Delano Weltevreden – Na VVD nu D66 – Casper Duin – ‘Hang naar historie’ + NHD – Jan de Boer (D66) + DHA – Nieuwe burgemeester + Hans Brandsma – In alle omstandigheden + DW – Salaris

Jan de Boer, in zijn tijd als wethouder van Landsmeer (foto NHD)

Carlo Assorgia, voorzitter van de vertrouwenscommissie, maakt bekend dat Jan de Boer de nieuwe burgemeester van Den Helder wordt (George Stoekenbroek)

Na een aantal VVD’ers nu een D66’er als burgemeester in Den Helder

We wilden de beste kandidaat hebben

Den Helder – Na een aantal VVD’er krijgt Den Helder een D66’er als burgemeester. “Geen bewuste keus”, zegt Carlo Assorgia, voorzitter van de vertrouwenscommissie. “We wilden de beste kandidaat voor Den Helder.”

Woensdagavond. In de hal van de schouwburg staan vertegenwoordigers van Helderse media te wachten tot de deuren van de Stadshal voor hen open gaan. De openbare vergadering begint niet eerder dan 21.00 uur, was hen gemeld. De Corona Virus regels worden strikt gehanteerd. Wie geen mondkapje heeft, krijgt er een aangereikt. Alle bezoekers moeten naam en contactgegevens achterlaten. Je weet het maar nooit met al die besmettingen.

In de geïmproviseerde raadszaal krijgt voorzitter Carlo Assorgia van de vertrouwenscommissie al gauw het woord van voorzitter Jeroen Nobel. Assorgia vertelt, dat Jan de Boer de nieuwe burgemeester van Den Helder wordt. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt gevraagd hem te benoemen. Hij treedt naar verwachting begin maart aan als burgemeester van Den Helder.

22 kandidaten

De Boer, nu burgemeester van de gemeente Buren (Gelderland), is gekozen uit 22 kandidaten. Hij was daarvoor wethouder in Hoorn, Harlingen en Landsmeer. Van 2002 tot 2006 was hij raadslid in de gemeente Hoorn. Tot 2006 is hij docent economie geweest in het voortgezet onderwijs. De vertrouwenscommissie heeft twee namen aan de gemeenteraad voorgedragen. De Boer stond op nummer 1, zegt Assorgia. Waarom de vertrouwenscommissie vindt, dat hij met kop en schouders boven de rest uitsteekt? Daar worden geen uitspraken over gedaan, zegt raadsgriffier Menno Huisman, die secretaris was van de vertrouwenscommissie is. „Want dan heb je het eigenlijk ook over andere kandidaten en dat valt allemaal onder de vertrouwelijkheid van de procedure.”

Kwaliteit

Hoeveel van de 22 kandidaten de Commissaris van de Koning op sollicitatiegesprek naar Den Helder heeft gestuurd, mag ook niet bekend worden gemaakt. “Maar het is duidelijk, dat in deze greep veel meer kwaliteit zat dan in de eerste sollicitatieronde. Er waren meer benoembare kandidaten.” De CvdK trok begin dit jaar de stekker uit de procedure, omdat onder de negen kandidaten te weinig kwaliteit zat om tot twee voordrachten te komen.

Na een aantal VVD burgemeesters krijgt Den Helder nu een D66’er als burgervader. Assorgia „Dat is geen bewuste keus geweest. Er waren geen kampen in de vertrouwenscommissie. We zijn er allemaal blanco in gegaan. We wilden de beste kandidaat voor Den Helder.” Dat Jan de Boer al acht jaar burgemeester is van de gemeente Buren, was een voordeel. Assorgia „Dat betekent dat hij nu in zijn tweede termijn zit. Dat geeft stabiliteit weer“.

Nobel

Jeroen Nobel is sinds 30 november waarnemend burgemeester van Den Helder. Waarom hij niet in de race was voor een vaste aanstelling in de marinestad? „Bij de verlenging begin dit jaar heb ik gezegd, dat ik hier graag blijf tot er een nieuwe burgemeester is. Ik wil nog anderhalf jaar full time mooie dingen doen. Daarna ga ik het iets rustiger aan doen.”

