Cor Hendriks – Runyoka (1): Hekserij of Penis Captivus?

Sekuru Shumba (foto YouTube)

Runyoka (1): Hekserij of Penis Captivus?

De media van Zimbabwe rapporteerden in 2013, dat een vrouw een rechtszaak aanspande tegen haar langdurige vriend voor het leggen van een “runyoka” op haar – een trouw betovering, die veroorzaakt, dat ze vast komt te zitten aan haar minnaar (niet de vriend). Volgens Zimbabwenewsonline.com eiste ze compensatie van de jaloerse vriend “voor het vernederen van haarzelf en het proberen te controleren hoe ze haar geslachtsdeel zou moeten gebruiken.”
https://www.bbc.com/news/magazine-25827175?ocid=socialflow_twitter

Het onderwerp wordt uitgebreid behandeld door Slightly Off White, die tot algemene hilariteit in de tabloids van Zimbabwe doorwerkt en wordt beschreven  in een column getiteld “Runyoka and donkeys” uit 2012.
https://slightlyoffwhite.wordpress.com/2012/04/03/runyoka-and-donkeys/

Als je seks, die fout afloopt, combineert met hekserij en een menigte, die buiten een politiebureau scandeert, bij elkaar gooit, dan heb je een echte winner van een verhaal. Een van mijn recente favorieten ging over een overspelig stel, dat “betrapt werd geheimzinnig aan elkaar geplakt in de Matapi Flats in Mbari” in een verdacht geval van ‘runyoka’, “het beroemde zogenaamde Central Locking Systeem”.

Kennelijk is runyoka “een traditionele manier, waar juju [= hekserij] wordt gebruikt om voornamelijk vrouwen te sluiten, zodat ze geen overspel kunnen plegen met andere mannen. Als ze dat doen, blijven ze aan elkaar vastzitten en vaak kan alleen de echtgenoot van de vrouw helpen hen weer te scheiden.” Of het naar buiten komen in publiek zou hen mogelijk kunnen scheiden is de vraag. Anderen suggereren, dat “de man moet urineren om bevrijd te worden van de Central Locking vloek.” WTF, nietwaar? Ik kan me niet bedenken welke van de “genezing” het meest in verlegenheid brengt.

Gedacht werd, dat het vastzittende stel werd overgebracht naar het Matapi Politiebureau, toen het gerucht zich verspreidde over de nabije markt en een menigte van minstens 2.000 mensen zich verzamelde buiten het politiebureau, eisend om het vastzittende stel te zien (wat men doet in zulke situaties). Van handelaren op de nabije markt werden hun onbeheerde goederen gestolen, terwijl zij druk waren in de menigte. Het zien van het vastzittende stel was een gelegenheid, die ze niet voorbij konden laten gaan.

De politie ontkende, dat een dergelijke zaak naar hen was toegebracht, maar de menigte geloofde hen niet, wat er in resulteerde, dat de politie versterking moesten laten aanrukken om de aanzwellende, “kwijlende” massa onder controle te brengen en bussen traangas werden geledigd om hun nieuwsgierigheid te onderdrukken. Men hoorde de menigte roepen “Als je ze niet naar buiten brengt, zullen we deze plek niet verlaten, want ze zijn naar jullie politiebureau gebracht”, wat mij een erg lange slogan lijkt om aan te slaan als in een grote menigte, maar misschien deden ze het verdeeld in blokjes van drie woorden, wie weet.

In The Sun Newspaper verscheen een artikel met de titel ‘Runyoka, mythe of feit?
https://www.facebook.com/www.sunnews.co.zw/posts/runyoka-myth-or-factfor-most-people-runyoka-or-rukawo-is-used-by-both-men-and-wo/1496139560420712/

Voor de meeste mensen is Runyoka of Rukawo, gebruikt door zowel mannen als vrouwen om hun echtgenoten of minnaars te “beschermen”, sinds onheuglijke tijden een mysterieus onderwerp geweest.

Het is een feit, dat er verleidingen zijn op het gebied van de liefde en dit feit brengt  mensen er toe te denken aan het gebruik van Runyoka om hun huwelijk te beschermen. De meeste mensen begrijpen niet echt hoe Runyoka werkt. Zelfs als er een hoop opgetekend bewijs is van mensen. die stierven door Runyoka.

