Ronald Boutkan – Nieuwe burgemeester moet een echte verbinder zijn + Arie Booy – Burgemeester Koen Schuiling verlaat Den Helder met ’gemengde gevoelens’

Nieuwe burgemeester moet een echte verbinder zijn

Den Helder – Nu duidelijk is dat burgemeester Koen Schuiling per oktober vertrekt naar Groningen, kan de zoektocht naar een nieuw burgemeester voor Den Helder beginnen. Over welke eigenschappen moet de nieuwe man of vrouw beschikken? De term ‘verbinder’ valt met regelmaat.

Volgens Sylvia Hamerslag van Behoorlijk Bestuur moet Den Helder op zoek naar iemand, die voor alle lagen in de bevolking toegankelijk is. “Koen is toch die man in het grijze pak, graag zie ik iemand, die meer een ‘mensen mens’ is, maar ook een doorpakker. Het liefst een vrouw en het liefst iemand van een lokale partij, juist omdat in onze gemeente de lokale partijen breed vertegenwoordigd zijn. En ja, die zijn echt wel te vinden.”

De PVV wil “een daadkrachtig persoon, die vooral boven de partijen staat, iemand, die dus geen partijpolitiek meeneemt in zijn functioneren. Een man of vrouw, die gaat voor goed rentmeesterschap in Den Helder en bovendien goed benaderbaar is voor de inwoners.” D66 wil iemand, die echt boven de partijen staat, open en eerlijk is en stressbestendig. “Een sterke vrouw of man, die met de vuist op tafel durft te slaan indien nodig, maar diplomatiek kan zijn in de omgang met de nationale en Europese politiek”, aldus Frans Klut.

Ondernemend

Ik denk, dat de nieuwe burgervader ondernemend en verbindend moet zijn, want er moet veel werk verzet worden en daarbij hebben we iedereen hard nodig”, zegt Harrie van Dongen namens de Stadspartij. GroenLinks wil een “verbinder en iemand, die toegankelijk en prettig in de omgang is”, laat Marije Boessenkool weten. “Maar natuurlijk ook een goed bestuurder, die de menselijke maat hanteert.”

Petra Bais (VVD): “de twee eigenschappen, die wij graag willen zien, zijn lef en kunnen verbinden, een verbindelaar! Met lef bedoelen we iemand, die daadkrachtig is en resultaten behaalt voor een nog mooier Den Helder.

Verbinder

De nieuwe burgemeester moet een echte verbinder zijn, iemand, die met zijn voeten in de klei staat en de rol van burgervader goed kan vervullen”, zegt Harmen Krul van het CDA. “Daarnaast is het met de regionale opgave, die we hebben in Den Helder ook belangrijk, dat de burgemeester een goed netwerk heeft in de provincie en in het rijk.” Soortgelijke woorden klinken uit de mond van Hans van Donkelaar (CU): “volgens ons heeft Den Helder een verbinder nodig met hart voor de mens en een goede ambassadeur richting provincie en rijk”.

Beter voor Den Helder (Carlo Assorgia) noemt als gewenste eigenschappen een burgemeester met een ondernemersachtergrond en verder uitstekende kennis van de handel en wandel in Haarlem (provincie).

Den Helder Actueel, 18 juni 2019 – 20:28

Reacties:

RB
18 juni 2019 at 20:56
de nieuwe burgemeester moet vooral een burgervader zijn, niet zoals de huidige ver boven de burger staan, z’n eigen ideeën doordrammen, onbereikbaar zijn en totaal geen oor hebben voor de problemen in de stad…..

chen zhao
18 juni 2019 at 21:00
In een interview in de Volkskrant, juli 2018, liet de Amsterdamse burgemeester Halsema weten dat zij niet wilde vluchten in lege-hulstermen als dialoog en verbinden.Wijze woorden van Femke! Bais, Van Dongen, Boessenkool, van Donkelaar en Krul denken daar blijkbaar anders over. Zelf meen ik dat de beste verbinders bij EHBO Nederland en in gipskamers van ziekenhuizen te vinden zijn…

Richard
18 juni 2019 at 21:05
Om te beginnen moet het een echte jutter zijn

Samenbrengen die jutters
18 juni 2019 at 21:32
Vooral juist niet. Geen enkele band met wie dan ook in Den Helder dat geeft alleen maar ellende. Vriendjespolitiek.