Helderse Courant, 9 december 2020, 22:23

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20201209_56018217

Den Helder krijgt in Jan de Boer ’een meelevende, faciliterende burgemeester met een hang naar historie

Jan de Boer, in zijn tijd als wethouder van Landsmeer

Den Helder – Als Jan de Boer inderdaad begin maart 2021 aantreedt als nieuwe burgemeester van de gemeente Den Helder, dan strijkt een ’meelevende, faciliterende bestuurder met een hang naar historie’ neer als eerste man van Den Helder en Julianadorp.

Ook voor Evert Obdeijn, fractievoorzitter van D66 in de gemeente Buren, komt het vertrek van de burgervader en partijgenoot woensdagavond als een volslagen verrassing. “Ik zou Jan niet direct omschrijven als een carrièretijger. En ja, we zeggen gewoon Jan. Het is geen type, waartegen je ’meneer De Boer’ zegt. Maar dit is wel een stap omhoog. Van een plattelandsgemeente naar een grote stad, waar hij meer opties heeft. Hier heb je een lokaal blok met daartegenover allemaal eenmansfracties. Dan is het lastig zaken doen. Ik hoop voor hem, dat hij in Den Helder zaken kan doen.”

Obdeijn typeert De Boer als een ’burgemeester, die boven de partijen staat’. „Hij zal geen standpunt innemen. Hij vindt natuurlijk gerust wel iets, maar laat het aan de raad. Persoonlijk vind ik het wel prettig als je een voorzitter hebt, die af en toe zegt ’we gaan die kant op’. Zo is Jan niet. Hij geeft de voorkeur aan het democratische spel.”

Lintjesregen

De Boer zelf liet in juni 2019 in de regionale krant De Gelderlander al optekenen, dat hij ’tussen de mensen staat, maar boven de partijen’. “Het leuke aan dit werk is, dat ik een verbindende schakel ben. De krenten in de pap zijn toch dingen als de lintjesregen, als mensen onder valse voorwendselen naar het gemeentehuis zijn gelokt.

Obdeijn: „Hij is enorm begaan met de mensen. Dat is typisch Jan.”

In Buren viel De Boer op door een boek te schrijven over Martin van Buren, de achtste president van de Verenigde Staten (1837 – 1841). Wiens familie afkomstig was uit Buren. De Boer dompelde zich onder in de historie. Obdeijn: „Het is een historicus. Hopelijk kan hij dat in Den Helder voortzetten.”

Tijdens zijn periode als burgemeester promoveerde De Boer ook nog eens. “Ik kom niet uit een milieu, waarin het gewoon was te studeren. Dus ik heb steeds in de avonduren een opleiding gedaan. Steeds weer een nieuwe opleiding. Ik had ooit de wens om een wetenschappelijke titel te hebben”, vertelde hij in de Gelderlander.

Integriteit

Hij promoveerde op een onderzoek naar integriteit. “Of ik iemand ben, die voorop loopt als het gaat om het morele kompas? Ik ontloop mijn verantwoordelijkheid niet. Maar ik werk op een tactvolle manier. Ik ben geen rechter. Maar ik ga wel vragen stellen en ik ga het gesprek aan.”

De Boer is vanaf 2002 in beeld als politicus. Namens GroenLinks was hij vier jaar raadslid in Hoorn. Daarna volgde tussen 2006 tot en 2010 een periode als wethouder in de West Friese stad. Toen GroenLinks na de gemeenteraadsverkiezingen geen deel meer uitmaakte van het Hoornse college, koos De Boer in juni 2010 voor een wethouderspost in Harlingen. Een gemeente, waar de visserij een belangrijke sector is en een met een veerdienst naar de Wadden. Twee overeenkomsten met Den Helder.

Daar bleef hij ruim een jaar. De Boer legde zijn functie neer omdat hij niet meer gedijde in de Friese havenstad waar volgens De Boer toen een sfeer van achterdocht, wantrouwen en besluiteloosheid heerste. Ook veranderde De Boer van politieke kleur: hij stapte over van GroenLinks naar D66. Na zijn periode in Harlingen ging De Boer aan het werk als mediator. Hij richtte het bedrijf MediationPubliek op.

