Redactie DHA – CDA en CU: bezuinigen op Voedselbank onbespreekbaar + Gezamenlijke aanpak om armoede te bestrijden

CDA en CU: bezuinigen op Voedselbank onbespreekbaar

Den Helder – De gemeenteraad bespreekt maandag 8 juli de kadernota. In deze nota doet het college van burgemeester en wethouders de raad het voorstel te bezuinigen op de indicering bij de voedselbank. Dit moet een bezuiniging van vijfentwintigduizend euro opleveren. Onbespreekbaar voor het CDA en de ChristenUnie, zo blijkt uit een reactie van fractievoorzitters Harmen Krul en Hans van Donkelaar.

Het is al erg genoeg dat er een voedselbank in Den Helder moet zijn. Een organisatie, die volledig draait op vrijwilligers en een sociaal vangnet vormt voor een groep kwetsbare inwoners. Op zo’n organisatie gaan wij niet bezuinigen, ook indirect niet”, aldus de fractievoorzitter van het CDA.

Ook fractievoorzitter Hans van Donkelaar van de ChristenUnie is stellig: “Het werk van de voedselbank wordt gedaan door vrijwilligers. Zij voorzien wekelijks gezinnen van levensmiddelen, die de hulp hard nodig hebben. Dat mogen we niet voor zo’n relatief klein bezuinigingsbedrag op het spel zetten.”

Indirect

Dat de bezuiniging indirect is komt door het voorstel om niet op de voedselbank te bezuinigen, maar op de organisatie, die de indicering voor de voedselbank doet, stichting Mee & De Weering. Zij gebruiken de 25 duizend euro om de coördinatie en administratie van de indicering jaarlijks te doen. “En dat is volstrekt logisch. Het is geen gezonde situatie als de vrijwilligers van de voedselbank zelf gaan bepalen wie wel of niet in aanmerking komt voor een voedselpakket. Daar zijn zij ook niet toe uitgerust”, aldus Krul.

Van Donkelaar: “Wij zullen het college verzoeken om ten alle tijden te voorkomen dat er bezuinigd wordt op de voedselbank. Direct of indirect”.

Den Helder Actueel, 2 jul 19 – 11:12

Reacties:

RB
2 juli 2019 at 11:17
ja moet geld vrijgemaakt worden voor onzinnige prestige projectjes ….

Zwaan
2 juli 2019 at 12:11
Helemaal mee eens.

Ad
2 juli 2019 at 12:02
TSJA… maar een paar ton wegsmijten voor onzinnige kunsttroep, schouwburgjes, eettentjes, italiaanse pizzamafia etc… ach… dat is natuurlijk geen probleem.
op dat scholte gedoe na… die actie was meer dan terecht en iedere cent waard.
profiteurs zijn er al genoeg.

Piet
2 juli 2019 at 13:35
Belachelijk ,wat is nou 25.000 euro op miljoenen bedragen als stadhuis, schouwburg, Willemsoord enzovoort

Jacobus
2 juli 2019 at 16:05
wat zijn het ook een stelletje minkukels om hier op te willen bezuinigen

Eus
2 juli 2019 at 16:38
@Redactie DHA, het is : te allen tijde.

Cees
2 juli 2019 at 17:12
Onder welke wethouder dit valt is duidelijk, maar waar in de gemeentelijke organisatie is dit onkieze bezuinigings voorstel bedacht? Toch niet door de wethouder zelf hoop ik!

ED
2 juli 2019 at 17:40
et is wat lastig uitleggen dat je landelijk eerst de BTW tarieven op boodschappen gaat verhogen van 6 naar 9%. Een kostenpost van ca. € 130,= per jaar voor een gemiddeld gezin (ouders en 2 kinderen). Het CBS heeft echter berekend dat deze BTW verhoging een opdrijvend effect had op de prijsstijging van voedingsmiddellen. In de maand mei 2019 zijn de boodschappen 3.8% duurder geworden.
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/25/prijsstijging-voeding-hoogste-in-10-jaar
Hierdoor zullen mensen, afhankelijk van de voedselbank, nog afhankelijker worden. Daarnaast mensen die het nog net redden, zullen vaker gebruik maken van de voedselbank.
Echt een hele verkeerde bezuiniging op een primaire levensbehoefte.
Den Helder anno 2019……

Lady bug
2 juli 2019 at 17:44
Ja hoor! Met het bezuinigen van het fantastische bedrag á € 25.000 ten koste van de minima gaat B&W het helemaal maken. Laten ze die 9 ton van het vooronderzoek voor de sea saw op de dijk maar annuleren, dan hoeven de “kleintjes “niet voor hun wanprestaties en megalomane projecten op te draaien. Ze moeten zich kapot schamen!

