Ronald Boutkan – Maritiem icoon stadsentree kost 400.000 euro + Arie Booy – Deze beting wordt nog twee maal zo hoog

Maritiem icoon stadsentree kost 400.000 euro

Den Helder – De bolder houdt de gemoederen bezig, zoveel valt wel op te maken uit de vele reacties op sociale media. Maar hij komt er, zoveel is ook duidelijk. Op de laatste dag van deze maand wordt het kunstwerk onthuld.

De kosten bedragen 400.000 euro, zo laat Zeestad directeur Ferdinand Vreugdenhil desgevraagd weten. Het is volgens hem een gewenst icoon met groot draagvlak, er is immers vooraf flink wat inspraak geweest. “De plaatsing van het maritiem icoon is de kroon op de afronding van het project Stationsvoorplein”, stelt de gemeente. “De bolder is tot stand gekomen op initiatief van Zeestad, die in het kader van dat project invulling gaf aan de wens van de inwoners om de maritieme identiteit van onze stad zichtbaar te maken op de stationslocatie.”

“Een deel van het icoon is dan ook gefinancierd met geld, dat vanuit het project hiervoor beschikbaar is. Ook het maritieme bedrijfsleven en andere lokale partijen hebben eraan bijgedragen, waardoor de bolder mogelijk is geworden. Het initiatief is dus gestart bij Zeestad”, benadrukt de gemeente nog maar eens. “Het idee is in juni 2017 aangeboden door het maritiem bedrijfsleven, omdat zij daaraan bijdragen, maar ook omdat partijen als HOB, bedrijven en stichting Top van Holland willen benadrukken, dat het initiatief breed wordt gedragen. De bijdrage van Zeestad is door de gemeente, als aandeelhouder, goedgekeurd.”

Ontwerpteam

Vreugdenhil laat weten, dat Zeestad een ontwerpteam heeft opgericht, waaraan Marc Ruygrok (beeldend kunstenaar en kunstadviseur gemeente Den Helder), Edzo Bindels (stedenbouwkundig ontwerper) van West8 en Juliette Nielsen (lichtontwerper van buro Beersnielsen) hebben deelgenomen. “Het maritiem icoon is een uitkomst van het inspraakproces, dat is georganiseerd voor het stationsgebied en is dus onderdeel van de herinrichtingsopgave van het stationsgebied. Ook voor het herinrichtingsplan is Zeestad opdrachtgever geweest en heeft Zeestad het projectleiderschap uitgevoerd.”

“Bewoners en anderen vinden het belangrijk, dat als je Den Helder binnenkomt, dat je merkt, dat je in een maritieme stad bent. Het maritiem icoon is hier, met zijn vorm en de teksten met de maritieme geschiedenis er op, een uitdrukking van.” Een icoon voor als je Den Helder binnenkomt dus, maar is het Stationsplein dan wel “de entree” van onze stad? “Het stationsplein is een knooppunt van openbaar vervoer (bus, trein) , auto- en fietsverkeer en niet te vergeten voetgangers. Het drukste punt en een belangrijke entree in en van Den Helder. Het lijkt mij gerechtvaardigd, dat het stationsplein een uitstekende plek is voor het icoon”, aldus Vreugdenhil.

Marc Ruygrok – Bolder Den Helder: Gieten bij Eijsbouts, Asten NB

Gepubliceerd op 6 feb. 2018

Reacties:
https://youtu.be/vMBlyEwjFfw

Locatie

De locatie kan bovendien geen verrassing zijn, meent de Zeestad directeur. “Misschien weet je het je nog te herinneren, dat we een uitgebreide inspraakprocedure hebben doorlopen voor de nieuwe inrichting van het stationsplein. Treinreizigers, bewoners , ondernemers zijn op verschillende wijzen benaderd, zoals bijvoorbeeld sociale media. De belangrijkste uitkomst was, dat je moest merken dat je in een maritieme stad bent. Hier is het maritiem icoon uit voortgekomen, dat natuurlijk allerlei gedaantes kan hebben. Hier is door het ontwerpteam een uitgebreide studie naar gedaan, met als resultaat het maritiem icoon. Zo is als voorbeeld een kabeljauw tijdens de presentatie van de herinrichtingsplannen naar voren gebracht op de locatie, waar nu het maritiem icoon komt. De locatie is dus ook al langere tijd bekend.”

Later deze week: Maritiem icoon als beeldmerk Den Helder, wel of geen goed idee?

Den Helder Actueel, 14 augustus 2018 – 18:46

Reacties:

SVB
14 augustus 2018 at 19:21
Dat is best veel geld…

Henk
14 augustus 2018 at 19:22
Wow, daar word je wel even stil van. Vier ton.

Huub
14 augustus 2018 at 19:55
hahahahahahahahahahahahaha een bolder bij de entree . . . . . . . . . . ja dag. Wat een pietje puk niveau zeg, alhoewel voor 4 ton. Hang er een paar schommels aan is het tenminste leuk voor de kinderen. Als ik de uitslag van de poll zo zie kunnen we de “een gewenst icoon met groot draagvlak” ook weer iets beter plaatsen.

Frans
14 augustus 2018 at 20:01
Ik lees alleen maar, door de inwoners goed gekeurd , bla bla bla, door middenstand goedgekeurd , maar omdat ze wisten dat ik het 3 X niets vond hebben ze mij natuurlijk niets gevraagd. ,
En hoorde ik niet ergens, nee het kost de gemeente niets, noppes, nada,
wat wel leuk is is , De bijdrage van Zeestad is door de gemeente, als aandeelhouder, goedgekeurd.”
en de volgende zin viel me wel erg op ,De kosten bedragen 400.000 euro, zo laat Zeestad-directeur Ferdinand Vreugdenhil desgevraagd weten. Het is volgens hem een gewenst icoon met groot draagvlak, er is immers vooraf flink wat inspraak geweest.

RB
14 augustus 2018 at 20:24
zoveel mensen zoveel meningen, en helaas kunnen ze niet met iedereen z’n mening rekening houden, dan zou er nooit wat van de grond komen…
ik persoonlijk vind het wel wat hebben, en wil best wel kijken hoe dit toch wel grote kunstwerk geïnstalleerd gaat worden,dan moet ook nog het geheel er omheen bestraat worden, heb je niet in een uurtje gedaan, dat moet vast een dag of wat voor de onthulling al gebeuren, iemand op de hoogte van de planning voor dit?

’t Kraaiennest
15 augustus 2018 at 21:11
Wel een beetje bij de les blijven hoor! De fundering voor de Bolder en het straatwerk is allemaal al aangepast voor de start van de Juttersmarkten.

RB
15 augustus 2018 at 21:38
dat hebben ze dan netjes onder de klinkertjes weggestopt, had het niet gezien, wel dat verhoogde “terras” maar dat is niet de plaats waar de bolder komt te staan als je de schetsen bekijkt, de bolder komt er een stuk voor te staan richting Hema als ik het zo bekijk en dan kun je vanaf dat verhoogde gedeelte er naar kijken http://www.denhelderactueel.nl/wp-content/uploads/2017/06/bolderimpressie.jpg

Judge X
14 augustus 2018 at 20:22
Het geld van corrupt vehikel Zeestad CV/BV, is gemeenschapsgeld van de gemeentelijke belastingbetaler.

kraf
15 augustus 2018 at 14:44
Ben benieuwd wat deze wethouder eraan gaat doen, of heeft hij alleen maar praatjes en geen acties

ED
14 augustus 2018 at 20:28
4t. Is dat incluis vervoer, fundament, en plaatsen? kan me niet voorstellen.

Dick Berts
14 augustus 2018 at 20:54
Meneer Vreugdenhil vergeet in zijn propaganda te vermelden, dat Zeestad speciaal werd opgericht om de inspraak en de democratie in Den Helder te bevorderen. De Bolder heeft overigens precies het juiste formaat om kritische burgers midden in het stadscentrum aan terecht te stellen.

Monique_K
14 augustus 2018 at 21:29
Dat er gevraagd werd om een maritiem iets als invulling klopt wel, daar heeft Meneer Vreugdenhil gelijk in, maar dan wel iets wat met Den Helder te maken heeft, en niet zo’n trek-ding van op een sleepboot, daar hebben we namelijk niets mee! Eerst worden er van die Oost-Europese arbeiders her en der neergezet, en nou de beting van de sleepboten van Maassluis en Rotterdam.

