NH Nieuws – Omstreden Susanne ‘mag staan in het Alkmaarse Centrum’ + Dominic Schijven – Bronzen Seks Werker in Alkmaar + Susanne mag Niet op ’Haar’ Plaats, Straks Wel Protest Plek + Extra

Omstreden Prostituee Susanne ‘mag staan in het Alkmaarse Centrum

Susanne (foto NH Nieuws)

Susanne (foto NH Nieuws)

Almaar – Het beeld van de prostituee ‘Susanne‘ in het centrum van Alkmaar staan. Het veel besproken naakte kunstwerk krijgt een plekje op de Dijk, vlak bij de rosse buurt van de stad.

Dit melden meerdere bronnen aan mediapartner Alkmaar Centraal.

Wanneer het beeld er daadwerkelijk komt is nog niet duidelijk. Er zou nog een elektriciteitskabel naar de lantaarnpaal van het kunstobject moeten worden gelegd.

Initiatiefnemer Cor Ootes is niet bereikbaar, maar zakenpartner Cees van Ooijen laat aan de omroep weten blij te zijn met het nieuws. “We staan voor openheid en transparantie van de prostitutie. Susanne draagt dit uit. Ze mag gezien worden.” Het is kunst, benadrukt hij. “Dat moet je niet wegstoppen.”

Weerstand

Er was vooral vanuit de Alkmaarse partij GroenLinks weerstand tegen plaatsing van Susanne op de Dijk. Zij waren niet bereikbaar voor commentaar. Daarna legde het college de vraag over plaatsing bij de commissie Ruimte neer. Die besloot met 12 tegen 10 stemmen, dat de politiek niet over kunst moet oordelen (https://www.nhnieuws.nl/nieuws/259645/politiek-brandt-handen-niet-aan-susanne-prostitutiekunstwerk-van-de-agenda).

Daarmee lag de beslissing over Susanne weer bij het college, die naar verwachting vrijdag officieel in een persbericht bekend zal maken, dat Susanne op de Dijk mag staan.

Afgelopen maand vroeg Alkmaar Centraal Alkmaarders naar hun mening over het beeld. Bekijk hier de reportage.

Mag je een beeld van een hoer op een openbare plek plaatsen?

Gepubliceerd op 7 jan. 2020

Het beeld van prostituee Susanne heeft nog geen vaste plek in Alkmaar, maar doet al flink wat stof opwaaien. Niet iedereen heet Susanne van harte welkom, laat staan op een openbare plek. Daarom discussiëren raadsleden tijdens een commissievergadering over waar het standbeeld komt te staan.

Abonneer je hier: https://bit.ly/2Q0PcRP

Reacties
https://youtu.be/kAnVdvnZ5yM

NH, 30 januari 2020, 17.06 uur · Aangepast 30 januari 2020, 18.24 uur

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/261096/omstreden-prostituee-susanne-mag-staan-in-het-alkmaarse-centrum

Bronzen sekswerker Susanne mag niet op de Dijk in Alkmaar

Alkmaar – Het omstreden bronzen beeld van sekswerker ’Susanne’ mag niet op de Dijk bij de Achterdam in Alkmaar. Dat heeft het College van Alkmaar besloten.

De plaatsing is strijd met het bestemmingsplan, zegt Alkmaar.

Aanvrager Cor Ootes wil het beeld met bronzen plaat en een eigen lantaarnpaal op de Dijk. Ervoor een plaat, twee voetafdrukken, eventueel een tekst met ’Kiss Me’.

Op het gebied staat de bestemming Verkeer en Verblijf. Dat moet gewijzigd worden voor een vergunning voor het beeld.

Dat doet de gemeente liever niet. Er liggen kabels en leidingen in de grond, dat plaatsing ingewikkeld maakt, zegt de gemeente.

Ook kan een beeld niet tegen een lantaarnpaal aan staan, die moet altijd vrij staan, zodat het serviceluik toegankelijk is.

Een ’eigen’ lantaarnpaal van Susanne wil de gemeente ook niet. Alkmaar wil geen lantaarns van derden “We hebben een zorgplicht voor openbare verlichting en kunnen daarom aansprakelijk worden gesteld bij schade’”, aldus de gemeente.