Dutch
2 juli 2019 at 18:42
Makkelijk scoren voor CDA en Christenunie, 25.000,- Euro, voelen ze toch niet. Hielden ze hun poot ook maar eens stijf bij andere zaken waarvan er er al een aantal zijn benoemd in eerdere reacties.

‘ t kan erger
3 juli 2019 at 06:37
Mensen, als u goed leest ziet u dat er niet bezuinigd wordt op de Voedselbank zelf, maar op de organisatie (op degene die indiceert wie er voor de voedselbank in aanmerking komt). De Voedselbank zelf blijft draaien als vanouds.

RB
3 juli 2019 at 07:52
hoe kan de voedselbank als vanouds draaien als er geen correcte indicering gedaan kan worden?

‘t kan erger
3 juli 2019 at 08:33
Is er sprake van een incorrecte indicering dan?
U weet ze wel te verzinnen hè.

RB
3 juli 2019 at 08:51
nog niet nee, maar als je dat ook nog op de schouders van de ondergewaardeerde hardwerkende vrijwilligers gaat leggen is dat vragen om problemen

Juul
3 juli 2019 at 09:17
Zijn voedselbanken wel zo handig voor mij niet want wat gaat er gebeuren met het opgehaalde pakket dat weten wij over het algemeen niet.
Het Zuid Amerikaanse systeem van gaarkeukens waar je een maaltijd kan nuttigen is overzichtelijker. Tevens milieu vriendelijker door eenmaal te koken en ontlast de bedoelde party daarmee zij kunnen zich verdienstelijk maken met hulp.

RB
3 juli 2019 at 09:21
ik denk dat de kans aanwezig is dat de drempel te hoog wordt vooral voor gezinnen met jonge kinderen en dat je dan een doelgroep gaat uitsluiten zo

Juul.
3 juli 2019 at 09:45
Als je echt honger heb kom je wel je buiten sluiten doe je dan zelf.

https://denhelderactueel.nl/2019/07/cda-en-cu-bezuinigen-op-voedselbank-onbespreekbaar/

Gezamenlijke aanpak om armoede te bestrijden

Den Helder – Het college van Den Helder wil grote stappen zetten in het bestrijden van armoede bij inwoners van Den Helder. Samenwerking met elf maatschappelijke organisaties maakt dat mogelijk. In het collegeprogramma 2018-2022 staan een aantal stappen, waarmee armoede wordt aangepakt:

• De regels en het systeem voor tegemoetkoming worden vereenvoudigd.
• Inwoners van de gemeente Den Helder worden ondersteund bij het realiseren van een toekomst zonder problematische schulden.

Deze en nog veel meer acties moeten ertoe leiden, dat armoede in Den Helder met 12% is teruggedrongen eind 2021 ten opzichte van de armoedecijfers over 2017. Wethouder Peter de Vrij: “De maatschappelijke actualiteit van armoedeproblematiek zien wij sterk terug in de Helderse samenleving. Wij voelen de politieke en maatschappelijke urgentie om deze problematiek klein te krijgen. Ook onze maatschappelijke partners zijn ervan doordrongen, dat armoedeproblematiek van ons allemaal is en alleen in samenwerking effectief aangepakt kan worden.

Helders platform

Dit urgentiegevoel leidde in december vorig jaar op initiatief van de Rabobank tot een bijeenkomst van elf maatschappelijk betrokken partijen. Zij spraken met elkaar af om een Helders platform voor armoedebestrijding in te richten. Vanaf 17 oktober 2019 staat een team klaar om armoedeproblematiek van Helderse inwoners op te lossen. Meer informatie hierover volgt nog.

Deze aanpak is erop gericht om eerdere en snellere hulp te bieden, gezinnen in armoede weerbaar te maken en hen weer perspectief te bieden.

Den Helder Actueel, 18 juli 2019 – 16:17

Reacties:

Bert de Jong
18 juli 2019 at 16:31
als je armoede wilt bestrijden ga dan naar Den Haag en laat ze de lonen voor laagbetaalde banen omhoog gooien zodat arme drommels geen 2 banen nodig hebben om een beetje rond te komen

`e
20 juli 2019 at 08:20
Dan moet die verhoging zo hoog zijn , dat die het verlies van inkomen uit die tweede baan dekt. Dan worden de lonen zo hoog , dat die voor een werkgever niet meer op te brengen zijn

Hans Boskeljon
18 juli 2019 at 16:31
Ik zie geen bijlage…

Dutch
19 juli 2019 at 08:20
De bijlage krijgt u van de belastingdienst.