Deze week zal de columnist kennis gebruiken, gegeven door Sekuru Friday Chisanyu, de president van Zimbabwe National Practitioners Association om de ingewikkelde aspecten van het central locking systeem uit te leggen. Volgens Sekuru Chisanyu wordt Runyoka gedaan door traditionele genezers om huwelijken te bewaken. “Dit is een betovering, die gebruikt wordt door een man om degene te pakken, die overspel bedrijft met zijn vrouw. Mannen zijn altijd bezig en soms gaan ze het land uit vanwege verschillende soorten verplichtingen. Als gevolg daarvan hebben ze soms geen gemoedsrust als ze hun vrouwen niet opsluiten, helemaal als ze hen ervan verdenken overspel te plegen.

Runyoka is een ruim begrip; er zijn verschillende types, bijvoorbeeld Runyoka rwanyakugungu, en dit type tover doodt een persoon ter plaatse en verandert het hele lichaam in een zwarte kleur, net als gebeurt met iemand, die gebeten wordt door een zwarte mamba.

Er is ook, wat genoemd wordt Runyoka rwebanga, dat is het type, waardoor mensen aan elkaar vast blijven zitten tijdens seks. Bij het bedrijven van dit soort Runyoka moet men het medicijn mengen met een open okapi [mes], het dan sluiten, na het medicijn te hebben gebruikt op zijn vrouw. Na het uitvoeren van deze praktijk zullen zij, als de vrouw gemeenschap heeft met een andere man, aan elkaar blijven plakken. Wanneer de echtgenoot erbij wordt geroepen, terwijl de twee aan elkaar blijven plakken, hoeft hij maar zijn knipmes open te maken om de twee slachtoffers te bevrijden,” legde hij uit.

Sekuru Chisanyu wierp ook meer licht op de voordelen en nadelen van het central locking systeem. Het voordeel van Runyoka is, dat mensen bang zullen zijn om overspel te plegen. Echter het nadeel is, dat sommige mensen zullen sterven op hun zoektocht naar moderne medicijnen, wanneer ze ziek worden, omdat ze niet door hebben, dat ze zijn aangedaan door Runyoka.

Een andere traditionalist, Mevrouw Ellen Chipuriro, zei dat Runyoka een realiteit is en gebruikt wordt door veel mensen voor verschillende doelen. Ze zei, dat de enige genezing voor iemand was om een traditionele genezer te bezoeken voor een medicijn, dat gebruikt wordt om de vloek tegen te werken. “Er is een hoop mysterie geassocieerd met het ‘central locking system’. Runyoka wordt gebruikt door zowel mannen als vrouwen, in sommige andere gevallen wordt Runyoka rweruware gebruikt om de maagdelijkheid van jonge meisjes te beschermen totdat ze een bepaalde leeftijd bereiken, die door de ouders is vastgesteld. Dit type van ‘central locking system’ zal de maagdelijkheid van een jong meisje op zo’n manier verzekeren, dat geen man in staat zal zijn seks met haar te hebben,” zei ze.

Iemand, die onder een betovering is, zal niet ziek worden of andere problemen hebben totdat hij of zij overspel pleegt. Runyoka is alleen te genezen door traditionele genezers. Het artikel geschreven door Kelvin Kasiwulaya.

Een belangrijk artikel is genaamd ‘Het Central Locking System – Is het de weg om te gaan?’ van ccosapressclub uit 2018.
https://ccosapressclubblog.wordpress.com/2018/03/05/the-central-locking-system-is-it-the-way-to-go/

Aan het Central Locking Systeem wordt gewoonlijk gerefereerd met runyoka of rukawo in Shona (https://en.wikipedia.org/wiki/Shona_language) . Het wordt gebruikt door zowel mannen als vrouwen om hun echtgenoten te ‘omheinen’. Wij hebben een groei in runyoka zaken gezien in recente tijden. Runyoka wordt gewoonlijk gebruikt door partners, die overspeligheid ruiken bij hun wederhelft. Deze partners nemen hun toevlucht tot runyoka om hun huwelijk te redden, dat op de rand van instorten staat.