Ferry
18 juni 2019 at 21:12
De nieuwe burgemeester zou op de eerste plaats een democraat moeten zijn;die bindend referendum recht respecteert,die de constructie ,,ZEESTAD,, opheft en daar een stichting van maakt,met een open constructie/openbare cijfers tonen.
Een burgemeester die niet gevoelig cq manipuleerbaar is door de huidige coalitie onder aanvoering van Assorgia/Bais/Krul/Hamerslag.
Een Burgemeester die ondemocratische hamerslag stukken van zijn voorganger zonder angst terugdraait.
Kortom een normaal fungerend medemens liefst A-Politiek die weet en beseft wat er onder de bevolking leeft.
Zo,n persoon geef ik een grote kans,laat wat mij betreft de bevolking kiezen..

Ad
19 juni 2019 at 12:29
yep….
.
.
en in deze v.v. :
Een burgemeester die niet gevoelig cq manipuleerbaar is door de huidige coalitie onder aanvoering van Assorgia/Bais/Krul/Hamerslag.

Judge X
18 juni 2019 at 21:52
Net al chen zhao, kreeg ik ook het beeld van een EHBO-er op mijn netvlies, maar na het geheel gelezen stuk en ook de reacties tot nu toe, komt er eigenlijk nog maar één persoon in aanmerking.
Met wat korte cursusjes moet het wel lukken lijkt mij en kan hij misschien gelijk de “Brexit’ even regelen:

https://youtu.be/yfl6Lu3xQW0

eschotman
18 juni 2019 at 22:08
In mijn ogen zou een Burgemeester uit Den Helder moeten komen (hoeft niet speciaal een Jutter te zijn maar hier wel woont) die het reilen en zeilen van onze woonplaats goed kent en die boven de Partijen staat en ook geen lid van een Politieke Partij moet zijn en anders maar zijn lidmaatschap opzegt en die zowel met Links als Rechts kan omgaan en van hoog tot laag kan binden en in oplossingen denkt en liefst geen ondernemersachtergrond heeft ( even op de reactie van Beter voor Den Helder terug te komen) en wat betreft de Provincie dat zit wel snor. Den Helder wordt de komende jaren vertegenwoordigt door twee dames uit PvdA ( Aukelien Jellema) en VVD ( Hanneke Kamer van Hoegee) die uitstekend kunnen helpen wat betreft de wandelgangen in de Provincie. Dus dat zit wel goed. Is mijn mening.

Rasjutter
18 juni 2019 at 23:25
Zie nu maar iets terug te vinden, iemand van een lokale partij laat me niet lachen die weten ng niet eens wat een burgermeester is.

Marinus Vermooten
19 juni 2019 at 10:48
et is overigens wel burgemeester zonder een tweede ‘r’ , Het zou wel een burgemeester moeten zijn die de raads- en commissieleden aanspoort zich in dossiers te verdiepen, waarvoor ze mede door de bevolking in vertrouwen zijn gekozen.

SK
18 juni 2019 at 23:28
Han ter Heegte !! Betrokken, een verbinder en vooral eerlijk en transparant.

Judge X
19 juni 2019 at 01:19
Nee VVD ! 🙁

Snert
19 juni 2019 at 01:59
Is henk van kuijk geen goeie opvolger? Hij weet het tenslotte allemaal beter.

Roel Prins
19 juni 2019 at 08:00
Een volgende burgemeester dient de democratie te herstellen. Te beginnen met de gemeenteraad.

Roel Prins
19 juni 2019 at 08:01
Een burgemeester als verbinder ? Wie en wat en hoe moet verbonden worden ? En met welk doel ?

Juul
19 juni 2019 at 08:10
Niet te hart van stapel lopen met we moeten een nieuwe burgemeester . Voorlopig even geen burgemeester werkt waarschijnlijk ook wel.

