Delano Weltevreden – U wilt een referendum over een stadhuis op Willemsoord? Sorry, verzoek afgewezen + Handtekeningenactie D66 + Ronald Boutkan – Vrijmarkt naar gebouw 66

U wilt een referendum over een stadhuis op Willemsoord? Sorry, uw verzoek wordt afgewezen

Den Helder – Er komt geen referendum over een stadhuis op Willemsoord. Niet als het aan de voorzitter van de gemeenteraad ligt.

Koen Schuiling, als burgemeester ook voorzitter van de gemeenteraad, stelt de Helderse volksvertegenwoordiging voor het verzoek van de Stichting behoud Cultureel Erfgoed af te wijzen.

De maritieme erfgoedstichting wil zich tot het uiterste verzetten tegen een nieuw stadhuis in het monumentale gebouw 66 aan de Museumhaven. Volgens Paul Schaap, woordvoerder van de stichting, is de verplaatsing van het stadhuis referendabel. Volgens hem voldoet de aanvraag aan alle voorwaarden en is het wachten op een reactie van de gemeente.

Wat burgemeester Schuiling betreft voldoet het verzoek absoluut niet aan de voorwaarden en moet de gemeenteraad het daarom afwijzen. Hij wijst de raad er op, dat een referendum alleen kan worden gehouden over voorgenomen besluiten. Omdat een meerderheid van de gemeenteraad al heeft besloten, dat het stadhuis op Willemsoord moet komen en er geld voor beschikbaar heeft gesteld, is een referendum dus niet meer mogelijk.

Bovendien voldoet het verzoek niet aan een aantal andere voorwaarden. Er moeten minimaal honderd ondertekenaars zijn, Schuiling wijst er op, dat de stichting niet verder komt dan vierennegentig. Bovendien is van een aantal ondertekenaars niet duidelijk, waar zij wonen, omdat hun adressen niet goed zijn ingevuld. Tenslotte kunnen alleen natuurlijke personen een referendumverzoek indienen en dat is de stichting niet.

Bij de behandeling van het onderwerp in de gemeenteraad had de oppositie gevraagd om een referendum. De voltallige coalitie heeft dat verzoek afgewezen. De coalitie is het eens met het college, dat een referendum over het stadhuisplan de daadkracht niet ten goede komt.

Helderse Courant, 25 april 2019, 16:50

Reacties:

Theo Moras
Niet doen Koen, jullie zijn toch immers de baas of zit er een addertje onder het gras?

Fred Kwast
Dram,Dram,Dram. Daadkracht niet ten goede Dram,Dram,Dram.Niet genoeg handtekeningen Dram,Dram,Dram.Stichting kan geen referendum aanvragen Dram,Dram,Dram. Huisadressen niet goed leesbaar Dram,Dram,Dram. Lijkt er sterk op , dat de aanvraag door Schuiling onder een vergrootglas is gelegd , om maar iets te kunnen vinden om het af te wijzen. Dram,Dram,Dram.

Ruud Van de Kerkhof
Aldus de dictator en bvdh en de stadspartij plus Senioren partij zullen slaafs zijn verzoek steunen net zoals de cu je gaat toch over je nek van dat rampzalige zooitje dat zegt we zullen meer naar de burgers luisteren maar we doen daar lekker niks mee

Jeroen Bodewus
Onbegrijpelijk dat er bij zoveel veronderstelde weerstand maar 94 handtekeningen zijn verzameld. Bovendien niet eens allemaal volgens de regels (adres controleerbaar).

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190425_72983494/u-wilt-een-referendum-over-een-stadhuis-op-willemsoord-sorry-uw-verzoek-wordt-afgewezen

Handtekeningenactie D66 tegen plan voor stadhuis op voormalige rijkswerf

Den Helder – Inwoners van Den Helder, die tegen de vestiging van het stadhuis op Willemsoord zijn, kunnen dat zaterdag laten zien door in het Schipperscafé op Willemsoord hun handtekening te plaatsen.

De actie is een initiatief van D66. Raadsnestor Frans Klut: “Ik spreek veel mensen. Niemand is voor de vestiging van het stadhuis op Willemsoord. De verhuizing van het stadhuis naar Willemsoord staat in geen enkel verkiezingsprogramma. Het is dan uiterst merkwaardig, dat het er op deze manier wordt doorgedrukt, terwijl er zoveel problemen te verwachten zijn. Bijvoorbeeld qua verkeer.” De Stichting Behoud Cultureel Erfgoed (SBCE) heeft de gemeente verzocht een referendum over het plan te houden. Omdat het verzoek volgens burgemeester Schuiling niet voldoet aan de regels, heeft hij de gemeenteraad voorgesteld het verzoek af te wijzen. Met de handtekeningenactie wil Klut peilen hoeveel mensen tegen het stadhuisplan zijn. “Die handtekeningen kunnen worden gebruikt als ondersteuning in de bezwaarprocedure.”