In november 2012 dook De Boer weer op in Noord Holland als ’wethouder van buiten’ in de gemeente Landsmeer. Al na een half jaar werd De Boer tot hogere taken geroepen: hij werd burgemeester van de Buren, een plattelandsgemeente met ruim 26.000 inwoners en zestien kernen waarvan Lienden, Beusichem en Maurik de bekendste zijn. In 2018 tekende De Boer voor een tweede termijn van zes jaar als burgemeester van Buren en liet hij in een interview met De Gelderlander optekenen ’niet te weten wat de toekomst hem zou brengen’. „Ik ben niet zo’n planner.”

Die toekomst ligt vanaf 2021 in Den Helder wanneer hij officieel als burgemeester van Den Helder wordt benoemd. De vertrouwenscommissie beoordeelde hem als de beste van de 22 kandidaten.

De Boer is getrouwd en heeft twee kinderen.

Helderse Courant, 10 december 06:52

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20201209_11029604

De nieuwe burgemeester van Den Helder is… Jan de Boer (D66)

Oud wethouder van Hoorn en Landsmeer keert vanuit Buren terug naar Noord Holland

Den Helder – Jan de Boer is gisteravond voorgedragen als de nieuwe burgemeester van Den Helder. De 51 jarige De Boer, oud wethouder van Hoorn en Landsmeer en momenteel nog de eerste burger van de Gelderse gemeente Buren, wordt de eerste D66 burgemeester van de stad.

De Boer is vanaf 2002 in beeld als politicus. Namens GroenLinks was hij vier jaar raadslid in Hoorn. Daarna volgde tussen 2006 tot 2010 een periode als wethouder in de West Friese stad. Daarvoor was hij werkzaam als docent economie in Beverwijk en Hoorn. Toen GroenLinks na de gemeenteraadsverkiezingen in Hoorn geen deel meer uit mocht maken van college, koos De Boer in juni 2010 voor een wethouderspost in Harlingen.

Overstap

Daar bleef hij ruim een jaar. De Boer legde zijn functie neer, omdat hij niet meer gedijde in de Friese havenstad waar volgens hem een sfeer van achterdocht, wantrouwen en besluiteloosheid heerste. Ook verschoot De Boer van politieke kleur: hij stapte over van GroenLinks naar D66.

In november 2012 dook De Boer weer op in Noord Holland als ’wethouder van buiten’ in de gemeente Landsmeer. Al na een half jaar werd De Boer tot hogere taken geroepen: hij werd burgemeester van Buren, een plattelandsgemeente met ruim 26.000 inwoners en zestien kernen waarvan Lienden, Beusichem en Maurik de bekendste zijn. In 2018 tekende De Boer voor een tweede termijn van zes jaar als burgemeester van Buren en liet hij in een interview met dagblad De Gelderlander optekenen ’niet te weten wat de toekomst hem zou brengen’. “Ik ben niet zo’n planner.”

Die toekomst ligt vanaf maart 2021 in Den Helder, wanneer hij als opvolger van Jeroen Nobel officieel als burgemeester van Den Helder wordt benoemd. De vertrouwenscommissie beoordeelde hem als de beste van de 22 kandidaten en de raad keurde die voordracht goed.

De Boer is getrouwd en heeft twee kinderen.

Helderse Courant, 21:04

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20201209_74185792

Jan de Boer (D66) is de nieuwe burgemeester van Den Helder

Burgemeester Jan de Boer (foto Den helder Actueel)

Den Helder – De nieuwe burgemeester van Den Helder wordt de 51 jarige Jan de Boer. Althans, als het aan de gemeenteraad van Den Helder ligt. Die besloot woensdagavond 9 december de heer De Boer aan te bevelen bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om te worden benoemd. Als die een klap geeft op de aanstelling kan de heer De Boer begin maart aantreden als nieuwe burgemeester van Den Helder.

