Cor Hendriks – Runyoka (4): Andere gevallen van Runyoka | Ulunyoka

Traditionele genezer (foto all4women)

Runyoka (4): Andere gevallen van Runyoka | Ulunyoka

In 2014 verscheen het artikel “Prostituees orgaan ‘verdwijnt’ na seks” van Ndou Paul (https://bulawayo24.com/index-id-news-sc-local-byo-49352.html).

Een Bulawayo vrouw, die haar inkomen verdient met “het verkopen van haar lichaam” verloor naar gerapporteerd haar seksuele orgaan, nadat ze seks had met een getrouwde oudere man. Janet Mudimba (29) uit de buitenwijk van Mbundane kan niet meer urineren na het incident. dat plaats had vorige week donderdag. Haar buren zeiden, dat ze verdachten, dat ulunyoka (traditionele juju [= tover] gebruikt om een overspelige partner te straffen) verantwoordelijk is.

De ochtend na het slapen met de man begon ze haar genitaliën onophoudelijk te krabben, zeggende, dat ze jeukerig waren. Eerst deed ze het heimelijk maar naarmate de dag voortschreed, ging ze het openlijk en hectisch te doen. Later, vertelde ze ons, waren haar geslachtsdelen verdwenen en kon ze niet meer urineren,” zei een van de buren.

Mudimba bevestigde het incident in een telefonisch interview van Binga, in Noorden van Matabele land verblijft, waar ze heen is gegaan om een traditionele genezer te zoeken om haar te genezen,. “Ja, het is waar. Ik kon niet meer urineren, maar mijn orgaan was niet verdwenen, het is gewoon dicht gezwollen. Ik vermoed, dat een oudere man, waarmee ik heb geslapen was omheind door zijn vrouw,” zei Mudimba. Ze zei, dat de man haar $ 50 had betaald voor onbeschermde seks.

Mudimba zei, dat ze een beroep deed op de man of zijn vrouw, waar ze ook waren, om haar te hulp te komen. “Ik verdien mijn kost met het verkopen van mijn lichaam en ik wil me verontschuldigen tegen de vrouw met wier man ik sliep. Ik hoop, dat ze het over haar hart kan krijgen me te vergeven en me te bevrijden van deze pijnlijke aandoening,” zei ze.

Mudimba zei, dat ze de man niet kende, aangezien ze hem had ontmoet in een kroeg in het stadscentrum. Ze zei, dat Binga haar plattelands tehuis was, maar tot dusver had ze geen genezer gevonden, die de “tover” kon verbreken. “De krachtigste traditionele genezers ter wereld zijn te vinden in Binga, maar tot dusver ben ik niet in staat geweest iemand te vinden, die me kan helpen. Ze zeggen allemaal, dat ik de mans vrouw moet vinden en vergeving vragen. Ze zeggen, dat zij de enige is, die mij kan ontsluiten,” zei Mudimba. Bron Byo24News.

Uit 2013 is het artikel met de drastische titel “Taxichauffeurs mannelijkheid barst na het naar bed gaan met een ‘vervloekte’ getrouwde vrouw” (https://bulawayo24.com/index-id-news-sc-local-byo-34279.html).

In een vermoedelijk geval van ulunyoka barstte het geslachtsorgaan van een man uit Cowdray Park kennelijk een paar dagen na het naar bed gaan met een ‘vervloekte’ getrouwde vrouw. De man slechts bekend als Cain, die werkte als een chauffeur voor Tshova Mubaiwa taxi’s tussen Cowdray Park en de stad, is sindsdien overleden. Een betrouwbare bron zei, dat Cain een buitenhuwelijkse relatie had met een getrouwde vrouw, waarvan de man gevestigd was in Zuid Afrika.

Gezegd wordt, dat in februari van dit jaar de echtgenoot van de vrouw de verboden affaire ontdekte en Cain waarschuwde weg te blijven van zijn vrouw, maar Cain ging gewoon door met de affaire.

Wij vermoeden, dat na het ontdekken van de relatie de echtgenoot van de vrouw ulunyoka legde op de vrouw,” zei de bron.

Cain begon met het bekennen, dat hij had geslapen met iemands vrouw, nadat zijn geslachtsorgaan was gebarsten.

Cain vertelde ons, dat hij seks had met een vrouw, die we niet met naam mogen onthullen. Hij vertelde ons, dat het orgaan begon op te zwellen kort na seksuele omgang en daarna kon hij niet meer lopen. De vrouw had geen keus dan Cains vrouw te bellen. Ze snelden hem naar het hospitaal, maar zijn conditie bleef verslechteren en zijn familie besloot hem mee te nemen naar hun huis op het platteland in Rusape, waar hij overleed,” zei de bron.