Rasjutter
14 augustus 2018 at 21:40
Het is een cadeautje van het maritieme bedrijfsleven in Den Helder?
En nu is het: “Een deel van het icoon is dan ook gefinancierd met geld dat vanuit het project hiervoor beschikbaar is. Ook het maritieme bedrijfsleven en andere lokale partijen hebben eraan bijgedragen, waardoor de bolder mogelijk is geworden.
Dus het is helemaal geen “Cadeautje” en wordt dit op hoog niveau er weer doorheen gedrukt, elkaar even wat toespelen in deze slechte tijd, belachelijk wat denk je wat de kosten zijn om Den Helder weer even in een nieuw afschuwelijk jasje te steken, die vlaggen slaan toch echt nergens op. Die bolder zal gerust nog wel wat zijn maar voor de rest van het werk van City Marketing schaam ik mij als Rasjutter diep.

HZdwg
14 augustus 2018 at 21:55
Ik zou me bezorgd afvragen hoe vervuild, bekrast, gedeukt, gevandaliseerd dit kunstwerk er over vijf jaar zal uitzien, en dan vooral de onderste twee meter ervan. Hoe groot is de kans op beschadiging doordat dat er een auto of een bus tegenaan knalt? Hoe moeilijk en hoe kostbaar is het om het “ding” in toonbare staat te houden? Als het er niet netjes en goed onderhouden uitziet, dan draagt het zeker niet bij aan een gunstige eerste indruk van Den Helder op de mensen die het station uitkomen. En juist daar, als ik het goed begrepen heb, was het voor bedoeld.

RB
15 augustus 2018 at 07:15
hoe vaak is een auto of bus bij Boon het terras opgereden de laatste 20 jaar? “Hoe groot is de kans op beschadiging doordat dat er een auto of een bus tegenaan knalt?” nihil of verwaarloosbaar waarschijnlijk,

’t Kraaiennest
15 augustus 2018 at 21:07
Vorige week is er nog een lantaarnpaal uit gereden. En als die er niet had gestaan dan was de auto toch echt bij Boon binnen gekomen.

RB
15 augustus 2018 at 21:34
jammer dat we dat niet te lezen kregen hier op DHA, heeft u een link naar een andere nieuws site?

’t Kraaiennest
15 augustus 2018 at 22:04
En in het Noordhollands Dagblad, sinds de Helderse editie nu ook een min of meer regio krant is geworden, lees je dit soort nieuws niet meer terug. Maar vraag het maar even na bij Alex Boon. Een 30 kilometer weg, geen andere auto in de buurt. Dan weet je het wel! Zal wel iets met een telefoon te maken hebben.

Andrea
16 augustus 2018 at 02:10
DHA (lees Ronald Boutkan) kan niet overal tegelijk zijn. Misschien moeten we met z’n alle dit soort nieuws zelf gaan melden aan DHA. En dan niet vergeten even fotootje te maken… Want de gemeente zal dit soort nieuws wat zichzelf kan tegenwerken echt niet gaan brengen.

Bodelo
16 augustus 2018 at 09:39
Andrea, Andrea, een ongeluk met een auto wordt bewust verzwegen omdat het de gemeente kan schaden?
Ik begin zo langzamerhand echt te geloven dat je met een vergiet op je hoofd loopt!

Andrea
15 augustus 2018 at 01:13
Laat Zeestad BV maar is open kaart spelen. Gewoon noemen welk deel van de 4 ton van wie komt.
Er worden hier spelletjes gespeeld die vreselijk stinken. Is er nu niemand in de politiek die dat blootlegt?
De “kunstenaar” is in zijn vrije tijd, waar hij dik voor betaald word, ook de man die in de openbare ruimte bepaald waar kunst mag komen. Nu strijkt hij zelf 4 ton op voor een beeld, waar hij zelf de locatie van heeft mogen bepalen.
Zit heel Den Helder nu met oogkleppen op?
Burgemeester Koen Schuiling heeft het al maanden over ondermijning. Maar je ziet steeds meer de onderwereld (Politiek, Zeestad, Willemsoord BV, de schouwburg en een aantal aannemers) steeds verder de boevenwereld (normale burgers) ondermijnen.
Wethouders Tjitske Biersteker, Michiel Wouters, Dhr Duinker en pizzabakker Carlo Assorgia hadden beterschap beloofd. Je ziet ze zijn binnen korte tijd volledig ingepakt door de Helderse onderwereld. En door hun belofte niet na te komen behoren zij bij de zelfde club mensen die onze stad kapot maken.

Bodelo
15 augustus 2018 at 15:01
rea, .zoals vanouds ga je in razernij zo snel door de porseleinkast dat het op raaskallen begint te lijken.

Andrea
15 augustus 2018 at 15:59
Bodelo, open je ogen is. En ga niet mee in de corruptie die hier in Den Helder speelt. Of leef jij ook van deze corruptie.
Ik ga graag door de porseleinkast… Bij mij is alles nog heel, maar er mag binnen de gemeente wel een paar porseleinen heilige huisjes worden gebroken.

Bodelo
15 augustus 2018 at 16:18
Andrea, als ik een aannemer verdedig die op dit forum volledig wordt afgebrand, “dan werk ik zeker voor hem”.
Als ik een beslissing van een gemeente ambtenaar verdedig “dan ben ik zeker een ambtenaar”.
En nu? Nu “leef ik van de corruptie”.
Nee, ik mag ook weleens wat porselein opschudden, maar graag onderbouwd.
Kreten als “onderwereld, boevenwereld etc.” daar heb ik niet zo veel mee.

Jaco Batenburg
15 augustus 2018 at 02:35
Holder de bolder naar zolder met die kolder

Hellen
15 augustus 2018 at 07:55
Als ik het goed begrijp is het in het kort,Zeestad bepaald,de burger betaald

Josephus
15 augustus 2018 at 08:18
Is het nou een cadeau of betalen wij als burger mee aan dit afstotelijke object dat geen toerist zal herkennen als een maritiem icoon? Wat slaan we de plank weer enorm mis hiermee.

RB
15 augustus 2018 at 09:29
’t kost wat maar dan heb je ook wat 🙂

hotmailtwo
15 augustus 2018 at 10:37
@RB, als je het nieuws wat beter volgt dan had je geweten dat het gedrocht op 31 augustus onthuld en daags ervoor ter plekke in elkaar gezet. Het werk gebeurt overdag en is voor het publiek te volgen. Bovenin de twee staande kokers zitten luiken. De lassers kunnen daar doorheen en van binnenuit de boel vast lassen. Dit is gekopieerd uit andere media.

RB
15 augustus 2018 at 12:07
dank voor de info, jammer van het taalgebruik….

Erik
15 augustus 2018 at 09:53
Super mooi, trots op onze stad met z’n mooi icoon als boegbeeld.

hotmailtwo
15 augustus 2018 at 10:21
Het boegbeeld staat in dat scheve bomen perkje, de Jutter. Dit is een gedrocht van 6 mtr. hoog en minstens 10 mtr breed. Dat is zo hoog als een huis

RB
15 augustus 2018 at 12:08
geef het eens een kans negatieveling

hotmailtwo
15 augustus 2018 at 12:48
Dit gedrocht is geen kans maar een voldongen feit en dat is niet negatief maar kritisch beschouwen.
a, het staat veel te dicht bij de gevel.
b, het hoort in de vrije ruimte te staan zoals de gasmolecuul.
c, je word straks stekeblind als de zon erop schijnt.
d, bezoekers van DH zien hier echt geen icoon in als ze niet verteld word wat het is.

RB
15 augustus 2018 at 14:20
a, wat is de (wettelijke) afstand dan volgens u?
b. zo’n bolder of beting staat op een schip ook niet in de vrije ruimte toch?
c. zou het? misschien wel, dan zou dit een argument kunnen zijn
d. ik weet niet precies wat er in gegraveerd staat maar dat zou de uitleg eens kunnen wezen? zodat de bezoekers van DH wel weten wat het is? het is in ieder geval iets wat goed opvalt en waar waarschijnlijk wel over gepraat wordt, foto’s van gedeeld gaan worden, misschien dan wel meer mensen nieuwsgierig maakt om de gemeente eens te bezoeken? al met al wat ik al zei, geef het een kans, bij voorbaat negatief is ook zo zwart

hotmailtwo
15 augustus 2018 at 15:18
@RB, de zwarte handhaver, hier heb je wat tekst regels die in het nieuws waren op deze site.
Citaat; Een dubbele bronzen bolder van 6 meter hoog, waarop de maritieme geschiedenis van de stad staat geschreven.
De aanlichting van de bolder bij avond maakt het beeld letterlijk ‘licht’ in beleving. Schaduwwerking en reflectie van de hoogglans gepolijste teksten zorgen ook overdag voor contrast en een speels karakter.
De Helderse Historische vereniging vervaardigde de geschiedkundige basis voor het maritieme verhaal.