De heer De Boer is sinds 2013 burgemeester van de gemeente Buren (Gelderland). Daarvoor was hij wethouder in de gemeenten Hoorn (2006 – 2010, met de portefeuilles economische zaken, sociale zaken, duurzaamheid, communicatie, bedrijventerreinen en klimaat), Harlingen (2010 – 2011, met de portefeuilles P&O, financiën, ruimtelijke ordening, milieu, dienstverlening, ICT, stadsvisie waterfront) en Landsmeer (2012 – 2013, met de portefeuilles: P&O, financiën, openbare ruimte, verkeer, volksgezondheid, decentralisaties en deregulering). In de periode 2002 – 2006 was hij raadslid in de gemeente Hoorn en tot 2006 was hij docent economie in het voortgezet onderwijs.

De heer De Boer is 51 jaar oud, lid van de D66 en woont nu nog in Buren. De vertrouwenscommissie, die zich heeft bezig gehouden met de invulling van de burgemeestersvacature, heeft bij haar voordracht van twee kandidaten aan de gemeenteraad de heer De Boer op nummer één gezet.

Rust en stabiliteit

Jan de Boer is een persoon, die rust en stabiliteit uitstraalt. Als geboren West Fries heeft hij een nuchtere kijk op zaken en is hij als persoon toegankelijk en empathisch. Hij heeft laten zien goed te kunnen luisteren en zijn woorden op een afgewogen manier te kiezen. Daarnaast zal hij mensen bij elkaar weten te brengen en heeft in die zin duidelijk een verbindend vermogen. Hij toont een hoge mate van rolvastheid, is een gedegen persoonlijkheid en zal hierbij in een coachende rol anderen in staat stellen het beste uit zichzelf te halen. Zijn ervaring als burgemeester is in die zin een duidelijke pré. De vertrouwenscommissie acht hem in staat het voor de gemeente Den Helder gewenste netwerk te kunnen opbouwen. In meer concrete zin houdt dit in dat deze kandidaat naar de mening van de commissie op alle competenties positief scoort”, aldus Carlo Assorgia, voorzitter van de vertrouwenscommissie. Naar de functie van burgemeester van Den Helder hebben 22 mensen gesolliciteerd.

De nieuwe burgemeester volgt Jeroen Nobel op, die sinds het vertrek van Koen Schuiling in september 2019 waarnemend burgemeester van Den Helder is. De benoeming door de Kroon wordt uiterlijk medio februari verwacht. De heer De Boer kan dan in de raadsvergadering van 4 maart 2021 als burgemeester worden geïnstalleerd.

Den Helder Actueel, 9 december 2020

Reacties

RB
9 december 2020 At 21:58
Nou ik ben benieuwd, slechter dan de interim, die we nu ergens onzichtbaar hebben kan het in ieder geval niet worden.

Mandy Seinstra
9 december 2020 At 22:03
Beter ook niet.

jutter030
9 december 2020 At 22:06
ik ben benieuwd, of hij naar de burgers luistert of naar het grote geld.

Jantje123
9 december 2020 At 22:17
Of we nu zo blij moeten zijn met een D66 burgemeester? Maar wie weet doet hij het heel goed.

Harmanus J Johansen Jr
9 december 2020 At 22:30
Slechte zaak, we hebben hier een zwaargewicht nodig, iemand die weet hoe het bij de provincie toegaat en al het een en ander gepresenteerd heeft, een aanbeveling van de heer Carlo doet mij het ergste vrezen.

https://denhelderactueel.nl/2020/12/jan-de-boer-d66-is-de-nieuwe-burgemeester-van-den-helder/

Jan de Boer wil in alle omstandigheden zichtbaar zijn

’Ik ben geen burgemeester die alleen bij feesten verschijnt of de linten door zal knippen. Van een burgemeester mag je meer vragen’

Jan de Boer “Het gevoel is goed en dat was de basis voor mijn interesse voor de burgemeesterspost in Den Helder. Ik wilde heel graag.”