De dood van de man bracht de tongen in beweging in de buitenwijk en de vrouw in het hart van de controverse verhuisde, naar gerapporteerd wordt, na het incident naar Zuid Afrika.

Toen Cains vrouw werd gecontacteerd voor commentaar wilde ze ons bericht noch bevestigen noch ontkennen. Ze vertelde “Ik rouw nog om mijn man. Ga alsjeblieft naar die prostituee, zij zal je vertellen, wat ze met mijn man deed.” Bron NewsBite.

Uit 2013 is het artikel “Vrouw klaagt minnaar aan over ulunyoka” (https://bulawayo24.com/index-id-news-sc-national-byo-34064.html).

Een vrouw uit een buitenwijk van Pumula Zuid heeft het Bulawayo Burgergerechtshof benaderd om compensatie te vragen aan haar minnaar, nadat hij ulunyoka op haar legde.

Ulunyoka is kennelijk een of andere tovenarij, die op een minnaar of partner vaak als een afschrikmiddel tegen buitenhuwelijkse affaires door hun partner wordt gelegd. Aangenomen wordt, dat het veroorzaakt, dat geliefden aan elkaar vast komen te zitten tijdens het bedrijven van de liefde.

In haar presentatie zei Lindiwe Chikoto (30), dat ze aan de vernederingen en het trauma leed, nadat Milton Moyo haar omheinde, ondanks dat ze niet legaal getrouwd zijn. “Ik en de respondent hebben vijf jaar samengeleefd. Hij deed nooit enige pogingen om de vereniging officieel te maken, wat betekent, dat we gewoon minnaars zijn. Als een gevolg van bezitterigheid legde hij ulunyoka op me en ik bleef vastzitten aan mijn 23 jarige minnaar,” stelde ze. Chikoto zei, dat ze het grappig vindt is, dat Moyo haar strafte voor het gebruiken van haar door ‘God gegeven anatomie’.

Ik vind het grappig, dat Milton besloot om te ontdekken, hoe ik mijn door God gegeven geslachtsdeel moest gebruiken,” schreef ze in haar beëdigde verklaring.

Chikoto eist $ 5.000 van Moyo voor het vernederen van haar door te proberen controle te hebben over hoe zij haar geslachtsdeel zou moeten gebruiken. Bovendien maakte ze aan het Hof bekend, dat ze alle banden met Moyo heeft doorgesneden, omdat ze ‘niet door kan gaan met het in een denigrerende relatie blijven, waarin alles van haar bekend wordt.’ Bron Newsbite.

Uit 2017 is het artikel “Overspelige minnaars raken vast aan elkaar tijdens seks” (https://bulawayo24.com/index-id-news-sc-national-byo-104748.html).

Een amoureus stel, overspelige minnaars, uit de Mbizo buitenwijk in Kwekwe werd publiekelijk beschaamd, nadat zij, naar beweerd, aan elkaar bleven zitten tijdens een vrijpartij. Het sexy rendez vous, dat eindigde in angst ,toen de genitaliën van het stel aan elkaar bleven vastzitten in een gepassioneerde houdgreep, die een geval zou kunnen zijn van vermoede ulunyoka | runyoka.

Van de minnaars werd gezegd, dat ze komen uit Mbizo Section 1, populair bekend als Old Mbizo in Kwekwe. De man was, naar gerapporteerd, niet in staat zichzelf los te maken van de vrouw, die slechts wordt geïdentificeerd als Mai (‘moeder’) Tino, nadat hij had genoten van haar seksuele goedheden. Beide minnaars worden verondersteld. opnieuw naar gerapporteerd, getrouwd te zijn. Het nieuws, dat de ronde doet, is, dat de echtgenoot van Mai Tino, waarvan de naam niet bevestigd kon worden, een internationale vrachtwagenchauffeur is, die in Zambia was, toen het drama plaats had.

Volgens de buur van de vrouw, die sprak op voorwaarde van anonimiteit, zagen de twee tortelduifjes elkaar al lange tijd, voordat het onfortuinlijke incident plaat had. Door de pijn, die gepaard ging met hun in verlegenheid brengende situatie, waren ze niet in staat hun uitingen te controleren. De luide kreten van beide minnaars trok de aandacht van buren. “We hoorden de twee om hulp schreeuwen en zijn er heen gerend om te zien wat er aan de hand was. Toen we de deur hadden open gebroken, waren we geschokt te zien hoe de twee kronkelden van de pijn, terwijl ze aan elkaar vastzaten,” zei een bron, die eveneens om anonimiteit vroeg. Deze bron vertelde, dat de auto van een van de buren was gebruikt om de twee naar Old Mbizo Kliniek te snellen, waar ze zijn opgenomen. Toen B Metro de kliniek bezocht, dromden veel mensen rond in de hoop de beschaamde minnaars te zien, die naar gerapporteerd, nog steeds aan elkaar vastzaten.