RB
15 augustus 2018 at 15:36
nou hotmail de zwartkijker, dat klinkt toch als muziek in de oren nietwaar?
nogmaals je geeft het bij voorbaat geen kans door je negativiteit

Monique_K
15 augustus 2018 at 23:58
Alleen dat je er niet naar luistert maar erna kijkt, niet waar? En dat kan bij glanzend gepolijste teksten weleens verblindend zijn als de zon er vol op schijnt. Het is te hopen dat het verkeer er geen last van heeft. We zullen zien.
Verder klopt het wel dat zulke grote kunstwerken beter tot hun recht komen als ze de ruimte hebben.
En tja, zelfs de Jutters moest worden uitgelegd wat voor ding het is, zo groot is onze binding met dit ‘icoon’. In Maassluis staat ook zoiets maar dan een flink stuk kleiner en met een tros touw eromheen, dan snappen mensen wel wat het is

RB
16 augustus 2018 at 08:18
waarom moet iedereen weten wat het is om het mooi te vinden?
hele bergen “werken”van Scholte stelt ook niets voor en daar lopen jullie ook mee weg zonder te weten wat het is…. dan lopen er stapels (jonge) mensen rond met tatoeages met Japanse tekens waar ook niemand een idee heeft wat het eigenlijk betekend maar wel “oooohhh mooie tato heb jij” en zo kan ik doorgaan, maar er kan weer lekker tegen bepaalde personen aangeschopt worden dus is het bij voorbaat al slecht….. negatievelingen

Monique_K
16 augustus 2018 at 09:30
Er moest, na participatie, een maritiem ‘icoon’ komen, geen moderne kunst waarbij jezelf mag bedenken wat het moet voorstellen.
En die vergelijking met een tattoo hinkt nogal, ten eerste omdat zo’n persoon met Japanse tekens weet wat ze betekenen en ten tweede omdat ze voor dat persoon een speciale betekenis hebben, er is een binding. Deze binding is er met dit ‘icoon’ dus niet, we hebben geen sleepdiensten van enige betekenis en we hebben ook geen dubbele bolders in de haven, dat blijkt wel uit het feit dat het eerst moet worden uitgelegd wat het is.

Bodelo
16 augustus 2018 at 09:41
Haha, RB. De vergelijking met een tatoeage vindt ik wel treffend!

’t Kraaiennest
15 augustus 2018 at 22:12
Graag nog iets hoger en breder, dan kijken de bezoekers die vanuit het station komen tenminste niet tegen dat smerige hotel aan.

Bodelo
16 augustus 2018 at 14:37
Dat gaat veranderen. Geef het tijd!

Jacobus
15 augustus 2018 at 10:15
de beste plek voor de bolder is…. midden in de Kooyhaven

Roel Prins
15 augustus 2018 at 11:18
Opvallend is dat Vreugdenhil niet rept van het belastingvoordeel voor de gulle gevers en dientengevolge van de extra kosten van ons belastingbetalers.

fdrk
15 augustus 2018 at 19:22
Een wel heel dure Havanna uit eigen doos !!.

qrap88
15 augustus 2018 at 11:20
… handig dat fietsenrek die BOLDER … alleen jammer dat je nu een aanhanger nodig hebt om de extra lange ketting mee te nemen.

Joost
15 augustus 2018 at 12:32
Schandalig. 4 ton voor zo een lelijk gedrocht. Mede gefinancierd door u en mij.

Glijn
15 augustus 2018 at 12:43
CDA / VVD / D 66 / PVDA / Stadspartij en groenrechts lachen zich krom .
Deze meerderheid vindt het prachtig dat Beter voor Den Helder / Seniorenpartij / Behoorlijk bestuur en de Christen unie nu de zwartepiet toegeschoven krijgen .
Maar de werkelijke zondaren die Zeestad beschermen vindt u bij boven genoemde rechtse partijen .
Het beeld van list en bedrog betalen we dus zelf .
En o ja inspraak je moet wel lef hebben omdat te verkondigen . nada niets dus.

Andrea
15 augustus 2018 at 15:53
Eigen schuld, dikke bult zou ik zeggen. Beter voor Den Helder (naam klopt niet met werkelijkheid), Seniorenpartij, Behoorlijk Bestuur en ChristenUnie wilde verandering in de stad. Toch gaan deze partijen mee met de kartelpartijen VVD, D66, CDA en Stadspartij. Er veranderd helemaal niets in deze stad. We krijgen er alleen maar meer zakkenvullers bij.
Waar is de verandering die de partij van de Pizzabakker wilde? De enigste verandering is dat de Pizzabakker zijn panden aan Koningstraat goed heeft weten te verkopen aan Woningstichting en Zeestad.

Robert Klein
15 augustus 2018 at 13:02
Wat mij vooral stoort is dat dit maritieme icoon ‘aangeboden wordt door’ het maritieme bedrijfsleven. En de rekening is voor de inwoners? En dan nog te bedenken dat het uiterlijk niet bepaald fraai is 😉

fdrk
15 augustus 2018 at 19:25
Zoals ik al zei, Wel een heel dure Havanna uit eigen doos.

Anoniem
15 augustus 2018 at 14:42
Beetje suggestieve berichtgeving door een beeld/scptuur zoveel media aandacht te geven en weer geld te benoemen in een titel. Het houdt de gemoederen bezig omdat de krant erover blijft schrijven, niet andersom. In zoveel steden staat er op elk plein of straathoek een beeldhouwerk.
Financiering is door meerdere partijen verricht, en er zal gerust wat gemeenschapsgeld in zitten maar als inwoner hoeven we gelukkig niet over elk project te bepalen of het wordt afgeschoten of doorgang mag vinden alsof we er een boterham minder om moeten eten.
Zo’n titel is voeden van negatieve publiciteit, wat mijn inziens ook is gebeurd bij het stadhuisconcept bij de stationslokatie.

Jan.
15 augustus 2018 at 14:50
Beetje suggestieve berichtgeving door een beeld/sculptuur zoveel media aandacht te geven en weer geld te benoemen in een titel. Het houdt de gemoederen bezig omdat de krant erover blijft schrijven, niet andersom. In zoveel steden staat er op elk plein of straathoek een beeldhouwerk.
Financiering is door meerdere partijen verricht, en er zal gerust wat gemeenschapsgeld in zitten maar als inwoner hoeven we gelukkig niet over elk project te bepalen of het wordt afgeschoten of doorgang mag vinden alsof we er een boterham minder om moeten eten. Zo’n titel is voeden van negatieve publiciteit, wat mijn inziens ook is gebeurd bij het stadhuisconcept bij de stationslokatie.

Bodelo
15 augustus 2018 at 15:06
Absoluut gelijk Jan! Weet iemand hier op dit forum wat het standbeeld van JP Coen kostte? En ook dit standbeeld riep en roept weerstand op.
Geef de beting een kans.
Noot; elk groot project kent een “potje” (een percentage van de complete aanneemsom) voor kunst. Dit is in de wet zo vastgelegd.

Judge X
16 augustus 2018 at 09:40
Wat heeft Den Helder te maken met een Rijksmonument uit 1893 te Hoorn ? straks wilt u ‘het potje’ van de piramide van Cheops nog in het verhaal gaan betrekken.

Bodelo
16 augustus 2018 at 11:52
Judge; de derde zin.

Andrea
15 augustus 2018 at 15:54
Laat Zeestad dan transparant zijn en een lijstje openbaar maken wie, welk bedrag heeft betaald…

Ronald Boutkan
15 augustus 2018 at 15:57
Daar is uiteraard om gevraagd. Bij de gemeente (die naar Zeestad verwijst), bij Citymarketing (die gewoon niet reageert) en bij Zeestad (die een totaalbedrag noemt).

Andrea
15 augustus 2018 at 16:06
Daar twijfel ik geen moment aan, dat je deze vraag hebt gesteld. Maar de gemeente en Zeestad zullen never transparant zijn naar de media en de burgers.
Om niet transparant hoeven te zijn, heeft de gemeente alles ondergebracht in meerdere BV’s. Omdat ze weten dat een BV nooit zijn cijfers openbaar hoeft te maken.
Bij ons thuis wordt dit Corruptie genoemd.

Bodelo
15 augustus 2018 at 16:20
Prima dat je er naar gevraagd hebt Ronald. Van City Marketing hoeven we mijns inziens niet veel te verwachten. Van de gemeente had ik echter wel een reactie verwacht. Hoewel ik mij verdraait goed realiseer hoe hier op de site gereageerd gaat worden als de bijdrage van Port of Den Helder openbaar wordt gemaakt.

