Arie Booy – Icoon op zeedijk kan wippen + Redactie DHA – Moet mensen verleiden + Delano Weltevreden – Voorbereiding + L.O.S. – Robuuste beting + Ronald Boutkan – Gestart

Icoon op zeedijk kan straks wippen

Helderse Courant, 14 april 2018

Helderse Courant, 14 april 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Kunstwerk op de dijk moet mensen verleiden

Den Helder – Bureau MVRDV liet op 11 april in de Kampanje aan ongeveer 80 geïnteresseerden hun idee voor de plek van Huys Tydverdrijf zien. “Oneindigheid was de inspiratie. We wilden beweging creëren, niet alleen bij het icoon zelf maar ook in de omgeving. De zee is voelbaar en zichtbaar.” Jacob van Rijs van bureau MVRDV legt uit, waarom zij dit concept ontwierpen voor de plek van Huys Tydverdrijf. Nieuwsgierig naar het concept? Kijk dan op http://www.denhelderverbindt.nl

Een icoon op de plek van Huys Tydverdrijf. Een beroemde plek om uit te gaan, vol plezier en dansen en beweging, op de plek waar de zee plaats maakt voor de dijk en daarachter de stad. Die plek moet, nu Huys Tydverdrijf daar niet meer zit, weer een plek vol beweging en plezier worden. En daar moet een variant op dit icoon voor zorgen. Gebaseerd op het ‘infinity symbool’, een soort acht waarbinnen iets altijd doorstroomt. Net als de zee. Het icoon moet mensen verleiden. Kom weer eens kijken naar de zee. Of juist andersom, welke stad zit daarachter? De dijk is er natuurlijk om zee en land te scheiden, om water op een veilige manier buiten de deur te houden. Dit icoon en de beweging die het met zich meebrengt, letterlijk en figuurlijk, moeten juist zorgen voor een plek van verbinding en elkaar ontmoeten.

Er werden meer bureaus uitgenodigd om een voorstel te doen voor een icoon. De jury koos unaniem voor deze van MVRDV. Creatief bedacht, een goede symboliek en beweging: precies waar de jury naar zocht. Het project valt binnen het regionale economische investeringsprogramma De Kop Werkt. Van het concept wordt nog een definitief ontwerp gemaakt, getoetst aan verschillende eisen zoals budget en wet- en regelgeving. Er wordt samen met omwonenden, inwoners en ondernemers gekeken naar de rest van de invulling van het gebied. Een daadwerkelijk nieuw kunstwerk staat er voorlopig dus nog niet. Als dan de procedures van de openbare ruimte ingaan, worden uiteraard ook de direct omwonenden geïnformeerd over deze procedures. “In de tussentijd willen we op verschillende manieren inwoners betrekken om mee te denken over wat zij graag op de dijk zien gebeuren”, zo meldt de gemeente.

De Kop Werkt! is een regionaal stimuleringsprogramma van de vier kop gemeenten Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen en de provincie Noord-Holland. Meer weten? Kijk op http://www.dekopwerkt.nl. Kijk ook op http://www.denhelderverbindt.nl.

Den Helder Actueel, 12 april 2018 – 09:34

Reacties:

George
12 april 2018 at 10:12
De kop werkt heeft wel geld voor een beeld maar niet voor een museum

Bodelo
12 april 2018 at 10:30
Ik vind het een bijzonder ontwerp. Leuk en verrassend!

Henk van Kuijk
12 april 2018 at 10:38
Dit is weer een perfect voorbeeld van van boven gedropte kunst in de openbare ruimte. Burgers mogen slechts meedenken over “de rest van het gebied” en over wat zij “verder op de dijk zien gebeuren”. Het management en ondernemers verwijderen de Jutter, en gaan een lelijke bolder planten bij het station. Er was een inspraaktraject over het station, best aardig, maar nee, over de kunst beslissen wij managers en bureaus. Het wordt hoog tijd dat een nieuwe coalitie en college het beleid “kunst in de openbare ruimte” onderwerpen aan ruime inspraak vooraf, met alternatieven. Het is namelijk de bedoeling dat niet een select groepje de werken mooi vindt, maar een ruime meerderheid van de bevolking. Zie de scheve bomen, ooit gepeild, neehoor, doorgedramd door college en bureau. Je ziet hier ook dat samenwerking in de Kop er toe leidt dat de burger wordt genegeerd. De Kop werkt, maar niet samen met de burger. Dingen worden dan “geregeld”, denkend voor de burger. Een selecte, uitgenodigde groep mag het vooraf zien, notabene in de schouwburg, die voor het volk is. Maar als je vraagt of de advocaten van Scholte en de gemeente niet gewoon een deal hadden (en de advocaat van de gemeente handelde natuurlijk niet op eigen houtje), dan blijft het antwoord uit. Transparantie en inspraak bij kunst zijn totaal afwezig.

Bodelo
12 april 2018 at 10:57
De eerste twee regels vind ik nog steekhoudend Henk. Inderdaad, er had ook een wedstrijd uitgeschreven kunnen worden.
Anderzijds, kunst is controversieel. Dat moet ook. En daarom is er een jury die dit ontwerp beoordeelt heeft en bedacht heeft dat dit in onze stad niet zou misstaan. Ik ben het met ze eens.

Henk van Kuijk
12 april 2018 at 11:18
Neehoor, kunst is lang niet altijd controversieel, Nachtwacht, van Gogh, Rodin, Mondriaan, werk van Rudi van de Wint op de werf etc.. Het gaat hier vooral om “in de openbare ruimte”, die is van iedereen, niet van een jury. Ook van mij, en ik ben ook een betrokken kunstkenner in deze stad, die ook over kunst schrijft in bladen. Die erbij betrokken wil worden, niet bij voorrang, nee, als iedere geïnteresseerde burger. Zo valt bijvoorbeeld de bolder niet goed, zo hoor ik om mij heen: koud, niet speels voor kinderen en niet voor op de foto (was de bedoeling, vanuit de inspraak), niet sfeervol, te groot. Of was de “Titanic” op het stationsplein een controversieel succes? Ook gedropt. En later verwijderd. Maar dezelfde fout wordt steeds weer gemaakt, namelijk achterkamertjes kunstbeleid.

Bodelo
12 april 2018 at 13:52
Henk, een kunstkenner is volgens mij diegene die er een oordeel over velt. Zeker als het een openbare ruimte betreft.
Wat betreft controversieel; in je haast vergeet je bijvoorbeeld Ai Wei Wei, Damien Hirst.

Henk van Kuijk
13 april 2018 at 18:03
Nee, dat is iemand die redelijk wat van kunst weet en kent. Die kan een oordeel hebben, maar dat mag iedereen die het ziet. En niet ik heb haast (was Warhol en Rembrandt wel vergeten, en Scholte, sorry), maar de Kopwerkers, die gewoon zomaar bedenken voor de niet-wetende burgers hier wat mooi is. Terwijl ik net in het Toeristisch café heb geleerd dat je je als ondernemers en gemeente moet afvragen waar je klanten toeristen behoefte aan hebben. En niet zelf die behoefte moet bedenken, voor hen.

qrap88
12 april 2018 at 11:02
is je trouwens opgevallen dat de bomen in het nieuwe stuk (Beatrixstraat naar de watertoren) gewoon RECHT zijn neergezet 😉

Stefan
12 april 2018 at 11:48
Het komt ook voor dat een select groepje overal tegen schopt!

Guido
12 april 2018 at 10:46
Persoonlijk vind ik het niet passen… De dijk & zee zijn samen al iets unieks.

qrap88
12 april 2018 at 11:03
Ben wel benieuwd wat Rijkswaterstaat er van vind, dacht dat je niet mag bouwen op of vlakbij een dijklichaam….

