RTV OOG – Bioscoopmoord: “Een verschrikkelijk iets, maar alle lof voor de hulpverleners” + NU.nl – Groningse burgemeester geschokt door doding twee personen in bioscoop

Bioscoopmoord: “Een verschrikkelijk iets, maar alle lof voor de hulpverleners”

Gepubliceerd op 28 okt. 2019

Een verschrikkelijke gebeurtenis met een grote maatschappelijke impact waarbij de gedachten bij de nabestaanden zijn. Dat is de reactie van burgemeester Koen Schuiling (VVD) naar aanleiding van de bioscoopmoord afgelopen weekend.

Het is het gesprek van de dag“, zegt Schuiling. “Veel mensen hebben het zaterdag natuurlijk ook gezien. De afzetting op het Gedempte Zuiderdiep en de aanhouding zondagochtend op het Hoendiep. De berichtgevingen, de verhalen. Het gaat je niet in de koude kleren zitten.” De burgemeester roemt ook de rol van de hulpverleners. “Allereerst natuurlijk alle lof dat binnen een etmaal een verdachte aangehouden kon worden. Maar het is meer dan dat. De omstandigheden waar zij onder gewerkt hebben, echt alle lof daarvoor. Ik denk dat we als samenleving dat ook wel wat meer mogen uitstralen, dat we blij met onze hulpverleners zijn.”

De burgemeester laat weten zaterdag de hele dag nauw betrokken te zijn geweest bij het onderzoek. “Ik ben constant geïnformeerd. Ook zondag tijdens de aanhouding.” Schuiling laat weten dat hij de komende dagen contact gaat zoeken met medewerkers van de bioscoop en omwonenden. “Ik denk dat het belangrijk is om met hen in gesprek te gaan. De impact van zo’n gebeurtenis is groot.

Reacties:
https://youtu.be/-gPoUK3gVyc

Groningse burgemeester geschokt door doding twee personen in bioscoop

De burgemeester van Groningen, Koen Schuiling, heeft in gesprek met Dagblad van het Noorden geschokt gereageerd op het incident, waarbij twee mensen zaterdag in een Groningse bioscoop om het leven werden gebracht.

De burgemeester betuigt in gesprek met het dagblad zijn steun aan de kinderen en ouders van de slachtoffers. “Verschrikkelijk als je zoiets moet overkomen“, aldus Schuiling.

Hij spreekt tevens zijn bewondering uit voor de hulpdiensten. “Een groot compliment aan de politie en andere hulpverleners. Er is enorm goed werk verricht.”

Over het politieonderzoek zegt Schuiling tegen Dagblad van het Noorden terughoudend te willen zijn. “Speculeren heeft geen zin. Het is iemand uit Rotterdam. We weten niet waarom hij hier was en hoelang hij hier al was.”

Bewonersbijeenkomst in woonplaats van slachtoffers

In het Groningse Slochteren, waar de twee slachtoffers woonden, vond zondag een bewonersbijeenkomst plaats. Adriaan Hoogendoorn, de burgemeester van Midden Groningen, reageert volgens RTV Noord eveneens verbijsterd op het misdrijf. “Het raakt mij en vooral ook de nabestaanden diep in de kern van het bestaan,” zo is te lezen in zijn verklaring.

In gesprek met RTV Noord zegt Hoogendoorn contact te hebben gehad met burgemeester Schuiling van Groningen. “Het contact met de familie loopt op dit moment via een familierechercheur. Ze kunnen niet bevatten wat er is gebeurd en hebben tijd voor zichzelf nodig“, aldus Hoogendoorn.

Verdachte in been geschoten bij aanhouding

Pathé Bioscoop Groningen (foto Ingenieursbureau Dijkhuis bv)

Pathé Bioscoop Groningen (foto Ingenieursbureau Dijkhuis bv)

De 33jarige Ergün S., die ervan wordt verdacht zaterdag de twee personen om het leven te hebben gebracht in de Groningse bioscoop, werd zondagochtend aangehouden. Bij zijn aanhouding nabij een tankstation langs het Hoendiep in Groningen werd hij door de politie in zijn been geschoten.

