Arie Booy – Futuristisch ontwerp nieuwe duikschool Defensie in Den Helder + ‘Schip Den Helder hard nodig’

Thetis II (1) (foto waterstudio.nl)

Thetis II (2) (foto waterstudio.nl)

Thetis II (2) (foto waterstudio.nl)

Thetis II (3) (foto waterstudio.nl)

Thetis II (3) (foto waterstudio.nl)

Thetis II (4) (foto waterstudio.nl)

Thetis II (4) (foto waterstudio.nl)
Thetis II (5) (foto waterstudio.nl)
Thetis II (5) (foto waterstudio.nl)
Thetis II (6) (foto waterstudio.nl)
Thetis II (6) (foto waterstudio.nl)

Futuristisch ontwerp nieuwe duikschool Defensie in Den Helder

Den Helder – Het duikplatform Thetis in de Marine haven krijgt een futuristisch ogende vervanger. Ontwerper Waterstudio heeft de door Defensie uitgeschreven prijsvraag gewonnen.

De Defensie duikschool heeft moderne faciliteiten in de Nieuwe Haven, maar het duik platform Thetis, dat al veel langer in gebruik was, is enkele jaren geleden afgekeurd vanwege de veiligheid. Van het platform kon gedoken worden en in de opstallen werden duikmaterialen opgeslagen. Nu heeft Waterstudio, een architectenbureau, dat gespecialiseerd is in ontwerpen, die een relatie met het water hebben, de prijsvraag voor een Thetis II gewonnen. Hun visie op een nieuw platform ter vervanging van de afgekeurde Thetis mag er zijn. Het is de bedoeling dat de Thetis II op dezelfde plaats komt te liggen als de Thetis I in Den Helder naast de Duikschool.

Het design bestaat uit een functioneel drijvend platform, waarop twee aparte gebouwen staan. Het gaat om een uitbreiding van de huidige duikschool met daarnaast opslag van apparatuur en een administratief gedeelte. Het platform wordt bekleed met zink hetgeen fraai past in de Marine omgeving

Voor de duikschool betekende de gedwongen sluiting van Thetis in september 2017 flink improviseren. Na het verschuiven van enkele andere eenheden kwam er ruimte vrij om de materialen te stallen en weer te starten met nieuwe opleidingen. Om de ruimtes daarvoor geschikt te maken, moesten de instructeurs ook zelf aan het werk.

Bijna drie jaar later is er dan eindelijk zicht op een vervanger van het oude Thetis duikplatform. De Thetis II van ontwerpers Waterstudio zal ergens in de loop van 2021 in de Nieuwe Haven verrijzen. Het platform is ook zichtbaar vanaf de openbare weg, aangezien het ter hoogte van de boeien kade van Rijkswaterstaat wordt gebouwd.

Helderse Courant, 17 februari 2020 om 17:57

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200217_24612847/futuristisch-ontwerp-nieuwe-duikschool-defensie-in-DenHelder

Schip Den Helder hard nodig

Het nieuwe schip Zr. Ms. Den Helder (foto Arie Booy)
Het nieuwe schip Zr. Ms. Den Helder (foto Arie Booy)

Arnout Damen, vice-admiraal Rob Kramer, waarnemend-burgemeester Jeroen Nobel en vice-admiraal Arie Jan de Waard luiden de scheepsbel van Zr.Ms. Den Helder (foto Damen).

Arnout Damen, vice admiraal Rob Kramer, waarnemend Burgemeester Jeroen Nobel en vice admiraal Arie Jan de Waard luiden de scheepsbel van Zr. Ms. Den Helder, veel Marine goud bij ondertekening bouwcontract (foto Arie Booy)

Den HelderMet het luiden van de gloednieuwe scheepsbel, die straks aan boord hangt, werd woensdagmiddag de ondertekening van het bouwcontract voor Zr. Ms. Den Helder bezegeld.

Vice admiraal Arie Jan de Waard zette namens Defensie zijn handtekening onder de overeenkomst met scheepsbouwer Damen. Dat gebeurde op de brug van Zr. Ms. Karel Doorman, het zusterschip van het bevoorrading en transportschip, dat naar thuishaven Den Helder vernoemd wordt. Namens Damen tekende de nieuwe topman Arnout Damen. Hij sloot zijn speech af met de woorden: Ik zal er persoonlijk op toezien dat dit mooie schip op tijd en volgens de afspraken wordt opgeleverd.

Twee admiraals, een commandeur en een trits kolonels bevolkten woensdag de brug van de Karel Doorman. Van civiele zijde waren de Burgemeester en havenwethouder van Den Helder van de partij. Daarnaast gaf de complete top van Damen Shipyards acte de presence. Het komt nooit voor, dat er zoveel hoge omes verzameld zijn op de brug van een Oorlogsschip. Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie zei op het laatste moment af, omdat ze zich voorbereiden moest voor het kamer debat over de marinierskazerne, die niet naar Vlissingen ging, dat donderdag in Den Haag wordt gehouden.

