Delano Weltevreden – Renovatie zonder garantie + Colleges wijzen verzoek NWZ af + Annemarie de Jong – 10 voor Ziekenhuisgroep + Gert van der Maten – ‘Foute steun’ + Vrees herhaling + NOS – Rook

Renovatie ziekenhuis kan ook zonder garantie van gemeenten

Alkmaar/Den Helder – Het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar kan de renovatie van de Helderse vestiging ook betalen als de regiogemeenten de gevraagde garantstelling voor 15 miljoen euro afwijzen.

Het verzoek is gedaan aan de colleges van Schagen, Den Helder, Texel en Hollands Kroon.

Woordvoerster Rinske de Wit van het NWZ bevestigt, dat de renovatie ook zonder de garantstelling doorgaat: “De gemeentegarantie zien we als een bewijs van de betrokkenheid van de gemeenten. Zonder de garantie is de financiering ook haalbaar. Met de gemeentegarantie kan Noordwest tegen een lager rentepercentage geld lenen, waardoor de kapitaallasten iets afnemen. Met die afname van kapitaallasten kan de bijdrage van zorgverzekeraars in de beschikbaarheidskosten ook iets afnemen. Verzekeraars hebben hun nek uitgestoken om de meerkosten van de beschikbaarheid in Den Helder te dragen”

Bijgepraat

De Raad van Bestuur van het ziekenhuis heeft Helderse politici bijgepraat over de ontwikkelingen en plannen. Gemeenteraadslid Paul Houben, gynaecoloog in ruste en kritisch volger van het ziekenhuis, was daar namens Beter voor Den Helder bij. Hij heeft op de werkvloer in het ziekenhuis enthousiasme geconstateerd en prijst de RvB voor de vastbeslotenheid om van de Helderse vestiging een modern ziekenhuis met goede voorzieningen te maken. “Echt fantastisch.”

BvDH, Behoorlijk Bestuur en Gemeentebelangen zien het liefst, dat NWZ de renovatieplannen overboord gooit en bij station Zuid een nieuw, modulair opgebouwd ziekenhuis neerzet. Houben:”Dat kost evenveel als renovatie. Omdat het modulair is opgebouwd, kun je makkelijk delen toevoegen of verwijderen”

NWZ gaat echter door op de ingeslagen weg, zegt woordvoerster De Wit.”We hebben nu een betaalbaar en realiseerbaar plan, waar intern en extern groot draagvlak voor is. Daarnaast hebben we de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in onder andere het operatiecomplex, brandveiligheid en technische installaties. Het zou kapitaalvernietiging zijn om nu naar een andere locatie te gaan. Dat hebben we ook duidelijk in onze presentatie en rondleiding laten zien.”

Alkmaarse Courant, 24 september 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Colleges wijzen verzoek Noordwest Ziekenhuizen af

Den Helder – De vier Noordkop gemeenten wijzen het verzoek van Noordwest Ziekenhuisgroep af om voor 15 miljoen euro garant te staan in verband met de renovatie van de Helderse vestiging.

Volgens de colleges van Texel, Schagen, Den Helder en Hollands Kroon is er geen noodzaak meer om garant te staan, omdat NWZ de financiering rond heeft. Het ziekenhuis kan onder gunstiger voorwaarden geld lenen als de gemeenten voor 15 miljoen van de benodigde 60 miljoen euro garant staan.

Noordhollands Dagblad, 13 november 2018, 16:53

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20181113_47184318/colleges-wijzen-verzoek-noordwest-ziekenhuizen-af

10 voor Noordwest Ziekenhuisgroep

Alkmaar – De Noordwest Ziekenhuisgroep behaalt met het rapportcijfer 10 plek tien bij de jaarlijkse ziekenhuizen stresstest.

BDO Accountants en adviseurs onderzocht hoe 64 algemene ziekenhuizen er financieel voor staan. Uit de jaarrekeningen van 2017 blijkt, dat ziekenhuizen gemiddeld een 7,2 scoren voor hun financiële gezondheid. Dat was in 2016 een 7,1. Het Zaans Medisch Centrum eindigt met een 4 op de 56e plek.