Hoewel hoofdzuster Winnie Muderedzwa van de Mbizo Kliniek het incident bagatelliseerde en zei, dat ze niet eerder een dergelijk geval hadden behandeld, blijven onze volhouden, dat de twee in het ziekenhuis zijn, opgesloten en verborgen in een staf toilet om publieke beschimping te vermijden. Een van de beambten van de kliniek vertrouwde aan B Metro toe, dat de twee het gebouw uit werden gesmokkeld, nadat de verpleging hen adviseerde hulp te zoeken bij traditionele genezers. Bron B Metro.

Uit 2012 dateert de blogspotMan gelooft, dat ‘Ulunyoka’ zijn mannelijkheid op eet” (http://zimbabwe24sevennews.blogspot.com/2012/12/man-believes-ulunyoka-is-eating-up-his.html).

Een Entumbane man in Bulawayo verliest op mysterieuze wijze zijn genitaal orgaan in een vermoedelijk geval van “ulunyoka”. Biggy Shumba (38), die nu moeizaam loopt, zei dat hij begon te lijden aan deze vreemde ziekte ergens rond 2008. Hij heeft hulp gezocht van traditionele genezers en ook medische dokters bezocht, maar zonder succes. Zijn orgaan nam toe van de normale grootte tot ongeveer een 30 centimeter, wat bijna gelijk staat aan het huidige wereldrecord. Nadat het lid nog langer werd, begon de huid er vanaf te schilferen.

Shumba zei “Ik begon te lijden aan deze ziekte in 2008 en ben naar diverse traditionele genezers geweest, maar zij konden mij niet helpen. Ze kregen het alleen voor elkaar me te vertellen, dat ik sliep met een vrouw, die omheind was door haar echtgenoot, zodat ik op zoek moest naar het echtpaar.”

Shumba beweert, dat hij voor het laatst met iemand intiem was geweest in 2008, voordat zijn orgaan deze complicaties ontwikkelde. Zijn lul is bedekt met wonden en de  huid schilfert af. “Ik kan nauwelijks meer slapen door deze verwondingen. Soms stort ik zelfs helemaal in door de pijn. Ik ben naar diverse mensen door verwezen, maar niets is veranderd, behalve dat ik er veel geld aan kwijt ben geraakt,” zei hij.

Ulunyoka’ is een ziekte, die het resultaat is van het hebben van seks met een getrouwde vrouw, van wie de echtgenoot haar ‘omheind’ heeft door een traditioneel middel zodat iedere andere man, die seks met haar heeft op een zeker moment deze ziekte ontwikkelt. De juju wordt toegediend aan vrouwen zonder dat ze daar zelf wetenschap van hebben. De praktijk is bedoeld om overspel te voorkomen.

De getroebleerde man bezocht dus ook medische dokters, die hem alleen konden vertellen, dat zijn geslachtsorgaan “van binnenuit opgegeten” werd, maar zonder hem succesvol te kunnen behandelen. “Röntgenfoto’s werden door de doktoren gemaakt, die lieten zien, dat mijn penis van binnenuit werd opgegeten.” Hij voegde toe. “Wanneer ik zit, voel ik alsof er dingen zijn, die mijn geslachtsdeel opeten.”

Sinds Shumba dit probleem kreeg, heeft hij geprobeerd de vrouw te vinden, die omheind zou kunnen zijn geweest, maar zonder succes. Hij kan zich gewoon niet herinneren wie deze dame was. “Ik heb geprobeerd rond te kijken naar sommige van de vrouwen, waarmee ik heb geslapen, maar geen van hen wilde onthullen, of ze ‘ulunyoka’ had of niet,” zei hij. De man smeekte om hulp. “Ik doe een beroep op iedereen met de kracht om ‘ulunyoka’ te genezen om me uit deze situatie te helpen,” voegde hij daar aan toe.

Als getrouwd man en een vader van drie zei hij, dat hij zijn kinderen graag wil zien opgroeien en indien geholpen, beloofde hij te er mee stoppen zijn penis buiten het huwelijk in andere vrouwen te dompelen. “Iedereen, die voelt, dat ze me kunnen helpen, staat het vrij om contact met me op te nemen via mijn huisnummer 33539 Entumbane in Bulawayo of via mijn mobiel op 0733634719,” zei hij.

Echter online research suggereert, dat hij zou kunnen lijden aan peniskanker.

Locked padlocks craze (foto NewsdzeZimbabwe)

Van 17 oktober 2020 is het artikel “Gesloten hangsloten gekte begint op Vic Falls brug” van NewsdzeZimbabwe (http://www.newsdzezimbabwe.co.uk/2020/10/locked-padlocks-craze-begins-at-vic.html).

