Cor Hendriks – Runyoka (2): Meer over Runyoka

Three Okapi slipjoint knives (foto Wikipedia)

Runyoka (2): Meer over Runyoka

In de vorige aflevering over Runyoka lazen we de bewering, dat Runyoka dodelijk kon zijn. Uit maart 2017 is het bericht uit Zimbabwe “Negen mannen stierven spoedig na seks met me te hebben gehad, zegt vrouw” (https://bulawayo24.com/index-id-news-sc-national-byo-106993.html).

Een 26 jarige Masvingo vrouw zegt, dat ze in ernstige problemen is met de geesten van negen mannen, die ze zogenaamd doodde door een kennelijke tover geworpen op haar, genaamd Runyoka of ulunyoka.

Vertellend over haar beproeving zei Felistaus Jenje (26), dat ze geloofde dat de tover was geworpen toen haar man, die ze normaal trouwde in 2008, haar dwong een okapi mes (https://en.wikipedia.org/wiki/Okapi_(knife))  te sluiten, dat hij had geopend, terwijl hij haar beschuldigde een prostituee  te zijn. Zij is ervan overtuigd, dat het mes vervloekt was en dat het sluiten van het okapi mes de runyoka tover op haar had geworpen.

Jenje beweert, dat haar man handtastelijk was en dat drie maanden, nadat haar man zogenaamd de tover wierp, hij naar Zuid Afrika vluchtte met hun twee kinderen. Na drie jaar vervreemding begon Felistaus andere mannen te daten.

Ik ben [vervloekt met] runyoka en tot nu zijn negen mannen met wie ik heb geslapen gestorven een paar dagen na seks, bloed opgevend en buitengewone diarree. De negen mannen maken mijn leven ellendig; aangezien ze komen als geesten, kan ik niet langer van het leven genieten,” zei ze.

Felistaus zegt, dat de geesten haar vragen waarom ze hen gedood heeft en om hen buiten te sluiten is ze gedwongen elke dag alcohol te drinken en heeft verschillende genezers bezocht. Jenje beweert, dat haar man handtastelijk was en naar haar kwam met een okapi mes op de dag, dat hij runyoka op haar wierp na haar te hebben beschuldigd van prostitutie. Bron Kwayedza.

Uit november van hetzelfde jaar 2017 is het artikel “Zeven mannen sterven na seks met dezelfde vrouw.
https://bulawayo24.com/index-id-news-sc-national-byo-121552.html

Het is aangenaam, maar dodelijk! Een Bulawayo vrouw onthulde, dat mannen haar heel erg zien zitten en met haar naar bed willen, maar zeven, die vanhaar koekje proefden, liggen zes voet onder de grond. Rejoice Mukorima (40) deed deze schokkende onthullingen in een Johane Masowe Chishanu Kerk in Bulawayo, waar zij bevrijding zocht. “Ik sliep met zeven mannen en ze stierven allemaal binnen twee maanden na het genieten van seks met mij. Geen van hen klaagde ooit over gemeenschap, in feite genoten ze ervan en net wanneer we besluiten om een serieuze relatie te hebben sterft de man op mysterieuze wijze,” vertelde ze de congregatie geleid door Profeet Emmanuel Gwandida.

B Metro speurde Mukorima op in haar verkoopkraam in het stadscentrum voor een interview. Als een moeder van drie stierf haar man in 2009 en al deze mensen, met wie ze geweest is, kwamen daarna. Ze verdenkt, dat haar man haar afsloot met lunyoka runyoka. “Het is een trend. Na de eerste seksuele ontmoeting begint de man te klagen van maagkrampen en overgeven, waarna het ergste gebeurt,” zei ze. Bevreesd, dat ze gebrandmerkt zou kunnen worden als heks en dat er meer zouden kunnen sterven als ze toegaf [aan seks], reisde Mukorima het land door op zoek naar hulp van sangoma’s (traditionele genezers, zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Sangoma) en profeten. “De tover ging gepaard met pech, omdat al mijn plannen om geld te maken vergeefs zijn geweest, dat is waarom ik hier kwam voor reiniging. Ik hoop, dat het dit maal werkt,” zei ze. Haar vrees is, dat ,op een relatief seksueel actieve leeftijd van 40, ze nooit seks zal kunnen hebben met iemand voor de rest van haar leven. Profeet Emmanuel Gwandida wilde geen commentaar geven hoewel de biecht van de vrouw was opgenomen in de kerk. Bron B Metro.

Het verhaal was zeer populair en werd overgenomen door diverse uitgevers, soms met een andere titel.
https://showbiz.com.ng/7-men-found-dead-slept-woman-zimbabwe/ door Ekukan Ikem. https://theinfong.com/2017/11/7-men-reportedly-die-sx-zimbabwean-woman/ door Petros D. https://thesoutherndaily.co.za/index.php/2017/11/14/sexkillsnow/
https://www.latestnigeriannews.com/news/5165813/i-suspect-my-late-husband-7-men-died-after-having-sex-with-zimbabwean-woman.html
http://www.myzimbabwe.co.zw/news/8638-thunderbolt-magun-seven-men-die-within-two-months-of-having-sweet-s3x-with-woman.html.