Paul Schaap, voorzitter van SBCE: “Het gemeentebestuur haalt alles uit de kast om de inwoners van Den Helder buiten de deur te houden. Het klopt niet, dat er maar vierennegentig handtekeningen zijn en dat het verzoek niet is ingediend door een natuurlijk persoon. Er zijn honderdtwintig ondertekenaars, ruim boven de norm van honderd. Het verzoek is ingediend door Henny Ottervanger.”

Schaap zegt, dat de erfgoed stichting het resultaat van de bezwarenprocedure afwacht. “Als dit niet het gewenste resultaat oplevert, sluiten wij niet uit dat we uiteindelijk bij de rechter uitkomen.”

Frans Klut: “De handtekeningen worden alleen voor de bezwaarprocedure gebruikt. Handtekeningen kunnen op Koningsdag tussen 9 en 12 uur worden gezet in het Schipperscafé. Wie daar niet heen kan, kan naam, geboortedatum, adres en handtekening mailen naar sbce@xs4all.nl.’’

Helderse Courant, 26 april 2019, 16:47

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190426_43962432/handtekeningenactie-d66-tegen-plan-voor-stadhuis-op-voormalige-rijkswerf

Vrijmarkt Willemsoord naar gebouw 66

Den Helder – De vrijmarkt op het binnenplein van Willemsoord gaat zaterdag naar binnen. De markt vindt, vanwege de weersverwachtingen, plaats in gebouw 66, zo is donderdag besloten.

Den Helder Actueel, 25 april 2019 – 12:13

Reacties:

Henk van Kuijk
25 april 2019 at 12:30
Heel handig dat daar geen stadhuis is………..

Ferry
25 april 2019 at 12:47
Komt er ook niet,misschien iets voor de toekomstige samenwerkende coffeeshops:pizza vooraf,jointje toe

Lady bug
25 april 2019 at 17:25
Fijn dat er een uitwijk mogelijkheid is. Als het aan de gemeenteraad ligt behoort dat binnenkort tot verleden tijd.
En dus is er nóg een reden om dit onzalige stadhuisplan af te schieten!

e
25 april 2019 at 18:22
Te meer, omdat de gemeente aangegeven heeft , gebouw 66 slechts gedeeltelijk nodig te hebben. Dus prop dat kleine stukje dat ze willen gebruiken , maar ergens anders en blijf van 66 verder af .

Henk van Kuijk
25 april 2019 at 19:08
Nee, niet ergens anders proppen, maar een ander bestuur en een andere krant, die luisteren naar bewoners, en dan sparen voor een nieuw stadhuis op de grond die gereserveerd was voor het nieuwe ziekenhuis, en zwaar rente kost. En weg met de bezuinigingen op clubs, het IVC en de gehandicapten.

e
25 april 2019 at 19:54
Hoe je het ook verwoord Henk, ik lees net , dat Schuiling het aangevraagde referendum door de Stichting Museum Haven al bij voor baat bij de gemeenteraad blokkeerd Dus 66 zal als historisch pand verloren gaan.

RB
25 april 2019 at 20:22
het gemeentehuis zal en moet er komen, niemand gaat die dictator hier op andere gedachten brengen……

Hans
25 april 2019 at 22:44
beste domme RB, de raad bepaald of er een referendum komt. niet de burgemeester.
dus onthoud je van domme suggestieve opmerkingen en ga eens wat nuttigs doen

RB
26 april 2019 at 07:03
beste verschrikkelijk naïeve Noorderhaven patiënt, in dit land is het al lang niet meer zo, er is geen democratie meer, wat de VVD zegt gebeurt er, no matter what, open de ogen toch eens en kom eens onder die steen vandaan

Monique_K
25 april 2019 at 20:25
Ik vraag me af of die met dat ‘voorstel’ zijn boekje niet te buiten gaat. Anders moeten we maar weer handtekeningen gaan inzamelen, net als de vorige keer, daar waren de benodigde handtekeningen om een referendum aan te vragen binnen no time binnen. Even kijken of hij een referendum dan nog kan blokkeren.