Hotmail 2
12 april 2018 at 11:16
Denk dat dat wel meevalt. kijk maar eens in Lauwersoog ‘Ode aan het gemaakte land’.

Bodelo
12 april 2018 at 13:53
Denk je ook niet dat het wel heel erg dom zou zijn om dit te presenteren zonder dat er vooraf overleg is geweest met RWS …….?

Kees Jan
12 april 2018 at 23:27
Zo dom zijn ze wel bij de gemeente en Zeestad. Ze zijn zelfs zo dom om het te plaatsen zonder toestemming….

fFred
12 april 2018 at 11:12
Is er , behalve het ontwerp, wel eens gekeken of het wel mag en of het wel mogelijk is. Dit “”ding”” is niet van papier machè gemaakt. Kan de dijk die druk wel aan. Hoe veranker je dat “”ding “” zonder in het dijklichaam te boren of palen te rammen. M.a.w. Hoe zit het met de veiligheid. En belangrijk , hoe denkt Rijkswaterstaat hierover als beheerder/ eigenaar van de dijk . Want, hoe dan ook , men verzwakt de dijk . De druk die dat “”ding”” met zich meebrengt , zal op de lange of korte duur zichtbaar worden door scheuring van het dijklichaam. Vooral , omdat de druk nooit hetzelfde is, door de druk die weersomstandigheden op dit “”ding”” uitoefenen.

Bodelo
12 april 2018 at 13:54
Fred, zie mijn opmerking hierboven bij qrap 88.

fFred
12 april 2018 at 14:28
Dat heb ik gelezen Jeroen, maar jij neemt ook maar aan dat er overleg geweest zou zijn . maar dat ik lees nergens ,dat RWS erbij betrokken is geweest. Ook lees ik nergens , dat er onderzoeken naar de haalbaarheid van het project zijn geweest. Nergens lees ik , hoe ze e.e.a. denken te realiseren. Vandaar mijn vragen. Wat ik er verder van vindt , is niet relevant , want men luistert toch niet , en drukken toch hun eigen mening door of je het nu mooi vindt of niet .

Bodelo
12 april 2018 at 14:37
Fred, gebruikelijk is bij een presentatie dat het eerst gedeeld wordt alvorens het technisch uitgekauwd wordt. Dat eerste is hier het geval, voor het tweede is het een kwestie van geduld ……. (zou er bijna een liedje van maken).

Monique_K
12 april 2018 at 11:45
Het is de bedoeling dat dit ding nog beweegt ook, dat je aan de stand kan zien of het hoog of laag water is. Oftewel, dat ding moet regelmatig onderhouden worden.

Bodelo
12 april 2018 at 13:55
Prachtig toch? En als nu ook nog een firma uit Den Helder het onderhoud mag verrichten ……………..

Monique_K
12 april 2018 at 22:03
Tuurlijk, zitten we echt op te wachten, op zo’n ding waar je ieder jaar weet ik hoeveel duizenden aan kwijt bent om schoon te houden.

Kees Jan
12 april 2018 at 11:50
Weer een megalomaan project wat echt nergens op slaat. Weer Zeestad die onze stad verder vernield met zijn idiote ideeen. Er wordt weer miljoenen over de balk gesmeten met dit “Kunstwerk”
Er zijn 2 kunstmusea in Den Helder die het gemeentebestuur en Zeestad bv graag de nek omdraaid. Het geld wat voor dit belachelijke plan op de dijk moet worden uitgegeven, kan beter besteed worden aan de 2 musea bij de beide stations. De musea trekken toeristen naar onze stad en dat betekend omzet en werkgelegenheid bij de ondernemers in de stad. Dit belachelijke plan zal geen enkele toerist naar Den Helder laten komen.

Bodelo
12 april 2018 at 13:57
Mmmm, ik krijg de indruk dat U enkele zaken door elkaar haalt?
2 Musea die het gemeentebestuur en Zeestad het liefst de nek omdraait?

Kees Jan
12 april 2018 at 14:12
Wilt u zeggen dan dat het gemeentebestuur niet de nek omdraait van de Nollen en het Rob Scholte Museum? 2 musea die het gemeentebestuur, lees Burgemeester en Zeestad de niet democratische doordram partij (niet opgegeven bij de verkiezingen, wel de stadsontwikkelaar die niet bijgestuurd kan worden door de poltiek) wel degelijk graag ziet verdwijnen.
Dit miljoenen verslindende project heeft totaal geen waarde. De dijk is een mooie omgeving die je niet verstoord met zoiets achterlijks.
Als je dan toch geld aan kunst wil uitgeven, doe dit dan aan de musea. Zij zorgen voor toerisme en besteding in onze stad. Dat brengt werkgelegenheid voor andere ondernemers.
Den Helder laat heel veel kansen liggen, alleen maar door de grootheidswaanzin van Ferdinand Vreugdenhil van Zeestad, die niet eens in deze stad wil wonen. Hij maakt samen met het College de stad kapot, om daarna met stille trom en gevulde zakken te verdwijnen.

Bodelo
12 april 2018 at 14:38
Ik ga alleen reageren op de eerste zin; inderdaad, dat wil ik zeggen. Het Rudi van de Wint museum wordt juist heel erg gesteund door onze gemeente ware het niet dat de erfgenamen er zo’n puinhoop van hebben gemaakt. Gelukkig hebben de geldschieters nu ingegrepen.

Kees Jan
12 april 2018 at 15:51
je er zelf bij betrokken dan? Lekker makkelijk om vanuit je luie stoel de erfgenamen zwart te zitten maken. Iedereen weet dat de Nollen, toen Ruud van de Wint nog leefde, afspraken heeft gemaakt met de gemeente. Deze gemeente is de afspraken nooit nagekomen waardoor de bouw van het museum ernstig is vertraagd.
Gemeente Den Helder, maar zeker ook het Noord Hollandsdagblad moeten eens leren om de waarheid te spreken. En Stoppen met elkaar alleen maar af te dekken.

RB
12 april 2018 at 15:55
waar twee kijven twee schuld……

Bodelo
12 april 2018 at 17:15
Op de een of andere manier is er iets met kunstenaars en zaken doen. In dit geval herinner ik mij iets over een dakdekker …..

Judge X
12 april 2018 at 17:39
Nou Kees Jan ik denk dat Bodelo bij een dochter BV van de Woningstichting Werk en als moderator (= gespreksleider) bij DHA leidt hij m.i. het gesprek vaak dwingender in richting dan van hem verwacht mag worden. 😉
Misschien kan de redactie deze tekst wèl goedkeuren en laten staan ?

strandloper
12 april 2018 at 21:45
Bodelo is de Alwetende. Hij zit bij gemeentebesturen aan tafel en bij andere overheidsinstellingen. Bodelo weet altijd precies wat er werkelijk is gebeurd of gezegd. Als alwetende wijst hij mensen terecht die hier reageren en iets anders zeggen dan hij weet. Ook deelt hij pluimpjes uit aan hen die het volgens hem begrijpen. Wees gerust mensen, Bodelo is slechts de Alwetende en niet de Almachtige. Dat weet ik zeker omdat ik dat ben.
Het beoogde kunstwerk is iets dat Jutters helemaal niet willen. Zij willen de Dijk zoals het is en geen flauwekul. Een wip op de dijk, wie verzint zoiets. De begeleidende teksten die het icoon moet ondersteunen, zijn wellicht nog erger dan het ontwerp. Het moet een plaats van samenkomst worden met veel plezier en jolijt daarbij. Er zal weer naar hartelust gedanst worden zoals vroeger gebeurde in het Huys Tydverdryf. Ik zal maar stoppen verder te citeren voordat u echt misselijk wordt.