Runyoka is een juju (toverij, zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Juju_(geloofssysteem), dat gemaakt zou zijn uit het seksuele orgaan van een vrouwtjeshond. Een andere vorm van runyoka is, dat de echtgenoot, die zijn vrouw verdenkt van overspel, aan een n’anga (genezer, zie https://en.wikipedia.org/wiki/Nganga#Shona_N’anga/Zulu_Nyanga) vraagt een juju aan te brengen op zijn zakmes of nagelknipper. Wanneer hij thuiskomt, vraagt hij zijn niets vermoedende vrouw het mes dicht te doen, waardoor ze zichzelf op slot doet.

Het onfortuinlijke aan runyoka is, dat het alleen ongedaan gemaakt of afgewenteld kan worden door degene, die het opwierp. De n’anga behoudt de sleutel om het sluitsysteem te ontsluiten, wat geresulteerd heeft in het sterven van vele overspelige partners. voordat ze ontsloten waren.

De toegepaste juju wordt Lunyoka genoemd, algemeen gevonden in Hwange, Binga en omringende gebieden. Deze juju werkt op verschillende wijzen. Soms resulteert het erin dat de man geen erectie krijgt of een plotse verdwijning van de mannelijke geslachtsdelen.

Recentelijk hoorden we van een geval van runyoka, waarbij een medewerker van de ZETDC werd gevolgd door een zwerm bijen, nadat hij een ‘seksuele genezing’ had gekregen van een getrouwde vrouw. De vrouw wordt geloofd gesloten of ‘omheind’ te zijn geweest door haar echtgenoot.

In 2014 werd gerapporteerd, dat een Zvishavane man stierf in een Bulawayo hospitaal aan een verdacht geval van runyoka, waardoor zijn mannelijkheid zich verlengde tot kniehoogte, nadat hij, naar beweerd werd, seks had met de vrouw van een hoofdman.

Sommigen krijgen schubben als vissen, totdat zij degene sussen, die een vloek op hen zou hebben geworpen. Er zijn een hoop runyoka verhalen, die de rillingen over je rug doen lopen. Deze verhalen zouden een alarm roep moeten zijn voor aanstaande overspelplegers.

Het verhaal van de man met de penis tot op zijn knie, was onlangs (24/7) in het nieuws onder de titel ‘Runyoka” Costs Man Who Slept With Married Woman
https://www.zimeye.net/2020/07/24/runyoka-costs-man-who-slept-with-married-woman/

Het was niet het meest romantische einde, dat een man uit Mwenezi District, Masvingo Provincie, zich had voorgesteld, toen zijn mannelijkheid magisch zich verlengde tot kniehoogte, nadat hij, naar beweerd, een nummertje maakte met een getrouwde vrouw, die naar veronderstelling omheind zou zijn met een betovering, die traditioneel bekend staat als ulunyoka of runyoka.

De toverspreuk (ulunyoka of runyoka) is er op gericht te verzekeren, dat als iemand anders dan de echtgenoot probeert seks te hebben met de vrouw in kwestie, zijn mannelijkheid zal blijven groeien tot de echtgenoot terugkomt om wraak te nemen.

Volgens de berichten groeide de mannelijkheid van Itai Mandava uit Gonyami Dorp mysterieus tot kniehoogte, een paar dagen, nadat hij, naar beweerd, seks had gehad met een getrouwde vrouw, Tariro Musara.

Gezegd wordt, dat Musara’s echtgenoot Albert Matarirano, die gestationeerd is in Zuid Afrika zijn vrouw er van verdacht vreemd te gaan. Naar beweerd wordt voerde hij een tover op haar uit, zodat ze geen andere mannen zou kunnen vermaken in zijn afwezigheid.

Zo pijnlijk is de ervaring, dat Mandava overdag niet kon lopen of slapen ’s nachts.

Volgens een bron uit de buurt eindigde Mandava’s poging om Musara te “bedienen”, door gebruik te makend= van het vastzitten van haar echtgenoot in Zuid Afrika door de reisbeperkingen van het Corona Virus, in een lijdensweg, toen deze “verzwakt achterbleef en niet in staat te slapen van de pijn die zijn mannelijkheid overviel.”

Hoewel Mandava niet voor commentaar bereikbaar was, zei de bron, dat, nadat het probleem zich had voorgedaan, hij zijn smerige daad opbiechtte tegen zijn vrouw. Sindsdien hebben de twee verschillende profeten en traditionele genezers geconsulteerd op zoek naar een remedie voor zijn (Mandava’s) vreemde conditie.