In 2010 verscheen het artikel “Runyoka: Afrikaanse huwelijkstrouw juju om een vrouw te weerhouden van vreemdgaan.
https://www.doktorsnake.com/runyoka-african-fidelity-juju-to-stop-a-woman-straying/

In 1998 klaagde Edzai Rushambwa, een 30jarige vrouw, woonachtig in Mount Darwin, Noord Zimbabwe, dat ze er niet in geslaagd was succesvol te hertrouwen, nadat haar eerste man vier jaar daarvoor stierf. Ze geloofde, dat ze het slachtoffer was van “Runyoka”, een traditioneel Afrikaanse juju tover, algemeen onder bepaalde etnische groepen in Zimbabwe, die wordt gebruikt om een partner te verhinderen om overspel te bedrijven. De tover was kennelijk geplaatst op Rushambwa door haar overleden man, die gestorven was, voordat hij deze verwijderde.

In haar plattelandshuis vertelde Rushambwa hoe machtig de tover, op haar op haar gebruikt is, is geweest. Na de dood van haar eerste man trouwde ze drie maal en telkens stierf de man vlak erna. Ze zei, dat ze diverse traditionele genezers had geraadpleegd, desperaat hopend van de betovering bevrijd te worden, maar ze had geen geluk gehad. Gevraagd wat de dood van de drie mannen had veroorzaakt, zei Rushambwa, dat het was vanwege een of andere ziekte, maar ze kon niet worden overgehaald om de ziekte te specificeren. “Ik heb hulp gezocht maar heb geen succes gehad. Ik zal het blijven proberen, “ zei ze.

De secretaris voor de Zimbabwe Nationale Associatie van Traditionele Genezers in Mount Darwin, Benson Kaseke, zei dat hoewel Runyoka niet wordt goedgekeurd door traditionele genezers, het wijdverbreid is in het Mukumbura gebied van Mount Darwin, op de grens met Mozambique.

Runyoka wordt typisch gebruikt door mensen, die hun partners er van verdenken buitenshuis te spelen, legde hij uit. “Niemand wil leven met een ontrouwe partner, vandaar de noodzaak voor Runyoka.” Hij ging voort met te zeggen, dat Rushambwa hem consulteerde over haar probleem en dat het consistent was met Runyoka. Hij geeft toe, dat er enige traditionele genezers in Zimbabwe waren, die zich in dergelijke toverij specialiseerden.

Een van de meest voorkomende methoden om Runyoka toe te passen is om heimelijk iets in het eten van een partner te doen, maar er zijn meer beschamende methoden. Een in het bijzonder is bekend in het locale Shona dialect als “Rwebanga” of mes. Een echtgenoot koopt een nieuw mes, besprenkelt het met wat traditionele kruiden, legt het open mes op de drempel van zijn slaapkamer en roept dan zijn vrouw de kamer in. De vrouw stapt over het mes bij het naar binnengaan en daarna vraagt de man haar het op te rapen en dicht te doen alvorens het aan hem terug te geven. De man verbergt dan het mes op een plek, waar het niet waarschijnlijk is, dat het door iemand anders wordt gevonden. Dit wordt verondersteld de vrouw te verhinderen buitenhuwelijkse seks te bedrijven. Maar als ze het toch waagt een affaire te hebben, riskeert het overspelig paar de vernedering van gevangen raken in de daad door de echtgenoot, aangezien ze naar verondersteld niet in staat zijn zich van elkaar te ontkoppelen vanwege de kracht van de magische betovering. “Ze kunnen alleen bevrijd worden, wanneer de echtgenoot het mes open maakt,” zegt Benson Kaseke.

Getrouwde vrouwen van de Tavara stam in het Mukumbura gebied van Mount Darwin, die op deze manier zijn betoverd, schudden niet de hand van mannen aan wie ze worden voorgesteld uit vrees, dat het medicijn hen zal aantasten. Als een man de hand schudt van een betoverde vrouw, voelt hij zich, naar gezegd wordt, verstijfd en zwak. Hij krijgt zijn kracht pas terug, nadat de hand is teruggetrokken.

Kaseke zegt, dat in sommige gevallen Runyoka wordt gegeven aan dochters door hun ouders, zodat ze geen seks voor het huwelijk bedrijven. Om de betovering ongedaan te maken moet het meisje haar vriend meenemen naar haar ouders’ huis, waar hij hetzelfde medicijn krijgt, zodat hij er niet door wordt aangetast wanneer ze seks hebben.

Een vrouw, die er haar beroep van heeft gemaakt, wordt beschreven in het artikel “Profetes sluit de joysticks van mannen, stopt hen van het slapen met andere vrouwen” uit 2013. https://bulawayo24.com/index-id-news-sc-national-byo-25716.html

Een profetes, verbonden met de Johane Masowe eChishanu Kerk in Buhera beweert, dat ze de beste is in het ‘sluiten’ van mannen en vrouwen om hen te verhinderen overspelig te zijn, rapporteerde een Zimbabwaanse online publicatie. Het huis van deze profetes is sindsdien een toevlucht plaats geworden voor tientallen mensen, voornamelijk vrouwen, die haar schrijn bestormen op zoek naar hulp.