De Victoria Watervallen zijn beroemd vanwege het toerisme en trekken duizenden bezoekers uit alle hoeken van de wereld voor vakantie en zaken. (…)

Echter een bijzondere attractie lokt mensen naar de Victoria Watervalbrug, waar veel bezoekers een romantisch handeling verrichten door gesloten hangsloten achter te laten aan het traliewerk van de brug, na het aan elkaar beloven van eeuwige trouw. (…)

Sommige mensen hebben deze praktijk vergeleken met ulunyoka, waarbij echtgenoten sociale technologie (juju) gebruiken om elkaars man of vrouwelijkheid heimelijk te sluiten om buitenhuwelijkse seks te voorkomen.

Sommigen beweren, dat de twee verschillend zijn, omdat ulunyoka wordt gedaan zonder de partner daarvan in kennis te stellen, terwijl de liefde sluiting een overeenkomst tussen beide geliefden is. De in Bulawayo gestationeerde traditionalist David Mhabhinyana Ngwenya zei, dat ulunyoka hekserij is. “Ulunyoka wordt toegepast in bepaalde culturen en alleen zij, die het doen, weten hoe het wordt gedaan en kan worden omgekeerd,” zei hij.

Men kan ook denken aan de gewoonte om de namen van stelletjes op boomstammen te schrijven, in de jungle, vooral in landelijk gebied. (…)

Uit 2018 is het artikel ‘Hekserij schrik, nadat vrouw dreigt de mannelijkheid van buurman te sluiten” (https://bulawayo24.com/index-id-news-sc-local-byo-125179.html).

In een geval van vermoedelijke hekserij had een man uit Bulawayo een schokkende ervaring, toen hij een klei pot, wat riet en een zwart rood kleed, gedrenkt in bloed, vond op zijn drempel, meldt de B Metro reporter.

Maar het was de schokkende bekentenis van zijn buurman, die in de prijzen viel. De muthi was bedoeld om zijn mannelijkheid te sluiten en later hem zelfs te doden.

Themba Hlongwane slaagt er niet in te herstellen van de shock, nadat de vriendin van zijn buurman, Letwin Dlodlo, dreigde hem impotent te maken en later te doden vanwege  een dispuut over land. Zijn emotionele beproeving verhalend zei Hlongwane “Ik leefde meer dan 40 jaar een leven van vrede op dezelfde plek. Het probleem begon toen mijn  buurman besloot te gaan samenwonen  met een vriendin, terwijl zijn vrouw in hun huis op het platteland verbleef. Al jaren beheer ik het kleine stuk land voor onze huizen. Ik had daar nooit problemen over. Toen ik op een ochtend wakker werd, was Dlodlo bezig het land te bewerken. Ik vertelde haar, dat ik het landje al lange tijd in gebruik heb. Dat is waar het probleem begonnen is.”

Gerapporteerd wordt, dat het de daarop volgende morgen was, dat Hlongwane muthi vond voor zijn huis. Dlodlo was er zeer duidelijk over, dat zij degene was, die het plaatste en dat het bedoeld was om Hlongwane’s leven te verwoesten.

B Metro interviewde ook een buurman, die de strijd had gade geslagen. “Deze vrouw is zeer problematisch. Ze werd weggejaagd door de kinderen van haar minnaar vanwege haar gedrag en is sindsdien verhuisd. Het verbazingwekkende is, dat ze nog steeds terugkomt om voor het land te vechten,” zei hij. Hlongwane vertelde B Metro, dat hij ondanks al deze levensbedreigingenniet bang was. “Ze zei me, dat ze naar Binga ging om hulp te zoeken, om manieren te vinden om me te doden, maar ik ben nergens bang voor,” zei hij.

Toen contact werd opgenomen met Dlodlo voor commentaar, gaf ze toe, dat ze een gevecht gewikkeld waren, maar ze was niet bereid om meer te onthullen over de kwestie. “Ik was in gevecht met Hlongwane, maar sommige van de dingen, die aan je verteld werden, zijn niet waar.” Aldus B Metro.

Uit 2015 is het artikel “Bij man groeit borsten zo groot als bij vrouwen” van Gibson Mhaka (https://bulawayo24.com/index-id-news-sc-local-byo-63198.html).

Regelrecht uit Ripley’s Geloof het of Niet komt dit ware verhaal van een man uit de stad, bij wie borsten zo groot als bij vrouwen zijn gegroeid, nadat een geheimzinnig rat achtig wezen, naar beweerd, ’s nachts aan zijn tepels slurpte.