Admiraal Rob Kramer en ranggenoot Arie Jan de Waard (foto Arie Booy)

Admiraal Rob Kramer en ranggenoot Arie Jan de Waard (foto Arie Booy)

Hard nodig

Admiraal De Waard nam de plaats van de staatssecretaris in als ondertekenaar van het contract met Damen. De directeur van de Defensie Materieel Organisatie zei, dat het hoog tijd werd, dat er weer een Oorlogsschip op stapel gezet wordt. De directeuren van Damen konden dat alleen maar beamen. Namens het commando zeestrijdkrachten zei vice admiraal Rob Kramer blij te zijn, dat de Karel Doorman een zusje krijgt: “We hebben het nieuwe schip hard nodig”, meent de vlootvoogd.

Met de contract ondertekening voor de bouw van het bevoorradingsschip kunnen meer dan honderd (voornamelijk) Nederlandse bedrijven, aan het werk. Zoveel ondernemingen zijn volgens Arnout Damen bij het project betrokken: “En al die bedrijven hebben natuurlijk weer toeleveranciers dus het gaat om nog veel meer werkgelegenheid.“, voegde Damen eraan toe. Daarmee wordt een groot deel van de Nederlandse Marine bouw ingezet, om mee te werken aan dit nieuwe innovatieve schip.

Scheepsbel voor de toekomstige Ms. Den Helder, aangeboden door de gemeente aan de Koninklijke Marine bij het afscheid van Koen Schuiling op het KIM (foto Tjitske Biersteker:Twitter)

Scheepsbel voor de toekomstige Zr. Ms. Den Helder, aangeboden door de gemeente aan de Koninklijke Marine bij het afscheid van Burgemeester Koen Schuiling op het KIM (1) (foto Tjitske Biersteker/Twitter)

Scheepsbel voor de toekomstige Ms. Den Helder, aangeboden door de gemeente aan de Koninklijke Marine bij het afscheid van Koen Schuiling op het KIM (2) (foto Tjitske Biersteker:Twitter)

Scheepsbel voor de toekomstige Zr. Ms. Den Helder, aangeboden door de gemeente aan de Koninklijke Marine bij het afscheid van Burgemeester Koen Schuiling op het KIM (2) (foto Tjitske Biersteker/Twitter)

De scheepsbel van de Den Helder hangt al klaar (foto Arie Booy)

De scheepsbel van de Den Helder hangt al klaar (foto Arie Booy)

Met Zr. Ms. Den Helder wordt de maritieme bevoorradingscapaciteit van de Koninklijke Marine weer op niveau gebracht. Het schip gaat opereren naast de Karel Doorman. Deze vormt ook de basis voor het ontwerp van dit Combat Support Ship (CSS). De Den Helder is vanaf 2024 wereldwijd inzetbaar en kan, beschermd door fregatten, opereren onder hoge dreiging. Daarnaast is het schip in te zetten bij de bestrijding van drugssmokkel, het beheersen van vluchtelingenstromen en het verlenen van noodhulp.

Helikopters

Het bijna 200 meter lange bevoorradingsschip krijgt een 75 koppige bemanning en kan daarnaast nog 75 extra opvarenden meenemen. Er is plaats voor meerdere helikopters en zo’n twintig containers. Bij het ontwerp is nadrukkelijk gekeken naar brandstofverbruik en de uitlaatgassenuitstoot. De combinatie van dieselmotoren, rompvorm en schroefontwerp zorgt voor een verlaging van het brandstofverbruik van ongeveer zes procent in vergelijking met zusterschip Doorman.

De bouwopdracht is niet EUropees aanbesteed. Defensie wil de kennis en kunde van het ontwerpen en bouwen van Marine schepen in Nederland houden. De krijgsmacht beriep zich zodoende op het artikel 346 van het Verdrag Werking EUropese Unie. Hierin staat dat lidstaten wezenlijke veiligheidsbelangen mogen beschermen. Dat heeft ook betrekking op de productie van Defensiematerieel.

Vice admiraal De Waard vertelde de aanwezigen op de brug van de Karel Doorman, dat er de komende jaren heel wat op stapel staat aan nieuwe investeringen voor de krijgsmacht: Vandaag is een belangrijke mijlpaal, maar er zit nog veel meer in het vat. We geven een kwart van ons Defensie budget uit aan nieuw materieel, dat is nogal wat” Als directeur van het Defensie onderdeel, dat alle nieuwe wapens aanschaft, weet De Waard als geen ander wat er allemaal bij komt kijken om dit proces in goede banen te leiden.