Maris
15 augustus 2018 at 22:21
En wie is ook alweer de voorzitter van Citymarketing?

Rob
15 augustus 2018 at 15:33
Marc Ruygrok is beeldend kunstenaar en tevens kunstadviseur bij de gemeente Den helder?? Werkte hij vroeger voor Wc eend misschien??

Andrea
15 augustus 2018 at 15:56
Juist Rob, een echte “Wij van WC-eend adviseren WC-eend”. En deze dure grap kost 400.000,- die blijft hangen aan de strijkstok van deze “kunstadviseur”

Bodelo
15 augustus 2018 at 16:11
Om een beeldend kunstenaar adviseur (als onderdeel van een commissie) te maken als het gaat om kunst vind ik geen verkeerde gedachte. Integendeel!
En waar Andrea vandaan haalt dat hij 400.000,- Euro opstrijkt … Het is mij een groot raadsel.

Andrea
15 augustus 2018 at 16:22
Blijf je kop lekker in het zand steken… Waarom moet in Den Helder altijd in een “commissie” zitten om geld te kunnen verdienen. Het was eerlijker geweest als je een kunstenaar had gezocht zonder lidmaatschap van de “Club”.
Een bedrijf (kunstenaar) levert een product (kunstwerk) en krijgt daar geld (400.000,-) voor om product te leveren. Hij strijkt daar dus 400.000,- voor op! Met een redelijke kostenfactor heeft hij een zeer ruime netto winst.

Bodelo
15 augustus 2018 at 16:53
Andrea, wederom ben je aan het roeptoeteren.
In je laatste reactie ben je gelukkig tot de conclusie gekomen dat er in die 4 ton ook kosten zitten. Echter, zonder de feiten te kennen geef je opeens aan dat de kunstenaar een zeer ruime netto winst weet te behalen.
Daarnaast is het gebruik maken van een commissie de gewoonste zaak van de wereld. Niet alleen in Den Helder. Gelukkig maar, omdat een goede commissie in staat is de diverse belangen te behartigen.

Judge X
15 augustus 2018 at 17:38
Ja een ‘goede commissie’ misschien wel ….

Andrea
15 augustus 2018 at 17:45
En daar gaat het dus om. In Den Helder keurt de commissie zijn eigen vlees. De kunstenaar zit in de commissie en krijgt vandaar uit ook de opdracht…

Gekke Henkie
15 augustus 2018 at 17:56
Het is anders bepaald niet chique om als kunstenaar zitting te nemen in een adviescommissie en vervolgens die commissie te laten adviseren om een kunstwerk van jouw hand te kiezen. In een dergelijk geval worden vooral de belangen van een van de commissieleden behartigd. Dat kun je toch niet ‘de gewoonste zaak van de wereld’ noemen, zoals Bodelo hierboven doet. Misschien vindt hij het een normale handelswijze, maar dan zegt dat vooral wat over hem, en de kringen waarin hij verkeert…

Monique_K
16 augustus 2018 at 00:05
Zie jij de belangenverstrengeling niet Jeroen, of wil je hem niet zien?

Bodelo
16 augustus 2018 at 09:44
De opdracht voor het cadeau is naar de kunstenaar uitgegaan. Vervolgens is aan de kunstenaar gevraagd zitting te nemen in de commissie om gezamenlijk een plek voor de beting te vinden.
Kip of het ei?

Judge X
16 augustus 2018 at 09:49
Zoals Gekke Henkie al aan geeft, worstelt Jeroen ook niet met de belangen waar hij zelf mee is verstrengeld …. 😉

Bodelo
16 augustus 2018 at 11:54
Opmerkelijk dat zowel Gekke Henkie als de zelfbenoemde rechter weten in- en met welke belangen ik verstrengeld ben terwijl ik ze zelf nog niet gevonden heb ……………?

Gekke Henkie
16 augustus 2018 at 13:01
Wat ik op mijn beurt dan weer opmerkelijk vind is dat een man als Bodelo, die er meestal als de kippen bij is om deelnemers aan dit forum te corrigeren dan wel op hun vingers te tikken, en, toegegeven, regelmatig blijk geeft van een heldere kijk op de onderwerpen die hier passeren, nu opeens zo’n moeite heeft om een paar zinnen te doorgronden.
Ik merkte alleen op dat het veel zegt over u of de kringen waarin u verkeert als u aangeeft het een normale gang van zaken te vinden wanneer een lid van een adviescommissie zijn eigen product als het meest geschikt naar voren brengt. Over u en wat u zoal uitspookt weet ik niets, en dat gaat me ook helemaal niets aan, maar u wekt met uw uitlatingen de indruk dat er in moreel opzicht wel iets aan u te verbeteren valt…

Judge X
16 augustus 2018 at 13:25
Bodelo verkeert in een kring van Woning Stichting, Stichting Afgestoft/Helderse Historische Vereniging en DHA (als moderator).
En dan beginnen er m.i. belangen te knellen, welke door Bodelo als ‘complot theorie’ van de hand zullen worden gewezen.

Ronald Boutkan
16 augustus 2018 at 13:30
Over de andere zaken kan ik geen uitspraken doen, maar Bodelo is geen moderator op DHA. Daar is er namelijk maar 1 van, zei de gek (en dat ben ik dus).

Judge X
16 augustus 2018 at 13:59
Dank voor de verbetering RoBo, dan is dáár in ieder geval duidelijkheid over. 😉

Bodelo
16 augustus 2018 at 14:40
Zelfbenoemde rechter, ik kopieer mijn reactie bij Andrea;
Andrea, als ik een aannemer verdedig die op dit forum volledig wordt afgebrand, “dan werk ik zeker voor hem”.
Als ik een beslissing van een gemeente ambtenaar verdedig “dan ben ik zeker een ambtenaar”.
En nu? Nu “leef ik van de corruptie”.

Judge X
16 augustus 2018 at 15:52
Het doet mij deugt te vernemen dat Ronald Boutkan de enige moderator bij DHA is, al zou ik hem wel wat verlichting gunnen in zijn drukke bestaan. 😉

Bodelo
16 augustus 2018 at 17:32
En zo kunnen we weer naar het onderwerp. Zoals ik aangaf Gekke Henkie is de volgorde qua samenstellen van de commissie andersom geweest.
Vandaar dat ik er geen moeite mee heb.

Gekke Henkie
16 augustus 2018 at 18:47
Hoezo is de volgorde andersom….? Dat valt niet direct op te maken uit het bovenstaande persbericht, geachte Bodelo,maar misschien zit u dicht bij het vuur en heeft u informatie die ik niet heb. Dat laatste zou natuurlijk heel goed kunnen.
De volgende passage valt me hoe dan ook op, en ik citeer: ”Vreugdenhil laat weten dat Zeestad een ontwerpteam heeft opgericht, waaraan Marc Ruygrok (beeldend kunstenaar en kunstadviseur gemeente Den Helder), Edzo Bindels (stedenbouwkundig ontwerper) van West8 en Juliette Nielsen (lichtontwerper van buro Beersnielsen) hebben deelgenomen.”
Dus er is sprake van een ontwerpteam (voor alle duidelijkheid: een team dat zich buigt over de vraag hoe het kunstwerk eruit moet komen te zien), waarvan Ruygrok deel uitmaakt (daar is hij immers gemeentelijk kunstadviseur voor), en dat kennelijk zijn keuze heeft laten vallen op een kunstwerk van commissielid en ‘kunstadviseur’, de zojuist genoemde Marc Ruygrok.
Persoonlijk vind ik dat een merkwaardige en ongewenste gang van zaken, maar verbeter me vooral als ik het fout heb gelezen….

Bodelo
17 augustus 2018 at 09:45
Gekke Henkie, je hebt het goed gelezen. En in die context is het ook zeker niet netjes.

Cees
15 augustus 2018 at 19:39
De kosten voor dit lelijke stuk opgeblazen ego staat wel in groot contrast met de kortingen op de hulp welke wij onze hulpbehoevenden geven! (2 miljoen korten, in tegenstelling tot verkiezings- beloften van de partijen). Schaam je diep beslissers!