Madzimai (‘moeder’) Agnera Mukushwa (46), een dorpsbewoner in Hoofdman Chiparo’s gebied in Nyashanu, is het gesprek van de Buhera gemeenschap geworden te midden van berichte, dat ze een expert is in het op mysterieuze wijze ‘sluiten’ van mannen en vrouwen, die de neiging hebben om overspel te plegen. De ‘Gods vrouw’ wordt gezegd ook werkzaam te zijn te Murambinda Growth Point. Ze vervult haar godsdienstige verplichtingen te Madzibaba (‘vader’) Israels apostolische sekte in Madzivire, Buhera. Wat echter Buhera dorpelingen geïrriteerd heeft is het feit, dat profetes Mukushwa ook zelfs hoeren helpt, die haar benaderen, wanneer ze niet betaald worden door hun klanten.

Als je me mishandelt en ik weet iets van je kleren te pakken te krijgen, word je ‘onbruikbaar’ voor andere vrouwen behalve voor mij alleen. Ik zal naar Madzimai Agnera’s schrijn gaan en je zult serieus voor me jagen,” zei een andere Murambinda vrouw.

Toen onze nieuwsploeg de ‘sluit’ profetes een bezoek brachten, was het heel interessant te zien, dat een bord met de tekst ‘Madzimai Bus Halte’ langs Birchenough road in Murambinda was opgesteld. Ze draaide er geen doekjes om en bevestigde haar ‘expertise’. Sprekend tegen onze nieuwsploeg zei de schijnbaar zo ‘machtige’ en ‘miraculeuze’ vrouw, dat ze haar krachten van God kreeg.

Dit talent is door god gegeven. Eerlijk gezegd sluit ik hen (mannelijke organen) om mannen zich te laten gedragen (seksueel). Een vrouw brengt gewoon een of ander kledingstuk toebehorend aan haar echtgenoot, nieuw of oud, maakt niet uit. Ik zal erover bidden en heilige stenen en heilig water gebruiken wanneer we de naam van de man vermelden, dan een knoop binden gebruik makend van het verschafte kledingstuk. Ik zal dan de vrouw adviseren het kledingstuk te verbergen op een geheime plek, waar haar man het nooit zal zien. Dit betekent, dat de mannelijkheid van de man alleen tot erectie komt wanneer hij alleen met zijn vrouw is. Een getrouwde man moet bevredigd worden door zijn partner alleen,” zei de zelf gestileerde profetes.

Toen ze gevraagd werd of dit niet een daad van hekserij was weerlegde de ‘Gods vrouw’ hevig de koppeling van haar ‘talent’ met hekserij. “Volgens onze religie is het geen hekserij, maar we beschermen slechts huwelijken en deze mannen zouden niet geïnfecteerd raken met gevaarlijke ziekten daar buiten. Eerlijk gezegd voor alle andere vrouwen zou zijn orgaan nutteloos worden gemaakt, maar wanneer hij bij zijn vrouw komt wordt het ‘hoog opgeladen’, chamvari chaicho,” zei de Gods vrouw.

Gevraagd waarom ze zelfs prostituees bedient, die komen om de betalingsproblemen van hun klanten te fiksen, zei Madzimai Agnera. “Het is nogal moeilijk om te weten, of de vrouw, die me bezoekt de echte vrouw is of niet. Daarom dring ik er bij vrouwen op aan me alleen te benaderen, wanneer ze problemen hebben met hun werkelijke echtgenoten, niet met getrouwde vrienden. Als de vrouw sterft, zal de knoop ontbonden worden, zodat de man vrij is om te hertrouwen,” zei ze.

Maar My Zimbabwe heeft het in goed vertrouwen geschreven, namelijk dat als de vrouw sterft en het gebonden kledingstuk om de een of andere reden nooit meer gevonden wordt, dat de weduwnaar dan nooit meer seks zal hebben met iemand tot hij sterft.

Ik moedig het aan, dat wanneer de vrouw me bezoekt, ze een andere nauw verwante moet informeren, zodat als ze sterft zulke ‘gesloten’ kledingstukken gemakkelijk gevonden kunnen worden en naar mij teruggebracht kunnen worden om de ‘sluiting’ ongedaan te maken. We doen dit niet alleen tegen mannen, ook getrouwde mannen kunnen ons benaderen en wij zullen ook hen bedienen,” zei Madzimai Agnera.

De profetes werd gevraagd uit te leggen waarom haar bord buiten die tekst had en ze zei hierop “Soms komt de bus helemaal uit Harare of uit Birchenough en al de mensen zullen hier worden afgezet. Dat is waarom het bord zegt ‘Madzimai Bus Halte,” zei ze. Bron My Zimbabwe.

