Connie Vertegaal – GroenLinks kritisch over beeld: ‘Vrouw als lustobject’

Alkmaar – Het beeld van het ’meisje van plezier’, dat pandjesbaas Cor Ootes een plek wil geven bij prostitutie straat de Achterdam stuit op kritiek. GroenLinks raadsleden Tineke Bouchier en Maaike Kardinaal vinden een beeld, dat vrouwen neerzet als lustobject niet passend bij een ’inclusieve stad’.

Het beeld is de uitdagende versie van het kussende Kaasmeisje, bedoeld als ’knipoog naar het oudste beroep van de wereld’. Een meisje met getuite lippen, dat naar voren buigt, de borsten bloot. Ootes heeft een vergunning aangevraagd om het te mogen plaatsen. In afwachting daarvan staat het in een etalage bij de Karperton.

Uiterlijk 3 december moet een besluit vallen over de vergunningaanvraag. Bouchier en Kardinaal willen voor die tijd een signaal afgeven. Kardinaal: “We zijn benaderd door inwoners, die zich storen aan het beeld, die het als een belediging zien voor vrouwen. Een inwoonster wil actie voeren als het eenmaal is geplaatst. Wij hebben gedacht: laten we proberen te voorkomen, dat het er komt.’’

Of je kunst mooi vindt of niet, dat is natuurlijk voor iedereen verschillend. Maar als het beeld van het Kaasmeisje uitlokt tot kussen, dan denk ik: dit lokt tot grijpen naar borsten. Moeten we dit willen?

Eerbetoon

De raadsleden hebben via de GGD begrepen, dat sommige prostituees het niet op prijs stellen als het beeld bij hun werkplek komt te staan. Erkenning kan volgens Bouchier en Kardinaal alleen worden afgedwongen door de sekswerkers zelf, en zeker niet door degenen, die geld verdienen aan het sekswerk van anderen. “We staan niet negatief tegenover een eerbetoon aan de Alkmaarse sekswerkers, maar doe het dan, zoals in Amsterdam. Daar staat het beeld Belle, kin omhoog, stoer en uitdagend tegelijk. Dat beeld is er gekomen op initiatief van de vrouwen zelf.

Bouchier en Kardinaal vragen B&W, of zij bij de sekswerkers op de Achterdam hebben gecheckt, of zij het beeld positief waarderen. Zij willen ook weten, of het klopt dat de aanvraag voor plaatsing van het beeld wordt ondersteund door Alkmaar Marketing en de VVV, zoals Ootes meldde. ‘Is het nieuw beleid van Alkmaar om zich te afficheren als seksstad, waarbij vrouwen als lustobject worden afgebeeld?

Alkmaarse Courant, 21 november 2019, 15:51

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191121_93337014/groenlinks-kritisch-over-beeld-meisje-van-plezier-in-alkmaar-vrouw-als-lustobject

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Alkmaar
https://robscholtemuseum.nl/?s=GroenLinks
https://robscholtemuseum.nl/?s=lustobject
https://robscholtemuseum.nl/?s=meisje+van+plezier
https://robscholtemuseum.nl/?s=Cor+Ootes
https://robscholtemuseum.nl/?s=Achterdam
https://robscholtemuseum.nl/?s=sekswerk
https://robscholtemuseum.nl/?s=Alkmaar+Marketing
https://robscholtemuseum.nl/?s=VVV

1 Comment

  1. Deze sculptuur is een symbool van tolerantie en respect voor prostitutie.
    Verschillende meningen, verschillende reacties… Een teken, dat kunst meer kan zijn dan “gewoon mooi”.
    Het verbieden van dit beeld betekent voor mij een beperking van de mening. Ik hoop, dat de tijden voorbij zijn, dat kunst verboden wordt, omdat er verschillende meningen zijn.

    Groeten uit Keulen, Manfred Holz…
    de beeldhouwer van het “Meisje van plezier”

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image