Theo
15 augustus 2018 at 20:28
Het valt mij wel op dat het altijd de zelfde mensen zijn die op alles wat er in de stad gebeurt kritiek hebben.
Ik denk dat deze mensen willen dat elke verandering eerst door hun goedgekeurd moet worden.
Mensen geef het toch een kans, en kraak niet alles bijvoorbaat af.
De een vind Picasso een kunstenaar en een ander vind hem een prutser.
Smaken verschillen nu eenmaal{ gelukkig}

Judge X
15 augustus 2018 at 21:54
Beoordeel eerst de stemming van ‘Bolder en Beeldmerk’ maar eens goed, op deze site wordt over het algemeen gereageerd door een kring van verschillende mensen, die het aantal van 50 niet ver zal overstijgen.
Maar duidelijk zijn er heel veel personen die de publicaties op deze site volgen, lezen en de moeite nemen om hun voor- of afkeur kenbaar te maken – op moment van schrijven al 1050.

En de reactie van Vreugdenhil (Zeestad CV/BV) om het stationsplein “de entree” van onze stad te noemen, is tekenend voor het kwaliteitsniveau van onze gemeentelijke bestuurders en ambtenaren; en de door hen aangestuurde en uitvoerende directeuren van de betrokken CV- en BV-tjes inzake stadsvernieuwing.
Het drukste entree-punt van Den Helder ligt bij Kooypunt meneer Vreugdenhil, daar waar al decennia lang het verkeer opstroopt in lange file’s tot aan De Stolpen.

Met hun duidelijk afwezige visie, hun tomeloze fantasie en de drang om nutteloos gemeenschapsgeld er doorheen te draaien, hadden ze ‘logischerwijs’ die Kolder-Bolder – 25 meter breder en 3 meter hoger – vlak voor de rotonde Ravelijnweg over de N250 moeten plaatsen en uiteraard voorzien van grote letters: “U NADERT EEN MARITIEME STAD”.
Tijd genoeg om het kreng te bewonderen en selfies te maken …., je staat immers toch in de file …. ! 😛

Bodelo
16 augustus 2018 at 09:47
Judge, ik begrijp de reactie van Theo wel.
De stemming Bolder en beeldmerk gaat over het vervangen van het Helders logo. Ook ik ben daar faliekant op tegen. Maar ik ben niet tegen de beting (of dubbele bolder).

Judge X
16 augustus 2018 at 10:08
Oooh….., denkt u ook dat de stemming alleen dáár over gaat ?

Bodelo
16 augustus 2018 at 11:55
Judge, de kop luid immers; “De bolder moet het beeldmerk van Den Helder worden!” ??

Judge X
16 augustus 2018 at 12:27
Geloof mij, de stemmers maken in deze weinig onderscheid tussen acceptatie van het beeldmerk – op banners, briefpapier, etcetera – en het fysieke kreng op de geplande locatie.
Fingerspitzengefühl.

Zondevanjecentjes
15 augustus 2018 at 20:30
Ze hadden beter het geld uit kunnen geven aan een bedrijf dat beter kan straten. Als ik het wegdek zie rond de watertoren etc

Andrea
16 augustus 2018 at 02:06
Zondevandecentjes, de stratenmakers hebben tijdens de werkzaamheden gemeld dat de ondergrond niet geschikt was en zou gaan verzakken. Het Helderse stratenmakers bedrijf kan niet aangekeken worden op het verzakken van de weg. Zeestad wilde het goedkoop laten uitvoeren. En vanwege de drukte van Sail en het zijn van de hoofdverkeersader hebben de jongens het toch maar tegen hun zin in bestraat. Zeestad en Architect Edzo Bindels (mede opdrachtgever en bedenker van het beeld) zijn verantwoordelijk voor dit slecht uitgevoerde stationsplein. Waar het door de indeling ook nog eens gevaarlijk is.

Dick Berts
16 augustus 2018 at 02:12
De Bolder is het beeldmerk van de Helderse maffia, het had daarom wel wat groter uitgevoerd mogen worden. Zeker met het oog op de toekomst.

Judge X
16 augustus 2018 at 09:03
😛 😛 😛

Henny
16 augustus 2018 at 02:45
Vier ton !!!! Of het niks is…..er komen dagen voor dat ik het niet in mijn knip heb !!!! Zoveel geld voor zo’n AFSCHUWELIJK LELIJK DING !!!! Konden ze nou werkelijk niets beters verzinnen…..wat een creatieve geesten hebben we toch in Den Helder !!!!

Henk S
16 augustus 2018 at 07:20
Henny, het ergste is nog dat dit totaal geen mensen uit Den Helder zijn die dit veroorzaakt hebben, het zijn semi-rijke profiteurs die hun neus ophalen voor Den Helder maar wel van ons profiteren, dat heet” wanna be’s” helaas een kenmerk van deze tijd, ze weten, kunnen en zien alles beter dan de rest, ze hebben zich overal tussen gewerkt maar ondertussen laten ze een groot spoor van ellende achter zich door hun onkunde terwijl ze hun zakken proberen te vullen.

Bodelo
16 augustus 2018 at 09:49
Henk S, wil jij (aub voor ons lezers) opschrijven welke mensen volgens jou verantwoordelijk zijn voor de totstandkoming van beting?

Henk S
16 augustus 2018 at 18:41
Bodelo, zeestad, west 8( verantwoordelijk voor de meest decadente misplaatste wanstaltige (kunstjes) kunst die ik ooit gezien heb), die andere twee prutsers en alles wat daar aan vast kleeft, lijkt me toch zeer duidelijk naar voren komen ih bovenstaande artikel.
Lees het nhd en heb nog nooit mensen zoveel propagandistische onzin horen uitkramen, als bovenstaande boevenbende, pure voor de gek-houderij en bovendien een belediging te denken dat normale burgers hier in trappen, maar dat is mijn mening natuurlijk.

Bodelo
17 augustus 2018 at 09:51
Henk s, “het Maritieme Bedrijfsleven – zoals Damen Shipyards, Peterson, DHSS en Port of Den Helder, de Teso en diverse andere partijen bieden het beeld aan”. Dit is een citaat uit een eerder bericht op DHA, en in mijn beleving zijn hier weldegelijk mensen uit Den Helder bij betrokken?

qrap88
16 augustus 2018 at 08:52
… mijn inschatting is dat de BOLDER nog een paar euro’s duurder gaat uitvallen, mensen met een visuele beperking kunnen zich waarschijnlijk een jaar lang kunnen stoten aan de BOLDER (https://denhelderactueel.nl/2018/02/belijning-stationsgebied-aangebracht/)

qrap88
16 augustus 2018 at 08:53
… En zouden ze die werf-beelden voor het station verplaatsen… die vallen namelijk in het niet bij die BOLDER !!!
(https://denhelderactueel.nl/2016/01/beeldengroep-krijgt-nieuwe-plek-in-kreekpark)

qrap88
16 augustus 2018 at 08:59
uiteraard had de gemeente de Tesso een handje kunnen helpen door die BOLDER in de haven te plaatsen waar ie thuis hoort naar mijn bescheiden mening… (https://denhelderactueel.nl/2018/06/reparatie-aanlegsteiger-komt-dichterbij/)

fdrk
17 augustus 2018 at 10:06
Kan mooi op de plaats , waar Teso die steiger aan puin heeft gevaren.

JB
16 augustus 2018 at 09:02
Het maritieme karakter van Den Helder, dit is wat ik steeds hoor. Ontzettend gewaardeerd door de huidige generatie. Maar wie zijn dat dan ? In mijn beleving wordt de ontwikkeling van Den Helder voornamelijk gedragen door de wat oudere bewoners (45+) De Jutter, de wervianen, gevels met een ouderwets karakter, een betting, nagenoeg alles wat met het verleden te maken heeft. Hier hebben de huidige bewoners binding mee. Maar wat nou als we naar de toekomst kijken, de huidige jeugd of de volgende generaties, wat hebben die straks voor binding met DH. Nergens in wat voor besluitvorming dan ook hoor ik de stem van de jongeren, het lijkt wel of er allemaal oude gezapige oude mannen/vrouwen bezig zijn met de toekomst van DH.Wordt DH een soort Zuiderzeemuseum ! Wat heeft DH straks te bieden aan de volgende generaties, zijn die geïnteresseerd in dat Maritieme, de tijden van weleer ? Hoe ziet DH er straks over 30 of 50 jaar uit of gaat het alleen maar om het NU ! Helaas heb ik de antwoorden ook niet, maar persoonlijk zou ik de ontwikkeling van DH wat moderner zien en meer toekomstgericht. Misschien een “schaduw gemeenteraad” van jongeren in de leeftijdscategorie 20 t/m 30 die hun zienswijze op de huidige ontwikkelingen vertellen en meedenken over de toekomst.

RB
16 augustus 2018 at 09:23
moeten ze dan een gigantische i-phone op die plek zetten, dat is het enige wat de huidige generatie waardeert…..