Monique_K
12 april 2018 at 22:18
@ RB, ga toch ajb fietsen met je dooddoeners van ‘waar twee kijven’. Als de andere partij zich niet aan de afspraken houdt en je daardoor in de penarie belandt, boos wordt en gaat ‘kijven’ is er maar een partij schuldig aan dat gekijf en dat is de partij die zich niet aan de afspraak heeft gehouden!

HaKatje
13 april 2018 at 00:51
Strandloper “De almachtige”, speak for yourself. Deze Jutter zit wel op het beoogde kunstwerk te wachten. En ik ken nog een heleboel liefhebbers. Denk niet dat u de waarheid in pacht heeft.

Bodelo
13 april 2018 at 12:04
Er is een zelfbenoemde rechter die nu ook nog een blauwe jurk aan gaat trekken. In mijn ogen een slechte combinatie.
En neen, ik ben niet almachtig noch alwetend.

Judge X
13 april 2018 at 12:21
Ja “slechte combinatie”, dat is precies waar ik het over had. 😉

Bodelo
13 april 2018 at 14:23
Een slechte gok zelfbenoemde rechter, dat is waar ik het over had.
Maar ik stop met dit gewauwel, ik heb mijn punt gemaakt.

jantje123
12 april 2018 at 12:00
Wie het breed heeft, laat het breed hangen zullen we maar zeggen…. Geld speelt kennelijk geen rol.

RB
12 april 2018 at 12:04
wat een negativiteit toch allemaal weer, zo komen we er wel hoor als je lekker in deze negatieve spiraal blijft hangen…….. verbeter je houding of verhuis, er is toch nooit iets goed hier in Den Helder, stelletje zwartkijkers, alsof jullie het beter kunnen……

Bodelo
12 april 2018 at 13:58
Juist RB, jij snap het wel!

Cyberobo
12 april 2018 at 12:36
Ik ben een centrumbewoner en vind het mooi. Leuk idee, hoop dat Zeestad nog lang mag doorgaan.

HaKatje
12 april 2018 at 20:27
Helemaal met jullie eens, RB, Bodelo en Cyberobo! Wat een gezeur allemaal Ik vind het ook heel mooi. Ik woon ook in de binnenstad en hoop ook dat de stadsontwikkeling onverminderd door zal gaan. Het wordt hier steeds mooier!

Corina van den Blink
12 april 2018 at 12:39
Onze dijk en uitzicht op zee hebben, volgens mij, geen kunstwerk nodig. We genieten toch wel van de steeds veranderende gezichten op water en de lucht.

Glijn
12 april 2018 at 12:54
zeestads wil is wet.
tuin mag het bouwen.
lolke verkoopt de kaartjes.
de oppositie wil een vangnet !

Beer
12 april 2018 at 13:11
Hoorde vandaag van een journalist dat onze gemeente slechts een gering bedrag (120 miljoen euro) van banken heeft geleend. Kan dus nog meer bij. Zal artikel 12 aan de horizon verschijnen?

Kees Jan
12 april 2018 at 23:34
Wanneer is die 120 miljoen door de gemeente geleend? Dat is bij 55.000 inwoners € 2181,- per persoon aan extra belastingen. Welke imbeciel heeft hier toestemming voor gegeven? En hoeveel geld is daarvan besteed binnen het vriendenclubje van VVD, D66, CDA en PvdA?

Bodelo
13 april 2018 at 12:18
Kees Jan, probeer eerst eens de feiten te checken. Mogelijk wordt het dan iets duidelijker dan direct op zo’n nietszeggende kreet van Beer te reageren.

skriks
12 april 2018 at 14:10
Mij valt als eerste altijd weer de niet representatieve tekening van een te maken object op, het lijkt de Afsluitdijk wel, ik zie schapen en aan twee kanten water? Ligt dat aan mijn interpretatievermogen?
Dan het volgende:
Hoe komt een monument of kunstobject normaliter nu eigenlijk tot stand én op de juiste plek terecht?
Stap 1, wil je een mooi object op een interessante plaats, teken dan eerlijk, maak het niet mooier dan het is want daarmee wordt het object meteen al een ietwat ´verdacht´, teken het vooral zo realistisch mogelijk en in de bestaande, voor de bewoner herkenbare omgeving. Een fluitje van een cent met de huidige computeranimatie technieken, kort geleden heb ik het zelf bij de hand gehad.
Stap 2. hanteer de juiste volgorde, daarmee bedoel ik het volgende: er wordt een monument geplaatst of kunstobject zo U wilt, en daarná wil met met omwonenden kijken naar de overige invulling van het gebied, dat meldt het artikel toch duidelijk.
Dit is een gedachtefout, een verbazingwekkend grote zelfs.
Je behoort namelijk een stadsgebied, wanneer je dat wilt tenminste, éérst ´in te richten´ en vervólgens, of zelfs uiteindelijk, zoek je dan naar een kunstobject dat pást bij de inrichting, bij de ziel van de bewoners en wellicht zelfs de regio, dit doe je echt NOOIT andersom!
De aanzet tot deze verkeerde volgorde zijn vaak tweeledig: ´prestige gevoelens en geldingsdrang´ die acuut de ratio van een selecte groep ´inpakken´ en daarnaast natuurlijk ´publiek geld´ dat relatief makkelijk beschikbaar is en er voor aangewezen is dan wel wordt.
Keer op keer lijken de ´projectgroep en haar opdrachtgever´ níét bestand tegen die verlokking … uiteindelijk eindigt de hiervoor beschreven volstrekt foute ´aanloop´ bijna altijd in een flater, zijn de beslissers daarna ´gevlogen´of wijzen wanneer ze er alsnog op worden aangesproken naar elkaar.
Maar dan hebben wij tenminste nog wel die @George die vaak in één of twee zinnen op een meesterlijke manier verleden en toekomst met elkaar weet te verbinden.

Judge X
12 april 2018 at 14:14
Ik adviseer een referendum, dat kan ons weer veel geld besparen. 🙂

HaKatje
13 april 2018 at 01:04
Alsof een referendum gratis is..

Monique_K
13 april 2018 at 01:31
De kosten van een referendum zijn nihil, vergeleken met wat deze constructie zou gaan kosten, de verankering alleen al, op zandgrond! Kosten van een referendum zijn ook eenmalig, zonder jaarlijks terugkerende onderhoudskosten.

HaKatje
13 april 2018 at 08:25
Maarja, jullie lijken ervan uit te gaan dat er een “nee” uit een eventueel referendum zou komen. Het zou zomaar ook een “ja” kunnen zijn, aangezien heel veel mensen het wel een goed idee vinden…

fFred
13 april 2018 at 12:29
Dat beweer je nu al een paar keer . Laat , als je dat steeds maar weer beweerd nu eens cijfers zien. Hoeveel mensen noem jij veel ???

HaKatje
13 april 2018 at 14:31
Kom op zeg, ik ga geen statistieken en tabellen inleveren en ik heb ook helemaal niet het gevoel dat ik mij moet bewijzen. Het is maar met wie je spreekt. En iedereen die ik heb gesproken is enthousiast. En dat zijn er aardig wat, en best een leuke afspiegeling van de inwoners van onze mooie stad. Alleen hier op het forum kom ik zoveel negativiteit tegen en dat vind ik jammer. Ik zou graag eens horen wanneer jullie dan blij zijn.
Verderop staan een paar leuke berichten op DHA, eentje over een stadsgenoot die een lintje heeft ontvangen, en eentje over de verjaardag van DHA. Twee leuke positieve items. Te positief kennelijk want nauwelijks een reactie daar? Viel me zomaar op.
Ga eens gewoon lekker genieten van al het moois in onze stad. Het kan altijd allemaal beter maar zo erg is het hier echt niet

Joost
12 april 2018 at 14:18
Afzichtelijk. Doe het niet. Den Helder is altijd weer de proeftuin voor gesjeesde architecten en kunstenaars. Weg met dit lelijke onding in de openbare ruimte.

