Ed Dekker – Schuiling nummer één voor Groningen: ’Mooie stap voor onze burgemeester’ + Tom Veenstra – Koen Schuiling: “Ik ben geen VVD burgemeester, ik ben burgemeester van iedereen!”

Schuiling nummer één voor Groningen: ’Mooie stap voor onze burgemeester’

Den Helder – Een prachtige stap voor Koen Schuiling. Zo reageert politiek Den Helder in z’n algemeenheid op het nieuws, dat de burgemeester van Den Helder de beste papieren heeft voor de post Groningen.

Voor hem schitterend“, zegt CDA fractievoorzitter Harmen Krul over de voorkeur van de Groninger gemeenteraad voor Schuiling als nieuwe burgemeester. “Zo’n kans krijg je eens in je leven“, stelt Carlo Assorgia van Beter voor Den Helder, de grootste partij in de raad. Oud wethouder Hans Boskeljon van de PvdA ziet de overstap naar de zesde gemeente van Nederland als een ’beloning voor negen uitstekende jaren in Den Helder’.

Instabiel

Als loco burgemeester deed Boskeljon begin 2010 Schuiling als eerste de Helderse ambtsketen om. “Hij heeft bestuurlijk de boel bij elkaar weten te houden. Een prestatie van formaat. In bestuurlijk Nederland staat Den Helder niet voor niets bekend als lastig. In de kwart eeuw voor de periode Schuiling was Den Helder in bestuurlijk opzicht instabiel. Dat is nu anders, en dat is vooral aan Koen Schuiling te danken.”

De 60 jarige Schuiling had en heeft ook criticasters, in en buiten de politiek arena. Zo zou de geboren Rotterdammer niet altijd boven alle partijen staan, zou hij naar buiten toe afstandelijk zijn en zou hij – zeker in de eerste jaren – dikwijls zijn VVD hart openlijk laten spreken. Hans Boskeljon kent deze kritiek. “Wat ik veel belangrijker vind is, dat Schuiling altijd de grote lijn bewaakte. Doorgaan met wat was afgesproken, zoals op het gebied van stedelijke vernieuwing. Daarin heeft hij veel betekend.”

Bijzaken

Raadslid Assorgia verwacht, dat Schuiling zich prima op z’n plaats zal voelen in Groningen. “Daar kan hij zich volledig richten op hoofdlijnen. Dat ligt hem beter dan allerlei bijzaken, waarmee hij in Den Helder te maken kreeg.

Bijzaken en partijpolitieke aangelegenheden kon Schuiling volgens raadslid Sylvia Hamerslag van Behoorlijk Bestuur ’moeilijk loslaten’. “Soms opereerde hij als een soort tweede VVD wethouder. Dat werd anders toen hij alleen taken overhield, die wettelijk bij een burgemeester horen.

Een groot gemis voor de stad”, aldus VVD wethouder Kees Visser. “Koen Schuiling heeft een enorme dossierkennis.

Oud wethouder Lolke Kuipers van D66 spreekt van een ’verlies’. Hij schetst Schuiling als een ’krachtige verbinder’. “Hij is heel professioneel“, reageert oud wethouder Trees van der Paard van de PvdA.

Suzanne den Dulk (oud wethouder van Trots) denkt, dat Groningen ’heel blij’ met Schuiling kan zijn. “Hij houdt van aanpakken.”

Knap

Peter Reenders (oud raadslid van de Stadspartij) feliciteert Schuiling ’van harte’ met de voordracht. “Het tekent zijn kwaliteiten, dat hij het negen jaar heeft volgehouden in Den Helder. “Hij is soms door het slijk gehaald, maar hield zich staande. Dat is knap. Ook ik heb meermalen tegenover hem gestaan. Daarna konden we toch altijd samen een biertje drinken of een visje eten. Hij zag dat ik het heel moeilijk had met de problemen in onze partij en nodigde mij uit om met hem te komen praten. Dat heb ik enorm gewaardeerd.

PVV fractievoorzitter Vincent van den Born laat een ander geluid horen. “Mooi voor Koen Schuiling, maar ook goed voor de stad. Den Helder heeft behoefte aan een frisse wind. Aan iemand die echt boven de partijen staat en ook iedereen serieus neemt, hoe klein belangengroepjes soms ook zijn.

Stadshistoricus en oud raadslid Marinus Vermooten geeft Koen Schuiling een 6,5 als rapportcijfer, als burgemeester nummer twintig van Den Helder. Vermooten heeft studie gemaakt van alle Helderse burgemeesters sinds 1825. “Rehorst en Ritmeester waren de besten. Zij stonden tussen het volk, maar bereikten veel. Voor hen beiden een 8. Schuiling heeft iets afstandelijks, zeker als je hem niet goed kent.”

Advocaat Benno Friedberg van kunstenaar Rob Scholte betreurt het, dat Schuiling ’nooit is ingegaan op wel tien uitnodigingen voor een persoonlijk gesprek’. Friedberg maakt zich op voor de rechtszaak op 25 juni tegen de gemeente over het gebruik van het vroegere postkantoor als museum. “Ik hoop, dat hij in Groningen als burgemeester meer op heeft met cultuur dan hier.