JB
16 augustus 2018 at 09:30
Werkelijk RB, is dat het enige wat je kan opmerken ?

RB
16 augustus 2018 at 10:24
ben je wel eens bij bijeenkomsten, zoals grap88 hieronder vermeld, geweest?
het gros van het publiek bij deze bijeenkomsten is 45+ en dit is omdat de huidige generatie zich totaal niet bekommert om de wereld rondom hen….

svb
16 augustus 2018 at 12:14
Ach… ik ben gelukkig nog geen 45+ en ik kom ook netjes naar de bijeenkomsten in mijn buurt (en meer jongeren met mij). Probleem is alleen wel: je wordt niet gehoord, je wordt genegeerd en vervolgens doet de zittende garde wat ze zelf willen… de pot op met het volk. Zie werkelijk niet in waarom ik nog heen zou geen of wat stemmen in DH voor nut heeft. Nee we gaan niet snijden in het sociale domein, maand later is er 3 miljoen weg. We gaan het anders doen, maand later zitten dezelfde poppetje er weer… alsjeblieft zeg, schuif het lekker af op de jongere generatie, die zijn inderdaad het probleem…

RB
16 augustus 2018 at 12:50
u leest selectief

qrap88
16 augustus 2018 at 09:24
zou dan voor dit initiatief gaan @JB http://www.raadvankinderen.nl

JB
16 augustus 2018 at 09:31
Dit soort initiatieven dragen zeker bij, hoop dat er misschien wat huidige gemeenteraadsleden meelezen 🙂

Bodelo
16 augustus 2018 at 09:52
JB, de beting is een cadeau van bedrijven aan onze stad.
Jongeren kregen een kans om een project te starten wat gesubsidieerd zou worden. Gelukkig namen ze de handschoen op en kijk naar het voormalig V&D gebouw. Ik geef toe, een tijdelijk kunstwerk maar dominant aanwezig.

JB
16 augustus 2018 at 10:15
Bodelo, ik heb het niet alleen over de beting. Gaat mij om de totale context.Maar om in te gaan op hetgeen wat jij stelt over het voormalig V&D gebouw, dit is blijkbaar wat jongeren willen. Maar hoe zien we dat op de lange termijn terug ? En dan niet tijdelijk !

qrap88
16 augustus 2018 at 09:16
… Moet hand in eigen boezem steken, ook ik (net als vele reaguurders hierboven) heb hier destijds niets mee gedaan door tijdgebrek… ?!? (https://denhelderactueel.nl/2015/07/stadsdebat-sfeerbeelden-campagne-voor-toekomstig-stationsgebied/) … en wat waren de uitkomsten redactie ? (kan het nieuws hierover namelijk niet vinden op jullie site)

MadNory
16 augustus 2018 at 09:30
Misschien dat die V&D-kliederaar er voor weinig nog wat knaps van kan maken.
En dan maar hopen dat met het verwijderen van de V&D-gevel gelijk de Kolder wordt verwijderd. Als die dan al niet gejat is door een koper of oud-ijzerdief…

hotmailtwo
16 augustus 2018 at 14:29
Het gedrocht past inderdaad wel bij DH. Het word niet geconserveerd en ook niet gepoetst(onderhoud). Het zal gaan verweren en uiteindelijk zwart worden. Dit lijkt me toch wel jammer van de hoogglans teksten.

Dennis Loef
16 augustus 2018 at 17:07
Mijnheer Boutkan ik had uw maritieme kennis ook hoger ingeschat, het is geen Bolder maar een Beting.

Ronald Boutkan
16 augustus 2018 at 17:23
Wat een drama dat ik u teleurstel, maar er zijn gelukkig ergere dingen in het leven dan een verdrietige meneer Loef. Ik prijs me gelukkig dat half Den Helder zich in de naam blijft vergissen en verder zal ik u verklappen dat ik nu niet, vroeger niet en zeer waarschijnlijk ook in de toekomst niet ook maar iets heb of had met het maritieme, de marine of de visserij. Het kon en kan me gewoonweg niet echt boeien 🙂
Erik Willemsen
16 augustus 2018 at 17:34
Het is een dubbele kruisbolder. Einde discussie. Bron: Vereniging ‘de binnenvaart’:

Een kruisbolder.
Foto: Pieter Klein.
meestal gegoten bolder in de vorm van een staand (gelijkbenig) kruis.
DUBBELE KRUISBOLDER: min of meer, twee kruisbolders tegen elkaar geplaatst zodat de horizontale delen één geheel vormen. Niet te verwarren met een kruisbeting waar de uitstekende delen zeer kort zijn.

HZdwg
16 augustus 2018 at 18:15
Komisch: een kunstwerk dat moet wijzen op de verbondenheid van de stad met de zeevaart, en dan bijna niemand daar die precies weet wat het is.

Bodelo
17 augustus 2018 at 09:53
Haha, inderdaad Hans. Helaas is het “voorwerk” niet zo grondig uitgevoerd. Had het ding direct dubbele kruisbolder genoemd en alle discussie over de benaming was verstomd.
De discussie over plaats en uitvoering zal nooit ophouden. Maar is dat niet de bedoeling van een kunstwerk? Het is spraakmakend.

Juul
16 augustus 2018 at 22:49
Als hij er staat zul je zien hoe mooi hij is.

Hijneken
16 augustus 2018 at 23:48
Ik sluit mij aan bij Jaco:
.
Holder de bolder naar zolder met die kolder

Henk S
17 augustus 2018 at 07:08
Toont wederom aan dat de bedenkers van het plaatsen des gedrochtes totaal geen verbintenis met Den Helder hebben/ voelen
Nog nooit van een beting gehoord en zie in de verste verte niet wat het met ons te maken heb.
Vind de nieuwe winkels in Beatrixstraat (Duister, veel te hoog en bombastisch dominant met mislukte verhoudingen en dus een benauwd gevoel veroorzakend) en versiering V&D ook afzichtelijk, dus aub stop ermee en laat Den Helder zo het was/ is.
Vindt overigens alle bedenksels van deze kliek tot nu toe zeer dominant en achterlijk bedacht, misschien kunnen we dank zij jullie een nieuw woord aan de Van Dale toevoegen “domminant”. .

Bodelo
17 augustus 2018 at 09:56
Laat Den Helder zoals het was?
Alsjeblieft niet Henk S. Er wordt al 10 jaar aan de vernieuwing van onze stad gewerkt. Voor alle duidelijkheid; ik ben anti hoogbouw. Maar hoogbouw s nu eenmaal noodzakelijk om de projecten betaalbaar te houden.
En troost je voor wat betreft V&D; het is slechts tijdelijk. Over 4 jaar staat ook daar een prachtig gebouw!

RB
17 augustus 2018 at 18:27
Henk is een beetje van “wat de boer niet kent eet hij niet” en vind verandering eng volgens mij, maar een ander gezegde is “stilstand is achteruitgang” en als we dus alles laten zoals het is is Den Helder ten dode opgeschreven….

fdrk
17 augustus 2018 at 19:49
Nu komen er voor een heleboel geld ook alleen maar lijken uit de kast.

Henk
17 augustus 2018 at 07:27
Het komt uit dezelfde koker als het stadspark waar zo veel over te doen was.
https://architectenweb.nl/nieuws/artikel.aspx?ID=41036

Theo
17 augustus 2018 at 17:38
Het is inderdaad een groot gevaarte. Ik ben nieuwsgierig hoe het zal staan en hoop dat het mooi zal staan. Het komt er toch en dan maar hopen dat het mooi zal staan. Het is veel geld ja, maar zulke kunst projecten kosten nou eenmaal veel. De een vind het mooi en de ander niet, zo zal het blijven. Soms zie je zoiets op een afgelegen of eenzame plek staan en dan vind ik het doodzonde en raar, maar dit staat midden tussen de mensen en in het hart van Den Helder. Een soort touw tros zou het wel iets meer afmaken denk ik. Maritiem is het echter wel. Laten we met zijn allen hopen dat het mooi zal zijn en blijven.

Henk
23 augustus 2018 at 09:59
Dat is niet waar, kijk maar eens hoe sommige steden hun best doen om een Primark of Ikea binnen te halen.

RB
23 augustus 2018 at 10:04
denkt u dat Den Helder een geschikte locatie is voor dit soort winkels?

Monique_K
23 augustus 2018 at 10:49
Dat is het punt toch niet? Het gaat erom dat gemeenten wel degelijk hun best doen om zulke klantentrekkers te paaien.