De man Appiah Dube uit de Cowdray Park buitenwijk zei, dat hij vanwege zijn huidige toestand, die sommigen beschrijven als het gevolg een pure hekserij, niet langer een normaal leven leidt. Hij is nu het onderwerp van grappen in de buurt vanwege de borsten, die groter zijn dan die van een gemiddelde vrouw. “Ik heb pijn. ‘s Nachts slaap ik niet vanwege een mysterieus rat achtig wezen, dat aan mijn borsten slurpt. Hoe meer het slurpt, des te groter ze worden,” zei Dube.

Hij beweert, dat op een gegeven moment zijn één jaar oude dochter er aan slurpte. “Op een dag slurpte mijn dochter aan mijn borsten,” voegde hij toe.

Wanneer hij het huis uitgaat, moet hij een jasje dragen om zijn zichtbare borsten te bedekken. “Als ik het huis verlaat, of het heet is of koud, moet ik echt een jasje dragen om de borsten te bedekken. Het grijpt me soms hevig aan. Mijn emotionele smeekbede is om genezen te worden, voordat ze nog groter worden, dan ze nu zijn,” zei hij.

Dube gelooft sterk, dat iemand die niet gelukkig is met hem en zijn leven een hand in deze ongelukkige netelige situatie heeft gehad. “Iemand behekste me. Zoals je kunt zien, leef ik niet langer een normaal leven,” voegde hij toe. Dube, die niet veel zin had om met de media te praten werd opgevangen door het  B Metro nieuwsteam, terwijl hij zich in de residentie van profeet Chamunorwa Matsaure’s verbleef om geestelijke hulp te krijgen. Dit was nadat de reporters hierover een tip ontvingen. Sinds het bezoek aan de profeet is zijn conditie gestabiliseerd. “Ze lijken te zijn gestopt met groeien vanaf de dag, dat de profeet Matsaure voor me begon te bidden, maar ze doen nog steeds pijn,” zei de bedroefde Dube.

Hij is niet de eerste man om borsten te krijgen zonder ze te wensen. Een lokale traditionele genezer zei, dat wat Dube overkwam, gekoppeld is aan promiscuïteit en overspel. “Hij kan hebben geslapen met een getrouwde vrouw, of als hij getrouwd is, dan bestaat ook de mogelijkheid, dat zijn partner hem omheind kan hebben. Dit is gewoonlijk runyoka | lunyoka. In sommige gevallen gebeurt het ook met mensen, die stelen van anderen,” zei een sangoma Khulu Agrippa Maseko uit Makokoba.

Volgens research is de toestand van Dube verbonden met wat gynecomastia wordt genoemd, wat een conditie is, waarin zich borstweefsel vormt bij jongens en mannen, gewoonlijk als gevolg van een hormonaal uit balans zijn. De borsten zwellen en worden abnormaal groot. Gynecomastia komt meer voor bij pas geboren jongetjes, jongens in de puberteit en oudere mannen. Andere algemeen onderliggende oorzaken zijn nierfalen, drugs en alcohol misbruik, een leverziekte, infecties of klonten in de testikels. Medicaties, zoals die voor maagzweren uitgeschreven worden, sommige antibiotica en HIV medicatie, inclusief Efavirenz (Sustiva) kunnen helpen. Uit B Metro.

Uit 2013 stamt het artikel “Lagere school lerares ‘sluit seksueel’ een getrouwde man” (https://bulawayo24.com/index-id-news-sc-regional-byo-38578.html).

Dorpelingen uit het dorp Mathe in Tsholotsho zijn in alle staten over een lerares, nadat ze, naar beweerd, een getrouwde man “sloot”, zodat hij alleen seks met haar kon hebben. De lerares, Tafadzwa Munodawafa, is sinds deze zaak begon te spelen overgeplaatst van de Mathe Lagere School naar de Tshino Lagere School. Wat de bewoners irriteert, is dat Munodawafa niet gestopt is met naar het dorp te komen om haar getrouwde minnaar te bezoeken, ondanks haar gedwongen overplaatsing.

Een bron zei tegen B Metro, dat het niet de eerste keer was, dat Munodawafa een getrouwde man heeft afgepakt. Ze doet dit, naar gerapporteerd, vlak voor de neus van de bij haar inwonende vriend. “Wij zijn bezorgd, omdat ze verhuisd is van Mathe naar Tshinu, maar altijd maar weer terugkomt. Ondanks haar bezoeken zendt ze de vrouw van de betreffende man berichten, waarin ze zegt, dat ze nooit zo van iemand heeft gehouden als van hem en dat ze niet van plan was hem op te geven,” zei de bron.