Henk van Kuijk
25 april 2019 at 21:23
Monique, het in de verordening vereiste aantal handtekeningen is al binnen. De burgemeester gaat zijn boekje inderdaad wel te buiten: hij is voorzitter van de Volksvertegenwoordiging, maar heeft gewoon lak aan het volk. En aan de toepassing van de verordening, immers een verzoek uit de Raad zelf van GroenLinks en D66 bracht hij gauw in stemming, zodat de coalitie het kon blokkeren. Maar de verordening schrijft niet voor dat er bij meerderheid moet worden gestemd, bij een verzoek uit de Raad. Het gaat er juridisch om dat aan de voorwaarden van de verordening is voldaan bij het indienen van het verzoek. En dat is bij beide verzoeken het geval. Hopelijk gaan raadsleden vragen om herroeping van het juridisch onjuiste besluit. Wat meespeelt is ook dat de burgemeester vaak blijk geeft van VVD-voorkeuren. Wel, de VVD is altijd tegen het instrument referendum geweest, ook landelijk (ze speelden het met D66 en CDA de deur uit). Maar als de coalitie het voor de tweede keer mag blokkeren, dan is er de gang naar de rechter, met juridische basis. Dat gaan wij desnoods ook doen, via de 141 bezwaarschriften, ten aanzien van het eerste referendumverzoek. De verordening is namelijk in 2014 met algemene stemmen in de Raad aangenomen, en de burgemeester en de coalitie dienen het gebruik te respecteren, en niet te frustreren. Dat is vals spel.

Monique_K
25 april 2019 at 22:25
Hij zit het uiteraard alleen te blokkeren omdat hij bij voorbaat weet wat de uitkomst is .. een grote meerderheid van de burgers is tegen een stadhuis op Willemsoord, om diverse redenen. Toegegeven, dat is een peiling met mijn natte duim op basis van reacties her en der, maar ik betwijfel dat er maar zo weinig positieve reacties zijn omdat de voorstanders hun mond houden.
Maar ik dacht zo dat wat extra handtekeningen nooit kwaad kan doen, als blijkt dat een groot gedeelte van de bevolking een referendum wil over het stadhuis op Willemsoord grenst het aan politieke zelfmoord als je het dan nog blijft negeren, of het ‘voorstel’ van de burgemeester honoreert.

e
25 april 2019 at 22:50
Politieke Zelfmoord….. Helemaal geen slecht idee !! Zou wel wat wezen voor bepaalde personen uit de Helderse politiek. Voor zover zij zich zelf al niet om zeep hebben geholpen. Sommige echter , leven alleen nog bij de gratie van hun vriendjes, ( lees hielen likkers , baantjes jagers ,ellebogenwerkers etc, ) Zijn die er niet meer , dan spelen zij ook de kraaienmars.

Henk van Kuijk
25 april 2019 at 23:21
Je hebt gelijk, Monique, verzamel nog meer (heb ik al gedaan) en lever ze in bij de Stichting.

JB
26 april 2019 at 07:51
Hoe of waar kan ik mijn handtekening zetten ?

Eus
26 april 2019 at 08:47
Het gaat over de Vrijmarkt.

Kras
26 april 2019 at 12:53
Voor 15 miljoen en daarna 1,9 miljoen huur kan nieuwe gebouw ergens anders neer zetten en niet in die oude gebouw van 100 jaar of meer, die moet als monument blijven.Maar met diet plan paar ondernemers woorden rijk.

https://denhelderactueel.nl/2019/04/vrijmarkt-willemsoord-naar-gebouw-66/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koen+Schuiling
https://robscholtemuseum.nl/anoniem-brief-aan-koen-schuiling-en-de-fractieleiders-van-de-politieke-partijen-in-de-helderse-gemeenteraad-zomer-2015/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-mail-aan-gemeente-den-helder-16-augustus-2015-maarten-hanegraaf-managementassistent-mail-aan-berts-18-augustus-2015-dick-berts-brief-aan-burgemeester-mr-k-f-schuiling-18-aug/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-mail-aan-de-rijksrecherche-18-augustus-2015/
https://robscholtemuseum.nl/gemeente-den-helder-ontvangstbevestiging-van-wob-verzoek-van-dick-berts-19-augustus-2015-koen-schuiling-burgemeester-brief-aan-dick-berts-over-zijn-wob-verzoek-25-augustus-2015/
https://robscholtemuseum.nl/rijksrecherche-brief-aan-dick-berts-betreft-verzoek-tot-instellen-rijksrecherche-onderzoek-24-augustus-2015/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-brief-aan-k-f-schuiling-22-september-2015-gemeente-den-helder-brief-aan-berts-met-ontvangstbevestiging-23-september-2015-brief-aan-berts-over-procedure-27-oktober-2015/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-mail-aan-klantcontact-centrum-gemeente-den-helder-met-antwoordformulier-hoorzitting-31-oktober-2015-klantcontact-centrum-den-helder-mail-aan-dick-berts-2-november-2015/
https://robscholtemuseum.nl/koen-schuiling-burgemeester-brief-aan-dick-berts-24-februari-2016-commissie-bezwaarschriften-gemeente-den-helder-advies-aan-schuiling-inzake-bezwaarschrift-d-a-berts-9-januari-2016/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image