Museum Boijmans Van Beuningen – Internationaal vermaard Gelatin ontregelt Museum Boijmans Van Beuningen

Vanaf mei neemt het rebelse Gelatin de grote Bodonzalen over met ‘Vorm – Fellows – Attitude’. De speciaal voor Boijmans gecreëerde sculpturen tentoonstelling zet de reguliere gang van zaken in het museum op een radicale en humoristische manier op zijn kop.
Het viertal staat bekend om het creëren van sensationele situaties, waarin mensen een interactie met elkaar aan gaan. Belangrijke constanten: humor, ontregeling, absurditeit en een actieve rol van het publiek.

Gelatin: Vorm – Fellows – Attitude
19 mei 2018 t/m 12 augustus 2018

Gelatin neemt in mei de grote Bodon zalen van Museum Boijmans Van Beuningen over. Tobias Urban, Wolfgang Gantner, Florian Reither en Ali Janka staan bekend om het creëren van sensationele situaties, waarin mensen een interactie met elkaar aan gaan. Het werk van deze internationaal bejubelde kunstenaars staat bekend om zijn humor, ontregeling, absurditeit en om een actieve rol van het publiek. Een werkende achtbaan van hout en plastic buizen, een lift, waarin techniek vervangen is door menskracht, een 50 meter lang speelgoedkonijn in de bergen van Italië of een roeivijver op het dak van een gebouw; met hun werk proberen ze bezoekers actief te betrekken, hun zintuigen te prikkelen en de dagelijkse routine radicaal te doorbreken.

In de sculpturen tentoonstelling ‘Vorm – Fellows – Attitude’ onderzoekt Gelatin op ogenschijnlijk speelse wijze ‘la condition humaine’. Uitgangspunt is de waarde van taboedoorbrekende vervreemding, maar vooral van de vrije, lichtvoetige blik ,die in de vroege kinderjaren nog aanwezig is. Gelatin nodigt bezoekers uit, om samen in deze onbevangen wereld te stappen, hun volwassen identiteit achter zich te laten en zich weer kind te voelen.

‘Vorm – Fellows – Attitude’ is een viering van de nieuwsgierigheid, de open blik, het oordeelvrij ervaren en de afwezigheid van hiërarchie en sociale conventies. De tentoonstelling zet de reguliere gang van zaken in het museum op een directe en humoristische manier op zijn kop. Een bezoek aan ‘Vorm – Fellows – Attitude’ belooft dan ook een regelrechte belevenis te worden.

Gelatin is uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende kunstenaars van dit moment. Sinds 1993 weten de kunstenaars een internationaal publiek aan te spreken met spraakmakende tentoonstellingen over de hele wereld. Museum Boijmans Van Beuningen haalt Gelatin naar Rotterdam voor een eerste grote solotentoonstelling in Nederland. Met het speciaal voor de Bodon zalen gemaakte ‘Vorm – Fellows – Attitude’, voegt Gelatin een uniek werk toe aan hun absurde en ontregelende oeuvre. ​
Transformatief karakter

Gelatin werkt op de grens van schilderkunst, sculptuur en popmuziek, van architectuur en sport, performance en mode, van geënsceneerde evenementen en spontane conversaties. Gelatin is dan ook moeilijk te categoriseren. Conservator Francesco Stocchi van Museum Boijmans Van Beuningen vergelijkt Gelatin met een stuk zeep: “Telkens wanneer je denkt grip op ze te hebben, glippen ze weer weg en houd je hun essentie in je handen.”

Ontregelend en spraakmakend

Wolfgang Gantner, Ali Janka, Florian Reither en Tobias Urban ontmoetten elkaar tijdens een zomerkamp in 1978. Vanaf 1993 werkt het viertal samen en schudt het de internationale hedendaagse kunstwereld op met spraakmakend en ontregelend werk. Opzienbarende projecten waren onder meer Human Elevator (1999): een lift in Los Angeles die werkte met menselijke spierkracht; The B Thing, in 2000 in New York, waar Gelatin tijdelijk een balkon aanbracht op de 91ste verdieping van het World Trade Centre; Nellanutella (2001) waarvoor ze in de kanalen van Venetië doken als onderdeel van de Biënnale; True Love IV (2002), een houten raket in Zuid-Korea; Gelatin at the Shore of Lake Pipi Kacka (2003): een menselijke verjaardagstaart in Londen; en Otto Volante (2004), een zelf gebouwde, werkende achtbaan in Galleria Massimo De Carlo in Milaan.

In de afgelopen jaren maakte Gelatin een gigantisch menselijk kopieerapparaat voor objecten (Tantamounter 24/7, 2005); een vijftig meter lang, roze pluchen konijn op een berghelling in Italië (Hase / Rabbit / Coniglio, 2005). Ook creëerde Gelatin samen met het publiek een sculptuur van bevroren urine op de 1ste Biënnale van Moskou (Zapf de Pipi, 2005). Opvallend was ook een roeivijver compleet met bootjes, op het dak van de Hayward Gallery in Londen (Normally, Proceeding and Unrestricted with Without Title, 2008); een sculptuur van een reusachtige neus aan de Donau bij Sankt Lorenz in Oostenrijk (The Wachauer Nase, 2014) en honderd verlichte ballonnen in een grot in Puerto Rico (Cave Show, 2014). In Fondazione Prada in Milaan, gaf Gelatin een rebelse interpretatie van een drietal klassieke architectonische archetypes: een obelisk, een triomfboog en een Colosseum-achtige structuur (Pokalypsea Apokalypse Okalypseap, 2017).

Internationaal toptalent in Museum Boijmans Van Beuningen

Museum Boijmans Van Beuningen kent de vaste traditie om een podium en totale artistieke vrijheid te geven aan kunstenaars van internationale faam, die voor het eerst in een grote Nederlandse instelling werk tonen. Eerder liet het museum werk zien van onder anderen Urs Fischer (2006), Erik van Lieshout (2006), Andreas Slominski (2007), Pipilotti Rist (2009), Carsten Höller (2010), Marijke van Warmerdam, Ugo Rondinone (2016) en Tal R (2017).

Gelatin wordt nu aan deze lijst toegevoegd. Hun rebelse, speelse en radicale manier van kunst maken geniet al enige bekendheid in Nederland vanwege shows bij Sonsbeek 9 en in de Rijksacademie van beeldende kunsten. ‘Vorm – Fellows – Attitude’ in Museum Boijmans Van Beuningen wordt Gelatins eerste solotentoonstelling in een Nederlands museum.

‘Gelatin vindt, dat de geest moet waaien. Ze zijn spannend, uiterst confronterend en zorgen altijd voor een ongemakkelijk gevoel. En toch blijft hun werk – de emotie uit hun werk – je nog lang bij, ook als het fysiek alweer verdwenen is. We bieden ieder jaar een belangrijke kunstenaar van internationale faam een podium. Deze vrije benadering is deel van Boijmans’ DNA, van wie wij zijn.’

Sjarel Ex, directeur Museum Boijmans Van Beuningen

https://www.boijmans.nl/tentoonstellingen/gelatin

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/notionally-lecture-b-thing-gelatin/
https://robscholtemuseum.nl/brian-s-staveley-the-real-truth-behind-the-greatest-illusion-of-all-time-911/
https://robscholtemuseum.nl/abodia-planning-bombing-the-wtc-the-b-thing/
https://robscholtemuseum.nl/mark-dotzler-thoughts-on-the-wtc-artists/
https://robscholtemuseum.nl/sgt-report-this-will-shock-you-to-your-core-911-from-cheney-to-mossad/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image