Munodawafa heeft, naar wordt beweerd, opgeschept, dat ze de man had gesloten, zodat hij niet kan slapen met zijn vrouw. “Ze stuurde eens een bericht, waarin ze haar, de vrouw van haar minnaar, zei dat er niets was, dat ze tegen haar kon doen, omdat ze geleerd had. Ze kon niet concurreren met mensen, die het grootste deel van hun tijd doorbrengen met het verkopen van idelel, okra. Zij, Munodawafa, vertelde aan sommigen, die haar vroegen waarom ze met een getrouwde man omging, dat ze hem gesloten had, zodat hij alleen seks met haar kon hebben,” zei de bron.

Dit wordt gezegd het kantelpunt te zijn geweest in Munodawafa’s relatie met de dorpelingen, aangezien ze de kwestie opnamen met de schoolautoriteiten, wat leidde tot haar overplaatsing. Een andere dorpeling, die weigerde zijn naam te noemen, zei dat het ontmoedigend was te zien, dat een lerares ’s middags de kinderen les staat te geven en ’s avonds hun thuis vernielt.

Gecontacteerd voor commentaar weigerde Munodawafa in eerste instantie iets te zeggen. “Waar hebben jullie het over?” vroeg ze. Gevraagd, of ze Munodawafa was, zei ze, dat ze dat was en dat ze was overgeplaatst, maar weigerde op de redenen daarvoor in te gaan. Anderzijds zei de man, die ze, naar beweerd, gesloten had, dat de zaak op familieniveau werd besproken. Bron B Metro.

Uit 2012 is het artikel “Zimbabwaanse tweelingen poseren als Malawiaanse traditionele dokters om nep ‘Lunyoka’ te verkopen in Botswana” (https://bulawayo24.com/index-id-news-sc-africa-byo-19544.html).

De 39 jarige Zimbabwaanse tweeling broers, Ronald en Shumba Dzapasi, zijn gedeporteerd vanuit Botswana voor het belazeren van lokale mensen met oplichterijen om huwelijken redden.

De detective superintendent sergeant Marapo vertelde hoe de mannen bedrieglijke reclame gebruikten om niets vermoedende klanten te lokken. “Toen we de mannen arresteerden, ontdekten we dat ze opereerden vanuit twee verschillende gebieden. Shumba opereerde uit Newstands, terwijl Ronald opereerde uit Ginger. Ze hadden allebei vergelijkbare borden in de tuin, zelfs al zijn ze Zimbabwanen, de borden gaven aan, dat ze uit Malawi afkomstig waren,” zei hij.

Detective Marapo zei, dat de tweelingen werden ontdekt met drankjes en messen bij zich, waarvan ze beweerden, dat ze werden gebruikt om relaties te redden. “Door onze onderzoek realiseerden we ons, dat deze zogenaamde doktoren zich op kwetsbare mensen richten, die wanhopig hun huwelijk proberen te redden of hun overspelige partners te straffen. Ze vragen mensen een hoop geld met de belofte, dat wanneer het overspelige stel slaapt op een bed, waaronder een knipmes is gelegd, ze aan elkaar blijven zitten, tot ze worden gescheiden door een ritueel. Daarna verdwijnt de tweeling en zoekt het volgende slachtoffer uit,” zei hij.

Marapo zei, dat dergelijke incidenten aan het toenemen waren en hij waarschuwde =het publiek voor zulke n’anga’s. “Mensen verliezen iedere dag een hoop geld door zulk bedrog. De bedriegers hebben bemerkt, dat de bewoners van Botswana te goed van vertrouwen zijn, altijd bereid om groot geld uit te geven voor deze bijgelovige diensten,” zei hij. (Bron online)

Uit 2011 is het artikel “One night stand backfires as married man’s private swells” (https://bulawayo24.com/index-id-news-sc-local-byo-7948.html).

Één enkele nacht van plezier heeft het leven van een getrouwde man achter gelaten, hangend aan een dun draadje, nadat zijn mannelijkheid en hele lijf opzwol in een vermoed geval van lunyoka. De ‘Één Dag Internationale’ met een onbekende 19jarige leidde er bij Takesure Tshuma (28) toe te worden opgenomen in het ziekenhuis, waar hij later vroeg uit ontslagen te worden, toen hij zich realiseerde, dat zijn conditie met de dag erger werd.

Tshuma beweert, dat hij het meisje ontmoette in zijn werkplaats in Mathiwani gebied van Brunapeg, in het Zuiden van Matabele land. De twee werden ogenblikkelijk verliefd. “Het lijkt, alsof ik lijd aan lunyoka, want ik begon te lijden aan deze rare ziekte de nacht, dat ik sliep met dat meisje. Ze had me verteld, dat ze niet getrouwd was, zodat ik nu vermoed, dat ze leugens vertelde,” zei Tshuma.