RB
18 juli 2019 at 16:39
eerst heeft onze grote held in Den Haag de BTW op eerste levensbehoeften met 50% omhoog gegooid en de energie veel duurder gemaakt om er zo voor te zorgen dat mensen in de problemen raken en nu gaan we clubjes verzinnen om armoede te bestrijden, ja zo hou je wel werk ja…… # Nederland-schijtland

‘t kan erger
18 juli 2019 at 17:03
Mevr. Trees van der Paard heeft in het verleden veel gedaan als wethouder om de armoede terug te dringen door allerlei regelingen in het leven te roepen. Dat werd eind 2018 allemaal weg bezuinigd.
Wie had daarover ook alweer van alles beloofd vóór de gemeenteraadsverkiezingen? Oh ja, meneer de Vrij. En dan nu met grote plannen komen om de armoede te bestrijden. Wat een huichelachtig stelletje.

Ad
19 juli 2019 at 12:03
die de Vrij heeft er een handje van. deze luchtfietser denkt maar aan 1 ding.
eigen zak….
en dan ook nog van die linkse droefclub pvda… die zo opkomen voor de harde werker. wat een lachertje

Jantje123
18 juli 2019 at 17:12
Misschien dat een cursus “tering naar de nering zetten” voor sommigen nuttig is? Dus niet alles op afbetaling kopen en bestellen op internet.

RB
18 juli 2019 at 17:50
en wat dacht u van de pinpas er uit en alleen een cash budget voor de maand (of week budget) om het overzicht te behouden

George
18 juli 2019 at 19:27
Het is ook wel een armoe(dig zooitje) op die foto.

JB
19 juli 2019 at 11:35
Inderdaad George, als je de balans opmaakt van afgelopen jaar. In en in treurig zooitje. Kan me ook niet voorstellen dat er nog spiegels hangen in hun huis, sommigen kunnen zichzelf toch niet meer aankijken zoals zij zich verloochent hebben.

`e
20 juli 2019 at 14:12
Met die palen er achter , lijkt het wel een executie veld.

`e
18 juli 2019 at 19:39
Bestel nog effe een paar kunstwerken voor een miljoentje of wat , of verplaats effe een wrak wat voor niemand iets opleverd voor zo,n kleine half miljoen t.b.v een brug voor horeca gangers. Alles kan , voor de megalomane projecten in de stad . Daar wordt geen moment vanaf geweken . Maar voor armoede bestrijding, een probleem wat al jaren speelt , moeten opeens clubjes uit de grond gestampt worden omdat op te lossen, terwijl de oplossing zo voor het grijpen ligt. Maar niemand , die er ook maar èèn keer over piekerd de geld over de balk smijtende onzinnige projecten stop te zetten voor dit probleem.

Judge X
18 juli 2019 at 22:15
Met deze foto wordt de bron van uw armoede mooi in beeld gebracht ….

ED
18 juli 2019 at 23:36
Er zijn in Nederland grote arbeidstekorten (onder andere in de Bouw, Zorg, Horeca, Onderwijs, Agrarische sector, etc.). Ik vind het onbegrijpelijk dat grote arbeidstekorten en armoede elkaar onvoldoende weten te vinden. Ik ben dan ook vooral benieuwd naar de gegevens achter de armoede. Is het berusting van de armoede of, en ik citeer uit het artikel: “De regels en het systeem voor tegemoetkoming worden vereenvoudigd”, moet ik deze zin lezen dat dit vooral een vertaling naar het Arabisch en Antilliaans inhoudt? Is er onderzoek gedaan naar bijverdiensten? Is er sprake van een spreekwoordelijke gat in de hand? Of, en dat zou ik nog het ergste vinden, kunnen mensen met een goed arbeidsvermogen geen werk vinden of niet behouden? Zijn er beperkende factoren?….. Ik geloof dat niemand in Den Helder “arm” hoeft te zijn. In een straal van 20 kilometer om ons heen is er zoveel werk. De vraag is: hoe krijgen we armoede daar (vrijwillig) naar toe

Peter
19 juli 2019 at 11:47
Je hebt gelijk ED. Vind het heel hypocriet dat op de foto bestuurders staan die Den Helder op onkosten hebben gejaagd en gaan jagen. De burgers moeten dit ophoesten. Deze bestuurders zijn verantwoordelijk voor vele onnodige recht zaken, Schouwburg, DOK51 (Kies Keesie Visser m.n.), Stadhuis perikelen, zwembad, watertoren, claim onkruidbestrijder, parkeerdek, Postkantoor, Kooipunthaven, Port of Den Helder enz. Vele miljoenen zijn met deze zaken gemoeid.