De meeste genezers, die ze consulteerden, zeiden hen, dat de enige persoon, die de betovering kon breken de echtgenoot van de vrouw was, die gestationeerd was in Zuid Afrika. Het is een lastige situatie, want Musara’s echtgenoot kan niet terug naar huis komen om zijn wraak te nemen vanwege de door COVID 19 veroorzaakte reisbeperkingen, aldus de anonieme bron.

In een vlaag van schaamte en na berichtgeving, dat het verhaal zich als een lopend vuurtje verspreidde door het dorp, vluchtte Mandava, naar beweerd, naar een onbekende bestemming. Pogingen om commentaar van Musara te verkrijgen liepen op niets uit, aangezien haar mobiel niet bereikbaar was tegen de tijd van het naar de drukker gaan. Aldus State Media.

Hekserij in Zimbabwe (foto Bulawayo24News)

Het dichtdoen van het mes komen we tegen in het bericht “Man werpt Lunyoka op ex vrouw voor ‘veiligheidsredenen’” door Simbarasha Sithole uit 2017
https://bulawayo24.com/index-id-news-sc-national-byo-115306.html

Een Mashona land man uit Forester E dorp werd recent voor Chief Makope’s dorpsgerechtshof gesleept door zijn ex vrouw, die hem beschuldigde van het op haar werpen van Runyoka of Ulunyoka. De klaagster, geïdentificeerd als Melisa, vertelde het hof, dat haar ex man, Lancelot Kahari, haar de week er voor het huis uitgejaagd had, nadat hij haar bevolen had het mes dicht te doen, dat hij onder zijn bed bewaart.

Runyoka wordt gemaakt door traditionele genezers om het huwelijk te beschermen. Dit is een betovering, die gebruikt wordt door een man om degene te vangen, die overspel pleegt met zijn vrouw. Bij het werpen van Runyoka moet een man enige traditionele medicijnen mengen met een open mes, dan het sluiten na het gebruik van het medicijn op zijn vrouw. Als na deze daad de vrouw van seks geniet met een andere man, blijven ze aan elkaar plakken. Wanneer de echtgenoot erbij wordt geroepen, terwijl het tweetal aan elkaar blijft plakken, hoeft hij maar het mes te openen om de twee slachtoffers te bevrijden.

Kahari bekende schuldig te zijn aan de aanklacht en zei, dat hij het deed uit veiligheidsredenen en niet als een manier om een tover te werpen op de moeder van zijn enige kind, dat 15 maanden oud is.

Chief Makope beval Kahari het gesloten mes te openen en het te overhandigen aan de VIDICO voorzitter om Melisa toe te staan seksuele betrekkingen aan te gaan met wie ze wil, aangezien ze gescheiden zijn. Aldus Byo24News.

Een ander bericht uit 2017 van Simbarasha Sithole heeft de zeer drastische titel “Overspelig stel, dat blijft vastzitten aan elkaar tijdens seks, sterft” (https://bulawayo24.com/index-id-news-sc-national-byo-109374.html). Er was drama op het Tabakswarenhuis in Harare op vrijdagochtend nadat een overspelig stel naar beweerd aan elkaar bleef vastzitten tijdens seks. De tortelduifjes, die naar wordt gezegd allebei uit Mount Darwin kwamen, hadden geen geluk en werden onthuld in een runyoka en of ulunyoka gebeuren. Bronnen uit de omgeving beweren, dat de man, die een vervoerder was en de vrouw, een boerin, elkaar overhaalden seks te bedrijven tussen de tabaksbalen op donderdagavond, maar hun geintjes werden gezien op vrijdagmorgen, waarna ze met spoed werden overgebracht naar Harare, waar ze allebei overleden. Via Byo24News.