Het is gevaarlijk om je te veel bezig te houden met deze ‘hekserij’, zoals blijkt uit de titel “Madzibaba doodgeslagen voor het er niet in slagen een ‘Runyoka’ tover om te keren” van Barnabas Thondhlana, van 26 april 2019.
https://www.theobserverzim.co.zw/madzibaba-beaten-to-death-for-failing-to-reverse-runyoka-spell/

Een ‘faith healer’ (traditionele genezer) uit Redcliff stierf, nadat een menigte ‘instant justitie’ op hem toepaste, nadat hij er niet in was geslaagd een man te genezen, die leed vanwege runyoka en lunyoka. Volgens de locale traditie is runyoka een conditie, die een man aangrijpt, die zou hebben geslapen met een vrouw van wie de man of partner haar ‘centraal had afgesloten’ en kan resulteren in de dood van de aangegrepen man.

Volgens B Metro werd de genezer, Tapiwa Mubaiwa, doodgeslagen door een woedende menigte, nadat hij er niet in geslaagd was ene Tony Siziba te behandelen, die naar beweerd werd leed vanwege runyoka, nadat hij naar bed was gegaan met een getrouwde vrouw. Siziba’s verwanten en vrienden hadden hem naar Mubaiwa gebracht, die beloofde de zaken in een paar minuten op te lossen en van tevoren een koe eiste als betaling.

Helaas voor Mubaiwa slaagde hij er niet in zijn belofte waar te maken en de woede van de de menigte, die was opgehitst door het betalen van de koe, daalde snel op hem neer en ze sloegen hem zo erg, dat hij het bewustzijn verloor. Hij stierf later, terwijl hij werd vervoerd naar een hospitaal.

Toen ze zich realiseerden wat ze hadden gedaan doken de daders, Edmore Mpofu, Anderson Tshuma, Tony Siziba en ene Denford, onder. Mpofu werd later aangehouden en verscheen voor Kwekwe Magistraat mejuffrouw Vimbai Mtukwa, als aangeklaagde voor moord, hem werd borgtocht ontzegd en zijn voorarrest werd verlengd tot 7 mei. Ook op https://zwnews.com/madzibaba-fails-to-reverse-runyoka-spell-mob-beats-him-to-death/ en op https://iharare.com/madzibaba-beaten-to-death-for-failing-to-reverse-runyoka-spell/, geschreven door Tim. E Ndoro, en op https://www.zimeye.net/2019/11/12/faith-healer-murdered-over-failure-to-reverse-runyoka-spell/.

A Tsikamutanda addressing Dromoland villagers in Inyathi during a cleansing ceremony (foto Nehanda Radio)

Het incident werd ook beschreven door Michael Magoronga onder de titel “Tsikamutanda vermoord, omdat hij niet slaagde tover om te keren.
https://nehandaradio.com/2019/04/26/tsikamutanda-murdered-for-failing-to-reverse-spell/

Een populaire Redcliff genezer werd doodgestoken, nadat hij er niet in slaagde een ulunyoka patiënt te genezen. Lunyoka is een conditie of tover, die wordt geworpen op een man, die naar bed gaat met een centraal gesloten en meestal getrouwde vrouw.

De populaire genezer Tapiwa Mubaiwa werd dodelijk aangevallen door een woedende menigte, net als Tony Siziba, die naar beweerd leed vanwege ulunyoka, de genezer niet kon behandelen, zoals beloofd. De familie was, naar gerapporteerd, woedend, omdat Mubaiwa er niet in slaagde Siziba te behandelen, ondanks dat deze afscheid had genomen van een koe, die de genezer als betaling had gevraagd.

De zaak kwam aan het licht, nadat een van de moordverdachten, Edmore Mpofu, verscheen voor het gerechtshof van de Kwekwe magistraten als aangeklaagde voor moord. Volgens het verslag van de rechtbank  belde op 14 april Siziba naar Mubaiwa om hem te behandelen voor de ziekte, die hij naar beweerd opliep na te hebben geslapen met een getrouwde vrouw. Mubaiwa beloofde dat het maar een paar minuten zou kosten om de man te behandelen, maar hij slaagde er naderhand niet in dit te doen als beloofd. Dit viel niet goed bij zijn vrienden en verwanten, die plotseling de genezer grepen en instant justitie op hem toepasten. Mpofu samen met Anderson Tshuma, Tony Siziba en ene Denford, die nog steeds voortvluchtig zijn, vielen toen Mubaiwa aan met hun vuisten en sloegen hem met een onbekend stomp voorwerp, totdat hij het bewustzijn verloor. Hij stierf onderweg naar het ziekenhuis. Kwekwe magistraat Mejuffrouw Vimbai Mtukwa verlengde zijn voorarrest tot 7 mei. Volgens B Metro.

Ditzelfde bericht is ook te vinden op https://www.gwerugazette.com/2019/04/26/kwekwe-tsikamutanda-murdered-after-failing-to-reverse-spell/ van The Gweru Times.

Uit 2013 is het artikel “Penis van overspelige man verdwijnt na het bonken met een getrouwde vrouw
https://bulawayo24.com/index-id-news-sc-local-byo-26297.html

Een man uit Bulawayo zal de dag blijven vervloeken, dat hij besloot te rollebollen met een andere vrouw dan zijn eigen na een serie ‘mannelijkheid verdwijningen’, telkens wanneer hij zich gereed maakt om thuis de liefde te bedrijven.