A gouwswaard
12 april 2018 at 14:21
Geweldig ontwerp begrijp alleen niet waarom je zo veel moeite doet als Gemeente om toeristen te trekken als je het Rob Scholte museum sluit en in de Zuidstraat een coffeeshop toestaat.Maar misschien wil onze Gemeente een ander soort toerist aantrekken?

Judge X
12 april 2018 at 15:36
Ja, ramptoeristen ! 😀

Bodelo
12 april 2018 at 17:16
Het is mij niet opgevallen dat Schagen minder toeristen trekt omdat daar een coffeeshop in een winkelstraat zit ……………

Andre
12 april 2018 at 17:37
Volgens mij trekt het Rob Scholte museum toch altijd nog 6000 toeristen per jaar als dat dicht gaat ben je toch een attractie armer en juist gezegd in de winkelstraat in Schagen tussen de andere winkels en niet op een stuk doorgaande weg waar geen winkel meer zit eerdaags en deze verandert in een tweede Koningsstraat dat voor de toeristen waarschijnlijk niet zo prettig toeven is als in Schagen.Maar je hebt een punt als je deze in de beatrixstraat laat komen is er geen toerist die zich dan daaraan stoort.

fFred
12 april 2018 at 17:48
De laan in Schagen, waar de coffeeshop in Schagen zit , is geen winkelstraat.

HaKatje
12 april 2018 at 20:41
Jawel hoor fFred. Het gedeelte dat grenst aan de Gedempte Gracht behoort tot het winkelgebied.

fFred
12 april 2018 at 22:27
Dat de Laan tot het gebied behoort, zou kunnen, Maar … het is gèèn specifieke winkelstraat. Of, je moet het gemeentehuis tot winkel bestemmen.

Kees Jan
12 april 2018 at 23:24
Goed idee, de coffeshop tussen het gemeentehuis en de woning van Koentje Schuiling. Kijken hoesnel hij onze stad dan verlaat!

HaKatje
13 april 2018 at 00:59
Zullen we het er dan maar op houden dat de coffeeshop zich in het winkelcentrum cq gebied bevindt? Ben er eventjes niet meer geweest maar er waren naast en tegenover de coffeeshop gewoon winkels.

Kees
12 april 2018 at 14:51
Prachtig mooi. valt tenminste op is ook nog functioneel. Zal mensen trekken. Ja natuurlijk zijn er weer een aantal mensen, die niet eens in de buurt van de dijk wonen tegen, ga met de tijd mee. Den Helder heeft lang genoeg stil gestaan. Denk in de toekomst . Dus laat komen dit kunstwerk.

pieterdaens
12 april 2018 at 17:18
het geeft een ongemakkelijk gevoel . Alsof je kijkt naar een advertentie voor een produkt waar niemand om gevraagd heeft . De snelle projectontwikkelaars presenteren zichzelf als apostelen , verkondigers van een fascinerende toekomst . Slowmotion beelden , brede armgebaren , weidse horizonnen als metafoor voor de grenzeloze mogelijkheden voor ons Den Helder . Na dit filmpje begrijp je niet waarom niet iedereen direct zijn koffers pakt en direct afreist naar dit Utopia …….
Wat opvalt is , dat niemand spreekt over de wenselijkheid van dit project . Bij alle inspraak en wedstrijden en jury’s en lovende kritieken , mis ik het fundament voor dit alles . Een bevolking die dit steunt ……Dit filmpje , naar mijn idee althans , is niets anders als een manier om de mensen hebberig te maken . Net als bij alle andere luxe artikelen wordt er een illusie verkocht , een illusie waarvan je om te beginnen de mensen wijs moet maken dat zij dit hebben willen ……Ik ben het met andere schrijvers eens , het Marsdiep is mooi zoals het is , en deze artistieke opgang vermag het niet daar nog iets aan toe te voegen . Kunst om de kunst is mooi in een museum , een dijkopgang moet vooral praktisch zijn , en als daar een toegevoegde waarde bij zit is dat mooi natuurlijk . Maar het entree naar onze promenade kun je niet , als je er op bent uitgekeken , naar de rataplan brengen of op marktplaats zetten zoals je wel kunt doen met afgedankte huisraad of protserige klokkies die als ballast om je pols hangen . Een dijkopgang moet functioneel zijn , brede trappen , wandelaars beschutten voor harde wind , geen meters onkruid die glad worden bij natheid , vuilnisbakken voor de hondenstrond , een dijk , kortom , is een dijk , en die dijk , zou het uitgangspunt moeten zijn bij de creatieve expeditie die een kunstenmaker onderneemt als hij denkt aan Den Helder . Vooralsnog proef ik een soort manipulatie waarbij de bewoners een idee wordt aangepraat , een idee over een product waar nooit iemand om gevraagd heeft en waarvan zich nu iedereen verwondert afvraagt : Een kunstwerk op de dijk , moet dat dan ? Nou , nee , eigenlijk niet , van mij had de kunstenmaker net zo goed thuis kunnen blijven . Niet om het project , maar omwille van de plaats…..

Henk van Kuijk
12 april 2018 at 18:30
Laatst interviewde ik een Jutter. Die zei: “Vaak komen hier projectontwikkelaars tijdelijk even buurten, en ons vertellen hoe we de stad beter kunnen maken. Maar ze kennen de stad helemaal niet…”

Ik
12 april 2018 at 17:52
De leefbaarheid van Den Helder verbeteren voor de inwoners door middel van een wip wap op de dijk?
Echt? Wie heeft dat dan bedacht?
Wat ontzettend zonde van het geld. De dijk is mooi zoals hij is.
Zonder de wip wap heb ik ook een prachtig uitzicht.
Mensen met teveel tijd hebben hierover nagedacht, maar wel heel kort. Zonde!

skriks
12 april 2018 at 19:30
Ja, mooi gezegd @Ik, een ´wip wap´, nee, dan maar liever een kleine, bescheiden ´Dodo´ 😉 als herinnering aan de ooit teloorgegane ´jongerensoos´ (Armand, Brood en Dulfer kwamen er langs) op dezelfde plek en met dezelfde naam waar vast nog wel wat forumdeelnemers herinneringen aan hebben.
Toch is er naar mijn mening te weinig aandacht voor de manier waarop dit kunstobject tot stand is gekomen, dit is waarschijnlijk ook de reden waarom we tot in lengte van dagen met het ´in deze vorm´ (éérst het object en dán pas de omgeving aanpassen i.p.v andersom) brengen van grote, dure projecten geconfronteerd zullen blijven worden, er is duidelijk geanticipeerd op de te verwachten reacties van het publiek. Weinig verrassende kritiek leidt nu eenmaal tot weinig verrassend bestuur, een enkele uitzondering daargelaten, het zij zo.

Bert de Jong
13 april 2018 at 02:18
@skriks..mooi idee ..poppentheater Dodo waar dagelijkse voorstellingen zijn in de sfeer van de roaring sixty s met gastoptredens van de lokale wethouders en burgervader onder het genot van een stikkie van naastgelegen theehuis Top s..Elke maand nieuwe voorstellingen waarin de politiek de burger en toerist mag proberen te overtuigen van de lokale politiek entree gratis voor de belasting betalers en voor toeristen een kleine bijdrage..Aa de andere kant van de dijk het nieuwe openlucht zwembad -het Marsdiep – met fantastische glijbaan die vanaf de de dijk toegankelijk is .als dit geen toeristen trekt weet ik het ook niet meer xD

Sjaak Oosterwaal
12 april 2018 at 20:53
Hoort u de fluittoon al bij harde wind?