Er is ook een Wikipedia pagina uit 2020 over runyoka (https://sn.wikipedia.org/wiki/Runyoka), maar de vertaling moet eerst bewerkt worden (runyoka en lunyoka zijn vertaald met “slang”) en luidt dan (onder voorbehoud). “Runyoka is een ziekte die naar verluidt voorkomt bij een man, die overspel heeft gepleegd met de vrouw van een drugsverslaafde. Er wordt gezegd, dat de sluwheid van de runyoka een valstrik is voor een man, die overspel met zijn vrouw wil voorkomen.” Onder het kopje ‘Bantu talen’ wordt gezegd “Lozi noemt het lunyoka” met daaraan toegevoegd in het Engels ‘ziekte, die totale constipatie en het vasthouden van urine veroorzaakt.’

In het tijdschrift Indiliga, Afrikaans tijdschrift van Inheemse Kennis Systemen (13, 2014, p. 215 – 230) verscheen het artikel ‘Ethische overwegingen rond de toepassing van runyoka of lunyoka (huwelijkstrouw tover) in Zimbabwe’ van Peter Dewah en Stephen Mutula van de Universiteit van KwaZulu Natal (https://journals.co.za/content/linga/13/2/EJC166452), waarvan het volgende abstract wordt gegeven. Gevallen van ontrouw en overspel onder getrouwde stellen hebben Afrikaanse traditionele huwelijken gekarakteriseerd. Als gevolg daarvan zijn inheemse interventie methoden gebruikt om kwesties gerelateerd aan immoraliteit te adresseren. Een methode, die in Zimbabwe werd gebruikt om te handelen met mannen, die azen op andermans vrouwen om hen te verleiden is runyoka of lunyoka. Runyoka is een inheemse manier van ‘omheinen’ of ‘sluiten’ van echtgenoten, meestal vrouwen, om hen te verhinderen overspel te plegen. Dit wordt gedaan zonder de kennis van het slachtoffer (= het slachtoffer heeft er geen weet van, zoals we boven zagen met het sluiten van het mes).

Het artikel is gebaseerd op een studie, die probeerde ethische kwesties te verkennen gerelateerd aan het gebruik van runyoka of lunyoka. Gebruik makend van literatuur en interviews identificeert het meer dan 16 types runyoka, die voorkomen in de Zimbabwaanse gemeenschappen. Data werden verzameld van het internet en acht interviews gehouden met  getrouwde vrouwen in stedelijk Gweru. De belangrijkste bevindingen waren, dat vrouwen de invasie van hun privacy door constante surveillance van hun mannen verafschuwden. Runyoka slachtoffers lijden aan het opzwellen of continue groei van geslachtsdelen, in sommige gevallen ervaren mannelijke daders permanente erecties of een krimpende mannelijkheid, terwijl vrouwen vagina vernauwing verduren. In andere situaties sterven slachtoffers een langzame en pijnlijke dood. Er is vaak ook een instorting van huwelijk onder andere sociale dislocaties. De studie concludeerde, dat echtgenoten elkaar niet vertrouwden. De studie beveelt echter aan, dat getrouwde stellen elkaar ruimte moeten geven voor hun privacy en op die manier vertrouwen opbouwen.

Maand lange erectie (foto ZiMetro.News)

Het verhaal van de permanente erectie komen we tegen in het artikel “Runyoka gebruikt op overspel pleger, man heeft een maand lang een erectie” van 6 februari 2020 (https://bulawayo24.com/index-id-news-sc-national-byo-178578.html). Een man uit Eastview heeft continue erecties gehad de afgelopen vier weken als gevolg van vermoedelijk runyoka. Verteld wordt, dat Michael Phiri (37) seks heeft gehad met Regi Jaji (41), voordat hij, naar beweerd, gepakt werd door de central locking runyoka juju, zodanig dat hij niet in staat was te slapen, lopen en hij zweette dag en nacht over het naar bed gaan met de vrouw van zijn buurman. Hij zei, dat hij met de vrouw naar bed ging sinds oktober vorig jaar, voordat hij was betrapt met zijn broek omlaag door haar echtgenoot Justin Chokore (36), algemeen bekend als Madzibaba Angrom in Eastview.