Wel wil de gemeente nadenken over een ander plekje voor de afbeelding van de sekswerker. Het college stelt voorwaarden: de locatie moet op eigen grond zijn.

Er mag geen sprake zijn van de aanwezigheid van kabels en leidingen. Het beeld mag niet worden bevestigd aan een straatarmatuur en niet worden aangesloten op het netwerk voor openbare verlichting.

Manfred Holz, schepper van bronzen meisje van plezier, is stomverbaasd over discussie in Alkmaar: Susanne wordt gebruikt in politieke strijd’.

Susanne, het bronzen beeld met de borsten, legt heel wat bloot in Alkmaar.

Alkmaarse Courant, 1 februari 2020, 12:53

Reacties

Evert van Bunnik
Susanne, suzanne, ik ben stapelgek op jou. Geen muzikaal college daar in Alkmaar.

Inge Posch
Het heeft vooral te maken met de geïmporteerde inwoners in de dure appartementen, precies tegenover de Achterdam op de Dijk.
Deze “fatsoensrakkers“, die heel goed konden weten, waar ze gingen wonen, hebben er al een aantal maatregelen door gekregen, waarmee het een stuk minder leuk is geworden en de gemoedelijkheid compleet verdwenen is op de Achterdam. Je bent gaan wonen met je neus op een roerig Waagplein en pal bij de ingang van het enige gebied met raamprostitutie, dat wist je van tevoren! Houd nou eindelijk eens op met peeuwen en laat het plebs ook nog wat te genieten hebben.
eE wordt tegenwoordig door al die nieuwe binnenstadsbewoners, vooral de gezinnetjes onder hen, zelfs geklaagd over de kerkklokken en orgelmuziek op zondag. :-(

Theo Moras
En gister stond er via NHD vermeld dat het wel mocht, zijn ze opeens van standpunt veranderd daar bij de gemeente Alkmaar??

Theo Moras
https://www.nhnieuws.nl/nieuws/261096/omstreden-prostituee-susanne-mag-staan-in-het-alkmaarse-centrum.
Het veel besproken naakte kunstwerk krijgt een plekje op de Dijk, vlak bij de rosse buurt van de stad.
Wanneer het beeld er daadwerkelijk komt is nog niet duidelijk.
Zakenpartner Cees van Ooijen laat aan de omroep weten blij te zijn met het nieuws.We staan voor openheid en transparantie van de prostitutie. Susanne draagt dit uit. Ze mag gezien worden.” Het is kunst, benadrukt hij. “Dat moet je niet wegstoppen.”

Anneke Zee
Wat toch een onzin weer, gewoon neerzetten. Dat mooie beeld desnoods aan een mooie bouten paal, dat college weet van gekkigheid niet wat te besluiten

Carlo van Dongen
Echt wat een sneu argument van de gemeente, alleen maar bang, dat bepaalde bevolkingsgroepen hier commentaar op gaan geven en juist die zie je daar dag en nacht rond hangen. Ik vraag me echt af hoe diep ze hebben moeten zoeken om het op deze manier te verwoorden.

Ron de Winter
Inderdaad, hoe het ze gelukt is om zoveel kul argumenten te bedenken.

Joep Steltenpool
Wat een truttigheid in het Alkmaarse en dit met een overwegend links college, dat zich hiervoor dient te schamen.

Jill de Boer
Wat een bekrompenheid weer. Ik vindt het een prachtig beeld! WTF is daar nou mis mee!?

Henk van Kuijk
Verkeer en verblijf“, dat klopt toch? En “veel leidingen daar“, klopt ook. Bestemming toch bereikt?

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200131_10910164/bronzen-sekswerker-susanne-mag-niet-op-de-dijk-in-alkmaar

Susanne mag niet op ’haar’ plaats in Alkmaar, maar Alkmaar kijkt straks wel tegen het bronzen beeld op: ze krijgt een protestplek

Susanne staat achter het raam op de Dijk in Alkmaar (foto Jan Jong:JJfoto.nl)

Susanne staat achter het raam op de Dijk in Alkmaar (foto Jan Jong/JJfoto.nl)

Alkmaar – Susanne, het bronzen beeld met de blote borsten, gaat de lucht in. De gemeente Alkmaar geeft geen vergunning voor de plek bij de ingang van de Achterdam, het prostitutie straatje. Uit protest wordt het meest besproken beeld van de stad omhoog getakeld, vier meter boven de geweigerde staanplaats.