De Stichting Ziekenhuizen West-Friesland en Waterland komt met een zesje op plek 43. De onderzoekers zijn vanwege het samenwerkingsproces uitgegaan van ’conceptcijfers’. Het Rode Kruis Ziekenhuis doet het ook top met een 10 op plek veertien. “Erg mooi, maar het zal niet makkelijk worden in deze roerige tijd die score vast te houden”, meldt bestuurder Jaap van den Heuvel.

’Zorg infarct ligt op de loer’

Stresstest brengt financiële (on)gezondheid ziekenhuizen in beeld

Amsterdam – Algemene ziekenhuizen in Nederland scoorden gemiddeld een 7,2 voor hun financiële gezondheid in 2017. Ietsje hoger dan het rapportcijfer een jaar eerder.

Dat blijkt uit de jaarlijkse ’ziekenhuizen stresstest’, waarbij BDO Accountants en adviseurs de jaarrekeningen van 64 ziekenhuizen vergeleek. Alleen ziekenhuis Amstelland en MC Slotervaart – dat gisteren uitstel van betaling moest aanvragen – leverden geen cijfers in.

Uit de stresstest, de thermometer, die aantoont of ziekenhuizen financieel al dan niet gezond zijn, líjkt alles prima te gaan. Gekeken is naar zaken als rendement, liquiditeit, solvabiliteit en personeelskosten. Van de 64 onderzochte ziekenhuizen scoorde 78 procent een voldoende; bijna gelijk aan 2016.

In Noord-Holland doet de Noordwest Ziekenhuisgroep het op de tiende plaats van de ranglijst supergoed met een 10. Ook het Spaarne Gasthuis op plek 12 krijgt een tien. Het Rode Kruis Ziekenhuis scoort eveneens een tien, maar eindigt door hier en daar een procentje minder op plek 14. Beste jongetje van de klas is het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Veertien klinieken kregen een onvoldoende. Voor Tergooi nog een zesje maar het Zaans Medisch Centrum en Alrijne in Leiden moeten het doen met een vier. Meander Medisch Centrum in Amersfoort krijgt zelfs een drie.

“Ziekenhuizen scoorden in 2017 gemiddeld een 7,2, een marginale stijging ten opzichte van de 7,1 een jaar eerder. Maar schijn bedriegt: een zorg infarct dreigt”, waarschuwt Chris van den Haak van BDO. Volgens de accountant vertellen ’onderliggende cijfers een ander verhaal’. “We worden steeds ouder, vragen steeds meer zorg en ondertussen lopen de personeelstekorten op en dalen de rendementen van ziekenhuizen. Als er niet wordt ingegrepen loopt het hele systeem vast.”

Wachtlijsten

Een radicaal nieuwe koers is nodig, zegt Van den Haak. “Anders wordt de zorg op den duur onbetaalbaar.” Hij vreest, dat patiënten dan niet meer de zorg krijgen, die nodig is, opnamestops, dat wachtlijsten explosief groeien en dat er geen geld meer is voor digitalisering en vernieuwing in ziekenhuizen. “Een aantal ziekenhuizen staat het water aan de lippen”, zegt Van den Haak. “Als het bedrijven waren geweest was een aantal allang failliet.”

Niet langer ’het aantal patiënten en behandelingen’ zou moeten tellen. “Nu hebben ziekenhuizen baat bij hoge volumes. Dat is een perverse prikkel.” Zet in op preventie en samenwerking met andere zorg verleners, is zijn boodschap. “De kosten zitten nu aan het einde van de keten, als mensen al ziek zijn. We moeten veel meer naar het voorkomen van ziektes. Dus werk samen met die huisarts bij de behandeling van een patiënt met diabetes of longziekte. Dat is echt nodig om dure zorg in ziekenhuizen te voorkomen.” Alleen door een rigoureus andere aanpak houden ziekenhuizen volgens de onderzoekers geld over voor de broodnodige innovatie zoals bijvoorbeeld operatierobots en de nieuwste MRI-scans.