De slachtoffers zijn een 55 jarige man en een 56 jarige vrouw afkomstig uit Slochteren. Het echtpaar werkte in de bioscoop als schoonmakers. Waarom S. hen om het leven zou hebben gebracht, is nog onbekend. De politie heeft momenteel geen enkele aanwijzing dat de verdachte en slachtoffers elkaar kenden.

nu.nl, 27 oktober 2019 18:39, laatste update: 28 oktober 2019 03:35

Reacties:

Het is niet (meer) mogelijk om op dit artikel te reageren.

Kees_Noord
Helaas wordt er te weinig gelet op het gevaar dat mensen vormen, die regelmatig lijden aan psychoses. Een actiever beleid, waaronder gedwongen opname, zou beter zijn voor hen en de maatschappij.

Sjon_Rombouts
Ik denk dat in dit geval niet de burgemeester van Rotterdam of Groningen of de Politie iets fout heeft gedaan. Het is het systeem van de gezondheidszorg dat fout is. Mensen met psychische problemen moeten worden geholpen. Maar dat gebeurt niet goed nu! Dit had voorkomen kunnen worden als deze persoon de juiste zorg had gehad. Maar door de hele bezuinigingen in de gezondheidszorg faalt het systeem.

Richard de Gier
We hebben nu eenmaal een systeem waarbij we geen -in de toekomst- verwarde mensen opsluiten.
Je kan niet zomaar alle personen zoals deze verdachte tegen hun wil in een inrichting plaatsen.
Ten eerste heb je dan de inrichtingen vol.
Ten tweede zal dit voor een groot deel van de personen terecht als rascistisch worden bestempeld.
En ten derde zijn dit soort personen meestal pas verward tijdens hun daad, dus dan sluit je relatief gezonde mensen op.

Petra_Maas
Beste redactie. Waarom gebruikt u het eufemisme “doding” voor een situatie waarin twee mensen gewelddadig om het leven gebracht zijn door een ander mens? Het woord “doding” is versluierend taalgebruik, dat geen recht doet aan de schokkende gebeurtenis en niet van respect getuigt voor de slachtoffers. Het woord “moord” zou hier niet sensationeel zijn, maar een volkomen juiste weergave zijn van de impact van deze daad, voor de slachtoffers, voor de nabestaanden en voor iedereen, die hier kennis van neemt.

MK_Redactie
Hoi Petra_Maas,
‘Moord’ is een juridische kwalificatie waarbij voorbedachte rade een doorslaggevende rol speelt. Omdat dit hier nog niet bewezen is hebben wij voor de kop van dit artikel een neutralere term gekozen.
Moord is naast de juridische classificatie ook het woord dat de Nederlandse taal kent voor het doden van mensen.

P_Kirchhoff
Moord klinkt zo negatief.
Daarom spreekt men liever over doding, of overleden door een wond in de nek, dan moord en doorgesneden keel/poging tot onthoofding.
Laatst genoemde beschrijving is misschien wel meer accuraat, maar mensen worden daar angstig van, terwijl het hier slechts om een incident gaat.
Voor je het weet voelt men zich onveilig.

R_Synthus
Ik ben het eens met de burgemeester – laat justitie zijn werk doen, daar hebben we geen speculatie bij nodig. Wel _informatie_ en als als iemand die heeft zou ik zeggen: naar de politie ermee.

_Mil
Heel veel sterkte voor de nabestaanden een ieder is geschokt maar ja we hebben gestoorde mensen in de maatschappij

Wij_Ik
@redactie, waarom staat deze open om op te kunnen reageren? Ik verwacht niet dat je op dit nieuw en nuttig kan discussiëren.
Heel veel sterkte voor alle nabestaanden.

MK_Redactie
Hoi @Wij_Ik,
Normaal gesproken sluiten wij zulke artikelen, maar wij willen de lezer de mogelijkheid geven om een reactie te plaatsen, omdat het één van de belangrijkere onderwerpen van het weekend is.

H_L
Beste burgemeester, 1+1=2.
Ik kan niet anders concluderen dat de politiek en overheid waar u als hoofd der politie deel van uitmaakt, een verkeerde koers is gevaren. Negatieve elementen hebben zich in de samenleving genesteld, uitwassen worden als incident met mooie worden gladgestreken, ook onze gekozen heer Rutte doet dat.
Het wordt niet beter zonder ‘een soort Marshall plan’.

koeien
Sorry hoor, maar met wat voor maatregelen had de burgemeester dit nou kunnen voorkomen?