Phibion Mutize van een gehucht nabij Mahanba plots, net buiten Nkulumane, leeft al met deze ‘conditie’ de afgelopen vier maanden. De situatie is zo slecht geworden, dat zijn vrouw hem het huis heeft uitgejaagd. “Ik ben bijna een paria nu. Ik heb de afgelopen twee maanden geen fatsoenlijk bad gehad . Mijn vrouw wil me niet zien in huis, omdat ze een haar vertrouwde sangoma in de stad heeft geraadpleegd met de intentie om me te helpen, maar haar werd verteld, dat ik sliep met een ‘omheinde’ vrouw. Ze bedoelde het goed toen ze de traditionele genezer raadpleegde, maar ze ontdekte, dat ik haar vertrouwen had verraden,”  verhaalde Mutize zijn beproeving.

Gevraag of het waar was, dat hij geslapen had met een omheinde vrouw, zei Mutize, dat zijn situatie zo jammerlijk was, omdat de vrouw met wie hij een relatie had, ontkende, dat ze was ‘beschermd met central locking systeem’. “Ik had een relatie met een getrouwde vrouw, die woont nabij Phekiwe Bar in Nkulumane. Ik probeerde met haar te spreken over de kwestie en ze ontkende, dat ze beschermd werd met runyoka. Ik kan haar echtgenoot niet benaderen, want hij zou er slecht op kunnen reageren en mij evenals zijn vrouw wat aandoen. Om de zaak erger te maken: de man is umalayitsha (een automobilist, die illegaal grens overstekers smokkelt naar naburige landen). Die mensen zijn erg gevaarlijk,” zei hij en weigerde de naam van de vrouw te noemen.

Mutize heeft geprobeerd hulp te krijgen van traditionele genezers, maar hij zei dat geen van hen er in geslaagd was om hem te redden uit zijn hachelijke situatie. “De meeste traditionele genezers, die ik tot dusver heb geraadpleegd hebben me verteld, dat dit soort mysterie synoniem is met mannen uit Nyasaland (Malawi),” zei hij.

Toen ze bereikbaar was voor commentaar weigerde zijn vrouw Edith over de kwestie te praten, maar koos er voor vitriool te werpen naar haar man. “Hij is de dwaas van de stad. Ik denk, dat hij zich zou moeten concentreren op het oplossen van het probleem in plaats van het uit te schreeuwen over de hele stad,” zei ze.

Een bewoner van de plots zei vorige week, dat het stel een publiek spektakel werd, toen ze harde woorden in het openbaar wisselden. “De man was, naar gerapporteerd, bij zijn vrouw gaan smeken om genade. In plaats van haar mans netelige situatie te verlichten, wordt gezegd, dat de vrouw amok maakte en dreigde Mutize te slaan, waarop deze in schande wegliep.” Bron B Metro)

Uit 2015 is het bericht “‘Runyoka’: Mbare man stierf na ‘seksueel gesloten’ te zijn door zijn vrouw, Profeet Magaya kon niet helpen.
http://zimbabwe24sevennews.blogspot.com/2015/03/runyoka-mbare-man-dies-after-being.html

Een ‘centraal gesloten’ man uit Mbare, die behekst was door zijn eerste vrouw om hem disfunctioneel te maken bij andere vrouwen, is overleden. Wisdom Mapfumo (31) stierf afgelopen vrijdag in het Harare Hospitaal.

Op vrijdag publiceerden de media een verhaal, waarin Mapfumo’s eerste vrouw, Elizabeth Marwizi, bekende, dat ze toverijen zocht om zich er van te verzekere,n dat hij niet met andere vrouwen sliep, inclusief zijn tweede vrouw. Elizabeth claimde, dat de bron voor de toverijen een Shamva profetes, Madzimai Enguwo Tsvuku, is. In wat verbonden is met de toverijen is Wisdoms mannelijkheid disfunctioneel geworden. Elizabeth zei, dat ze niet de bedoeling was Mapfumo te doden. “Toen ik naar Madzimai in Shamva ging, wilde ik gewoon, dat ze me hielp, zodat mijn man niet meer slaapt met andere vrouwen. Ik gaf haar Wisdoms hemd, waarop ze juju bedreef, maar geloof me, ik wilde hem niet doden.”

Wisdoms oudere zuster, Nomercy Mapfumo, kan niet geloven, dat hij dood was. Ze zei, dat pogingen om haar broer naar de PHD ministries te brengen vruchteloos bleken aangezien haar werd verteld, dat het te laat was om hem “af te leveren”. “Met de hulp van mijn vrienden bracht ik mijn broer naar de kerk van profeet Magaya. Helaas zeiden ze, dat het te laat was, want hij had geen bloed meer in zijn lijf,” zei ze.