Cor Ootes, pandeigenaar en initiatiefnemer van het beeld van een prostituee, had er donderdag al een hard hoofd in. Hij had al een bordje laten maken. ’Het verbannen meisje’, zou Susanne krijgen omgehangen. De Alkmaarder vindt dat het beeldje van een prostituee slachtoffer is geworden van ’politieke machtsspelletjes’ in de gemeenteraad.

Ze hebben een stok gezocht om mee te slaan.” De gemeente wil wel ’meedenken over een alternatieve locatie.’ Ootes: “Ik laat Susanne niet wegstoppen ergens op de Achterdam.” Hij beraadt zich met een advocaat op eventuele vervolgstappen.

De gemeente Alkmaar zegt, dat de plaats van het beeld ’in strijd is met het bestemmingsplan’. Er lopen kabels en leidingen onder de bewuste plek en er staat een lantaarnpaal. Ootes: “Onzin. We hadden aangeboden die aansluiting en andere kosten zelf te betalen.”

Het ’meisje van plezier’, dat zelfs een naam kreeg, hield de gemoederen in de stad ruim twee maanden flink bezig. De politieke discussies in de gemeenteraad over het pikante beeld trokken de aandacht van landelijke binnen en buitenlandse media. De Duitse tv zender RTL stroopte zelfs de stad af voor een uitbundige reportage over het bronzen beeld, dat in Alkmaar tot leven kwam.

Tamar Korthof is opgelucht. dat Susanne niet voor haar deur komt te staan (foto Han Jong:JJfoto.nl)

Tamar Korthof is opgelucht, dat Susanne niet voor haar deur komt te staan (foto Han Jong/JJfoto.nl)

Dat de bronzen sekswerker Susanne niet op de Dijk mag is een ’overwinning’, volgens Maaike Kardinaal van GroenLinks.

Ze was bang voor een hellend vlak. “Het blijft een reclamebeeld. De ondernemer vraagt er aandacht mee voor zijn onderneming. Bij een akkoord van het college was er vrij baan geweest voor allerlei bronzen beelden. Een bronzen patat zak, een bronzen sleutel, wat hebben we nog meer in Alkmaar? Overal bronzen beeldjes.”

GroenLinks zwengelde eerder mede de discussie aan of het beeld van Susanne een goed idee is. In het voeren van de discussie ziet Kardinaal winst. Het kon helaas niet in de politiek, maar ik ben blij, dat we het publieke debat hebben kunnen voeren over hoe we met de openbare ruimte omgaan.”

Ze vervolgt. “Als de makers van het beeldje graag iets voor de stad willen doen, kunnen ze bijdragen aan het beeld van Truus Wijsmuller” (er is nog 10.000 euro nodig voor de gelijkenis van de verzetsvrouw, red.).

Tamar Korthof, woonachtig op de Dijk, is opgelucht. Zij zag het beeld bijna voor de deur komen. Het voelde alsof Susanne bij haar in de voortuin kwam. Korthof heeft een dochter thuis en zorgt professioneel voor twee jongens met een beperking.

Hoe leg ik aan hun het beeldje uit? Het zou me zomaar mijn baan kunnen kosten. Ik zou het snappen als de ouders de jongens ophalen.

Alkmaarse Courant, 31 januari 2020, 16:25

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200131_67700852/susanne-mag-niet-op-haar-plaats-in-alkmaar-maar-alkmaar-kijkt-straks-wel-tegen-het-bronzen-beeld-op-ze-krijgt-een-protestplek

Extra

Ype Minkema – Susanne kijkt vanaf vier meter hoogte toch uit op de Alkmaarse Dijk

Susanne op plat dak aan de Dijk (foto Ron van der Steen)

Susanne op plat dak aan de Dijk (foto Ron van der Steen)

Alkmaar – Ze mag niet op haar favoriete hangplek staan. Susanne zou te dicht bij leidingen en kabels komen, dus zit een gemeentelijke vergunning er niet in. Maar het bronzen beeld met de blote borsten staat toch op de Dijk, vlak bij de ingang van de Achterdam. Op vier meter hoogte.