H_L
Nee, hij had niets kunnen doen betreft dit incident. Wat ik aankaart is dat de bestuurlijke macht eindelijk eens moet erkennen in welke situatie we verkeren en maatregelen moet nemen.

Lyrica450mg
@H_L: Helemaal mee eens. Maar voor het nemen van maatregelen is moed nodig. Tegen de politiek correcte stroom inroeien. En als je graag je baantje wilt behouden, kan je dat beter niet doen.

Egbert
In welke situatie verkeren wij? Doelt u erop dat we een van de laagste moordcijfers hebben wereldwijd? Of dat het aantal moorden al decennia aan het dalen is?
5 dagen geleden
Ik denk dat H_L Eichman i.p.v. Marshall bedoelt.

H_L
Laten we dergelijke conclusies alsjeblieft niet trekken. Het gaat hier niet om een gerecht. Het gaat op een pakket maatregelen, waarbij de naam Marschall, figuurlijk is. Maatregelen die de normale zaken overrulen, als in een noodtoestand, want daar glijden we heen. Later mag je dan processen voeren mocht iets gebeurd zijn waar u op duist.

Egbert
Welke noodtoestand doelt u op?

Jan123456789
Wat denk je zelf? De economie draait als een tierelier, maar in de salarissen zie je dat niet terug, de klandizie van de voedselbanken stijgt, pensioenen worden gekort, rente gaat richting 0, in de zorg wordt gesneden, op politie wordt bezuinigd… en dat zijn dan onze hoogtij dagen, kan je nagaan wat dat wordt als het allemaal weer wat minder wordt, of zelfs crisis.
En waar blijft al dat geld uit die florerende economie, want het wordt immers wél verdiend? Welnu, dat wordt allemaal geïnvesteerd in het binnenhalen van zoveel mogelijk van nog meer van dit soort labiele mensen. Een huis, 10.000 euro inrichtingskosten, weekgeld… het kan niet op voor dui-zen-den mensen tegelijk, waarvan het merendeel nooit, maar dan ook nooit enige bijdrage zal gaan leveren aan dit land.
Wil je een nog duidelijker omschrijving van een recept voor een totale ontwrichting van een modern land, of is dit duidelijk genoeg?

Egbert
Dat klopt. Het laatste decennium zijn voornamelijk rechts liberale partijen aan de macht, waardoor de rijken rijker worden en de armen niet meedelen in de stijgende welvaart.
Extremere rechtse partijen wijten dit aan asielzoekers, terwijl het meeste geld toch echt verdwijnt in de zakken van de rijken. Wat we kwijt zijn aan de opvang aan asielzoekers is slechts een fractie van wat een verlaagde winstbelasting en verlaagde vermogensheffing e.d. kost.
En toch stemmen veel mensen op deze partijen, terwijl die partijen vaak meestemmen met de rechts liberale VVD. Eigen keuze, dan moet men ook niet zeiken dat de armere mensen niet meedelen in de welvaart.

R_Synthus
Er is een hoop aan te merken op de manier waarop de politie steeds wordt gereorganiseerd. Maar een burgemeester gaat daar niet over – die zit wel in overleg (de driehoek) van OM, plaatselijke overheid en de politie, maar is daarmee zeker niet verantwoordelijk voor alles wat er gebeurt.

Egbert
Negatieve elementen heb je altijd al in de samenleving. Desondanks leven we in een van de meest veilige landen wat moordcijfer betreft en is het aantal moorden in Nederland al decennia aan het dalen.

Jan123456789
O ja, want alleen het moordcijfer is natuurlijk bepalend voor de mate van veiligheid. Een tabakszaak voor de dertiende keer overvallen, dat zijn alleen maar incidenten, maar verder geen teken van iets of zo…

Egbert
Niet alleen het moordcijfer is bepalend, maar ook in de overige criminaliteitscijfers is te zien dat we in een van de meest veilige landen wonen en dat de criminaliteit daalt. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er helemaal geen tabakszaken meer worden overvallen.

Arno_Hollander
Hoe had de burgemeester anders moeten reageren dan?

H_L
Met alle collega burgemeesters een statement naar Den Haag, dat ze het open en zachte beleid niet meer accepteren. Dat de politie twijfelt iets te doen i.v.m. consequenties i.p.v. op te treden, zonder vrees voor een aanklacht.