Roan
19 juni 2019 at 08:30
Henk van Kuijk ,bijgestaan door R B en nog een aantal vazallen.Die weten wat het beste is voor Den Helder.Een soort raad van 11 maar dan anders.
En over alles mogen we mee praten dmv een referendum.
Den Helder vooruit………………

Rasjutter
19 juni 2019 at 11:01
Een prins hebben ze al

Albertha Postma
19 juni 2019 at 09:51
Voorlopig komt er geen nieuwe burgemeester denk ik. Want de raad heeft hier wat over te zeggen. En aangezien die niet op één lijn zitten zal het maanden, misschien zelfs jaren duren voor er een nieuwe burgemeester zal zijn. De heer Visser is 1e loco burgemeester, die zal vermoedelijk voorlopig de functie als interim burgemeester gaan waarnemen.
Maar als ik alle commentaar zo lees, zowel van de politieke partijen als van de burger. Dan kan ik wel solliciteren, ben vrouw, woon in Den Helder, ben niet lid van een politieke partij, ben een verbinder, ben goed op de hoogte van wat er op provinciaal, landelijk en Europees niveau speelt. Ook ben ik gehandicapt ( daarmee heb ik natuurlijk een streepje voor) kan mij zowel schriftelijk als mondeling goed uitdrukken. Ben ondernemend. Ben eerlijk in mijn oordeel en durf te zeggen waar het op staat. En belangrijk, ik kan mij inleven in anderen. En wat netwerken betreft daar ben ik een kei in. En wat Den Helder mooier maken betreft, kom maar eens kijken achter de Tuindorpschool daar heb ik samen met vrijwilligers een aards paradijsje gecreëerd. RB een burgervader kan ik niet zijn, maar wel een burgermoeder. Sylvia, ik zal zelfs geen grijze mantelpakjes dragen. Nou wat denken jullie ervan zou ik een kans maken? LOL

Judge X
19 juni 2019 at 11:52
Gaande door het artikel zat ik inderdaad aan u te denken (echt waar !), maar ik vermoed dat ons visieloos feestcomité toch eerder gaat voor een John Cleese – vandaar ….

Jacques van Velzen
19 juni 2019 at 09:56
“graag zie ik iemand die meer een ‘mensenmens’ is,”
treurig…….

Marinus Vermooten
19 juni 2019 at 11:04
Men kan ook aan een partijloos burger denken, mogelijk een vrouw, kritisch. Zich ook terdege laten voorlichten door critici, humor, warme belangstelling tonen voor mens en dier en dan maakt het niet uit of hij/zij gebruikt maakt van de fiets of taxi, gekleed is in een driedelig pak of vrijetijdkleding.

Cees
19 juni 2019 at 13:08
Een burgemeester behoort te zorgen A) dat de verkiezingsuitslagen daadwerkelijk gehonoreerd worden (hoe kan het bestaan dat er door alle partijen minstens beloofd werd niet op de WMO te bezuinigen en ze binnen een paar weken akkoord gaan met draconische WMO bezuinigingen? etc.) en B) dat de wethouders niet binnen de kortste keren door de ambtenaren in het pak genaaid worden! C) Heilloze megalomane en onbetaalbare plannen incl. stadhuis op ORW stopt en de Bijlweg opknapt (Kostte maar max. 14miljoen. (ORW min 30 miljoen) Kortom democratie dus herstellen en alle stoorzenders (Zeestad, Woningstichting, ORW, etc.etc. zodanig herijken opdat echte controle door de gemeente raad en bevolking (die er ook voor betaald) mogelijk wordt! Pas dan kan het bestuur in Den Helder functioneren en wordt hij vanzelf die verbinder!

Richard
20 juni 2019 at 09:56
Ik heb nog even goed het artikel gelezen.Prachtig zoals mvr Hamerslag het onder woorden brengt.Het lijkt wel een open sollicitatie…………..
Op het lijf geschreven zou ik zeggen.

