DvhN – Burgemeester Koen Schuiling druk met Corona Virus + ‘Pas op voor geruchten!’ + Steven Radersma – Geen boetes voor ‘samen klitten’ + Marten Nauta & Eva Hulscher – Geen afsluiting

Burgemeester Koen Schuiling, voorzitter Veiligheidsregio Groningen druk met Corona Virus (foto RTV Noord)

Burgemeester Koen Schuiling van Groningen is druk met Corona Virus, scheidend Wethouder Mattias Gijsbertsen neemt groot aantal taken over

Aan de vooravond van zijn vertrek neemt Mattias Gijsbertsen nog een flink aantal burgemeesterstaken waar (foto Deborah Roffel)

Aan de vooravond van zijn vertrek neemt Mattias Gijsbertsen nog een flink aantal Burgemeester taken waar (foto Deborah Roffel)

De Corona Virus crisis leidt tot een flinke stoelendans op het stadhuis in Groningen. Loco Burgemeester Mattias Gijsbertsen neemt een groot aantal van de taken van Burgemeester Koen Schuiling waar.

Burgemeester Schuiling heeft als voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen zijn handen vol aan de Corona Virus crisis.

Opmerkelijke zet

Dat Gijsbertsen nu zijn taken grotendeels waarneemt, is een opmerkelijke zet, omdat deze Wethouder voor GroenLinks over een paar weken vertrekt vanwege zijn nieuwe functie als directeur van het programma ‘Geweld hoort nergens thuis’. Die nieuwe baan gaat maandag 13 april in. Vanaf dat moment zal zijn rol als loco Burgemeester worden overgenomen door de tweede loco Burgemeester, Roeland van der Schaaf, Wethouder voor de PvdA.

Gijsbertsen is eerste loco Burgemeester, omdat zijnGroenLinks bij de raadsverkiezingen als grootste partij uit de bus kwam. Maar was het gezien zijn aanstaande vertrek niet logischer geweest als Van der Schaaf meteen de taken van Schuiling overnam?

Volgens gemeentelijk woordvoerder Hans Coenraads is hiervoor gekozen, omdat Gijsbertsen nog gewoon in functie is. “Daarom is hij degene, die de taken waarneemt. Maar ook Roeland van der Schaaf is als tweede loco Burgemeester nauw bij de functie betrokken.”

Schuiling blijft gezicht naar buiten toe

Gijsbertsen zal vooral taken waarnemen op het gebied van de openbare orde en veiligheid. Schuiling blijft vervolgens als Burgemeester het gezicht naar buiten toe.

Ook blijft hij voorzitter van de gemeenteraad“, zegt Coenraads. De vergaderingen van de gemeenteraad zijn voorlopig dan wel afgelast, maar de fractievoorzitters komen nog wel bij elkaar en dan is Schuiling nog hun voorzitter, aldus Coenraads.

Coenraads wijst ook op het Regionaal Beleidsteam, dat een belangrijke rol heeft bij de aanpak van de Corona Virus crisis in Groningen en omgeving. “Daar is Koen Schuiling de voorzitter van. Hij kan dan niet ook de gemeente Groningen vertegenwoordigen, dat doet de loco Burgemeester.”

Dagblad van het Noorden, 20 maart 2020, 22:20

https://vernieuwd.dvhn.nl/groningen/BurgemeesterKoenSchuiling-van-Groningen-is-druk-met-CoronaVirus-scheidend-WethouderMattiasGijsbertsen-neemt-groot-aantal-taken-over-25486870.html

Boodschap van Burgemeester Koen Schuiling in tijden van Corona Virus: ‘Groningers, pas op voor geruchten’

Wel geweten, dat het kon, maar nooit gedacht, dat de mogelijkheid zo snel zou worden benut. Burgemeester Koen Schuiling van Groningen verschijnt in de (binnen)stad op de nagelnieuwe digitale informatieborden met een Corona Virus boodschap: Pas op voor geruchten!

Groningen bedankt inwoners voor inzet tijdens coronacrisis op de nieuwe digitale reclameborden (foto DvhN)

Groningen bedankt inwoners voor inzet tijdens Corona Virus crisis op de nieuwe digitale reclameborden (foto Dagblad van het Noorden)

En passant bedankt de gemeente op verschillende borden iedereen met een vitaal beroep, dat ze de samenleving zo goed mogelijk gaande houden. Met name het zorgpersoneel (We kunnen niet zonder jullie), meesters en juffen (voor digitaal onderwijs), winkelmedewerkers (dat de schappen van de supermarkt vol blijven) en het openbaar vervoer (Bedankt, dat jullie mij brengen waar ik moet zijn) krijgen een hart onder de riem gestoken.