Sjaak Oosterwaal
12 april 2018 at 21:20
Oh ja, en nog een; wat dacht je van “de kunst van het weglaten”

strandloper
12 april 2018 at 22:05
De entree vanaf de landzijde is nu al een geweldige uitnodiging. Een dode winkelstraat of een armoedige Polderweg verder overlopend in een museumstuk van een brug (Postbrug) van waar je een schitterend uitzicht hebt op foeilelijke, oude appartementsgebouwen. Aan de minder makkelijk lopende mensen is dit niet besteed. Senioren en andere minder mobielen zullen nooit het beloofde plezier en jolijt beleven. Ook geen plaats voor ontmoeting voor hen. Die is bij voorbaat ingevuld door schreeuwerige dronkelappen en ander gespuis, zoals wij hebben gezien in ons Stadspark. Zeestad en het gemeentebestuur belazeren de inwoners weer, zoals @pieterdaens zo mooi beschrijft.

12 april 2018 at 22:05
Grappig, deze brug die niemand ergens brengt, verbeeld perfect het geklets van alle boven staande reacties 🙂

fFred
12 april 2018 at 22:31
Een Brug ??? Ik zie er een wiebelende haarspeld in . Een brug te ver zeker .

RB
13 april 2018 at 09:33
en dat van een Scholte fan …..

Rob
13 april 2018 at 00:09
Zie hier en prachtige impressie.
Je vind het mooi of niet!
Ik vind het prachtig.
https://www.archdaily.com/892453/mvrdvs-dutch-seasaw-rocks-back-and-forth-in-response-to-the-changing-tide

RB
13 april 2018 at 09:37
ik ben ook voor

skriks
13 april 2018 at 09:21
Of een knipoog @ fFred ;), de vraag is natuurlijk wel naar wie??

fFred
13 april 2018 at 12:33
Ja , wie zal het zeggen.

Simon.H
13 april 2018 at 16:28
Het mag, kan en moet hier wel moderner vandaar dat het kunstwerk voor op de dijk best geinig is maar eens zien hoe de geldstromen gaan vloeien

https://denhelderactueel.nl/2018/04/kunstwerk-op-de-dijk-moet-mensen-verleiden/

Voorbereiding voor plaatsing groot kunstwerk

Helderse Courant, 8 mei 2018

Helderse Courant, 8 mei 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Robuuste beting op stationsplein

Zes meter hoog is de robuuste beting, die geplaatst gaat worden aan het stationsplein voor Boon Viswereld. Het noodzakelijke grondwerk voor het kunstwerk is maandag van start gegaan.

Het kunstwerk is een cadeau van de maritieme sector aan Den Helder. Een beting is het onderdeel van een sleepboot, waaraan de sleeptros wordt vastgemaakt. Het buitenmodel exemplaar, dat voor Boon komt te staan is niet zomaar een beting of bolder. Want de maritieme geschiedenis van de stad staat erop geschreven.

Helders DNA

Tijdens Sail Den Helder 2017 en namens het maritieme bedrijfsleven, is het iconische geschenk aan de stad symbolisch overhandigd aan burgemeester Koen Schuiling, door Wim Schouwenaar, eigenaar van DHSS en Havenman van het jaar. Met het kunstwerk moet uiting worden gegeven aan de wens van de inwoners om het Helders DNA te tonen bij aankomst in de stad.

Licht in beleving

“De symmetrische H-vorm maakt het tot een toegangspoort naar de stad om onderdoor of langs te lopen. Om bij af te spreken en te ontmoeten. De aanlichting van de bolder bij avond maakt het beeld letterlijk ‘licht’ in beleving. Schaduwwerking en reflectie van de hoogglans gepolijste teksten zorgen ook overdag voor contrast en een speels karakter.”

Het kunstwerk is vervaardigd door de stedenbouwkundigen Edzo Bindels en Maarten Buijs van West8, beeldend kunstenaar Marc Ruygrok en lichtontwerper Juliette Nielsen. Illustratie: http://www.zeestad.nl. Bron: mediapartner http://www.denhelderactueel.nl

L.O.S. Den Helder, 8 mei 2018

https://losdenhelder.nl/robuuste-beting-op-stationsplein/

Voorbereiding kunstwerk stationsgebied gestart

Den Helder – De voorbereidingen voor de plaatsing van het grote kunstwerk in het stationsgebied zijn maandag van start gegaan. Het grasveld voor vishandel Boon is afgegraven en op niet al te lange termijn moet hier de 6 meter hoge beting (oorspronkelijk betiteld als bolder) verschijnen. Het is een cadeautje van het maritieme bedrijfsleven in Den Helder.

Een bronzen beting van 6 meter hoog, waarop de maritieme geschiedenis van de stad staat geschreven. Tijdens Sail Den Helder 2017 en namens het maritieme bedrijfsleven, is het iconische geschenk aan de stad symbolisch overhandigd aan burgemeester Koen Schuiling, door Wim Schouwenaar, eigenaar van DHSS en Havenman van het jaar. Met het kunstwerk moet uiting worden gegeven aan de wens van de inwoners om om het Helders DNA te tonen bij aankomst in de stad.

“De symmetrische H-vorm maakt het tot een toegangspoort naar de stad om onderdoor of langs te lopen. Om bij af te spreken en te ontmoeten. De aanlichting van de bolder bij avond maakt het beeld letterlijk ‘licht’ in beleving. Schaduwwerking en reflectie van de hoogglans gepolijste teksten zorgen ook overdag voor contrast en een speels karakter.”

Den Helder Actueel, 8 mei 18 – 08:06

Reacties:

Kees Jan
8 mei 2018 at 09:57
Deze Bolder is je rijnste kolder. Dit kunstwerk geeft niet het DNA weer van onze stad. Het DNA van onze stad is de Jutter.
.
Niemand zit te wachten op dit afgrijselijke kunstwerk. Sterker nog een groot deel van de jutters wil hem helemaal niet hebben.
.
Ook in dit verhaal wordt er een vies spelletje gespeeld. En is vriendjespolitiek een belangrijke factor. Marc Ruijgrok de kunstenmaker van het beeld is tevens de man in gemeente Den Helder, die bepaald waar welk kunstwerk komt in de openbare ruimte. Een echte ” Wij van WC-eend adviseren, WC-eend”.
.
Wanneer stopt gemeente Den Helder nou eens met onze stad kapot te maken. De zakkenvullers op het gemeentehuis, en hun bevriende aannemertjes, projectontwikkelaars en aanverwant artikelen moeten zo snel mogelijk met pek en veren onze stad worden uitgezet.

RB
8 mei 2018 at 17:24
heeft u de link naar dat bevolkingsonderzoek waar u uw informatie vandaan heeft dat het grootste deel jutters dit kunstwerk liever niet ziet?

PenC
8 mei 2018 at 19:14
Is die KolderBolder hol? Dan is ie wel op zijn plaats.

Henk van Kuijk
8 mei 2018 at 10:57
En jahoor, het demissionair college heeft tomeloze haast. Nu beginnen ze veel eerder dan gepland met het plaatsen van het bolderkunstwerk bij het station. Tja, stel je voor dat de nieuwe raad dat toch niet wil, omdat de inspraak nul is. Nee, hup eerst de Jutter eruit, dan Scholte eruit, en dan door ondernemers “geschonken” kunstwerk erin. De projectontwikkelaar regeert hier al jaren. Woningstichting mocht zo door de privé-spullen van Scholte banjeren. De burger mag alleen bij de verkiezingen wat invullen, verder doen we wat we willen. Wij weten wat goed is voor de burger. En ondertussen Scholte volledig blokkeren door AL zijn museumwerk in beslag te nemen. Het cultuurbeleid is treurig hier.

