De Telegraaf – Oostenrijkers droppen mega keutels in museum

Rotterdam – Wie moderne kunst shit vindt, krijgt binnenkort een beetje gelijk in het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen. Vier kolossale drollen, tot 4 meter hoog en 20 meter lang, vullen er de enorme Bodonzalen.

De honderden kilo’s wegende, holle keutels van polyester, aarde en stro zijn er liefdevol neergevlijd op Perzische tapijten. Ze behoren tot de absurde, uitdagende en humoristische bedenksels van het Weense kunstenaarscollectief Gelatin: Tobias Urban, Wolfgang Gantner, Florian Reither en Ali Jank. Ze maakten internationaal de tongen los met onder meer een knalroze speelgoedkonijn van 50 meter lang voor in de Italiaanse bergen, een sculptuur van bevroren urine in Moskou en een roeivijver met bootjes op een dak in Londen.

Ze deden als eens mee aan de tentoonstelling Sonsbeek in Arnhem, maar in Rotterdam hebben ze nu hun eerste solo-expositie in Nederland. De sculpturen zijn in het Boijmans zelf gemaakt, in de ruimte waarvoor ze bedoeld zijn. „Het is echt een uitdaging om met de enorme ruimte in de Bodonzalen te dealen”, zegt conservator Francesco Stocchi. „Bijna alles lijkt hier te worden opgegeten door de ruimte. Maar hiermee wordt die ruimte gevierd.”

’Dat zou toch wat gaan stinken’

De expo is volgens Gantner en Stocchi een vrolijk evenement over een onderwerp waarmee we allemaal op dezelfde manier te maken hebben, maar dat zo goed als onzichtbaar is in de samenleving en mensen zich vaak ongemakkelijk laat voelen. En al staat poep niet bekend als leuk, het doet al sinds mensenheugenis dienst als mest en als bouwmateriaal. In het Boijmans komt het ware spul er trouwens niet aan te pas. „Dat zou toch wat gaan stinken”, vreest Gantner.

De omvang van de keutels plaatst het onderwerp al in een heel ander perspectief, maar voor wie dat nog niet genoeg is zijn er de naaktkostuums. Bezoekers mogen zich hullen in naakte mensenpakken, waarin je er overigens niet al te voordelig op komt te staan. De pakken zijn bedoeld om uit je gewone rol te komen en als een kind zo onschuldig rond te stappen, legt Gantner uit. „Een drol is ook het eerste sculptuur van een kind, dat daar dan trots op is.” Vorm – Fellows – Attitude gaat zaterdag open voor publiek.

De Telegraaf, 17 mei 2018, 18:40

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2051537/oostenrijkers-droppen-megakeutels-in-museum

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/museum-boijmans-van-beuningen-internationaal-vermaard-gelatin-ontregelt-museum-boijmans-van-beuningen/
https://robscholtemuseum.nl/hlm-sam-ophef-over-beeld-met-fallus-in-middelheim-vrouwen-lijven-lokken-minder-reacties-uit-atv-nieuw-kunstwerk-shockeert-bezoekers-over-naakte-vrouwen-zegt-niema/
https://robscholtemuseum.nl/notionally-lecture-b-thing-gelatin/
https://robscholtemuseum.nl/brian-s-staveley-the-real-truth-behind-the-greatest-illusion-of-all-time-911/
https://robscholtemuseum.nl/abodia-planning-bombing-the-wtc-the-b-thing/
https://robscholtemuseum.nl/mark-dotzler-thoughts-on-the-wtc-artists/
https://robscholtemuseum.nl/sgt-report-this-will-shock-you-to-your-core-911-from-cheney-to-mossad/