Tshuma onthulde, dat de volgende morgen zijn ogen begonnen te jeuken en toen hij nog zich meer verbaasde over wat gebeurde, zijn hele lichaam begon op te zwellen. “Mijn lichaam werd zo pijnlijk, vooral vanaf mijn middel naar beneden. Ik merkte ook, dat mijn penis steeds langer werd en sindsdien ben ik zwak. Ik probeerde het meisje te lokaliseren, maar mijn pogingen waren vruchteloos en het ongeluk is, dat ik haar adres niet had. Ik had alleen het nummer van haar mobiel, dat nu onbereikbaar is,” zei hij.

Tshuma had geen andere keus dan terug te keren naar zijn familie, die in Cowdray Park woont, in de stad. Toen hij thuis aankwam, had hij weinig zin om de waarheid te vertellen. Zijn geschokte vrouw bracht hem snel naar een kliniek. In de kliniek werd hij verwezen naar Mpilo Hospitaal, waar Tshuma voor een week werd opgenomen, maar zijn conditie veranderde niet, zodat zijn familie afdwong hem op hun verzoek uit het hospitaal te laten ontslaan.

Ik had geen keuze dan te bekennen en mijn vrouw en familie de waarheid te vertellen, zodat ze me konden helpen. Ik vertelde hen, dat ik dit vanaf dat moment begon te ervaren, na het slapen met een meisje, dat ik ontmoette in Mathiwani gebied. Zoals je kunt zien, heb ik nog steeds pijn en ik voel, dat ik zuurstof te kort kom. We proberen het nu met traditionele genezers en profeten, maar er is geen veranderin waarneembaar,” zei Tshuma, naar adem happend.

Tshuma’s vrouw zei, dat ze alle middelen aangrepen heeft om haar man te helpen, maar dat ze niet in een positie om commentaar te geven op conditie van haar echtgenoot. “Hij heeft tenminste eindelijk de waarheid verteld. Nu zoeken we naar mensen, die hem kunnen genezen van deze ongewone ziekte. We hebben geprobeerd het meisje te bellen, omdat we geloven dat zij de enige is, die ons kan helpen op dit moment, maar haar telefoon is onbereikbaar. Ik ben geschokt en kan niet veel zeggen over de situatie, waarin ik me bevind,” zei mevrouw Tshuma.

De Tsuma familie is nu veranderd in een groep bedelaars, nu ze rondzwerven van buur naar buur op zoek naar hulp, hetzij in de vorm van cash of goederen. Ze vroegen ook aan het publiek om hen te helpen. Vooral als er iemand is, die Tshuma kan genezen. Ze kunnen worden gecontacteerd op 0713458343. Bron B Metro.

Van 14 september 2020 is het artikel van Tim E Ndoro met als titel “Van seks beroofde vrouw sleept polygame echtgenoot voor het gerecht, zegt dat hij niet in staat is in bed te presteren” (https://iharare.com/sex-famished-wife-drags-polygamous-husband-to-court-says-he-is-failing-to-perform-in-bed/).

Een seks beroofde Mutare vrouw sleepte haar polygame echtgenoot voor het gerecht, waarbij ze uit de school klapte over zijn falen om in bed te presteren.

Mildred Mafunda, die de tweede vrouw is van Clever Mtetwa, hing deze vuile was buiten bij het Gerechtshof, waar ze vroeg om haar een Beschermingsbevel toe te kennen. Ze beschuldigde haar echtgenoot van fysieke mishandeling naast het haar seksueel uithongeren.

iHarare heeft vernomen uit de Manica Post, dat Mafunda voor de Mutare Magistraat bij mejuffrouw Notebulgar Muchineripi verscheen, toen ze de volgende aantijgingen deed. “Hij bevredigt me niet in bed. In feite is hij gestopt met intiem met me te zijn, nadat hij werd gesloten door zijn eerste vrouw. Hij doet niets meer in bed, Uwe Geëerde. Hij staart naar het plafond, wanneer we in bed zijn en ik ben het beu,” zei de geërgerde vrouw. “Wanneer ik hem dwing om intiem met me om te gaan, gebeurt  er niets. Hij werd gesloten en heeft niet langer enige seksuele gevoelens voor me. Hij reageert niet op mijn liefkozingen en ik kan het niet langer aan,” zei Mafunda. “Ik ben echt kwaad op hem. Ik ben zijn vrouw, niet zijn zus. Als ik een relatie had gewild zonder intimiteit, was ik bij mijn broer gebleven. Ik ben zijn echtgenoot en zou als zodanig behandeld moeten worden in de slaapkamer,” zei Mafunda, kokend van woede.

Mafunda beweerde, dat haar echtgenoot gebruikt had gemaakt van omgekeerde psychologie om zijn tekortkoming goed te maken door haar te beschuldigen van het hebben van relaties met anderen. Ze beweerde, dat hij haar heeft aangevallen met stokken en messen door die verdachtmakingen. Ze liet als bewijs enige messen en stokken zien.