Henk van der Veen
8 mei 2018 at 18:10
Geachte mijnheer van Kuijk, beste Henk,
Ik lees regelmatig je geroeptoeter op deze site, ik schud dan eens met mijn hoofd en ga weer aan het werk.
Er moet namelijk nog veel gebeuren in onze mooie stad en dat bereik je niet door tegen alles maar te roepen dat het slecht is, niet doordacht en vooral dat alles wat hier plaatsvindt zonder inspraak er doorheen gedrukt wordt.
Waarom reageer ik dan vraag je je af, wel om de volgende zinsnede in jouw roeptoeter stukje:
Woningstichting mocht zo door de privé-spullen van Scholte banjeren.
Dit is wat ook de “fantastische en deskundige” adviseur Marc Nihot van Rob Scholte riep in de raadsvergadering met het onderwerp ontruiming Scholte museum. (met zo’n adviseur heb je geen vijanden meer nodig) en hij melde daarbij terloops ook de naam van betreffende woningstichting medewerker en je raad het al dat was ik.
Voor de duidelijkheid zodat al je collega internet hooligans het ook maar weten, na mijn laatste poging om Rob te helpen het museum overeind te houden alweer een paar maanden geleden, ben ik niet meer in het museum geweest, dus zeker niet tijdens de voor mij ook onverwachte ontruiming.
Wat mij betreft roeptoeter jij en je vrienden rustig door maar probeer je te beperken tot de waarheid.
En over het onderwerp de “Dubbele Bolder” wellicht kan je je nog herinneren dat de Helderse bevolking te hoop liep tegen het kunstwerk “zoveel hoofden zoveel zinnen”, iedereen vraagt zich inmiddels af wanneer ze weer terugkomen want ze worden gemist. Binnenkort zullen ze weer te zien zijn, laat je verassen en roeptoeter pas als je weet waar en hoe☺
Bovendien werkt het kunstwerk (Dubbele Bolder) nu al, er moet namelijk over kunst discussie ontstaan mensen gaan daardoor met elkaar in gesprek, misschien een idee voor iedereen, kom eens achter het beeldscherm vandaan en ga met mensen in gesprek, dan zal je vernemen dat een heel groot gedeelte van de Helderse bevolking samen met de ondernemers bijzonder blij zijn met de werkzaamheden die plaatsvinden in de binnenstad en de wijken. Misschien krijgen je collega’s dan ook een frissere blik op de stad en wat daar wordt uitgevoerd en komt er iets positiefs als reactie.

Henk van Kuijk
8 mei 2018 at 18:19
Helaas, geachte Henk van der Veen, gezien je woorden “roeptoeter” en “internethooligans” voel ik mij niet geroepen op je geachte bijdrage in te gaan. Ik verwonder me slechts over het feit dat Woningstichting betrokken was bij de verkoop aan Tuin b.v.. Of ontken je dat ook? En kennelijk is de gedachte “kunst in de openbare ruimte toets je aan de smaak van de burger” je geheel vreemd. Klopt ook, want de beelden in de Beatrixstraat kregen we ook opgedrongen als “kado”. Projectontwikkelaar in kunst. De burger telt niet mee.

HaKatje
8 mei 2018 at 19:35
Klopt Henk van Veen. Heel veel mensen zijn blij met hoe de stad zich verder ontwikkeld. Ik spreek voornamelijk mensen die het mooi vinden en er blij mee zijn. Ik had me jaren geleden niet voor kunnen stellen dat ik zo heerlijk op een terrasje zou zitten midden op de Beatrixstraat! Ben benieuwd hoe het nieuwe kunstwerk zal staan.

RB
8 mei 2018 at 20:37
RB:
.
[.x.] Blij
[….] Niet blij

strandloper
8 mei 2018 at 23:25
Klaarblijkelijk bent u medewerker van Woningstichting en ik schat zo in, dat u chef azijn bent. Uw wereld is begrensd door de muren van uw werkplek. Kom eens uit uw lelijke kantoor en laat dat beeldscherm eens met rust. Ga naar buiten en genees van uw zelfvoldaanheid. Dat zou ook goed zijn voor al uw mederuifeters en andere onanerende vrinden.

Ad
9 mei 2018 at 12:52
man man man…. werkelijk niets deugd of is niet goed. wat een triest gedoe.
eeuwigdurend die klaploper scholte er weer bij brabbelen…..huis tijdverdrijf verhaal direct afbranden etc etc.
snap niet wat jij nog te zoeken hebt in Den Helder.

Cyberobo
8 mei 2018 at 11:15
Het is dinsdagmorgen, de zon schijnt uitbundig over Den Helder. De meesten genieten uitbundig van het zomerse weer en maken een wandeling door de stad die toch echt een stuk mooier is geworden de laatste jaren. Ik vraag me af wat er mis is gegaan bij sommigen waardoor er niet meer “gewoon” genoten worden?

b
8 mei 2018 at 13:12
Ze willen misschien een standbeeld van een pessimist.

Cyberobo
8 mei 2018 at 23:3
Laten we de beting de volksbijnaam “de Pessimist” geven. De beting staat dan symbool voor de onverzettelijkheid en grote kracht van de anti gevestigde orde fundamentalisten. De namen van deze personen kunnen ook mooi in “de Pessimist” gegraveerd worden. Het nageslacht kan hierdoor nog lang herinnerd worden aan hun bijdragen aan de verbeteringen aan Den Helder.

Henk van Kuijk
8 mei 2018 at 23:48
Sorry, ik ben net al bezig om er Woningstichting, Dhr Schuiling, Dhr Ruijgrok, Zeestad en Cyberobo in te graveren. Geen plek meer over, helaas.

Cyberobo
8 mei 2018 at 23:50
Wel eens met de bijnaam “de Pessimist” dus?

Judge X
9 mei 2018 at 09:02
Hij werd al ‘De Kolder-Bolder’ genoemd en dat lijkt mij inhoudelijk een hele goede volksnaam voor dit omstreden apparaat. 😀

’t Kraaiennest
8 mei 2018 at 11:16
Misschien kan de beting nog iets hoger en groter, dan zie je wat minder van dat smerige hotel op deze hoek.
Zou vorig jaar al renoveren???????????

HaKatje
9 mei 2018 at 15:45
Ik zal hem voortaan eerbiedig ” De Kolder” noemen en dan even aan jullie denken : )

pieterdaens
8 mei 2018 at 12:03
” Met het kunstwerk moet uiting worden gegeven aan de wens van de inwoners om om het Helders DNA te tonen bij aankomst in de stad. ”
Helemaal geweldig . Hoe vaak kom je zo’ n staaltje van schaamteloos patriarchaal gedrag nog tegen ?!! Waar worden mensen nog zo voor een voldongen feit geplaatst , behalve bij mensen in stamverband waar de hoofdman weet wat goed is voor iedereen …….
Het kunstwerk kan best een succes wezen , iets moois , een toevoeging aan het centrum dat de mensen bijblijft , natuurlijk , en ik hoop het ook !!!! Maar het gemak waarmee wordt gesuggereerd dat dit ” de wens is ” van heel de bevolking die dit graag wilde is tenenkrommend . De bevolking wordt zo weggezet als naief , om niet te zeggen simpel . Bovendien doet deze manier van besluitvorming het ergste vrezen voor het kunstwerk dat men op de dijk wil plaatsen . Waarschijnlijk heeft men al besloten dat heel de Helderse bevolking er laaiend enthousiast over is ……….
Nee pappa , ik houd je hand niet vast , en al gaan we samen op pad , onderwijl overleggen we .

wat
8 mei 2018 at 17:50
Den \Helder is nu eenmaal niet pittoresk, dus het zal niet misstaan, die bolder. En als je een levenlang in een stad woont die veranderingen ondergaat zal het even wennen zijn.

wat
8 mei 2018 at 18:12
Wat ik mis in deze stad is een standbeeld of afbeelding van een of meerdere marinemannen. Ik vind dat een mooi iets, marine in hun uniform, gouden knopen, witte pet, ik hou niet van oorlog maar marine en haar oorlogsbodems zijn machtig mooi en zeer helders. Ik ga dit serieus aankaarten bij de gemeente, Marine verdient een plek in Den Helder…..de echte marine.Mijn vader was bij de Marine.