RB
23 augustus 2018 at 14:12
het gaat er om dat de gemeente Den Delder de IKEA misschien niet benaderd maar dat is hoogstwaarschijnlijk omdat de gemeente Den Helder geen idiote waanideeën er op nahoud dat een IKEA wel naar een Den Helder zou komen….. denk toch eens na er is toch helemaal geen markt voor dit soort mega stores hier? daar liggen we toch veel te afgelegen voor?

Bodelo
23 augustus 2018 at 17:14
IKEA is een bedrijf. Zij doen marktonderzoek. Op het moment dat uit het marktonderzoek blijkt dat Den Helder een goede vestigingsplaats is dan gaan zij op zoek naar een locatie. Voor die locatie (nieuwbouw of bestaand pand) wordt vergunning aangevraagd.
En pas dan komt de gemeente in beeld.

Monique_K
23 augustus 2018 at 17:37
@ RB, Nogmaals, dat was het punt niet, het ging erom dat gemeenten wel degelijk actief proberen om grote zaken aan te trekken. Dat ze het niet zullen proberen met de IKEA vanwege de ligging staat er helemaal buiten. U vraagt mij om eens na te gaan denken, ik vraag u om eens zorgvuldig te lezen wat er staat en daarop te reageren!
@ Bodelo, dat is maar de helft van het verhaal, anderzijds doen gemeenten echt wel hun best om grote bedrijven en winkels aan te trekken.

RB
23 augustus 2018 at 17:43
beste Moniek, u heeft volkomen gelijk, nu tevreden, ik zal niet meer over IKEA beginnen wat Henk juist als voorbeeld nam maar ach als er IKEA staat dan gaat het niet over IKEA neeeeeee, dat lees ik dan verkeerd…. en u niet meer zeuren over het glimmen van de bolder, zuurpruim, koop maar een zonnebril bij de Primark als de gemeente deze benaderd om hier te komen…..

Henk
23 augustus 2018 at 10:15
Het zou prettig zijn als er een Ikea kwam in deze regio. Over Primark heb ik geen meningn. Wat Bodeleo zegt klopt gewoon niet. Gemeenten strijden om grote winkelketens, grote evenementen en grote instellingen.

RB
23 augustus 2018 at 10:21
prettig voor u waarschijnlijk, ikea zal niet veel interesse hebben om hier te vestigen, net zoals primark en andere grote namen, we zitten hier gewoon niet centraal genoeg voor en ze zullen de omzet per m2 winkel ruimte nooit kunnen halen

Andrea
23 augustus 2018 at 16:13
Het klopt niet helemaal wat u zegt. Er is jaren geleden spraken geweest dat Ikea in de buurt van Den Oever aan de A7 een vestiging wilde plaatsen. Dit had te maken met de afstand die klanten uit een deel van Noord Holland en een deel uit Friesland moesten afleggen naar een vestiging van Ikea.
Er staat me iets van bij dat dat niet gelukt is omdat er geen geschikte locatie beschikbaar zou zijn direct aan de A7.

RB
23 augustus 2018 at 16:41
Den Oever Den Helder, niet hetzelfde toch, liggen zo’n 25 kilometer uit elkaar en laatst toen ik in de buurt van Den Oever was liep er een doorgaande vierbaans weg langs en zo’n doorgaande weg heb ik nog niet langs Den Helder zien liggen? (en zal er ook nooit komen want er is niets na Den Helder tenzij ze een brug naar de waddeneilanden gaan aanleggen) dat was eigenlijk m’n boodschap dat een IKEA nooit in Den Helder zou vestigen domweg omdat er niet genoeg klandizie verwacht gaat worden omdat we geografisch niet erg gunstig liggen

Bodelo
23 augustus 2018 at 17:20
Beste Henk; lees mijn reactie hierboven.
Wat evenementen betreft; op het moment dat een evenement dusdanig is gegroeid dat het op de oorspronkelijke locatie niet meer kan (daar zijn diverse redenen voor te bedenken) dan gaan ze op zoek naar een andere locatie. In zo’n geval kan een gemeente een bemiddelaar aanstellen om het evenement voor Den Helder te interesseren.
Uiteindelijk bepaalt de organisator (dat is vaak een team) of j als gemeente in aanmerking komt.
Om die reden is Den Helder helaas twee keer “gepasseerd” om The Passion te organiseren.

Judge X
23 augustus 2018 at 17:58
Dat gaat m.i. ook in de toekomst niet gebeuren; het draait hier straks alleen nog om de Kolder-Bolder en ‘ten hemel varen’ is nu eenmaal geen maritieme aangelegenheid.

Bovendien – wegens aangetoonde afwezigheid van historisch besef bij onze bobo’s – bestaat er een redelijk gevaar, dat men dhr. J.C. van Nazareth na afloop van dit specifieke evenement, hangende aan 3 nagels terug vindt tegen een brons ‘icoon’. (“Wat met de trein terug naar Hilversum, gij zijt voortaan toegevoegd aan het beeldmerk van Den Helder !”)
Henk
23 augustus 2018 at 10:33
Hangt natuurljk ook van de grondprijs af en andere zaken. Neemt niet weg dat gemeenten wel degelijk ketens proberen te lokken. En daar gaat u niet op in. Nee, dat zou het alleen prettig voor mij zijn. Haha. Met zo`n cynische houding kom je nergens.

Bodelo
23 augustus 2018 at 17:25
Henk, nog een kleine stukje economie;
Het Blokker concern zit zwaar in de problemen. Gelukkig heeft de familie erachter geld en zijn zij ook bereid dat te investeren. Xenos is verkocht. Gelukkig voor Den Helder heeft de nieuwe eigenaar vooralsnog besloten om die winkel open te laten.
Marskramer is flink ingekrompen met een lege winkel op de Marsdiepstraat tot gevolg. Intertoys en Bart Smit zijn verkocht. Gelukkig hebben we in onze mooie stad nog zo’n winkel.
Maar houd er verdraait goed rekening mee dat als Blokker omvalt wij met twee lege winkelpanden in onze binnenstad zitten (Blokker en Big Bazar).
En daar kan onze gemeente niets, maar dan ook helemaal niets aan doen.

Bodelo
23 augustus 2018 at 17:36
Ik ben geen grote fan van City Marketing.
Maar 1 ding moet ik ze toch wel nageven; de promotie campagne voor de Beting of dubbele bolder is meer dan geslaagd!
Ik heb zelden zoveel reacties over een onderwerp gelezen!

RB
23 augustus 2018 at 17:45
heel DH timmert enorm aan de weg, allemaal mooie evenementen en alles knapt enorm op, alleen jammer dat de inwoners allemaal zo zuur zijn en zo’n beetje 80% bang voor verandering
Gekke Henkie

23 augustus 2018 at 18:45
Waren het voornamelijk positieve reacties geweest, dan had u kunnen spreken van een ‘meer dan geslaagde promotiecampagne’, beste mijnheer Bodelo, maar in het geval van de bolder, beting of hoe dat lelijke ding ook mag heten, is daar geen sprake van. Te uwer informatie, en ik citeer Wikipedia: ‘Promotie is het onder de aandacht brengen van een nieuw of bestaand product of service met als doel de omzet positief te beïnvloeden.’ Dat laatste is niet of nauwelijks gelukt….

ED
23 augustus 2018 at 20:22
RB neemt ruim de helft van de reacties op zijn rekening, Gekke Henkie. En volgens mij is hij wel voorstander. Wanneer je die reacties er uit filtert, wordt het nog beroerder. Daarbij; als RB niet gauw een andere “hobby” vindt, dan schieten we ook nog wel door de 500 reacties op dit artikel!

RB
23 augustus 2018 at 20:56
wat een rekenwonder bent u beste, uw toch wel redelijke blinde haat voor mensen die wel eens een reactie plaatsen waar u het niet mee eens bent vertroebeld duidelijk uw beeld, die RB waar u zo’n hekel aan heeft heeft namelijk 21 reacties geplaatst wat lager is dan het aantal reacties is van sommige andere reageerders en zeker niet in de buurt komt van de helft van het totale reactie aantal van momenteel 175, de helft van 175 is namelijk 87,5 laat ik het maar even voor u uitrekenen zo zijn we dan ook weer, ik wens u een fijne avond en laat u vanaf nu gewoon lekker links liggen met uw waanideeën

ED
23 augustus 2018 at 21:36
Ik chargeerde RB, en koester absoluut geen blinde haat jegens u. Wat een belachelijk idee.. Het zou u wel charmeren wat minder te reageren, wellicht eens gewoon een artikel te negeren… En bovenal wat meer nadenkt over toon en inhoud in uw reacties. U heeft me al eerder links laten liggen toen ik u zeer recentelijk vroeg om een toelichting op uw standpunt dat het goed is wanneer er hier oorlog zou zijn. Zonder die toelichting (en ik schat in ook wel met die toelichting) vind ik dat namelijk wel een behoorlijk waanidee!