De top van Damen met geheel rechts vice admiraal Arie Jan de Waard (foto Arie Booy)

De top van Damen met geheel rechts vice admiraal Arie Jan de Waard (foto Arie Booy)

Miljoenen

De oplevering staat gepland voor het tweede kwartaal van 2024. Een jaar later, in het tweede kwartaal van 2025, moet het CSS operationeel inzetbaar zijn. De omvang van het totale projectbudget is 375 miljoen euro.

Helderse Courant, 19 februari 2020 om 19:19

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200219_21638232/veel-marinegoud-bij-ondertekening-bouwcontract-voor-Zr-Ms-DenHelder

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=duikschool
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zr.+Ms.+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=scheepsbel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Arie+Jan+de+Waard
https://robscholtemuseum.nl/?s=Defensie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Arnout+Damen
https://robscholtemuseum.nl/?s=scheepsbouwer+Damen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Burgemeester+Jeroen+Nobel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Vice+Admiraal+Rob+Kramer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Staatssecretaris+Barbara+Visser
https://robscholtemuseum.nl/?s=Defensie+Materieel+Organisatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koninklijke+Marine
https://robscholtemuseum.nl/?s=KIM
https://robscholtemuseum.nl/?s=CSS
https://robscholtemuseum.nl/?s=Combat+Support+Ship
https://robscholtemuseum.nl/?s=Karel+Doorman
https://robscholtemuseum.nl/?s=EUropees+aanbesteed

https://robscholtemuseum.nl/?s=Koen+Schuiling
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-mail-aan-gemeenteDenHelder-16-augustus-2015-maarten-hanegraaf-managementassistent-mail-aan-berts-18-augustus-2015-dick-berts-brief-aan-Burgemeester-mr-KoenSchuiling-18-aug/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-mail-aan-de-Rijksrecherche-18-augustus-2015/
https://robscholtemuseum.nl/gemeenteDenHelderontvangstbevestiging-van-WOB-verzoek-van-dick-berts-19-augustus-2015-KoenSchuilingBurgemeester-brief-aan-dick-berts-over-zijn-WOB-verzoek-25-augustus-2015/
https://robscholtemuseum.nl/Rijksrecherche-brief-aan-dick-berts-betreft-verzoek-tot-instellen-Rijksrecherche-onderzoek-24-augustus-2015/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-brief-aan–KoenSchuiling-22-september-2015gemeenteDenHelderbrief-aan-berts-met-ontvangstbevestiging-23-september-2015-brief-aan-berts-over-procedure-27-oktober-2015/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-mail-aan-klantcontact-centrum-gemeenteDenHelder-met-antwoordformulier-hoorzitting-31-oktober-2015-klantcontact-centrum-DenHelder-mail-aan-dick-berts-2-november-2015/
https://robscholtemuseum.nl/KoenSchuilingBurgemeester-brief-aan-dick-berts-24-februari-2016-commissie-bezwaarschriften-gemeenteDenHelder-advies-aan-Schuiling-inzake-bezwaarschrift-d-a-berts-9-januari-2016/
https://robscholtemuseum.nl/redactie-dha-stadspartij-eist-Helderheid-over-beveiliging-willemsoord-delano-weltevreden-helderse-politiek-wil-van-stadsbestuur-openheid-over-weren-beveiligingsbedrijf-DHS/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-horecabazen-willemsoord-onder-druk-gezet-om-beveiligingsbedrijf-DHS-te-dumpen-wie-niet-tekende-kreeg-geen-vergunning/
https://robscholtemuseum.nl/Helderse-courant-DHS-mag-weer-aan-het-werk-in-uitgaansgebied-delano-weltevreden-schors-directeur-van-willemsoord/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-hij-mocht-van-de-gemeenteDenHelder-geen-bedrijfsleider-van-een-bordeel-worden-nu-moet-de-gemeente-hem-een-kleine-89-000-euro-betalen/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-integere-mensen-worden-niet-door-Helders-College-geschorst-gemeenteraad-is-het-niet-eens-over-bespreking-kwestie-dhs/
https://robscholtemuseum.nl/the-post-online-massale-vechtpartij-in-gezellige-uitgaansstad-DenHelder-agent-loopt-hersenschudding-op-dumpert-kansenpareltjes-hebben-ruzie-met-de-pliesie/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-DHS-mag-niet-op-willemsoord-werken-vanwege-bijthonden-en-schijnconstructie-redactie-dha-college-terechte-keuze-beveiligers-willemsoord/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-Frans-Buhling-stopt-als-adviseur-van-beveiligingsbedrijf-DHSgemeente-creeert-rookgordijn-met-verhaal-vol-leugens-en-halve-waarheden/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image