Henk van der Veen
8 mei 2018 at 18:31
Inderdaad dat ontken ik ook!

Henk van Kuijk
8 mei 2018 at 18:38
Is niet te controleren want de burgemeester c.s. houden de tender geheim. Als gewoonlijk.

Cees
8 mei 2018 at 23:16
Dat ding is een beting en geen bolder, en nog een slechte replica ook! Zeker geen kunst te noemen! Zet dat ding maar op de dijk!

HZdwg
9 mei 2018 at 09:38
Een beting (oorspronkelijk: beding) is een zware door het dek stekende bolder. Dat zegt WIKI.

DramFull
8 mei 2018 at 23:50
Ik vind het ding beting wel wat hebben en heb zomaar een idee dat het niet misstaat.
Of het ding beting de wens van de inwoners is om het Helders DNA te tonen, nou.. nee.

Frk.
9 mei 2018 at 08:53
Dat “”DING”” schijnt van koper te zijn. Hoop dat hij snel van zijn sokkel gejat wordt .

RB
9 mei 2018 at 10:43
in het stukje staat brons, denk dat je van goede huize moet komen om een beting van 6 meter hoog met zeker een ton of wat gewicht ongezien wilt ontvreemden

strandloper
8 mei 2018 at 23:56
Het kunstwerk is nog lang niet voltooid. Deze bolder staat voor de letter H daar komen links en rechts nog een paar letters bij die als een slang doorlopen tot ver in het Stadspark. De bronzen letters die nog worden toegevoegd zijn de S – C – U – I – L – I – N – G. Zo staat voor eeuwig de naam prominent in het centrum van de man die Den Helder groot heeft gemaakt en op de wereldkaart heeft gezet.

’t Kraaiennest
9 mei 2018 at 20:03
S – C – O – L – T – E kan natuurlijk ook. Maar dan met een draai in de richting van het oude postkantoor.

Cyberobo
10 mei 2018 at 15:26
Of – A – T – E – R – S met dezelfde draai in de richting van het voormalig postkantoor.

HZdwg
9 mei 2018 at 09:38
Een beting (oorspronkelijk: beding) is een zware door het dek stekende bolder. Dat zegt WIKI.

RB
9 mei 2018 at 07:59
laten we kijken als de beting er staat, denk dat het best wel eens goed kan staan daar, in ieder geval iets aparts zo bij de ingang van de binnenstad die al met al behoorlijk aan het opknappen is de laatste tijd, zie er nu al naar uit dat de V&D aangepakt gaat worden, iemand een idee wanneer dit in de planning zit?

PenC
9 mei 2018 at 14:20
waar Het baHding komt te staan was vorig jaar de Kerstboom. Harmonieert dat met dat Ding?

Monique_K
9 mei 2018 at 12:11
Hmz, ik houd mijn hart vast ivm deze ‘reflectie van de hoogglans gepolijste teksten’. Dat is misschien een leuk effect als je het met kunstlicht aanlicht, maar hoe zit dat overdag als de zon erop schijnt?

Frk.
9 mei 2018 at 12:28
De Jutter glanst ook niet. Brons brengt meer op dan koper… En de Denker , woog ook een ton, die wisten ze ook ” ïn te laden “

Henk van Kuijk
9 mei 2018 at 14:43
Ter informatie voor hen die hier maar wat roepen: Ik zat bij de inspraak stationslocatie. Daar werd afgesproken, via een onafhankelijk voorzitter: “We denken aan een maritiem ontwerp dat we aan u voor gaan leggen: speels, ook voor kinderen, voor een fotomoment Den Helder”. In plaats daarvan maakt het Hoofd Cultuur een ontwerp. Zonder peiling. Koud en ongezellig, niks voor kinderen, geen fotomoment. Het gebeurt vaak dat de overheid schijninspraak pleegt, en vervolgens gewoon doet waar ze zelf zin in heeft. De insprekers, onder wie ik, zijn gewoon voor de gek gehouden. Dat doe ik dus nooit meer, zonde van de tijd. Verder had de gemeente twee overeenkomsten met Scholte, die ze niet nakwam. Zeer onbetrouwbaar dus. En dan in de Raad en de krant rondbazuinen hoe fout Scholte wel was. En wil dhr van der Veen eens uitleggen hoe hij Scholte hielp? Wilde hij wél praten met Scholte’s advocaat?

RB
9 mei 2018 at 16:40
sodemieter nu toch eens op die Scholte overal bij te benoemen

Kees Jan
9 mei 2018 at 16:59
RB sodemieter toch is op om overal een reactie onder te plaatsen…..

Ad
9 mei 2018 at 16:51
het begint nu echt zielige vormen aan te nemen met je scholte gejank.
advies….helemaal gratis….koffer pakken en met mach5 naar zwolle verhuizen.
kunnen jullie samen lekker de hele dag k….eren op Den Helder.
mijn god , wat een jankpijp ben je

J Corporaal
9 mei 2018 at 22:54
Ik was ook bij deze inspraakavond en ik kan deze afspraak niet herinneren. Wel dat de dialoog die door de gemeente werd aangegaan door een aantal mensen vakkundig werd neergesabeld, Andere inwoners kregen daardoor bijna geen kans om hun zegje te doen of onthielden zich hiervan omdat een andere mening of een mening die gelijk is aan die van de gemeente per definitie van deze mensen fout was.

HaKatje
10 mei 2018 at 09:45
Dank voor je aanvulling J Corporaal. Weten wij weer even hoe het echt zit : )

Judge X
10 mei 2018 at 11:04
Ja dat past beter in je straatje.

Henk van Kuijk
10 mei 2018 at 11:03
O nee, meneer Corporaal (en mevrouw Katje), echt die projectie van enkele kindvriendelijke, speelse kunstwerken niet gezien, als idee? Dan bent u blind. U liegt. Tot dan toe was het een heel behoorlijke inspraakprocedure, onafhankelijk geleid. Maar als het er opaan komt, doet de overheid gewoon weer wat ze zelf wil, samen met de projectontwikkelaars en ondernemers. Ons kent weer ons. En drukt iets lelijks en kouds door.

J Corporaal
10 mei 2018 at 13:07
Beste Henk, tijdens de inspraakavond die ik bedoel kon je volgens mij via een kastje stemmen op bepaalde stellingen/keuzes. Ik weet nog dat Maritiem hieruit naar voren kwam. Zelf had ik liever iets anders gehad, kindvriendelijk en toekomst gericht.
Maar resultaat mag er zijn!

Henk van Kuijk
10 mei 2018 at 14:49
Ja, dat klopt, het was de derde, ik nam deel aan alle avonden. En op jouw avond werden ook enkele sfeerimpressies van speelse, kindvriendelijke “fotomoment” kunstwerken vertoond, voor de maritieme invulling. Er zouden opties komen, en die kwamen niet. Ik zei nog tegen de onafhankelijke, ingehuurde voorzitster: “Bewaakt u ook dat dit ook zo wordt uitgevoerd?” Nee dus! Ik doe nooit meer met schijninspraak van dit gemeentebestuur mee. Hopelijk komt er een bestuur dat draagvlak zoekt voor plannen, ook bij kunst. En dat de burger niet belazert.