Alex
23 augustus 2018 at 23:53
grappig om te lezen dat reacties over het artikel, dus over de bolder, ineens veranderen in reacties over het aantrekken van winkelketens.
In het artikel staat niets geschreven dat dit “icoon” winkelketens zou moeten binnenhalen. Lekker afgedwaald dus!

Andrea
24 augustus 2018 at 00:49
Dit stuk roest gaat geen enkel persoon naar de binnenstad trekken. Waarom zou je uit Alkmaar komen om de bolder te bekijken. Als je uit Alkmaar komt, kom je alleen als iets echt niet te krijgen is in Alkmaar. En dan gaan ze nog sneller naar Amsterdam, Haarlem of Hoorn.

Bodelo
24 augustus 2018 at 10:51
Beste Andrea, brons roest niet …………

Andrea
24 augustus 2018 at 11:04
Op de foto die op facebook staat, lijkt het koper. En dat roest wel. Als er aan buitenkant laagje brons komt, roest dat ding van binnen uit.

Bodelo
24 augustus 2018 at 11:30
Andrea, typerend voor je reactie is dat je je baseert op een foto en daar allerlei conclusies uit trekt.

fdrk
24 augustus 2018 at 11:43
ALS ??? Zegt alles Andrea. Massief koper roest dus Niet !! Wat jij zegt , dat dat ding van binnen uit roest, dan is dat ding van verkoperd ijzer Vandaar dat jou ALS !! een veronderstelling is !

George
24 augustus 2018 at 11:07
Slaat alleen in de loop van de jaren door oxidatie groen uit

Andrea
24 augustus 2018 at 13:10
Dank je George, voor de normale niet aanvallende reactie….
En heeft nieuw brons de kleur van koper?
Het Haantje Bodelo is niet in staat om normaal te reageren..
Overigens vond ik het roesten van koper geen vreemde gedachte, omdat ik dit gelezen had op de volgende pagina;
http://roest-verwijderen.com/koper.html

Judge X
24 augustus 2018 at 11:27
Roest is de oxidatie van ijzer.
De oxidatie van brons (edelroest/koperroest) noemt men patina.

Roel Prins
24 augustus 2018 at 13:56
Brons ontzinkt en valt daarop in poeder uiteen

Judge X
24 augustus 2018 at 15:07
Brons is een legering van koper en tin.
Messing is gelegeerd met zink. 😉
hotmailtwo
24 augustus 2018 at 16:35
Ik mag hopen dat ze gietbrons 12(corrosie en zeewaterbestendig) hebben gebruikt, daar zit maar 1% zink, 12% tin en 84-87% koper in.

Monique_K
24 augustus 2018 at 19:58
@ hotmail: gezien voorgaande blunders door deze gemeente zou het me absoluut niet verbazen als dat ‘zeewaterbestendig’ compleet vergeten is. Maar dat is op zich niet zo erg denk ik, minder glans en reflectie op die plek daar lijkt me een stuk beter voor het verkeer in de buurt.

Kobus
25 augustus 2018 at 16:06
Andrea.
Dat wordt poetsen met koperpoets, verkrijgbaar bij IKEA en bied je aan als vrijwillig poets medewerkster.

Andrea
25 augustus 2018 at 19:22
Voor Zeestad…. van mijn levensdagen niet..

Henk van Kuijk
24 augustus 2018 at 10:11
De schijnspraak van dhr Vreugdenhill is nu wel bekend. Ik deed er – helaas – met velen aan mee. Die niet krijgen wat er is toegezegd. Schaamteloos noemt hij hier het “icoon” de uitkomst van de inspraak. Nee, die zou zijn: een kunstwerk dat speels is, aansprekend voor kinderen, met maritieme sfeer, en uitnodigend voor een fotomoment. Neehoor, de Hoge Heren van het dorp hebben het alweer keurig onderling van bovenaf geregeld. Hoog tijd dat Zeestad vertrekt, met vlag. Geen gevoel voor draagvlak en een gesloten pot.

Anton Hagen
25 augustus 2018 at 08:13
Ik zou zeggen,zet dat ding VOOR de VERMOEDELIJKE TOEKOMSTIGE pizzeria van de heer Carlo Assorgia neer,nl in het oude postkantoor(zie de Helderse Courant van vandaag 24-08) en zet DE JUTTER weer neer waar hij hoort, dus in dit geval op de geplande plek van de ,,bolder”.
Iedereen blij denk ik.

Henk van Kuijk
26 augustus 2018 at 11:24
196 reacties…… hoe omstreden is dit “kunstwerk” wel niet……. en binnenkort staat het college er hard voor te klappen, met muziekoptredens van 5 ton, want het gaat zo goed met het stadshart. Maar de harten van de kwetsbaren krijgen het koud, want ze bezuinigen 3 miljoen op hen. Er lag nog een overschot van de WMO van twee miljoen, dat naar de algemene middelen ging, dwz stenen stapelen, het oude liedje gaat voort.

DJ
26 augustus 2018 at 20:58
Stond U ook zo negatief tegenover Sail Den Helder, waar ook voor veel geld bekende artiesten stonden? Dat was een evenement dat de stad positief op de kaart zette, het feest Stadshart op Koers ongetwijfeld ook. Een feest van (volgens U) 5 ton, een icoon van 4 ton. Dit komt echt niet volledig voor de rekening van de gemeente, maar op de totale gemeentelijke begroting valt dit bovendien reuze mee. Die bezuinigingen op de zorg, tegen de verkiezingsbeloften in, dat vind ik een veel betere reden om eens flink de kont tegen de krib te gooien. Niet dit kunstwerk.

Henk van Kuijk
26 augustus 2018 at 21:13
Kun je hier even aangeven waar het geld vandaan komt? Je schijnt het te weten. Met de kolderbolder zijn de mensen die inspraak gaven slechts voor de gek gehouden: jaja, we luisteren naar uw wensen, maar uiteindelijk doen we gewoon wat we zelf willen.

https://denhelderactueel.nl/2018/08/maritiem-icoon-stadsentree-kost-400-000-euro/

Deze beting wordt nog twee maal zo hoog straks

Helderse Courant, 16 augustus 2018

Helderse Courant, 16 augustus 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/zeestad-maritiem-icoon-den-helder-redactie-dha-bronzen-bolder-als-maritiem-icoon-bij-entree-binnenstad/
https://robscholtemuseum.nl/hennie-van-wilgenburg-de-jutter-die-zo-nodig-uit-de-stad-moet-verdwijnen-de-beting-die-zo-nodig-in-de-stad-moet-verrijzen/
https://robscholtemuseum.nl/roy-helleman-beting-redactie-dha-onthulling-icoon-stationsgebied-op-31-augustus/
https://robscholtemuseum.nl/nh-den-helder-moet-weer-bruisen-alle-winkels-naar-het-centrum-delano-weltevreden-kunstwerk-staat-er-na-de-zomer-boei-persbericht/
https://robscholtemuseum.nl/arie-booy-icoon-op-zeedijk-kan-wippen-redactie-dha-moet-mensen-verleiden-delano-weltevreden-voorbereiding-l-o-s-robuuste-beting-op-stationsplein-ronald-boutkan-gestart/
https://robscholtemuseum.nl/monique-trijsburg-zeventien-jaar-pro-deo-kunst-in-ijssalon-ad-bak-marc-ruygrok-exposeert-in-ijssalon-aris-laan-arie-booy-kunstwerk-van-marc-ruygrok-eind-augustus-op-stationsplein-geplaatst/
https://robscholtemuseum.nl/skriks-kunst-of-afgunst/
https://robscholtemuseum.nl/petra-bies-in-elkaar-gezet-op-de-h-een-hengelaar-rob-scholte-edzard-dideric-mail-aan-henk-van-der-veen-gerrit-seegers-van-woningstichting-dh-29-mei-2009-piet-hein-zilvervloot/
https://robscholtemuseum.nl/arie-booy-bolder-als-logo-van-de-stad/
https://robscholtemuseum.nl/arie-booy-bolderkolder-in-stad-westlanders-nu-onthulling-gemeente-midden-delfland-ri-nr-2011-05-29-juni-2011-l-o-s-robuust-ronald-boutkan-bolder-overal-nhd-banners-wapperen/
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zeestad
https://robscholtemuseum.nl/?s=Woningstichting
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ferdinand+Vreugdenhil
https://robscholtemuseum.nl/?s=Robbert+Waltmann