Den Helder – Als jongetje werd hij vanuit het West Friese dorpje Zwaag door zijn ouders meegenomen naar de Vlootdagen in Den Helder. Het is een herinnering, die de afgelopen maanden veelvuldig door zijn hoofd spookte als hij weer eens een sollicitatiegesprek voor de Helderse burgemeesterspost had. Woensdagavond werd hij voorgedragen als eerste burger voor Den Helder. Een kennismaking met Jan de Boer in vijf vragen.

Waarom heeft u gesolliciteerd in Den Helder?

Het is een stad met een toekomst. Den Helder is volop in ontwikkeling met de haven, marine en stadsvernieuwing. Ik proef dat ze de weg omhoog hebben ingeslagen. Dat trok mij aan tijdens de eerste bezoeken. Er moet nog veel gebeuren, maar er is ook al het nodige van de grond gekomen in bijvoorbeeld het stadshart. Het gevoel is goed en dat was de basis voor mijn interesse voor de burgemeesterspost in Den Helder. Ik wilde heel graag.”

Hoe goed kende u de stad?

Via mijn werk als wethouder en bestuurder ben ik er regelmatig geweest, vooral toen ik vanuit Hoorn werkte. Niet zo vaak als in Enkhuizen of Alkmaar, maar als Noord Hollander kwam het op mijn pad. Mijn vroegste herinnering aan Den Helder ligt bij de Vlootdagen, die ik met mijn ouders bezocht en waarbij ik als kind op een boot heb gestaan. Dat is een onuitwisbare indruk. Mijn ouders waren ook fervente fietsers en vanuit Zwaag reden we door de hele provincie van Haarlem tot aan Den Helder. Als fervent voetballer bij West Friezen zal ik ongetwijfeld ook nog wel eens een jeugdtoernooi in Den Helder hebben gespeeld.”

Hoe heeft u de sollicitatieprocedure ervaren?

Lang, spannend en goed. Mijn geduld is flink op de proef gesteld, maar het is het meer dan waard geweest. Op 1 september is de profielschets opgesteld en daarna is het begonnen. Nu zijn we bijna drieënhalve maand verder en ben ik eindelijk voorgedragen. Door mijn werk als burgemeester van Buren had ik het druk en dat zorgde naast de procedure gelukkig voor genoeg afleiding.

Wat wilt u de inwoners van Den Helder graag meegeven?

Ik wil een burgemeester zijn voor alle inwoners zijn. Dat heb ik Buren geprobeerd en dat wil ik ook in Den Helder doen. Ik wil een verbinding aan gaan met alle inwoners. Ook in Den Helder gebeuren leuke en minder leuke dingen. In alle omstandigheden wil ik zichtbaar zijn. Ik ben geen burgemeester, die alleen bij feesten verschijnt of de linten door zal knippen. Van een burgemeester mag je meer vragen.”

Jan de Boer is de eerste ’groene’ burgemeester van Den Helder met een verleden bij GroenLinks en momenteel als lid van D66. Noodzaak voor Den Helder?

,,Nee joh. Sinds ik in 2006 in Hoorn als wethouder werd benoemd, denk ik niet meer in kleuren. Als wethouder en burgemeester ben je er voor de hele raad en bevolking. Dat moet je dat loslaten. Dat laat onverlet dat ik mijn eigen mening zal laten horen als dat nodig is.

Helderse Courant, 9 december 2020 22:31

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20201209_74828584

Salaris

Betekent twee keer zoveel inwoners voor de nieuwe burgemeester van Den Helder straks ook het dubbele salaris? Eh, nee.

Den Helder – Jan de Boer zwaait als burgemeester van Buren de scepter over ruim 26.500 inwoners. Als hij in maart volgend jaar in Den Helder aantreedt, worden dat er ruim 55.800. Bijna twee keer zoveel inwoners dus. Krijgt hij aan het eind van de maand dan ook een salaris dat twee keer zo hoog ligt?