Zijn zaak presenterend beweerde Mtetwa eerst, dat iemand hem had “gesloten” om zijn presteren in bed te verhinderen. “Ik was gesloten door jaloerse personen, maar het probleem was recentelijk verdwenen, nadat ik enige genezers had geconsulteerd,” vertelde Mtetwa het Hof, toen zijn vrouw hem aanviel over waarom hij nog steeds niet slaagde in bed te presteren. Aangezien het probleem inmiddels opgelost was, draaide Mtetwa de zaak om, haar richting uit. “Het probleem met mijn vrouw is, dat ze geheel gekleed slaapt. Ik heb haar altijd geraden naakt te gaan slapen of verleidelijke nachtkleding aan te trekken. Ik wil, dat ze mijn echtgenote is, niet een vreemdeling, die toevallig naast me slaapt.” Mtetwa ontkende de aantijging van het fysiek mishandelen van zijn vrouw.

Na de submissies verleende de Voorzittende Magistraat het beschermbevel ten gunste van Mafunda en blokkeerde zo Mtetwa met het aanvallen, beledigen en lastig vallen van zijn vrouw te kunnen doorgaan. Ze raadde het stel ook aan naar huwelijksconsultatie te zoeken.

Advertentie voor Lunyoka (foto guyuguyu)

Op de site https://www.guyuguyu.com/products/lunyoka-umuthi-wokucupha wordt Lunyoka aangeboden voor R 1,700.00 (= 91,39 euro). De advertentie is deels in het Engels. “Your traditional African herb shop, now delivers!” De automatische vertaling van het Zimbabwaans maakt van de naam van het artikel “Lunyoka (Umuthi Wokucupha)” = “Slang (Trap Tree)” met deze gebruiksaanwijzing.

Je kookt voor je partner, je kookt dok, stoofpot en je eet allemaal in dezelfde kom. Stop het er in en praat over hoe je wilt, dat het is, zoals mijn hart verbindt, enzovoort. Ze zal uitgaan, trouwen en je zult merken, dat je ziek bent. Haar oksels zullen ziek worden en sterven. Degene, die ik ken, is verschenen en je man gaat door de menstruatie heen en weer. De man zal gezwollen testikels en opgezette maag hebben.”

Op de pagina wordt verder gezegd: “Remedies komen van over de hele wereld, uit alle landen, vooral uit het buitenland Zimbabwe, Mozambique, enzovoort.”

Lunyoka (foto guyuguyu)

Op een Zuid Afrikaanse website voor advertenties is een pagina te vinden voor een Zimbabwaanse lunyoka specialist en traditionele genezer (https://pretoria-gt-za.global-free-classified-ads.com/listings/lunyoka-specialist-and-traditional-healer-in-zim-it13063804.html). De tekst is in het Engels en geeft het volgende “Verkoper commentaar en beschrijving”.

Mentale ziekten genezing, gewichtsverlies en gewichtstoename producten in voorraad, huidproblemen

(1) Familie reiniging
(2) Vernietiging van hekserij
(3) Het uitdrijven van boze toverij
(4) Mannen, vrouwen en kinderen gezondheid
(5) Beroerte infecteert op het lichaam, we genezen ieder aangedaan deel
(6) Liefdesdrankjes en geluksbrengers te koop
(7) Zakelijk opkrikken en aantrekken van klanten
(8) Verloren huwelijk en stoppen van scheiding
(9) Promotie op werk
(10) Hoge bloeddruk medicatie
(11) Mannen en vrouwen, die geen kinderen kunnen krijgen
(12) Bescherming tegen geestelijke echtgenote en geestelijke echtgenoten

Bel of Watsup Dr Nassif 2778211926.

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/cor-hendriks-penis-captivus-gevangen-in-seks-mythe-of-realiteit/
https://robscholtemuseum.nl/cor-hendriks-runyoka-(1)-hekserij-of-penis-captivus/
https://robscholtemuseum.nl/cor-hendriks-runyoka-(2)-meer-over-runyoka/
https://robscholtemuseum.nl/cor-hendriks-runyoka-3-meer-gevallen-van-runyoka/
https://robscholtemuseum.nl/?s=Runyoka
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ulunyoka
https://robscholtemuseum.nl/?s=Lunyoka
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hekserij
https://robscholtemuseum.nl/?s=Penis+Captivus
https://robscholtemuseum.nl/?s=Central+Locking+System
https://robscholtemuseum.nl/?s=Juju
https://robscholtemuseum.nl/?s=Gynecomastia
https://robscholtemuseum.nl/?s=Victoria+Falls
https://robscholtemuseum.nl/?s=Botswana
https://robscholtemuseum.nl/?s=Malawi
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zimbabwe
https://robscholtemuseum.nl/?s=Seksueel+Misbruik