Dat Groningen zelfs trambestuurders bedankt (de stad zette in 2012 een streep door de tramplannen) wijst er op, dat het landelijke boodschappen zijn. Maar die brief van de Burgemeester is gezien zijn portret en verwijzing naar de gemeente website lokaal.

Lieve Groningers

Burgemeester Koen Schuiling van Groningen roept op de rust te bewaren en je hoofd niet op hol te laten brengen door geruchten (foto DvhN)

Burgemeester Koen Schuiling van Groningen roept op de rust te bewaren en je hoofd niet op hol te laten brengen door geruchten (foto Dagblad van het Noorden)

Hij roept Lieve Groningers’ op de rust te bewaren. “Belangrijk nieuws hoor je van mij of van andere officiële instanties. Handel vanuit vertrouwen en laat je hoofd niet op hol brengen door geruchten. Zo slaan we ons er samen doorheen,’ aldus Schuiling. Deze week deden onder meer onzinverhalen de ronde over het Corona Virus en over inbraken, die niet hebben plaatsgevonden.

Schuiling richt zich sinds gisteren als voorzitter van de Veiligheidsregio volledig op de Corona Virus crisis in de Provincie. Zijn Burgemeester ambt wordt tot 13 april tijdelijk waargenomen door loco Burgemeester Mattias Gijsbertsen.

Dagblad van het Noorden, 21 maart 2020, 19:30

https://vernieuwd.dvhn.nl/Groningen/stad/Boodschap-van-BurgemeesterKoenSchuiling-in-tijden-van-CoronaVirusGroningerspasopvoorgeruchten-25487512.html

Burgemeester Schuiling wil nog geen boetes voor samen klitten

Burgemeester Koen Schuiling van Groningen, de voorzitter van de Veiligheidsregio, vindt het te vroeg om boetes uit te delen aan mensen die geen anderhalve meter afstand van elkaar houden.

Over het algemeen gaat het goed‘, zegt hij. ‘Mensen zijn zich bewust van die anderhalve meter. Er zijn wel incidenten, die mensen worden door de handhavers aangesproken en dan gaat het weer goed.’

Uitvergrote foto’s

Verder vindt Schuiling enige relativering op zijn plaats, omdat er ook foto’s in omloop zijn, die sterk uitvergroot zijn en waarop de afstand tussen de mensen kleiner lijkt dan in werkelijkheid het geval is.

Draagvlak niet verpesten

De voorzitter van de Veiligheidsregio constateert, dat het landelijke NL Alert, dat gisteren werd uitgestuurd, veel mensen bewust heeft gemaakt van het belang om afstand te houden.

Ik heb geen zin het draagvlak te verpesten door nu al boetes te gaan uitschrijven‘, zegt hij. ‘Dat komt misschien nog wel, maar voorlopig proberen we de mensen te overreden.’

Markt groter

Schuiling kondigt aan dat de warenmarkten in Groningen ruimer zullen worden opgezet. ‘We hebben overleg gevoerd met de marktmeester en de marktkooplieden, en besloten de kraampjes verder uit elkaar te zetten. Dan wordt het makkelijker afstand van elkaar te houden.’

RTV Noord, maandag 23 maart 2020, 14:20

https://www.RTVNoord.nl/nieuws/220373/Burgemeester-Schuiling-wil-nog-geen-boetes-voor-samenklitten

Verscherpte maatregelen leiden in Groningen nog niet tot afsluiting openbare locaties

Geen afsluitingen van parken, geen boetes, wel waarschuwingen. De gevolgen van de verscherpte kabinetsmaatregelen vanwege het Corona Virus blijven voor Groningers nog beperkt.

Dat maakte voorzitter Koen Schuiling van de Veiligheidsregio bekend. Zolang mensen voldoende afstand houden wil hij niet streng optreden.

Schuiling laat weten tot dusver tevreden te zijn over de naleving van de aangescherpte maatregelen.

Geen plekken gesloten

Vooralsnog worden er in Groningen geen openbare locaties gesloten. ‘Alleen als het heel vervelend door blijft gaan, kan het zijn, dat we onze regels moeten aanscherpen.’

Er worden de komende tijd ook geen extra ambtenaren of agenten ingezet, zegt Schuiling. ‘We attenderen ze er wel op, dat ze extra op de maatregelen moeten gaan letten. Maar het is niet zo, dat allerlei verloven van agenten of buitengewoon opsporingsambtenaren zijn ingetrokken. Dat soort dramatische Telegraaf  koppen willen we in Groningen voorkomen.