Nee. De bezoldiging van een burgemeester is wel afhankelijk van het aantal inwoners, dat zijn of haar gemeente telt. De gemeente Buren zit in de categorie gemeenten met een inwonertal van 24.001 tot en met 40.000. Aan het eind van elke maand krijgt Jan de Boer nu 8.620,48 euro aan salaris op zijn bankrekening gestort. Dat bedrag geldt sinds juli dit jaar.

Helderse burgemeesters zitten qua salaris in de categorie gemeenten met een inwonertal van 40.001 tot 60.000. Daar zit een maandelijks salaris van 9.345,69 euro aan vast. Jan de Boer gaat er qua salaris dus 725,21 euro per maand op vooruit.

Helderse Courant, 22 december 2020, 14:20

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20201211_52341136

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Carlo+Assorgia
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jan+de+Boer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jeroen+Nobel

https://robscholtemuseum.nl/?s=Koen+Schuiling
https://robscholtemuseum.nl/anoniem-brief-aan-koen-schuiling-en-de-fractieleiders-van-de-politieke-partijen-in-de-helderse-gemeenteraad-zomer-2015/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-mail-aan-gemeente-den-helder-16-augustus-2015-maarten-hanegraaf-managementassistent-mail-aan-berts-18-augustus-2015-dick-berts-brief-aan-burgemeester-mr-k-f-schuiling-18-aug/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-mail-aan-de-rijksrecherche-18-augustus-2015/
https://robscholtemuseum.nl/gemeente-den-helder-ontvangstbevestiging-van-wob-verzoek-van-dick-berts-19-augustus-2015-koen-schuiling-burgemeester-brief-aan-dick-berts-over-zijn-wob-verzoek-25-augustus-2015/
https://robscholtemuseum.nl/rijksrecherche-brief-aan-dick-berts-betreft-verzoek-tot-instellen-rijksrecherche-onderzoek-24-augustus-2015/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-brief-aan-k-f-schuiling-22-september-2015-gemeente-den-helder-brief-aan-berts-met-ontvangstbevestiging-23-september-2015-brief-aan-berts-over-procedure-27-oktober-2015/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-mail-aan-klantcontact-centrum-gemeente-den-helder-met-antwoordformulier-hoorzitting-31-oktober-2015-klantcontact-centrum-den-helder-mail-aan-dick-berts-2-november-2015/
https://robscholtemuseum.nl/koen-schuiling-burgemeester-brief-aan-dick-berts-24-februari-2016-commissie-bezwaarschriften-gemeente-den-helder-advies-aan-schuiling-inzake-bezwaarschrift-d-a-berts-9-januari-2016/
https://robscholtemuseum.nl/redactie-dha-stadspartij-eist-helderheid-over-beveiliging-willemsoord-delano-weltevreden-helderse-politiek-wil-van-stadsbestuur-openheid-over-weren-beveiligingsbedrijf-dhs/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-horecabazen-willemsoord-onder-druk-gezet-om-beveiligingsbedrijf-dhs-te-dumpen-wie-niet-tekende-kreeg-geen-vergunning/
https://robscholtemuseum.nl/helderse-courant-dhs-mag-weer-aan-het-werk-in-uitgaansgebied-delano-weltevreden-schors-directeur-van-willemsoord/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-hij-mocht-van-de-gemeente-den-helder-geen-bedrijfsleider-van-een-bordeel-worden-nu-moet-de-gemeente-hem-een-kleine-89-000-euro-betalen/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-integere-mensen-worden-niet-door-helders-college-geschorst-gemeenteraad-is-het-niet-eens-over-bespreking-kwestie-dhs/
https://robscholtemuseum.nl/the-post-online-massale-vechtpartij-in-gezellige-uitgaansstad-den-helder-agent-loopt-hersenschudding-op-dumpert-kansenpareltjes-hebben-ruzie-met-de-pliesie/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-dhs-mag-niet-op-willemsoord-werken-vanwege-bijthonden-en-schijnconstructie-redactie-dha-college-terechte-keuze-beveiligers-willemsoord/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-frans-buhling-stopt-als-adviseur-van-beveiligingsbedrijf-dhs-gemeente-creeert-rookgordijn-met-verhaal-vol-leugens-en-halve-waarheden/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image