Casper Duin – Bezoeken politie aan bedreigers + Petra Bies – Stoppen met intocht + Hedzer Faber – ‘Sint’ Karhof + PB – ’Sint’ garandeert voortbestaan + Frans van den Berg – Zwarte Piet vrij NL

Huisbezoeken politie aan bedreigers KOZP

Den Helder – Inwoners, die dit of vorig jaar via sociale media hebben opgeroepen tot geweld of blokkades tegen demonstranten bij de Sinterklaas intocht zaterdag in Den Helder, hebben thuis bezoek gehad van de politie.

Dat meldt politiewoordvoerder Wendy Boudewijn na berichten over recente huisbezoeken van agenten aan voorstanders van Zwarte Piet. “Het klopt, dat we in Den Helder meerdere mensen preventief hebben ’aangelopen’. Dan gaat het om personen, die vorig jaar openlijk via sociale media hebben opgeroepen tot geweld, dan wel blokkades tegen demonstranten. En personen, die zich dit jaar via sociale media op deze wijze hebben uitgelaten.’’

Boudewijn doet geen mededelingen over aantallen, om welke individuen of groeperingen het gaat. “Dit is vertrouwelijke politie informatie. Onze inzet is gericht op een veilig en ongestoorde verloop van deze evenementen, zowel voor deelnemers, publiek als demonstranten (pro en contra). Wij zijn vooraf in contact met diverse groeperingen, die hebben aangekondigd te willen gaan demonstreren om veiligheidsrisico’s en openbare ordeverstoringen in te schatten. Ook monitoren wij gedragingen en uitingen (online en offline) van diverse individuen en groeperingen op mogelijk strafbare feiten zoals discriminatie, opruiing of bedreiging. Het Openbaar Ministerie beoordeelt, of er daadwerkelijk sprake is van strafrechtelijke feiten en beslist over de maatregelen. Ook als er geen sprake is van strafbare feiten lopen we de bedreiger soms aan om hem of haar te wijzen op de mogelijke gevolgen van hun gedrag.’’

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) liet eerder deze week weten niet te gaan demonstreren bij de intocht van Sinterklaas in Den Helder. “De veiligheid staat voorop en we denken, dat die niet voldoende te garanderen is”, vertelde de landelijke woordvoerder Mitchell Esajas. De aankomst van Sinterklaas is zaterdag rond 11.15 uur bij de steiger voor het Reddingsmuseum. Over de kleur van de Pieten wilden de organisatoren zich op voorhand niet uitlaten.

Helderse Courant, 15 november 2019, 10:40

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191115_92053180/wie-via-social-media-heeft-opgeroepen-tot-geweld-of-blokkades-tegen-demonstranten-bij-intocht-sinterklaas-in-den-helder-die-kreeg-bezoek-van-politie

Ondernemers Den Helder overwegen te stoppen met intocht Sinterklaas: ’Het bestuur is hoofdelijk aansprakelijk, dan halen ze dus bij mij de winkel leeg als er wat gebeurt’

Sint wordt tijdens zijn intocht in Groningen op de voet gevolgd door burgemeester Koen Schuiling, voorheen burgemeester van Den Helder (foto Twitter)

Sint wordt tijdens zijn intocht in Groningen op de voet gevolgd door burgemeester Koen Schuiling, voorheen burgemeester van Den Helder (foto Twitter)

Den Helder – De Helderse Ondernemersvereniging Binnenstad (HOB) stopt mogelijk met het organiseren van de Sinterklaas intocht. Het bestuur vindt de risico’s erg groot worden, aldus voorzitter Mark de Graaf.

De winkeliers organiseren sinds jaar en dag het feestelijke onthaal van de sint in Den Helder. Maar het evenement is vanwege de landelijke verdeeldheid over het uiterlijk van de pieten van karakter veranderd. “Het is een aandachtsevenement geworden, we hebben een compleet veiligheidsplan moeten maken“, zegt De Graaf. Er zijn grote risico’s, stelt hij, maar daar kan de HOB zich als vereniging niet tegen verzekeren. “De bestuursleden zijn hoofdelijk aansprakelijk. Dan komen ze dus bij mij de winkel leeghalen als er wat gebeurt.”

Het bestuur gaat binnenkort om de tafel om een en ander te bespreken. De kleur van de pieten is dan ’op zich geen onderwerp van gesprek’, zegt De Graaf.