Noordhollands Dagblad, datum onbekend

https://www.noordhollandsdagblad.nl/regio/noordkop

‘Foute steun ziekenhuis’

NHD, 10 november 2018

NHD, 10 november 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/regio/alkmaar

Vrees voor herhaling AZ ellende

NHD, 10 november 2018

NHD, 10 november 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/regio/alkmaar

Rook in ziekenhuis Den Helder, patiënten geëvacueerd

Hedzer Faber🗞 @HedzerFaber

Brand in ziekenhuis Den Helder. Toegang afgesloten voor auto’s.

Twitter, 20 dec. 2017 – 13:46 https://twitter.com/HedzerFaber/status/943462722322255872 De spoedeisende hulp en poliklinieken op de benedenverdieping van de Noordwest Ziekenhuisgroep in Den Helder zijn ontruimd vanwege rookontwikkeling. Die rook ontstond door werkzaamheden aan het dak. Er is geen brand geweest. Vanwege de rook werden alle patiënten geëvacueerd uit de spoedeisende hulp en een aantal ruimtes waar spreekuren plaatsvonden. Het is niet bekend om hoeveel mensen het ging. Alle operaties zijn uitgesteld en de operaties die bezig waren zijn afgemaakt, meldt het ziekenhuis. De huisartsen post is tijdelijk verplaatst naar een andere plaats in het ziekenhuis. Uit voorzorg was de stroom enige tijd uitgeschakeld in een deel van het ziekenhuis, inmiddels is die weer aangezet. Geen vlammen De afdelingen spoedeisende hulp, de huisartsen post, de operatiekamers en poliklinieken op de begane grond van het gebouw worden geventileerd en schoongemaakt. Zodra dat is gebeurd, gaan de afdelingen weer open. Niemand is gewond geraakt. Mike Koenekoop @mikekoenekoop #DenHelder. Brand in NoordWest ziekenhuis. Er zijn twee handmelders ingedrukt. Proces ontruimen gestart. #Brandweer doet onderzoek. Geen gewonden.

Twitter, 20 dec. 2017 – 14:03

https://twitter.com/mikekoenekoop/status/943466796002217985

Het ziekenhuis in Den Helder heette vroeger het Gemini Ziekenhuis. In 2015 fuseerde het met het Medisch Centrum Alkmaar tot de Noordwest Ziekenhuisgroep.

NOS, 20-12-2017, 13:54, Aangepast 20-12-2017, 16:56

https://nos.nl/artikel/2208540-rook-in-ziekenhuis-den-helder-patienten-geevacueerd.html

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/gerard-van-engelen-ziekenhuis-tekent-voor-ondergronds-brandveilig-com-deel-ziekenhuis-den-helder-dicht-wegens-rookontwikkeling-nh-nieuws-ziekenhuis-den-helder-ontruimd/
https://robscholtemuseum.nl/hedzer-faber-politie-opvallend-veel-autobranden-in-den-helder-maar-geen-pyromaan-actief/
https://robscholtemuseum.nl/kay-korevaar-autobranden-in-den-helder-voorkomen-lastig/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-brand-stadhuis-den-helder-stopcontact-veroorzaakt-niet-zomaar-brand/
https://robscholtemuseum.nl/ronald-boutkan-brand-in-stadhuis-den-helder-update-2-mogelijk-asbest-vrijgekomen-bij-brand-stadhuis/
https://robscholtemuseum.nl/hedzer-faber-kortsluiting-waarschijnlijk-oorzaak-van-stadhuisbrand-den-helder/
https://robscholtemuseum.nl/cees-van-der-wel-brand-casino-huisduinen/
https://robscholtemuseum.nl/staf-rsmuseum-verdacht-toerisme-in-den-helder-brandt-steeds-verder-af/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image