Ze voegde daar aan toe, dat toen ze hem naar Harare Hospitaal brachten, waar ze testen op hem hebben gedaan, die aantoonden, dat hij vergif in zijn lichaam had. Wisdoms verwanten zeiden, dat ze nu in verwarring zijn over wat hem doodde. De familie van de overledene wil Elizabeth voor het gerecht slepen. “Toen we naar Mbare politie gingen, vertelden ze ons dat ze geen hekserij zaken behandelen. Ze verwezen ons naar het burgerlijk gerechtshof,” zei Nomercy. Wisdom laat twee vrouwen achter en twee kinderen. Hij zal vandaag begraven worden, maar de verwanten waren nog niet zeker van de uiteindelijke rustplaats.

Een verhaal, dat alle bekende elementen bevat, is “Man neemt onderbroek van zijn vrouw naar een sangoma”  door Prosper Dembedza uit 2014
https://bulawayo24.com/index-id-news-sc-national-byo-46652.html

Een vrouw vertelde gisteren het gerechtshof, dat haar handtastelijke man samenspande met zijn vader om haar ondergoed te stelen en naar een traditionele genezer brachten als straf voor haar zogenaamde ontrouw.

Anna Zvigare beweerde, dat haar echtgenoot Simon Newere haar dwong om een kruidendrankje te nemen, dat “runyoka” zou induceren en zei haar, dat ze zou blijven vastzitten aan iedere man met wie ze seks had.

Dit werd onthuld in het Burgergerechtshof van Harare, waar Zvigare een bevel tot bescherming zocht tegen Newere. “Deze man heeft de gewoonte me fysiek en verbaal te mishandelen zonder reden. Hij beschuldigt me voortdurend van het hebben van een buitenechtelijke affaire. Ik heb geen enkele minnaar. Hij verbrandde vorige maand ons huwelijksbed met de woorden, dat het boze geesten bevatte na me beschuldigd te hebben van het slapen er op met mijn minnaars,” zei ze.

Ze zei, dat hij dezelfde maand samenspande met zijn vader en haar ondergoed stal en naar een traditionele genezer in Gokwe bracht . Hij zei, dat “runyoka” op haar zou worden geactiveerd en dwong haar het traditionele medicijn te nemen. “Ik kwam er pas achter, dat het drankje voor runyoka was, nadat hij begon te vertellen, dat hij mijn geslachtsdelen had gefixeerd op zodanig wijze, dat ik zou blijven vastzitten als ik seksuele gemeenschap zou hebben,” zei ze.

Newere weersprak deze aantijgingen als verzinsels en zei, dat hun onenigheid begon, nadat hij Zvigare instrueerde te gaan om spoedig met hun kinderen naar het platteland tijdens de schoolvakantie. “Ze liegt, want ik mishandelde haar niet, niet verbaal en niet fysiek, zoals zij beweert. Noch beschuldigde ik haar van het hebben van een buitenhuwelijkse affaire met wie dan ook. Ik verbrandde ons huwelijksbed, omdat het smerig was en geïnfecteerd met luis, niet omdat het boze geesten bevatte,” zei hij. Hij vertelde het hof, dat ze de laatste keer, dat ze voor het gerecht stonden, hem aanviel en sloeg in de aanwezigheid van politieagenten. “We hebben problemen met mijn vrouw, omdat ze de leiding wil hebben. Ze zit de hele tijd TV te kijken en kookt geen eten voor me,” zei hij. Magistraat Mejuffrouw Gamuchirai Siwardi verleende het beschermingsbevel ten gunste van Zvigare. Bron The Herald.

Uit 2013 is het bericht “Vrouw blijft vastzitten aan minnaar tijdens overspel.
https://bulawayo24.com/index-id-news-sc-national-byo-30736.html

In een bevestigd geval van runyoka bleven dorpelingen van Manjolo verbluft achter toen een Binga man betrapt werd door op mysterieuze wijze vast ter blijven zitten aan een getrouwde vrouw tijdens seks.

Een Zimbabwaanse online publicatie beweert, dat het bijna een week in beslagnam om betrouwbare informatie te verkrijgen ten aanzien van dit incident als gevolg van de communicatiebarrières, geassocieerd met hoofdzakelijk rurale gebieden. Het incident vond naar gerapporteerd twee weken geleden plaats toen een man, die zich identificeert als Clever Muleya op heterdaad betrapt werd, bezig te genieten van horizontale gymnastiek met een vrouw, die getrouwd is met Simon Ndlovu.