Vuilniszakken voor ramen

De politie is in de afgelopen dagen één horeca gelegenheid binnengelopen, waar de eigenaar is gevraagd zijn gasten naar huis te sturen. ‘Het was een plek, waar men met vuilniszakken de ramen had afgeplakt. Dat is niet heel erg verstandig‘, zegt Schuiling.

Schuiling benadrukt, dat nog niet duidelijk is, of de horeca ook gesloten blijft. De Rijksoverheid moet daarover nog een besluit nemen.

Mogelijk later dit jaar 75 jaar bevrijding vieren

Wat Schuiling betreft wordt er hopelijk later in het jaar invulling gegeven aan de viering van 75 jaar bevrijding. Alle evenementen rondom die viering, inclusief het jaarlijkse Bevrijdingsfestival in het Stadspark, zijn afgelast.

RTV Noord, dinsdag 24 maart 2020, 15:13

https://www.RTVnoord.nl/nieuws/220441/Verscherpte-maatregelen-leiden-in-Groningen-nog-niet-tot-afsluiting-openbare-locaties

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koen+Schuiling
https://robscholtemuseum.nl/anoniem-brief-aan-Koen+Schuiling-en-de-fractieleiders-van-de-politieke-partijen-in-de-Helderse-gemeenteraad-zomer-2015/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-mail-aan-gemeenteDenHelder-16-augustus-2015-maarten-hanegraaf-managementassistent-mail-aan-berts-18-augustus-2015-dick-berts-brief-aan-Burgemeestermr-Koen+Schuiling-18-aug/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-mail-aan-de-Rijksrecherche-18-augustus-2015/
https://robscholtemuseum.nl/gemeenteDenHelderontvangstbevestiging-van-WOB-verzoek-van-dick-berts-19-augustus-2015-Koen+SchuilingBurgemeester-brief-aan-dick-berts-over-zijn-WOB-verzoek-25-augustus-2015/
https://robscholtemuseum.nl/Rijksrecherche-brief-aan-dick-berts-betreft-verzoek-tot-instellen-Rijksrecherche-onderzoek-24-augustus-2015/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-brief-aan–Koen+Schuiling-22-september-2015gemeenteDenHelderbrief-aan-berts-met-ontvangstbevestiging-23-september-2015-brief-aan-berts-over-procedure-27-oktober-2015/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-mail-aan-klantcontact-centrum-gemeenteDenHelder-met-antwoordformulier-hoorzitting-31-oktober-2015-klantcontact-centrum-DenHelder-mail-aan-dick-berts-2-november-2015/
https://robscholtemuseum.nl/Koen+SchuilingBurgemeester-brief-aan-dick-berts-24-februari-2016-commissie-bezwaarschriften-gemeenteDenHelder-advies-aan-Schuiling-inzake-bezwaarschrift-d-a-berts-9-januari-2016/
https://robscholtemuseum.nl/redactie-dha-stadspartij-eist-Helderheid-over-beveiliging-willemsoord-delano-weltevreden-helderse-politiek-wil-van-stadsbestuur-openheid-over-weren-beveiligingsbedrijf-DHS/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-horecabazen-willemsoord-onder-druk-gezet-om-beveiligingsbedrijf-DHS-te-dumpen-wie-niet-tekende-kreeg-geen-vergunning/
https://robscholtemuseum.nl/Helderse-courant-DHS-mag-weer-aan-het-werk-in-uitgaansgebied-delano-weltevreden-schors-directeur-van-willemsoord/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-hij-mocht-van-de-gemeenteDenHelder-geen-bedrijfsleider-van-een-bordeel-worden-nu-moet-de-gemeente-hem-een-kleine-89-000-euro-betalen/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-integere-mensen-worden-niet-door-Helders-College-geschorst-gemeenteraad-is-het-niet-eens-over-bespreking-kwestie-DHS/
https://robscholtemuseum.nl/the-post-online-massale-vechtpartij-in-gezellige-uitgaansstad-DenHelder-agent-loopt-hersenschudding-op-dumpert-kansenpareltjes-hebben-ruzie-met-de-pliesie/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-DHS-mag-niet-op-willemsoord-werken-vanwege-bijthonden-en-schijnconstructie-redactie-dha-college-terechte-keuze-beveiligers-willemsoord/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-Frans-Buhling-stopt-als-adviseur-van-beveiligingsbedrijf-DHSgemeente-creeert-rookgordijn-met-verhaal-vol-leugens-en-halve-waarheden/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image