Phiri vertelde H Metro, dat zijn geslachtdelen vier weken geleden begonnen op te zwellen en te jeuken, maar het was niet voortdurend tot de laatste zeven dagen, toen hij constant pijn had. “Hij begon te zwellen de afgelopen vier weken en zvairwadzira kure, maar kutanga vorige week zvanga zvava serieus, haisi kurara nhengo yangu. Ik consulteerde vele profeten, maar het hielp niets totdat Madzibaba Angrom iemand stuurde om me te vertellen, dat hij degene is, die verantwoordelijk is voor de erectie en hij eiste wat geld van me. Ik gaf hem 300 bond in eerste instantie sezvo anga ati ndiko kuti andisunungure, hij eiste imwe 200 bond en 10 US dollar, maar (nanhasi nhengo yakangomira). (…) Ik weet niet hoe haar man me behekst heeft, want ik heb serieuze pijn die me dwong mijn familie uit te nodigen inclusief mijn eigen moeder om de eindeloze erectie te zien. Hij moet echt iets serieus gedaan hebben, want de pijn is ondraaglijk,” zei hij.

Phiri’s vrouw Nyarai Gora (34) vertelde H Metro, dat ze bang is om seks met hem te hebben in deze staat, aangezien ze vreest haar leven te verliezen. “We hebben slapeloze nachten meegemaakt als mijn man de mysterieuze pijn ondergaat en eist seks met me te hebben,” zei Gora. “Ik heb geen zin om seks met hem te hebben aangezien de erectie en lust voor seks worden veroorzaakt door toverij. We betrokken onze kerkleiders erbij, aangezien mijn man secretaris is van de Heilige Apostolische Kerk en we raadpleegden andere mensen voor hulp, maar alles was vergeefs. We hebben iedere dollar in onze spaarkas gebruikt inclusief het kopen van een knopkirie (https://nl.wikipedia.org/wiki/Knopkirie), een speer, naalden, zwarte doek, die Madzibaba beweerde te zullen gebruiken in zijn gebeden om de pijn op te heffen en de erectie te stoppen. Madzibaba toonde ons nooit de items, die hij ons vroeg te kopen, aangezien hij degene is, die deze items verkocht, die hij eiste naast het geld, dat hij ons vroeg te betalen,” zei Gora. Bron H Metro.

Het is duidelijk, dat er veel geld te verdienen valt met het inspelen op bijgelovige ideeën, zoals blijkt ook uit het volgende verhaal met de titel “Central locking stopt SOA’s” uit 2017.
https://bulawayo24.com/index-id-news-sc-national-byo-122384.html

Zelf verklaard profeet Madzibaba Steven Mugariri van Chitungwiza zegt, dat zijn “central locking system” helpt HIV, AIDS en ontrouw te bestrijden. De profeet instrueert zijn klanten om een hangslot te kopen. Na een ritueel te hebben uitgevoerd vraagt hij de klant het slot te sluiten en wanneer dit gedaan is, ervaart de partner van de klant een seksuele disfunctioneren als deze probeert om gemeenschap te hebben met iemand anders. In het ergste geval verdwijnen de geslachtsdelen van de afgedwaalde partner.

De sloten worden achtergelaten in de Shrine van Madzibaba (= ‘vader’) Steven en alleen hij kan ze ontsluiten. Hij zegt, dat dit systeem ontrouw bevecht en de verspreiding van SOA’s, HIV en Aids onder controle houdt. “Vanwege het aantal mensen, dat gebeden komt vragen voor hun overspelige partners, kwam ik met een ‘lock up system’,” zei Madzibaba Steven.

Een van zijn gemeente leden, Madzimai (= ‘moeder’) Maria, voegde toe. “Veel stellen hebben buitenhuwelijkse affaires en dit schept chaos in veel huwelijken.” Ze zei, dat vrouwen over het algemeen het meest lijden als het ging om ontrouw en seksueel overdraagbare ziekten, vanwaar dat het gewoonlijk vrouwen waren, die het central locking systeem zochten.

De populaire TV talkshow presentatrice Dr Rebecca Chisamba zei, dat waar echte liefde en God heersen, geen behoefte is aan dergelijke zaken. “Mensen moeten hun eigen geloftes vrezen. Het vertrouwen hoort wederzijds te zijn. De mensen zijn van slag geraakt, omdat ze oplossingen vragen, maar vergeten, dat het boven alles is alleen God en echte liefde zijn, die een huwelijk kan redden van ontrouw,” zei ze.