De HOB en alle andere betrokkenen deden dit jaar geheimzinnig over het uiterlijk van de assistenten van Sinterklaas. ’Kom kijken en laat je verrassen’, was het enige wat men kwijt wilde. “De verrassing waren al die vrolijke kindergezichtjes. Het was een fantastische intocht, met een groot aantal vrijwilligers en de volle medewerking van De Kampanje, Willemsoord en het Reddingsmuseum, dat voor de boot zorgde.”

Roetveeg Piet

In Den Oever was er afgelopen zaterdag een mix van Zwarte Pieten en roetveeg Pieten. De organisatoren kozen daarvoor, omdat kinderen vorig jaar de roetveeg Pieten van de televisie misten.

De Graaf wil zich niet uitlaten over de vraag, of het ook een optie voor Den Helder is. “Het geeft geen garantie, dat er niet gedemonstreerd zal worden.

De actiegroep Kick out Zwarte Piet (KOZP) protesteerde vorig jaar en overwoog om ook deze keer te demonstreren bij de Helderse intocht, maar zag daarvan af, omdat het risico voor de demonstranten te groot zou zijn. Volgend jaar zal er wellicht wel weer gedemonstreerd worden, aldus de landelijke woordvoerder Mitchell Esajas.

De politie trad in Den Helder preventief op: inwoners, die dit of vorig jaar via sociale media opriepen tot geweld of blokkades tegen demonstranten bij de Sinterklaas intocht kregen de afgelopen tijd thuis bezoek van de politie.

Helders Courant, 19 november 2019, 19:35

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191118_71784198/ondernemers-den-helder-overwegen-te-stoppen-met-intocht-sinterklaas-het-bestuur-is-hoofdelijk-aansprakelijk-dan-halen-ze-dus-bij-mij-de-winkel-leeg-al

Geen intocht in Den Helder? Dat is ’Sint’ Marcel Karhof zijn eer te na, dus probeert hij het volgend jaar zelf te organiseren (maar dan wel met zwárte Pieten)

Marcel Karhof bij een beeltenis van zijn alter ego (foto Peter van Aalst)
Marcel Karhof bij een beeltenis van zijn alter ego (foto Peter van Aalst)

Den Helder – Geen intocht, dat is zijn eer te na. ’Sint’ Marcel Karhof van het Sint Nicolaas Genootschap (SNG) wil proberen het dan volgend jaar zelf te organiseren.

Zaterdagochtend voor de intocht heeft hij burgemeester en wethouders per brief gevraagd hem te vertellen wat de randvoorwaarden zijn voor bijvoorbeeld de subsidie. “Anders regelt de HOB dat. Kijk, ik snap de winkeliers heel goed, dat de risico’s voor hen te groot worden. Daarom wil ik proberen een stichting op te richten voor de intocht. Als er dan iets misgaat, ligt het risico niet meer bij de winkeliers.

Maar de vraag is wat er op dat gebied lukt, want de subsidieaanvraag zou dan eigenlijk vorige maand al gedaan moeten zijn. Het zou hem gaan om Den Helder en Julianadorp en liefst wel in samenwerking met de winkeliers. Karhof benadrukt, dat hij het mooi zou vinden als die stichting hem dan ook inschakelt, maar dat dat niet per se hoeft. “Want mijn stelling is bekend. Ik kom alleen met echte, traditionele, zwarte Pieten. Den Helder is er niet klaar voor om dat te veranderen.” En als dat wel zover is? “Dan niet met mij.”

Volgens Karhof is er dit jaar wel sprake geweest van het veranderen van Pieten, maar hield hij in die onderhandeling voet bij stuk: Piet blijft zwart. “Het is heel close geweest, of het nu door kon gaan. Ik heb er slapeloze nachten van gehad. Maar… het zit diep, inderdaad. Je kunt van een fanatieke Ajax supporter ook niet verlangen, dat hij z’n club aanmoedigt in een Feyenoord shirt.”