De site beweert uit betrouwbare bron, die veel informatie aan de nieuwsgroep onthulde, nadat hem een fors ‘dank je wel’ was aangeboden. Ze zei, dat ze nooit in haar leven zo’n vreemd incident had meegemaakt. “Vorige week dinsdag maakte een buurman me wakker en spoorde me aan naar het huis van de Ndlovu’s te gaan om een glimp op te vangen van een ongelooflijke ‘magnetische’ ontwikkeling, die waar was geworden dankzij Ndlovu’s vrouw. Ik ging erheen en ik vond zijn vrouw slapend met een andere man, van wie penis vastzat in haar orgaan. Ndlovu riep ook andere buren op om te komen kijken naar het schokkende incident, dat ‘live’ plaats vond in zijn eigen slaapkamer. De zichtbaar geschokte Ndlovu belde vervolgens naar een lid van de politie buurtwacht, die hem adviseerde niets te doen wat tegen de wet indruisde,” zei de bron. De vrouw voegde daar aan toe ,dat Ndlovu de sleutels nam en het ‘vastzittende’ overspelige stel binnensloot. Toen verliet hij zijn huis zonder iemand te vertellen, waar hij heenging. “Hij ging weg en ging naar het bos. We dachten er over hem te volgen nadat we meenden, dat hij zelfmoord zou kunnen gaan plegen, maar we konden hem niet vinden. De bedrogen man kwam ’s morgens terug in gezelschap van een andere man, die een sangoma leek te zijn. Toen hij daar aankwam, vroeg hij de Muleya, die vastzat aan de vrouw van Ndlovu, wat ze aan het doen waren. De man betuigde zijn spijt en vroeg om bevrijd te worden. Hij beweerde verder, dat hij bereid was een boete te betalen voor wat hij gedaan had. Op dat moment adviseerde Ndlovu de sangoma hen te bevrijden. Ndlovu zei, dat hij ‘runyoka’ had gezet op zijn vrouw, aangezien hij haar al nooit vertrouwde,” voegde de bron toe.

De publicatie zegt ,dat zij er in geslaagd waren Ndlovu te bereiken, die het incident bevestigde. Hij zei ,dat hij zijn vrouw betrapte, vastgezeten aan een andere man in zijn huwelijksslaapkamer. “Ik werk in Binga centrum, waar ik normaal ook verblijf. Op dinsdag stopte ik tamelijk vroeg met werken en ik achtte het een geschikt moment om mijn gezin te bezoeken in mijn eigen huis. Wat me het meest schokte was, dat toen ik bij mijn slaapkamer aan kwam, ik luidruchtige romantische geluiden hoorde. Ik raapte een bijl op en brak de deur open. Ik kreeg de schok van mijn leven, toen ik mijn eigen vrouw betrapte, die zichzelf vermaakte met een andere man op mijn huwelijksbed. Toen de man probeerde uit het bed te springen was dat het moment, dat hij bemerkte, dat hij op mysterieus wijze vast zat aan mijn vrouw. Ze begonnen te huilen, maar dat hielp in het geheel niet. Ik belde mijn traditionele genezer op, die hen bevrijdde, nadat de man me had beloofd vijf koeien te betalen. Nadat hij bevrijd was, kwam hij terug en gaf me twee beesten en beloofde me de andere drie snel te brengen,” vertelde Ndlovu.

Verrassenderwijs zei Ndlovu, dat het niet de eerste keer was, dat hij zijn vrouw betrapt had op overspel met een andere man. Hij onthulde, dat hij zijn vrouw al langer niet vertrouwde, algemeen bekend in Manjolo dorp als MaNdlovu. Hij zei, dat hij in afwachting is van een bijeenkomst met hun dorpshoofd, waar over een weg voorwaarts zal worden besloten. Bron My Zimbabwe News.

Uit 2015 is het artikel “Runyoka: Zimbabwaanse vrouw en Nigeriaanse vrouw blijven aan elkaar vastzitten tijdens seks” door Lloyd Sibindi.
https://www.myzimbabwe.co.zw/news/3159-runyoka-zimbabwean-woman-and-nigerian-man-get-stuck-together-during-sex.html

Een getrouwde Zimbabwaanse vrouw en een Nigeriaanse man beleefden naar beweerd wordt een uitermate onromantisch einde aan hun liefdesspel toen hun seksuele organen elkaar niet los konden laten na de pleziersessie gisteren in Yeoville, Johannesburg.

Sociale media lekten door mensen in de buurt, die getuige waren van het incident, en beweerden, dat de Zimbabwaanse vrouw, zoals gewoonlijk getrouwd met een grens overschrijdende transport ondernemer, bekend als Malayitsha, besloot een avondje van plezier door te brengen in het huis van haar Nigeriaanse minnaar, waar het overspelige stel er niet in slaagde om van elkaar los te komen na het volbrengen van de daad. Getuigen beweren, dat het stel worstelde om los te komen, totdat een ambulance werd gebeld om hen naar het ziekenhuis te brengen voor een chirurgische scheiding.

De getuigen beweren, dat het stel in een in verlegenheid brengende toestand naar beneden werd gedragen over de trappen van de flat door medisch personeel van de Johannesburg hulpdienst van het nabije Charles Maxeke Academisch Ziekenhuis. Ten tijde van dit artikel is het mediahuis nog niet in staat geweest om vast te stellen of het proces van scheiding van het stel succesvol is geweest.

Verhalen over stellen, die aan elkaar blijven vastzitten, zijn geen nieuw fenomeen, aangezien het een welbekende vorm van Afrikaanse juju is, gebruikt door echtgenoten om hun overspelige partners te vangen. Getuigen van het Yeoville incident beweren, dat de vrouw “gesloten” kan zijn geweest door haar echtgenoot, waarvan aangenomen wordt, dat deze afkomstig is uit Plumtree in Matabele.