Roel Prins
20 juni 2019 at 11:03
Het is uitermate belangrijk dat de nieuwe burgemeester geen vertegenwoordiger is van de partijen die Nederland momentel totalitair besturen.

https://denhelderactueel.nl/2019/06/nieuwe-burgemeester-moet-een-echte-verbinder-zijn/

Burgemeester Koen Schuiling verlaat Den Helder met ’gemengde gevoelens’

Den Helder – “De reacties op mijn voordracht voor burgemeester van Groningen, zoals woensdag opgetekend door de Helderse Courant, vind ik hartverwarmend“, zegt burgemeester Koen Schuiling.

Schuiling gaat volgende week naar de minister van binnenlandse zaken om over zijn aanstaande benoeming te spreken. “Daarna moet ook de Koning er nog wat van vinden“, merkt de burgemeester op. ,”Het gaat echter wel snel. Ik heb er eerlijk gezegd best dubbele gevoelens over mijn aanstaande vertrek uit Den Helder“, zegt Schuiling. “Ik heb nu bijna tien jaar met veel liefde en betrokkenheid in deze gemeente gewerkt. Je ziet overal hoe de stad zich aan het ontwikkelen. Dat proces is volop gaande en moet ik nu loslaten…

De burgemeester zegt het geweldig te vinden om te zien hoe de stad zich ontworsteld heeft aan een moeilijke periode: “Ik ben trots op alle mensen, die zich daar voor hebben ingezet en nog inzetten. Het is waar, dat ik er mijn steentje aan heb bijgedragen, maar dat is ondergeschikt aan alle burgers en partijen, die er hard aan werken om van Den Helder weer een geweldige gemeente te maken met veel kansen en mogelijkheden.

Schuiling vindt het fijn, dat de politieke sfeer de afgelopen twee jaar aan het veranderen is: “Destijds heb ik bewust gekozen voor deze stad, omdat er veel bestuurlijke problemen waren en andere opgaven. Ik ben blij, dat de situatie nu ten goede veranderd is.” Burgemeester worden van Groningen is geen droombaan zegt hij: “Zo zie ik dat niet. Het is fantastisch om aan de slag te mogen gaan in Groningen. Het is een mooie gemeente. Maar ook daar zijn flinke opgaven na de recente herindeling. Ik heb zin om me daarvoor in te zetten.

Helderse Courant, 19 juni 2019, 12:48

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190619_75395931/burgemeester-koen-schuiling-verlaat-den-helder-met-gemengde-gevoelens

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koen+Schuiling
https://robscholtemuseum.nl/anoniem-brief-aan-koen-schuiling-en-de-fractieleiders-van-de-politieke-partijen-in-de-helderse-gemeenteraad-zomer-2015/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-mail-aan-gemeente-den-helder-16-augustus-2015-maarten-hanegraaf-managementassistent-mail-aan-berts-18-augustus-2015-dick-berts-brief-aan-burgemeester-mr-k-f-schuiling-18-aug/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-mail-aan-de-rijksrecherche-18-augustus-2015/
https://robscholtemuseum.nl/gemeente-den-helder-ontvangstbevestiging-van-wob-verzoek-van-dick-berts-19-augustus-2015-koen-schuiling-burgemeester-brief-aan-dick-berts-over-zijn-wob-verzoek-25-augustus-2015/
https://robscholtemuseum.nl/rijksrecherche-brief-aan-dick-berts-betreft-verzoek-tot-instellen-rijksrecherche-onderzoek-24-augustus-2015/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-brief-aan-k-f-schuiling-22-september-2015-gemeente-den-helder-brief-aan-berts-met-ontvangstbevestiging-23-september-2015-brief-aan-berts-over-procedure-27-oktober-2015/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-mail-aan-klantcontact-centrum-gemeente-den-helder-met-antwoordformulier-hoorzitting-31-oktober-2015-klantcontact-centrum-den-helder-mail-aan-dick-berts-2-november-2015/
https://robscholtemuseum.nl/koen-schuiling-burgemeester-brief-aan-dick-berts-24-februari-2016-commissie-bezwaarschriften-gemeente-den-helder-advies-aan-schuiling-inzake-bezwaarschrift-d-a-berts-9-januari-2016/