De president van de Zimbabwe National Practitioners Association, Sekuru Friday Chisanyu, zei dat het central locking system enige scherpstellende aanpassingen nodig had. Hij zei, dat het systeem alle vrouwen moest dienen in een ‘polygame unie‘. “Er is behoefte aan, dat dit lock up systeem wordt herzien, zodat het al de formele vrouwen tevreden stelt,” zei hij.

Traditioneel is er altijd “runyoka”geweest, generatie op generatie doorgegeven. Het wordt gebruikt om de gevolgen van overspel te bestrijden en het belang van trouw blijven aan elkaar te benadrukken, maar het systeem gaf daarmee ook alle officiële vrouwen een echtelijke voordeel.

Thans leven zo’n 1,4 miljoen Zimbabwanen met HIV. Meer vrouwen dan mannen hebben HIV of AIDS, omdat de meeste vrouwen niet om veilige seks vragen. Zelfs als ze weten, dat hun man diverse andere partners heeft. Volgens Sunday Mail.

Ook uit 2017 is het artikel “Madzibaba fakes miracle” (https://bulawayo24.com/index-id-news-sc-national-byo-119044.html). De profeet uit Waterfalls is verwikkeld geraakt in een fake profetie storm.

Madzibaba Benji wordt beschuldigd van het opzetten van een geval van runyoka bij een overspelig stel en het laten circuleren van foto’s van de man en de vrouw, die zogenaamd aan elkaar vastzitten.

Gisteren waren de mensen bij de Shrine verdeeld. Sommigen spraken van een wonder, dat plaatshad op zondag. terwijl anderen dat bestreden. Ook wordt in de omgeving verteld, dat het een voorop gezet gebeuren was, bedoeld om de bezoekersaantallen aan de Shrine op te krikken.

U kunt Madzibaba Benji niet treffen, want hij is naar Chitungwiza gegaan; spoedig zal hij terugkomen,” zei een van de assistenten tegen H Metro.

De politie van Waterfalls ontkent de Shrine bezocht te hebben. “Dit is nieuw voor mij,” zei een politieagent.

Madzibaba Benji belde naderhand en herhaalde, dat het bizarre incident gebeurde nadat hij zijn rituelen had uitgevoerd voor een getrouwde vrouw Eunice uit Waterfalls, nadat deze hem geconsulteerd had in verband met haar overspelige man Sydney.

Het is een waar verhaal. Een vrouw uit Waterfalls consulteerde me over haar man. Ik bediende haar door mijn ouderlingen naar een hotelletje nabij Park Town te sturen, waar haar man seks had met een ander,” zei Madzibaba Benji. “We probeerden vergeefs de media in te lichten, toen het gebeurde. Ik weet niet, waar ze momenteel verblijven of wat hun contactnummers zijn,” voegde hij toe.

Inwoners spreken dit verhaal tegen en zeggen, dat Madzibaba uit is op roem en leden wil werven voor zijn Shrine. “Madzibaba Benji probeert wanhopig om meer mensen voor zijn schrijn te krijgen. Hij verzon het wonder en zond zijn assistenten er naar toe om foto’s te maken, die de gezichten van de slachtoffers niet tonen,” zei een van de omwonenden. “Wij vrezen, dat mensen, die betaald worden om zulke beschamende wonderen te neppen, zullen eindigen met een hard geworden hart, dat ontkent, dat God bestaat. Het publiek moeten oppassen voor deze valse profeten, die op beroemdheid uit zijn en hen naar de Shrine willen lokken voor geld of seks. Madzibaba Benji zou berouw moeten tonen en zich aan de werkelijkheid moeten houden, in plaats van af te wijken van de waarheid voor geld en roem.” Bron H Metro.

Uit 2016 is het artikel “Runyoka man performs ritual on wife’s panties to fix her for ‘locking’ him” (http://gossipmaestro.blogspot.com/2016/03/runyoka-man-performs-ritual-on-wifes.html). Een man uit Harare, Michael Makehu, wreef, zoals beweerd, traditionele kruiden in de onderbroek van zijn vrouw en bewaarde die onder zijn kussen in een poging om de  betovering te keren, die naar beweerd op hem was geworpen door de vrouw en een erectie disfunctie tot gevolg had.