Judge X
10 mei 2018 at 15:01
De kinderhand van J.Corporaal is gauw gevuld, een echt Kolder-Bolder verhaal …. 😀

Jans
9 mei 2018 at 15:16
Zo heeft DHR van der Veen weer een rondje erbij om met ze bobo vriendjes lekker door de stad te wandelen.

HaKatje
9 mei 2018 at 15:50
Ik wandel tegenwoordig ook graag trots met bezoek door de stad (geen bobo’s). Niet meer verontschuldigend omdat het er zo ongezellig, winderig en koud is, maar omdat het er nu gezellig is en steeds mooier wordt. En de “Kolder” komt er in mijn rondje stad vast bij : )

Ad
9 mei 2018 at 16:56
zo is het 🙂
dat kolderbolder geval ook is niet mijn eerste keuze maar zal door anderen misschien wél mooi gevonden worden. de stad ziet er een stuk beter uit dan enkele jaren geleden.
en om maar eens in de “mode” te blijven…
in ieder geval 118 keer mooier dan die troep die in dat postkantoor hing stof te happen en anderhalve dwaaltoerist per maand binnen wist te halen.

Judge X
10 mei 2018 at 11:20
Het is bij voorbaat al kolder om je in Den Helder te verontschuldigen dat het winderig en koud is.
Maar als men toch die behoefde tot enige verontschuldiging heeft, dan kunnen die – voor een beter begrip – maar het beste bij de Kolder-Bolder worden gegeven …. 😀

HaKatje
10 mei 2018 at 16:46
Sterker nog: ik ging met bezoek “van buiten” niet eens de stad in. Nu pakken we lekker een terrasje.

Arie
9 mei 2018 at 23:18
Voor al die wijsneuzen met hun gezeur over een beting: tik “dubbele bolder” in Google en je krijgt plaatjes te zien van watersportartikelen waaronder dubbele bolders, zoals er nu dus ook eentje in de stad komt. Zo simpel kan het zijn.

Judge X
10 mei 2018 at 17:19
Je moet vooral simpel blijven Arie, dan hebben we tenminste wat te Lachen …. 😀

Glijn
10 mei 2018 at 10:39
Er zal straks wel weer een instantie in Nederland gevonden worden die dit het mooiste beeld van Nederland vindt.
Het symbool van het rechtse machtsblok zal zeker een prijs krijgen dat is van tevoren al bepaalt.
Het wordt je gewoon door de strot gedrukt.
In samenwerking met de bevolking laat me niet lachen.
Op naar de volgende onzinnige projecten.
Vooral niet aan ergeren samen blijven lachen.
RB mag het onthullen.

HaKatje
10 mei 2018 at 12:34
Nogmaals: Ik vind het hier steeds mooier worden en ja, dat past in mijn straatje (die ook best mooi is geworden). Ik zou niet weten waarom ik dat niet mag vinden. Of is een afwijkende mening hier niet toegestaan? De Bolder (Kolder) zal er straks gewoon bijhoren. Op naar het volgende nieuws waar we tegen kunnen zijn.

wat
10 mei 2018 at 14:03
Ik ben ook benieuwd naar de bolder .

wat
10 mei 2018 at 14:09
Woont u nog niet zo lang in Den Helder ? Als uw straatje net mooi is geworden is er een grote kans dat u in de omgeving van de Polderweg woont.(u hoeft niet te antwoorden) !

HaKatje
10 mei 2018 at 15:30
Ik woon al een hele tijd in de, nu, mooie binnenstad. “mijn straat” is een aantal jaren geleden al heringericht. Niet de Polderweg dus : )

HaKatje
10 mei 2018 at 15:38
Is dan niet op een of andere manier te achterhalen hoe de uiteindelijke keuze tot stand is gekomen Henk? Als er maar liefst drie inspraakavonden zijn geweest moeten er toch ergens notulen ter inzage liggen? Wie weet was dit gewoon de keuze van de meerderheid? Ik opper maar wat. Ik zou ook voor de kindvriendelijkheid gegaan zijn overigens.

Henk van Kuijk
10 mei 2018 at 15:44
Nee, er liggen geen notulen, dan geef je de burger extra houvast. De voorzitter moest toezicht houden. Net als met de Titanic op het Julianaplein gaat dit, eerste ontwerpen aan burgers vragen, en dan een eigen ontwerper uitzoeken, samen met ondernemers die weinig tot niets van kunst weten. En dan zeggen: het DNA van de burger zit erin, belachelijke manipulatie. Net als het college zegt niks te weten over de financiën verhuizing schouwburg. Ook al weten ze het wel, maar het komt niet te pas, die anti-reclame. Wij voeren daarover een rechtzaak.

HaKatje
10 mei 2018 at 16:53
Dan snap ik je verontwaardiging wel. Als er van de participerende burger gevraagd wordt mee te denken, dan kan het natuurlijk zijn dat je niet je zin krijgt, maar je zou wel moeten kunnen terugvinden hoe gestemd is en op basis waarvan dit kunstwerk gekozen is. Anders krijg je inderdaad een beetje het gevoel voor de gek te worden gehouden.

RB
10 mei 2018 at 17:47
tuurlijk is dat terug te vinden, alles is tegenwoordig namelijk wel ergens opgeslagen, alleen is dit hoogstwaarschijnlijk niet zomaar toegankelijk voor een ieder, er zijn altijd van die negatievelingen hier die het handig verdraaien om alles maar weer zwart te projecteren
Judge X
10 mei 2018 at 20:28
Ja dat laatste probeer je dan wel handig, maar je valt steeds door de mand RB. 😀

Henk van Kuijk
10 mei 2018 at 18:04
Inderdaad, wie RB is, is ook vast wel ergens opgeslagen, alleen hoogstwaarschijnlijk niet toegankelijk voor een ieder, er zijn altijd wel negatievelingen hier met echte naam die RB handig verdraaien om hem/haar zwart te projecteren.

Juul
10 mei 2018 at 19:13
Mooi die bolder altijd handig om mijn fiets te stallen.

Judge X
10 mei 2018 at 20:40
Er zijn vast ‘creatieve geesten’ die nog meer verzinnen wat je allemaal met die Kolder-Bolder uit kan vreten.

Henk
19 mei 2018 at 21:37
Dit object staat zo pal voor de visboer. Wat een flater en het is mogelijk een magneet voor meeuwen. Plaats het ergens bij de haven maar niet zo in het centrum. Nu is goed te zien hoe groot het wordt en dat de plaats zeer ongelukkig gekozen is. Het is beter om de werkzaamheden te stoppen nu het nog kan.

RB
19 mei 2018 at 21:46
het object is niet eetbaar dus waarom zou het een magneet voor meeuwen zijn?

Henk
19 mei 2018 at 22:08
Als je het nog niet gezien hebt, ga kijken. Dan schrik je echt van de plaats en de omvang. Het lijkt mij slecht voor de visboer. De winkel wordt aan het zicht onttrokken.

RB
19 mei 2018 at 22:24
https://denhelderactueel.nl/2017/06/bronzen-bolder-als-maritiem-icoon-entree-binnenstad/ hier kun je ook een beetje de afmetingen en plaatsing op zien, ja het is een best gevaarte maar ik denk dat het wel leuk zal staan daar, maar net als met kunst en muziek zal de mening en smaak verdeeld zijn

https://denhelderactueel.nl/2018/05/voorbereiding-kunstwerk-stationsgebied-gestart/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=beting
https://robscholtemuseum.nl/zeestad-maritiem-icoon-aangeboden-aan-burgemeester-arie-booy-kritische-reacties-formidabel-kunstwerk-brian-wijker-johan-van-heeswijk-klaar-met-de-discussie-over-stadhuis/
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=146471431
https://robscholtemuseum.nl/?s=Port+Poseidon

1 Comment

  1. Er zou in Moskou al zo`n zwevend bouwwerk gerealiseerd zijn.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image