Het Afrikaanse geloof betreffende partners, die aan elkaar vast blijven zitten na seks, wordt gekoppeld aan een juju, genaamd lunyoka of runyoka, wat voornamelijk wordt “gefabriceerd” in het gebied van de Hwange en de Binga. De juju komt in diverse methoden voor, soms als het verzegelen van de opening van het seks orgaan van een vrouw, zodat penetratie niet mogelijk is, of wanneer het wordt gedaan op een man door het compleet stoppen van de man om een erectie te krijgen als hij weer terug thuis is. Er zijn enige vreemde lunyoka en runyoka zaken, zoals mieren, die zich ontwikkelen rond het seksuele orgaan van een overspelige partner, nadat verboden seks daarvoor was gerapporteerd.

De Afrikaanse mythe gelooft, dat wanneer een stel of een persoon is betoverd met lunyoka en unyoka alleen de persoon, die het werpt het kan omkeren. De omkering komt als de “geschonden” partner wordt gecompenseerd met grote hoeveelheden geld of een kudde vee. Ten tijde, dat het Yeoville stel elkaar “sloot” was de echtgenoot van de overspelige vrouw verondersteld om weg te zijn naar Zimbabwe en pas over een week terug zijn in Zuid Afrika.

Dr John Dean (https://robscholtemuseum.nl/cor-hendriks-penis-captivus-gevangen-in-seks-mythe-of-realiteit/), een belangrijke seks dokter uit het Verenigd Koninkrijk, zegt ,dat het vastklemmen van een penis door een vagina een fenomeen is, dat doctoren “penis captivus” (gevangen penis) noemen. “Wanneer de penis in de vagina is, wordt hij in toenemende mate gezwollen,” zegt hij, zijn hypothese gevend van wat het probleem veroorzaakt. “De spieren van de bekkenbodem [van de vrouw] trekken ritmisch samen bij orgasme. Terwijl deze spieren samentrekken raakt de penis er vast en wordt verder verzwolgen.”

Dr Dean zegt, dat de medische oplossing van het probleem is, de vaginale spieren te dwingen tot ontspanning, waardoor het bloed de penis doorstroomt, waarna de man kan terugtrekken. Maar bij de tot dusverre gerapporteerde incidenten van “penis captivus” in Zimbabwe hebben medische of chirurgische oplossingen gefaald om de stellen te scheiden totdat de “eigenaar” van de “gevangenschap” hen bevrijd had, gewoonlijk na compensatie of belofte van compensatie.

Een traditionele genezer werkzaam op Mkambo markt van Bulawayo beweerde de juju te hebben, die hij “centraal sluitend” noemt. De man beweerde, dat de muti (de zwarte magie, zie het Parool artikel, https://www.parool.nl/nieuws/magie-riten-en-mythen-in-afrikaans-voetbal~b42df129/) wordt toegediend aan de van overspel verdachte partner door het geslachtsorgaan van de partner, die de verdenking koestert.

Volgens de beoefenaar wordt muti gemaakt van het seksuele orgaan van een teef en aangebracht op het seksuele orgaan van de verdenkende partner, die het dan overbrengt op de verdachte partner door seks. De verdenkende partner krijgt dan een hangslot, die deze dan de hele tijd bij zich draagt. De man beweert, dat het hangslot vibreert, zodra de andere partner met seks bezig gaat. Zodra het wordt gesloten blijven de bedriegers aan elkaar plakken totdat het hangslot wordt ontsloten.

Dit is een zeer duur iets, jongeman,” zei de nyanga. “Het wordt gemaakt van het orgaan van een teef en die hond moet eerst met één klap gedood worden, zodat het werkt. Ik neem aan, dat je de logica er omheen begrijpt,” zei de man.

De dokter beweert, dat de beoefenaars gewoonlijk geen betaling voor de juju vragen tot het wordt gebruikt, aangezien de meesten terugkomen na een tijdje, of beweren, dat het niet werkt of ze zijn “chickening out of the trap”. Als verzekering om hun geld te krijgen, wat normaal een deel van de compensatie is, behoudt de nyanga de sleutel om het hangslot te ontsluiten. Dit betekent dus, dat vastzittende partners alleen bevrijd kunnen worden pas na de terugkeer naar de beoefenaar wat de zaken nog meer compliceert. In sommige gevallen zijn sommige partners gestorven, voordat ze ontsloten konden worden. Het is op dit moment nog steeds niet duidelijk wat met het stel uit Yeoville is gebeurd.

Dit bericht is ook te vinden op https://mile2herald.wordpress.com/2015/02/24/nigerian-lover-boy-having-sex-with-married-woman-in-zimbabwe-gummed-by-juju/.

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/cor-hendriks-penis-captivus-gevangen-in-seks-mythe-of-realiteit/
https://robscholtemuseum.nl/cor-hendriks-runyoka-1-hekserij-of-penis-captivus/
https://robscholtemuseum.nl/?s=Runyoka
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hekserij
https://robscholtemuseum.nl/?s=Penis+Captivus
https://robscholtemuseum.nl/?s=Central+Locking+System
https://robscholtemuseum.nl/?s=Juju
https://robscholtemuseum.nl/?s=Harare
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zimbabwe