Geen gat

Officieel tot 1 oktober is Koen Schuiling burgemeester van Den Helder, als hij Groningen krijgt. Harmen Krul van het CDA pleit voor eerst een waarnemer. “Er is hier genoeg te doen. Op het gebied van Defensie, de haven, energietransitie, bereikbaarheid. Een procedure voor een definitieve opvolger kan lang duren. Er moet geen gat vallen. Voor het zomerreces moet duidelijk zijn wie per oktober kan waarnemen.

Contacten bij de provincie wegen voor Krul zwaar voor de keuze van een opvolger. “We hebben steeds meer te maken met Haarlem.”

Er zingt in het Helderse al een naam rond van een waarnemer: Jaap Bond, afzwaaiend gedeputeerde.

Helderse Courant, 18 juni 2019, 16:25

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190618_53171182/schuiling-nummer-een-voor-groningen-mooie-stap-voor-onze-burgemeester

Koen Schuiling: “Ik ben geen VVD burgemeester, ik ben burgemeester van iedereen!

Ik heb veel herinneringen aan Groningen, aan de wortels, die ik hier heb. De opgaven, die hier liggen, hebben me hierheen gebracht.” Met die woorden presenteerde de ‘zeer vereerde’ burgemeesterskandidaat Koen Schuiling zich dinsdagmiddag in een persgesprek op het Stadhuis.

Gezamenlijke opgave richting Noord Nederland, Stad en Ommeland

“Ik kijk met enorm veel plezier terug naar de periode in Groningen. We moeten samen het besef hebben, dat we een gezamenlijke opgave hebben richting Noord Nederland, Stad en Ommeland. Ook is heel belangrijk, dat Haren en Ten Boer zich thuis voelen na de herinrichting van de gemeente,” aldus een trotse Schuiling.

We willen heel veel, maar het is lastig

Ook komt Schuiling in zijn eerste speech gelijk ter zake over problemen in de Stad : “De financiële klem ligt er wel op. We willen heel veel, maar het is lastig. Met elkaar schouders onder zetten om voor veel mensen wat te betekenen.” Ook op het sociale domein ziet Schuiling uitdagingen: “Er zijn nogal wat mensen, die er graag bij willen horen, maar voor wie de afstand groot is, daar voel ik me nadrukkelijk mee verbonden. Ik ben dan ook blij met activiteit op het sociaal domein in de Stad.”

Felicitatie van alle kanten

De felicitatie van Karin Dekker, voormalig raadslid en wethouder in de stad Groningen, kreeg speciale aandacht van Schuiling: “Een leuke reactie is die van Karin Dekker, huidig wethouder van Assen. Van wie ik weet, dat het uit een goed hart komt. We gaan samen kattenkwaad uithalen in Noord Nederland. En ik ben geen vrouw, daar kan ik ook niks aan doen!

Ik ben geen VVD burgemeester, ik ben een burgemeester van iedereen

Schuiling werd afgelopen maandag gepresenteerd als aanbevolen burgemeesterskandidaat. Tot zijn aantreden in oktober is Schuiling (VVD) burgemeester van Den Helder. Hij was eerder raadslid en wethouder in Groningen. De VVD’er Schuiling is de eerste Groningse niet PvdA burgemeester in 68 jaar. Daarover zegt Schuiling: “Je word snel in een hokje geplaatst. Ik ben geen VVD burgemeester, ik ben een burgemeester van iedereen!

Reacties:
https://youtu.be/5cDr7KzAvJ4

Oog TV, 18 juni 2019 16:15

https://www.oogtv.nl/2019/06/schuiling-ik-ben-geen-vvd-burgemeester-ik-ben-burgemeester-van-iedereen/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koen+Schuiling
https://robscholtemuseum.nl/anoniem-brief-aan-koen-schuiling-en-de-fractieleiders-van-de-politieke-partijen-in-de-helderse-gemeenteraad-zomer-2015/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-mail-aan-gemeente-den-helder-16-augustus-2015-maarten-hanegraaf-managementassistent-mail-aan-berts-18-augustus-2015-dick-berts-brief-aan-burgemeester-mr-k-f-schuiling-18-aug/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-mail-aan-de-rijksrecherche-18-augustus-2015/
https://robscholtemuseum.nl/gemeente-den-helder-ontvangstbevestiging-van-wob-verzoek-van-dick-berts-19-augustus-2015-koen-schuiling-burgemeester-brief-aan-dick-berts-over-zijn-wob-verzoek-25-augustus-2015/
https://robscholtemuseum.nl/rijksrecherche-brief-aan-dick-berts-betreft-verzoek-tot-instellen-rijksrecherche-onderzoek-24-augustus-2015/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-brief-aan-k-f-schuiling-22-september-2015-gemeente-den-helder-brief-aan-berts-met-ontvangstbevestiging-23-september-2015-brief-aan-berts-over-procedure-27-oktober-2015/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-mail-aan-klantcontact-centrum-gemeente-den-helder-met-antwoordformulier-hoorzitting-31-oktober-2015-klantcontact-centrum-den-helder-mail-aan-dick-berts-2-november-2015/
https://robscholtemuseum.nl/koen-schuiling-burgemeester-brief-aan-dick-berts-24-februari-2016-commissie-bezwaarschriften-gemeente-den-helder-advies-aan-schuiling-inzake-bezwaarschrift-d-a-berts-9-januari-2016/