Helderse Courant, 18 november 2019, 21:25

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191118_92760589/geen-intocht-in-den-helder-dat-is-sint-marcel-karhof-z-n-eer-te-na-dus-probeert-hij-het-volgend-jaar-zelf-te-organiseren-maar-dan-wel-met-zwarte-piete

Helderse ondernemers stoppen met organisatie intocht Sint; ’Sint’ garandeert voortbestaan van ontvangst in Den Helder

Burgemeester Koen Schuiling, voorheen in Den Helder, heeft ook bij de intocht van Sinterklaas in Groningen zijn eigen agenda (foto Twitter)

Burgemeester Koen Schuiling, voorheen in Den Helder, heeft ook bij de intocht van Sinterklaas in Groningen zo zijn eigen agenda (foto Twitter)

Den Helder – De Helderse ondernemersvereniging binnenstad (HOB) organiseert niet langer de intocht van Sinterklaas. Dat betekent niet, dat er volgend jaar geen ontvangst zal zijn in Den Helder, verzekert ’Sint’ Marcel Karhof.

De winkeliersvereniging stelde eerder deze week nog geen besluit te hebben genomen. Maar er is voor volgend jaar geen subsidieaanvraag gedaan en daaruit valt niet anders te concluderen dan dat de ondernemers ermee stoppen. “Klopt“, erkent voorzitter Mark de Graaf. Hij wil er verder niet meer op ingaan.

De ondernemers huurden voor de intocht het Sint Nicolaas Genootschap in van de Helderse Marcel Karhof. Die wil, zoals gisteren bericht, een stichting oprichten, die de organisatie op zich neemt. Maar als dat voor volgend jaar niet lukt, zal het genootschap het zelf doen. “Tuurlijk, Den Helder zonder een eigen intocht, dat kan toch niet?

Veilig

De HOB organiseerde de intocht jarenlang, maar vindt vanwege de heftige Pieten discussie het risico nu te groot worden. De bestuursleden van de vereniging zijn hoofdelijk aansprakelijk als er iets gebeurt, met de bijbehorende financiële risico’s.

Dat geldt ook voor het bestuur van een stichting, waar Karhof overigens zelf in zal gaan zitten.”Ik heb net overleg gevoerd met mijn advocaat. Het is veilig te doen als je maar aan alle vergunningseisen voldoet. Daarom heb ik nu al bij de gemeente de eisen voor de intocht van 2020 opgevraagd. Ik wil precies weten, waar ik aan moet voldoen.”

De subsidie aanvraag voor de intocht had 1 oktober binnen moeten zijn bij de gemeente. Karhof besloot heel recent om de organisatie over te nemen en wil hem alsnog aanvragen. Ook zonder subsidie denkt hij er uit te komen.”Zo’n subsidie is niet het hele benodigde bedrag, het is een aanvulling op een al bestaand budget. De bedoeling is wel om samen te werken met de ondernemers. En het genootschap heeft ook middelen.”

Karhof zegt al kandidaten op het oog te hebben voor de te vormen stichting. “Het netwerk van Sinterklaas is groot.” Hij wil ook wat nieuwe initiatieven. “Ik denk bijvoorbeeld aan een avond intocht als de schemering invalt, zo rond een uur of vier. Hoe mooi zal dat niet zijn met een verlichte haven.”

Stapelbedden

Het Huis van Sinterklaas mag groeien qua formaat. Nu is het in een voormalig winkelpand aan de Spoorstraat. “Hoe mooi zou het niet zijn als je een groter pand hebt, waar je ook een slaapkamer van de Zwarte Pieten kunt maken. Vol met stapelbedden. Lijkt me prachtig. Helemaal als het op een locatie als het KIM kan. Maar nou ben ik aan het dromen, hoor.”

Een ander plan is al wat concreter: het starten met een eigen Sinterklaas journaal. “Dat twee of drie keer per week wordt uitgezonden. Ik heb de LOS er al eens over gepolst en die waren positief.”

In het journaal zullen Zwarte Pieten figureren. “Ik ben daar heel duidelijk in, ik werk alleen met de klassieke pieten. Als de stichting het anders zou willen, zou ik daar ook uit gaan.”

Het journaal moet niet als tegenhanger worden gezien van het landelijke journaal met roetveeg Pieten, zegt hij: “Het is voor de kinderen leuk om de plekken, waar Sinterklaas komt, te herkennen. Als je een paar draaidagen houdt, ben je een heel eind. Je kunt ook in het voorjaar al een drone van Sinterklaas over de bollenvelden laten vliegen. Zo wordt het ook een leuke promotie voor Den Helder en Julianadorp.”