De zaak kwam aan het licht gisteren bij het Burgergerechtshof van Harare, toen Loneness Nyamatambo uitspraak eiste om een protectiebevel tegen haar echtgenoot uit te vaardigen, die, naar ze zei, een omgang met haar van groffe aard had. Nyamatambo vertelde het hof, dat naast dat haar echtelijke rechten worden ontzegd door Makehu, deze laatste haar ook beschuldigd had van het gebruiken van zwarte magie om hem te doen falen in de seksuele omgang. “Onlangs kwam hij thuis, na twee weken weg te zijn geweest, en zei me, dat we geen seks konden hebben, omdat ik zijn mannelijkheid behekst had,” zei Nyamatambo.

Het hof hoorde verder op dezelfde dag Makehu, die zwoer, dat het hoog tijd werd, dat hij reageerde op de betovering, die door zijn vrouw over hem geworpen was.

Nyamatambo vertelde het hof, dat Makehu een van haar onderbroeken nam en in stukken scheurde, voordat hij kruiden wikkelde in het restant van de slip. “Hij verscheurde mijn onderbroek, wikkelde er wat kruiden in en bewaarde dat onder zijn kussen,” zei ze.

Het Hof verhoorde Makehu verder en zei toen tegen Nyamatambo, dat zij geen zorgen hoefde te maken als ze niet de dader was achter zijn erectie stoornis, omdat het ritueel dan geen effect op haar zou hebben.

Nyamatambo ging voort te zeggen, dat ze zelfs Makehu geadviseerd had om zijn andere vrouw te confronteren en hetzelfde ritueel ook met haar uit te voeren.

Van Makehu wordt gezegd, dat hij gedreigd zou hebben, dat wie verantwoordelijk is voor zijn kwaal veel tegenspoed zal ondervinden, inclusief levenslang menstrueren.

Na gevraagd te zijn om te reageren, zei Makehu dat hij er niet op tegen was, dat een protectiebevel was verleend door de voorzittend magistraat Barbara Mateko met de instructie aan Makehu om Nyamatambode de komende vijf jaar niet meer lastig te vallen. Bron Newsdaya.

Tot slot een verhaal over hoe het geloof in runyoka werkt op een overspel pleger met de titel “Runyoka slachtoffer appelleert aan zijn ‘locker’” uit 2018.
https://bulawayo24.com/index-id-news-sc-national-byo-151879.html

In een vermoed geval van juju heeft een 19 jarige gevangene beroep gedaan op de echtgenoot van de vrouw, waarmee hij overspel had, om hem te vergeven. Tinashe Mutsegwa, die veroordeeld was tot 10 maanden opsluiting voor illegaal binnentreden, doet beroep op de echtgenoot van ene Vanessa van Glen Norah B, die volgens hem achter zijn dubbele opsluiting in Harare Centrale gevangenis zit. Mede gevangen hadden met eigen ogen aanschouwt hoe Tinashe rondliep zijn geslachtsdelen vasthoudend en kronkelend van pijn en toonden medelijden. “Voor mij is één dag hetzelfde als duizend jaar gezien de pijn, die ik ervaar in deze gevangenis,” zei Tinashe. “Ik pleegde overspel met een 23 jarige getrouwde vrouw Vanessa en ik werd betrapt door haar man, toen ik hun huis verliet en werd aangevallen door diverse mensen. De laatste twee maanden heb ik in Chikurubi Maximum gezeten, voordat ik werd overgebracht naar deze gevangenis. Ik voel. dat ik genoeg heb geleden en ik wil me verontschuldigen, om vergeving vragen. Ik ben ervan overtuigd, dat Vanessa’s man juju gebruikte om me te ‘fiksen’ voor de bijslaap met zijn vrouw, die me uitnodigde in jaar echtelijke slaapkamer voor seks. Mijn geslachtsdelen reageren vreemd op de pijn, die ik onderga en ik smeek om vergeving aan Vanessa’s man, zeker aangezien ik nu een gevangenisstraf uitdien.” Uit H Metro.

https://robscholtemuseum.nl/cor-hendriks-penis-captivus-gevangen-in-seks-mythe-of-realiteit/

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Runyoka
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hekserij
https://robscholtemuseum.nl/?s=Penis+Captivus
https://robscholtemuseum.nl/?s=Central+Locking+System
https://robscholtemuseum.nl/?s=Juju
https://robscholtemuseum.nl/?s=Harare
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zimbabwe