R_Synthus
Ik vind dat de politie anders behoorlijk voortvarend te werk is gegaan. Waar het vaak begint met onherkenbaar gemaakte beelden en dat pas na een onderzoek van weken zijn hier vrijwel meteen een foto en naam bekend gemaakt.
Er kan dan gesuggereerd worden dat het “te laat” zou zijn – maar laten we afwachten wat er aan de hand was. Op voorhand concluderen “het is de schuld van…” is onzin.

https://www.nu.nl/binnenland/6007000/groningse-burgemeester-geschokt-door-doding-twee-personen-in-bioscoop.html

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/lets-gro-gesprek-met-de-burgemeester-koen-schuiling/
https://robscholtemuseum.nl/menno-van-duinen-meet-greet-met-prijswinnende-burgemeester/
https://debalie.nl/artikelen/klaas-dijkhoff-koen-schuiling-khadija-arib-en-gerdi-verbeet-met-mbo-studenten-in-gesprek-over-vrijheid/

https://robscholtemuseum.nl/?s=Koen+Schuiling
https://robscholtemuseum.nl/anoniem-brief-aan-koen-schuiling-en-de-fractieleiders-van-de-politieke-partijen-in-de-helderse-gemeenteraad-zomer-2015/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-mail-aan-gemeente-den-helder-16-augustus-2015-maarten-hanegraaf-managementassistent-mail-aan-berts-18-augustus-2015-dick-berts-brief-aan-burgemeester-mr-k-f-schuiling-18-aug/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-mail-aan-de-rijksrecherche-18-augustus-2015/
https://robscholtemuseum.nl/gemeente-den-helder-ontvangstbevestiging-van-wob-verzoek-van-dick-berts-19-augustus-2015-koen-schuiling-burgemeester-brief-aan-dick-berts-over-zijn-wob-verzoek-25-augustus-2015/
https://robscholtemuseum.nl/rijksrecherche-brief-aan-dick-berts-betreft-verzoek-tot-instellen-rijksrecherche-onderzoek-24-augustus-2015/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-brief-aan-k-f-schuiling-22-september-2015-gemeente-den-helder-brief-aan-berts-met-ontvangstbevestiging-23-september-2015-brief-aan-berts-over-procedure-27-oktober-2015/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-mail-aan-klantcontact-centrum-gemeente-den-helder-met-antwoordformulier-hoorzitting-31-oktober-2015-klantcontact-centrum-den-helder-mail-aan-dick-berts-2-november-2015/
https://robscholtemuseum.nl/koen-schuiling-burgemeester-brief-aan-dick-berts-24-februari-2016-commissie-bezwaarschriften-gemeente-den-helder-advies-aan-schuiling-inzake-bezwaarschrift-d-a-berts-9-januari-2016/
https://robscholtemuseum.nl/redactie-dha-stadspartij-eist-helderheid-over-beveiliging-willemsoord-delano-weltevreden-helderse-politiek-wil-van-stadsbestuur-openheid-over-weren-beveiligingsbedrijf-dhs/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-horecabazen-willemsoord-onder-druk-gezet-om-beveiligingsbedrijf-dhs-te-dumpen-wie-niet-tekende-kreeg-geen-vergunning/
https://robscholtemuseum.nl/helderse-courant-dhs-mag-weer-aan-het-werk-in-uitgaansgebied-delano-weltevreden-schors-directeur-van-willemsoord/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-hij-mocht-van-de-gemeente-den-helder-geen-bedrijfsleider-van-een-bordeel-worden-nu-moet-de-gemeente-hem-een-kleine-89-000-euro-betalen/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-integere-mensen-worden-niet-door-helders-college-geschorst-gemeenteraad-is-het-niet-eens-over-bespreking-kwestie-dhs/
https://robscholtemuseum.nl/the-post-online-massale-vechtpartij-in-gezellige-uitgaansstad-den-helder-agent-loopt-hersenschudding-op-dumpert-kansenpareltjes-hebben-ruzie-met-de-pliesie/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-dhs-mag-niet-op-willemsoord-werken-vanwege-bijthonden-en-schijnconstructie-redactie-dha-college-terechte-keuze-beveiligers-willemsoord/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-frans-buhling-stopt-als-adviseur-van-beveiligingsbedrijf-dhs-gemeente-creeert-rookgordijn-met-verhaal-vol-leugens-en-halve-waarheden/