Helderse Courant, 19 november 2019, 17:24

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191119_18118322/helderse-ondernemers-stoppen-met-organisatie-intocht-sint-sint-garandeert-voortbestaan-van-ontvangst-in-den-helder

Zwarte Piet vrij Nederland in 2020 lijkt onhaalbaar

The112GRONINGEN – Sinterklaas 2019 Groningen rustig verlopen

Gepubliceerd op 16 nov. 2019

Reacties:
https://youtu.be/TcTpLzLr85U

Amsterdam – Een Zwarte Piet vrij 2020. Daar gaat Kick Out Zwarte Piet (KOZP) zich voor inzetten. Maar de organisatie geeft toe, dat het gezien de vele duizenden intochten en feesten in het hele land onhaalbaar lijkt.

Eigenlijk had 2019 al zonder Zwarte Pieten moeten zijn. De kanteling is gaande in Nederland en dan vooral in grote steden. Maar het is wel ons streven om dan in 2020 zonder Zwarte Pieten het feest te vieren”, laat de woordvoerster van de organisatie weten.

Zaterdag werd op zes plaatsen in het land gedemonstreerd. Daarbij liep de spanning soms flink op, want de aanwezigheid van de actievoerders trok ook tegendemonstranten. Zij hieven het lied ’Sinterklaas wie kent hem niet’ aan, met daarbij nadrukkelijk de passage ’en natuurlijk Zwarte Piet’. In Leeuwarden, Groningen en Alkmaar moest de politie tussen beide komen.

Alkmaar

Zo waren in Alkmaar een kleine honderd mensen van Kick Out Zwarte Piet onder aanvoering van landelijk actieleider Jeffrey Afriyie in het demonstratie vak langs de route. Ook zo’n honderd politiemensen waren op de been. Nabij het demonstratie vak verzamelde zich ook een groep veelal jeugdige pro Piet demonstranten. Toen de sfeer daardoor iets grimmiger dreigde te worden, werden die uit voorzorg door de politie met zachte dwang weggestuurd naar verderaf gelegen straten.

Zowel de politie als KOZP toonden zich na afloop tevreden over het verloop van de demonstratie. Afriyie vond dat het ’No More Blackface’ geluid goed kenbaar kon worden gemaakt. Hij hoopt, dat Alkmaar voor het laatst een intocht met Zwarte Pieten heeft gehouden, zodat volgend jaar een demonstratie overbodig is.

Hoorn

De eerder aangekondigde demonstraties in Hoorn, Eindhoven en Den Helder waren afgelast. In Hoorn en Eindhoven was dat gedaan, nadat er toezeggingen waren gedaan, dat volgend jaar de intocht zonder Zwarte Pieten wordt gehouden. “Maar het is niet zo dat we met alleen demonstraties een verandering willen bereiken. We voeren het hele jaar gesprekken met comités en winkeliersverenigingen, die de intochten houden en we bezoeken scholen“, legt de woordvoerster de aanpak uit. “Maar we kunnen onmogelijk in iedere gemeente en wijk in actie komen. We zijn daarbij toch afhankelijk van lokale mensen die zich willen inzetten. Het duurt een tijd om zo’n netwerk op te bouwen.”

Daarbij heeft de organisatie ook te maken met enkele groepen, die fel gekant zijn tegen het afschminken van de Pieten. Dat zijn niet alleen mensen, die gemotiveerd vasthouden aan Zwarte Piet, maar er zijn ook rel zoekers. “Er zijn veel bedreigingen en er wordt veel fake nieuws verspreid.”

Zo verspreidde de actiegroep ’Ik ben Zwarte Piet’ het bericht, dat de KOZP geweld in scene zou zetten, zodat minister Grapperhaus dan Zwarte Piet officieel zou verbieden. “Ze zijn ziek, gestoord en levensgevaarlijk! Stop Kick Out Zwarte Piet. Sta op en blokkeer de wegen om KOZP uit de stad te houden“, riep deze groep op.

Veiligheid

Omdat de actievoerders van KOZP voor hun eigen veiligheid vreesden, werd de demonstratie in Den Helder afgeblazen. In Den Haag werd uit veiligheidsoogpunt uitgeweken naar een plek nabij het Malieveld en dus weg van de route van de intocht. Er staan dit jaar alleen nog acties gepland op 23 november in Rijswijk en Heerhugowaard.

Het bericht over demonstraties op 5 december klopt niet. Dat was een misverstand. We hadden zaterdag Rutte een petitie willen aanbieden om te vragen om met ons in gesprek te gaan voor 5 december. Alleen kregen we geen toestemming om die petitie aan te bieden. We blijven hopen op een gesprek.” Bovenal hoopt de actiegroep, dat door het goede voorbeeld van de NPO, die alleen roetveeg Pieten gebruikte bij de landelijk intocht, meer steden, wijken, scholen en anderen overstappen op ’gewone’ Pieten.