Ad
19 juli 2019 at 12:09
“De regels en het systeem voor tegemoetkoming worden vereenvoudigd”, moet ik deze zin lezen dat dit vooral een vertaling naar het Arabisch en Antilliaans inhoudt?
idd……. de NLer krijgt straf. de import-profiteurs die nog nooit (en ook nooit zullen gaan doen) ook maar 1 minuut hebben bijgedragen plukken het sociaal vangnet leeg. die zien het niet als vangnet maar als hangmat.
en met steun van de (groen) links clubjes die zo hun (toekomstige kiezertjes tevreden houden en voorzien van gratis geld en hulp. een normaal denkende nederlander stemt al lang niet meer op deze verraders.

Peter
20 juli 2019 at 20:15
Helemaal mee eens Ad.

‘t kan erger
19 juli 2019 at 07:23
ED, u heeft voor uzelf al ingevuld dat armoede samengaat met niet willen werken. Jammer dat u zo kortzichtig bent. Fijn voor u dat u het niet hoeft mee te maken.
Er zijn mensen die niet kunnen werken, arbeidsongeschikt noemen we dat, en zeker als je een gezin hebt, dan zit je al snel aan de armoedegrens.
U durft het ook nog te hebben over berusting in de armoede. Misschien kunt u wat tips geven hoe iemand die arbeidsongeschikt is aan wat extra geld kan komen zonder hulp van de gemeente om bv. je ziektekosten (eigen risico en eigen bijdrage voor hulpmiddelen) te betalen, je kinderen eens een dagje mee uit kan nemen, je huis kunt onderhouden of reparaties aan grote dingen kunt betalen?

ED
19 juli 2019 at 11:44
@’t kan erger, als u mijn tekst goed leest dan verneemt u al 7 redenen die kunnen leiden tot armoede. Eén reden die ik noem, en ik ken zat mensen die zo leven, is dat mensen niet willen werken en berusten in een leven met minder luxe (of naast hun uitkering zwart bijverdienen). Een andere reden (is ook duidelijk te lezen (ik beschrijf zelfs nog dat ik dat het meest erge zou vinden)) is dat er mensen rondlopen met voldoende arbeidsvermogen (arbeidsongeschikt is zo 1998 (het suggereert namelijk dat je minimaal blind, doof en geen armen en benen meer hebt. Ik chargeer) en geen werk kunnen vinden of behouden. Ik stel dan ook vooral de vraag wat de redenen zijn achter de armoede. Dat dient op individueel niveau bekeken te worden. De gemeente kan dan passende maatregelen nemen. Op dit moment loopt dat nog niet helemaal goed. Al worden er wel degelijk successen geboekt. De initiatieven in bovenstaand artikel kunnen helpen. Ik heb daar wel vertrouwen in. Thuis zitten en je arbeidsongeschikt voelen is ook een vorm van berusting ;). Laten we vooral kijken naar wat mensen nog wel kunnen. En wie weet met een beetje hulp………..

Dutch
19 juli 2019 at 08:19
hahaha….fotomomentje…. gelijk maar even promotie maken voor subsidieslurper ‘de Nollen’

ferry
20 juli 2019 at 00:07
mooie foto inderdaad,de kampioenen in het de andere kant opkijken.
De kampioenen in het uithollen van sociaal domein.
De kampioenen in het creeren van prestige objecten.
De kampioenen in het handhaven van ,,zeestad,, in huidige vorm.
De kampioenen in handhaven van verlies leidende en geld verslindende projecten.
De kampioenen in het ondersteunen van ondemocratisch en uitvoerend beleid.
Ik wacht het af wat voor geniale idee,en er nu bij U gaan ontspruiten voor de sociaal zwakkere,
in deze stad.

Jantje123
20 juli 2019 at 10:10
En vandaag staat in de krant dat 8% van de Nederlandse mannen tussen de 25 en 45 jaar niet kunnen of willen werken. Denk dat als er geen financieel vangnet was, dit percentage veel lager zou zijn. Niet willen werken, kom op zeg! En diegenen die wel werken kunnen doorgaan tot hun 67e of langer….waarschijnlijk om de mannen die niet willen werken te “sponsoren”. Het is te gek voor woorden.

RB
20 juli 2019 at 18:11
ben benieuwd wat de relatie is met de import mannen, heb vaak het idee dat die niet erg hard aan de slag willen….

https://denhelderactueel.nl/2019/07/gezamenlijke-aanpak-om-armoede-te-bestrijden/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=voedselbank
https://robscholtemuseum.nl/?s=Harmen+Krul
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hans+van+Donkelaar
https://robscholtemuseum.nl/?s=Peter+de+Vrij

1 Comment

  1. Gewoon een wethouder naar huis sturen !

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.