Hans van Lissum – Hoerenmadam Xaviera Hollander: ‘Fuck, suck. Heerlijk’

The Happy Hooker, de memoires van ex-prostituee en bordeelhoudster Xaviera Hollander (72), verschijnt opnieuw. Plus: de ‘seksencyclopedie’ Supersex, die hier nooit uitkwam. Waarom? ‘De tijd is er rijp voor.’

‘Onthoud dat voorkomen veel beter is dan genezen. Als je aambeien hebt, die onverdraaglijk pijnlijk kunnen zijn, doe dan nooit aan anale seks. Koop liever wat Sperti en lees een goed boek. Of lees je horoscoop bijvoorbeeld: kijk maar eens wat de sterren zeggen over Uranus.’

Zomaar een willekeurige tip uit Xaviera Hollanders laatste boek, Supersex: een seksencyclopedie die alle andere overbodig moet maken. Met alle fijne kneepjes qua standjes en sekstechnieken, waarbij Hollander, geboren als Vera de Vries, van harte aanraadt vooral lekker te experimenteren met tenen in vagina’s stoppen of te copuleren op de rug van een dravend paard. Bij dat laatste geeft ze wel moederlijk een waarschuwing: ‘Jullie moeten beiden extreem ervaren ruiters zijn. Je moet dus heel zeker weten dat je evenveel van paardrijden als van berijden weet!’

Humor en seks: het gaat samen. Sterker nog: volgens Hollander kan het niet zonder elkaar. “Supersex is veertig jaar geleden al in Amerika uitgekomen, maar het verscheen nooit in Nederland. Ik doe dat pas nu, omdat de tijd er rijp voor is.”

Echt, dat boek fucks with a lot of people’s minds

Shabby

“Mensen zijn weer geïnteresseerd in seks, maar waardoor? Fifty Shades of Grey! Echt, dat boek fucks with a lot of people’s minds. Ik vind het helemaal niks. Net als bijvoorbeeld Goedele Liekens. Echt, het is een lief mens. Maar zij heeft ook eens zoiets als dit geprobeerd, en dat werkt toch niet. Ze is toch een beetje dat preutse katholieke Belgische meisje dat dat best wel leuke sekstips geeft aan nette koppeltjes in haar tv-studio.” Praten met Hollander is alsof je in een flipperkast vol seksanekdotes bent beland. Voortbordurend op het belang van lachen tijdens de seks memoreert ze aan haar ontmoeting met Linda Lovelace, de ster in de pornofilm Deep throat.

“Hier komt weer even a little story, hoor. Toen Deep Throat uitkwam, heb ik die nog naakt zitten bekijken in een bioscoop ergens, want dan had je gratis entree. Overal om me heen orgies natuurlijk. In de film kwam op een gegeven moment Linda Lovelace binnen, die ik overigens ooit nog eens als callgirl heb geweigerd, omdat ze er te shabby uitzag. De grappigste scène vond ik die waar Linda’s vriendinnetje werd gebeft door een lekkere donkere krullenbol, een sigaret opsteekt en vraagt: ‘Honey, do you mind if I smoke while you’re eating?’ Humor haalt de druk van alles af: vooral van seks.”

Ze heeft honderden anekdotes paraat: een erfenis van een wild leven. Dat leven is opgetekend in inmiddels achttien boeken, waarvan alleen The Happy Hooker uit 1971 in het collectieve geheugen is blijven plakken.
Het zijn de memoires die haar wereldberoemd maakten: Nederlands meisje belandt in New York als high-classprostituee, wordt hoerenmadam van het meest exclusieve bordeel denkbaar en wordt uiteindelijk de Verenigde Staten uitgezet.

Woordenschat

Het bleek de sekseducatie voor miljoenen mensen en dat kan het nu nog steeds zijn, vindt Hollander. “Ik krijg nog steeds weleens te horen van mensen dat ze een oud exemplaar van het boek ergens onder het stof vandaan hebben gehaald. Het kan nog steeds bijdragen aan meer seksuele vrijgevochtenheid voor vrouwen.”