Noordhollands Dagblad, 16 november 2019, 20:02

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191116_22987847/zwarte-piet-vrij-nederland-in-2020-lijkt-onhaalbaar

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=KOZP
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kick+Out+Zwarte+Piet
https://robscholtemuseum.nl/?s=Helderse+Ondernemersvereniging+Binnenstad
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mark+de+Graaf
https://robscholtemuseum.nl/?s=Marcel+Karhof
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sint+Nicolaas+Genootschap
https://robscholtemuseum.nl/?s=Huis+van+Sinterklaas
https://robscholtemuseum.nl/?s=slaapkamer+van+Zwarte+Piet
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sinterklaas+in+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sinterklaas+in+Groningen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sinterklaas+in+Hoorn
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sinterklaas+in+Eindhoven
https://robscholtemuseum.nl/?s=blokkeerfriezen

https://robscholtemuseum.nl/?s=Koen+Schuiling
https://robscholtemuseum.nl/anoniem-brief-aan-koen-schuiling-en-de-fractieleiders-van-de-politieke-partijen-in-de-helderse-gemeenteraad-zomer-2015/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-mail-aan-gemeente-den-helder-16-augustus-2015-maarten-hanegraaf-managementassistent-mail-aan-berts-18-augustus-2015-dick-berts-brief-aan-burgemeester-mr-k-f-schuiling-18-aug/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-mail-aan-de-rijksrecherche-18-augustus-2015/
https://robscholtemuseum.nl/gemeente-den-helder-ontvangstbevestiging-van-wob-verzoek-van-dick-berts-19-augustus-2015-koen-schuiling-burgemeester-brief-aan-dick-berts-over-zijn-wob-verzoek-25-augustus-2015/
https://robscholtemuseum.nl/rijksrecherche-brief-aan-dick-berts-betreft-verzoek-tot-instellen-rijksrecherche-onderzoek-24-augustus-2015/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-brief-aan-k-f-schuiling-22-september-2015-gemeente-den-helder-brief-aan-berts-met-ontvangstbevestiging-23-september-2015-brief-aan-berts-over-procedure-27-oktober-2015/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-mail-aan-klantcontact-centrum-gemeente-den-helder-met-antwoordformulier-hoorzitting-31-oktober-2015-klantcontact-centrum-den-helder-mail-aan-dick-berts-2-november-2015/
https://robscholtemuseum.nl/koen-schuiling-burgemeester-brief-aan-dick-berts-24-februari-2016-commissie-bezwaarschriften-gemeente-den-helder-advies-aan-schuiling-inzake-bezwaarschrift-d-a-berts-9-januari-2016/
https://robscholtemuseum.nl/redactie-dha-stadspartij-eist-helderheid-over-beveiliging-willemsoord-delano-weltevreden-helderse-politiek-wil-van-stadsbestuur-openheid-over-weren-beveiligingsbedrijf-dhs/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-horecabazen-willemsoord-onder-druk-gezet-om-beveiligingsbedrijf-dhs-te-dumpen-wie-niet-tekende-kreeg-geen-vergunning/
https://robscholtemuseum.nl/helderse-courant-dhs-mag-weer-aan-het-werk-in-uitgaansgebied-delano-weltevreden-schors-directeur-van-willemsoord/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-hij-mocht-van-de-gemeente-den-helder-geen-bedrijfsleider-van-een-bordeel-worden-nu-moet-de-gemeente-hem-een-kleine-89-000-euro-betalen/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-integere-mensen-worden-niet-door-helders-college-geschorst-gemeenteraad-is-het-niet-eens-over-bespreking-kwestie-dhs/
https://robscholtemuseum.nl/the-post-online-massale-vechtpartij-in-gezellige-uitgaansstad-den-helder-agent-loopt-hersenschudding-op-dumpert-kansenpareltjes-hebben-ruzie-met-de-pliesie/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-dhs-mag-niet-op-willemsoord-werken-vanwege-bijthonden-en-schijnconstructie-redactie-dha-college-terechte-keuze-beveiligers-willemsoord/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-frans-buhling-stopt-als-adviseur-van-beveiligingsbedrijf-dhs-gemeente-creeert-rookgordijn-met-verhaal-vol-leugens-en-halve-waarheden/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image