Een kraan tilde het loodzware beeld zaterdagochtend naar een plek op een plat dak aan de Dijk. Zo kan Alkmaar toch naar de bronzen prostituee opkijken.

Het bronzen beeld staat op haar speciale plek.

Susanne blijft tot begin april uitkijken over de Dijk. Wat er daarna gaat gebeuren met het beeld, is nog onduidelijk. De gemeente Alkmaar kan haar geen staanplaats bieden, maakte het college vrijdag kenbaar. Niet omdat het beeld ’vrouwonvriendelijk’ zou zijn, zoals in de gemeenteraad werd geroepen. Of omdat het werk van de Duitse erotisch kunstenaar Manfred Holz geen kunst zou zijn.

Het werd uiteindelijk geen verhitte discussie over ethiek, of een lastig oordeel over kunst, maar er waren uiteindelijk zuiver technische redenen. Onder het straatwerk op de Dijk lopen leidingen en die zouden beschadigd kunnen worden. En de lantaarnpaal waar Susanne in de buurt zou komen te staan, moet wel altijd bereikbaar zijn, in geval van storing.

Cor Ootes, pandeigenaar op de Achterdam en opdrachtgever, overlegt de komende periode met zijn advocaat en de kunstenaar. Als Susanne nu eens losgeweekt kan worden van de lantaarnpaal, kan er misschien toch nog een plek op de Dijk worden gevonden.Er zijn genoeg opties, zegt Ootes.

Helderse Courant, 2 februari 2020, 19:55

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200201_28122821/susanne-kijkt-vanaf-vier-meter-hoogte-toch-uit-op-de-alkmaarse-dijk-video

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Alkmaar
https://robscholtemuseum.nl/?s=Achterdam
https://robscholtemuseum.nl/?s=Cor+Ootes
https://robscholtemuseum.nl/?s=Cees+van+Ooijen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Manfred+Holz
https://robscholtemuseum.nl/?s=GroenLinks
https://robscholtemuseum.nl/?s=Maaike+Kardinaal
https://robscholtemuseum.nl/?s=lustobject
https://robscholtemuseum.nl/?s=vrouw+onvriendelijk
https://robscholtemuseum.nl/?s=#metoo
https://robscholtemuseum.nl/ype-minkema-een-knipoog-naar-het-oudste-beroep/
https://robscholtemuseum.nl/connie-vertegaal-Groenlinks-kritisch-over-beeld-vrouw-als-lustobject/
https://robscholtemuseum.nl/gert-van-der-maten-prostitutie-beeld-binnen-tien-minuten-van-agenda-politiek-gaat-niet-over-kunst-arno-ruitenbeek-ggders-misbruikt-over-achterdam-beeld/
https://robscholtemuseum.nl/?s=prostitutie
https://robscholtemuseum.nl/?s=prostitution
https://robscholtemuseum.nl/hedzer-faber-de-madam-is-er-altijd-twee-kansen-op-rondneuzen-verslaggever-nhd-erotische-club-the-rosegarden-ontvangt-krantenlezers-video-the-rosegarden/
https://robscholtemuseum.nl/xaviera-hollander-hello-allemaal/
https://robscholtemuseum.nl/hans-van-lissum-hoerenmadam-xaviera-hollander-fuck-suck-heerlijk/
https://robscholtemuseum.nl/remke-de-lange-de-meisjes-in-mijn-bordeel-moesten-humor-hebben/
https://robscholtemuseum.nl/dirk-musschoot-escort-koningin-elene-vis-doet-boekje-open-over-betaalde-liefde-niet-voor-het-geld-dominique-haijtema-management-team-eigenares-internationaal-netwerk-van-escort/
https://robscholtemuseum.nl/tedx-salt-lake-city-nicole-emma-what-a-sex-worker-can-teach-us-about-human-connection/
https://robscholtemuseum.nl/tv-toen-cabaret-lurelei-sylvia-de-leur-jasperina-de-jong-mannen-van-plezier-1964/
https://robscholtemuseum.nl/ntrvpro-andere-tijden-satan-op-de-wallen/
https://robscholtemuseum.nl/at5-waarheen-met-de-wallen-1-2-3/
https://robscholtemuseum.nl/nobile-amazon-la-perla-holy-hooker-womanifest/