Saillant detail: Hollander heeft een enorme hekel aan het woord hooker. Te plat: het doet haar denken aan goedkope straathoertjes. “Ik heb alles altijd met klasse gedaan: ook het schrijven over seks. Het zal je verbazen, maar ik heb een hekel aan banaliteit. Woorden als kut, lul, pik: ik krijg het mijn mond niet uit. Ik kan dan ook over seks schrijven alsof ik een japonnetje koop bij de Bonneterie. Dat komt door mijn superintellectuele vader, waardoor mijn woordenschat zo breed is geworden dat ik altijd het goede woord kan vinden. Al moet ik zeggen dat ik het op zijn Engels wél weer fijn vind. Fuck, suck. Heerlijk.”

Genegeerd

Die woordenschat kwam volgens Hollander het best tot zijn recht in wat ze ‘haar mooiste boek’ ooit noemt: Kind af uit 2001, over de dood van haar moeder en haar jeugd in de jappenkampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat boek is een pijnpunt: het viel als een baksteen van de lopende band af en werd genegeerd door de critici.

“Het kreeg geen enkele publiciteit, werd slecht in de markt gezet door mijn toenmalige uitgever. Maar ik had zo bij Oprah Winfrey kunnen zitten met dat moeder-dochterverhaal. Echt, als dat was gebeurd: It would’ve sold millions. Het was ook de ideale manier om te laten zien dat ik méér ben dan alleen seks. Zoals ik graag zeg: I’m more than the sum of my private parts.”

‘Diva is back’

Mensen die het boek wel lazen, hadden volgens Hollander allemaal ’tranen in de ogen’. Wegens het gebrek aan succes kreeg ze een writer’s block. Maar nu, op haar 72ste, acht ze de tijd weer rijp voor nieuwe projecten.
Na The Happy Hooker en Supersex wil ze ook Kind af opnieuw uitbrengen, en daarna aan de slag gaan met een driedelige omnibus getiteld Wall talk: over het huis in Amsterdam-Zuid waar ze al meer dan veertig jaar woont en een bed & breakfast runt.

“Ik heb er weer zin in. The diva is back again! Ik ben een storyteller, kom steeds met iets anders. Over dit huis is zo veel te vertellen, als hier aan het plafond een camera had gehangen… Het eerste deel moet gaan over de eerste twintig jaar vol feesten en orgies, de tweede over Philip, en deel drie? Nou ja, toch over ouder worden.”

Botox? Ik zou niet weten waar ik het in moest stoppen

Botox

In terugkijken op haar leven heeft Hollander allerminst zin. Maar dat ouder worden een issue is, kan ze niet ontkennen. “Kijk,” zegt ze, wijzend op een collectie portretten van haarzelf aan de muur. “The camera loves me. Gina Lollobrigida zei al een keer tegen me: you have a great face for camera. En dat is nog steeds zo. Botox? Ik zou niet weten waar ik het in moest stoppen. Maar ik ben behoorlijk wat te zwaar. Ik hou van snoepen en ik haat lopen. Ik háát het. Het enige voordeel is dat je door dikker worden een ronder gezicht krijgt en dus minder rimpels, en grotere borsten. En gelukkig houdt Philip van vollere vrouwen.”

Met ouderdom valt de seks weg, ook bij haar. Ze is er luchtig en praktisch over. Sterker: ze heeft er iets van geleerd. “Seks is er nog wel, maar minder. Met Philip heb ik intimiteit en integriteit: dat vind ik veel belangrijker. We verzamelen bijvoorbeeld allebei van alles – autootjes, beeldjes – daarin vinden we elkaar. Ik denk weleens: waar heb ik zo’n man aan verdiend? Begrijp me goed: een slechte minnaar had ik natuurlijk nooit genomen. Maar dat intimiteit belangrijker is dan seks, dat kan ik tegenwoordig met zekerheid zeggen. Al heb ik er wel een leuk Chinees vriendinnetje bij on the side. Ze is veertig, rank en slank en dol op mij, en een kei met computers. Morgen komt ze weer: we hebben het zo leuk samen.”

De presentatie van The Happy Hooker en Supersex is 17 februari bij Scheltema. Vanaf Valentijnsdag liggen de boeken in de winkel. 28 februari staat Xaviera Hollander in het Betty Asfalt Complex.

Het Parool, 11 februari 2016, 20:00

http://www.parool.nl/amsterdam/hoerenmadam-xaviera-hollander-fuck-suck-heerlijk~a4242993/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image