ontwikkelingen nauwgezet volgen. ‘Die lui houden je de hele dag in de gaten. Als je een beweging buiten hebt, worden ze al angstig. Ik ben blij dat het afgelopen is.’

Oproep burgemeester

Tijdens een spoeddebat over de kraakactie riep burgemeester Koen Schuiling de krakers woensdag nog op te vertrekken. ‘Uw actie heeft eraan bijgedragen, dat de problemen met studentenhuisvesting op de kaart staan‘, zei Schuiling.

Eerdere poging

Volgens Schuiling heeft locoburgemeester Mattias Gijsbertsen zondagavond ook een bevel voor ontruiming gegeven. Zover kwam het echter niet, omdat het buiten donker werd. Maandagochtend kon er niet alsnog ontruimd worden, omdat er eerst een juridische procedure gestart moest worden

Volgens gemeentewoordvoerder Hans Coenraads kon de ontruiming donderdag goed worden voorbereid, inclusief een beoordeling van de veiligheidssituatie.

RTV Noord, donderdag 3 oktober 2019, 07:10

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/214138/Gekraakt-Heykenspand-in-Stad-ontruimd-elf-krakers-aangehouden-update

Burgemeester over ontruimd kraakpand: ‘Tijd om je biezen te pakken’

De krakers in het Heykenspand in de stad Groningen hebben volgens burgemeester Koen Schuiling genoeg kansen gekregen om het pand vrijwillig te verlaten.

Volgens Schuiling hebben de krakers voldoende aandacht gehad voor hun punt over schaarsheid aan woningen in Groningen. “Gisteren na afloop van het raadsdebat over de kwestie zei ik tegen de krakers: je hebt je punt gemaakt. Nu wordt het tijd om je biezen te pakken. Doe dat nou, dan hoeven we ook niet in te grijpen. Dit zit er aan te komen“, aldus Schuiling.

Volgens de burgemeester nodigde het pand zelf niet uit om er nog langer te blijven. “Er was geen elektriciteit en stromend water. Hier en daar waren de ruiten eruit. Ook voldeed het pand niet aan hygiënische eisen“, legt Schuiling uit.

Zonder verzet mee

De krakers besloten om niet vrijwillig het Heykenspand te verlaten. Daarop besloot de burgemeester om het pand te ontruimen. Dat gebeurde donderdagochtend.

De politie heeft de krakers vanochtend vijf minuten de tijd gegeven. Als er in die vijf minuten werd gereageerd dat nog het een en ander ingepakt moest worden, hadden we ze daarvoor nog een kwartier kunnen geven“, aldus Schuiling.

Die reactie kwam niet, waarop de politie het pand in ging en de krakers uit het gebouw haalde. De krakers gingen zonder verzet mee met de politie.

Goed voorbereiden

Volgens Schuiling besloot locoburgemeester Mattias Gijsbertsen zondagavond een bevel tot ontruiming te geven. Die poging kon niet doorgaan, omdat het donker begon te worden. “Je moet zo’n actie heel goed voorbereiden, omdat je te maken hebt met de veiligheid van de omwonenden“, zegt Schuiling. Ook moesten er bussen geregeld worden om de krakers af te voeren.

Al met al hebben de krakers drie dagen in het Heykensgebouw gezeten. Ze vroegen aandacht voor het gebrek aan woonruimte voor internationale studenten.

Schuiling zegt daarover: “Dat argument klopt niet. Ze kunnen zich inschrijven en meteen in een van de noodwoningen voor internationale studenten. Op deze manier drukken ze een stempel op de hele stad dat het moeilijk is voor buitenlandse studenten om een kamer te vinden.”

Dagblad van het Noorden, 3 oktober 2019, 17.41

https://www.dvhn.nl/groningen/Burgemeester-over-ontruimd-kraakpand-%E2%80%98Tijd-om-je-biezen-te-pakken%E2%80%99-24887214.html

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Groningen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Linda+Rose+Smit

https://robscholtemuseum.nl/?s=Koen+Schuiling
https://robscholtemuseum.nl/theo-knippenberg-inspreektekst-gemeenteraad-den-helder/
https://robscholtemuseum.nl/anoniem-brief-aan-koen-schuiling-en-de-fractieleiders-van-de-politieke-partijen-in-de-helderse-gemeenteraad-zomer-2015/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-mail-aan-gemeente-den-helder-16-augustus-2015-maarten-hanegraaf-managementassistent-mail-aan-berts-18-augustus-2015-dick-berts-brief-aan-burgemeester-mr-k-f-schuiling-18-aug/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-mail-aan-de-rijksrecherche-18-augustus-2015/
https://robscholtemuseum.nl/gemeente-den-helder-ontvangstbevestiging-van-wob-verzoek-van-dick-berts-19-augustus-2015-koen-schuiling-burgemeester-brief-aan-dick-berts-over-zijn-wob-verzoek-25-augustus-2015/
https://robscholtemuseum.nl/rijksrecherche-brief-aan-dick-berts-betreft-verzoek-tot-instellen-rijksrecherche-onderzoek-24-augustus-2015/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-brief-aan-k-f-schuiling-22-september-2015-gemeente-den-helder-brief-aan-berts-met-ontvangstbevestiging-23-september-2015-brief-aan-berts-over-procedure-27-oktober-2015/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-mail-aan-klantcontact-centrum-gemeente-den-helder-met-antwoordformulier-hoorzitting-31-oktober-2015-klantcontact-centrum-den-helder-mail-aan-dick-berts-2-november-2015/
https://robscholtemuseum.nl/koen-schuiling-burgemeester-brief-aan-dick-berts-24-februari-2016-commissie-bezwaarschriften-gemeente-den-helder-advies-aan-schuiling-inzake-bezwaarschrift-d-a-berts-9-januari-2016/
https://robscholtemuseum.nl/redactie-dha-stadspartij-eist-helderheid-over-beveiliging-willemsoord-delano-weltevreden-helderse-politiek-wil-van-stadsbestuur-openheid-over-weren-beveiligingsbedrijf-dhs/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-horecabazen-willemsoord-onder-druk-gezet-om-beveiligingsbedrijf-dhs-te-dumpen-wie-niet-tekende-kreeg-geen-vergunning/
https://robscholtemuseum.nl/helderse-courant-dhs-mag-weer-aan-het-werk-in-uitgaansgebied-delano-weltevreden-schors-directeur-van-willemsoord/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-hij-mocht-van-de-gemeente-den-helder-geen-bedrijfsleider-van-een-bordeel-worden-nu-moet-de-gemeente-hem-een-kleine-89-000-euro-betalen/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-integere-mensen-worden-niet-door-helders-college-geschorst-gemeenteraad-is-het-niet-eens-over-bespreking-kwestie-dhs/
https://robscholtemuseum.nl/the-post-online-massale-vechtpartij-in-gezellige-uitgaansstad-den-helder-agent-loopt-hersenschudding-op-dumpert-kansenpareltjes-hebben-ruzie-met-de-pliesie/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-dhs-mag-niet-op-willemsoord-werken-vanwege-bijthonden-en-schijnconstructie-redactie-dha-college-terechte-keuze-beveiligers-willemsoord/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-frans-buhling-stopt-als-adviseur-van-beveiligingsbedrijf-dhs-gemeente-creeert-rookgordijn-met-verhaal-vol-leugens-en-halve-waarheden/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image