Ronald Boutkan – Brand in stadhuis Den Helder (update 2) + Mogelijk asbest vrijgekomen bij brand stadhuis

Brand in stadhuis Den Helder (update 2)

Den Helder – In het stadhuis van Den Helder, aan de Drs F Bijlweg, is woensdag aan het begin van de middag brand uitgebroken. De brandweer sprak in eerste instantie van een grote brand en kwam met veel materieel ter plaatse. Het gebouw werd ontruimd.

De brand zou ontstaan zijn op het dak van de trouwzaal. Wethouder Krijns meldde dat het vuur via het ventilatiesysteem het dak bereikte. Dat kon burgemeester Koen Schuiling nog niet bevestigen, wel dat de brand is ontstaan “in of om de trouwzaal”. De gemelde grote brand bleek uiteindelijk mee te vallen en het sein ‘brand meester’ kwam dan ook al snel.

Alle aanwezigen moesten het gebouw verlaten en zijn daarna tijdelijk opgevangen aan de Bijlweg 2, het pand van de sociale dienst. “Er wordt nu eerst onderzocht wat er precies is gebeurd en daarna bekijken we hoe we zo snel mogelijk de dienstverlening weer kunnen hervatten”, aldus Schuiling. Rond half drie mocht iedereen weer naar binnen. Alleen de entree is nog niet te gebruiken, bezoekers moeten dus via de achterkant van het gebouw naar binnen. Ook de trouw- en raadzaal zijn voorlopig even niet te gebruiken vanwege brandschade. Er is niemand gewond geraakt.

Het toeval wil dat juist vandaag de loco-burgemeesters een calamiteitenoefening hadden in samenwerking met de brandweer. Daarbij leerden ze hoe om te gaan met zaken als brand. Uiteraard had die oefening niets te maken met de daadwerkelijke brand.

Den Helder Actueel, 28 september 2016 – 13:26

Reacties:

qrap88
28 september 2016 at 14:24
…zo graag willen ze een nieuw stadhuis… aangestoken ?

D.A.
28 september 2016 at 14:51
Niet,.. het is wel een pand wat eigenlijk te oud voor de huidige veiligheids eisen. Ventilatie systeem, Zegt u iets dat ? Doemdenker : dat nieuwe stadshuis was / is de oefening.

Ziener
28 september 2016 at 15:18
Het is in ieder geval niet het gevolg van een verhitte raadsdiscussie.
Ook nieuwe gebouwen kunnen overigens in brand geraken DA.

Ton van den Bosch
28 september 2016 at 16:20
Helaas zijn wij 1 van de stellen die zouden trouwen op 7 okt dus ben benieuwd hoe het afloopt

Fred
28 september 2016 at 17:06
Kan je er nog een keer goed over nadenken.

Sven
28 september 2016 at 18:27
Hier zijn beelden van de grote brand van het gemeentehuis.
https://youtu.be/K183diVW7dE

http://denhelderactueel.nl/2016/09/grote-brand-stadhuis-helder/

Mogelijk asbest vrijgekomen bij brand stadhuis

Den Helder – Bij de brand in de trouwzaal van het stadhuis is woensdag mogelijk asbest vrijgekomen. Dat meldt de gemeente woensdagavond per brief aan de leden van de Helderse gemeenteraad.

“Bij de brandplek is mogelijk asbesthoudend materiaal gelokaliseerd. Er kan dan ook sprake zijn van asbestbesmetting”, aldus de gemeente in de brief. “Inmiddels zijn er kleefmonsters genomen, waarvan de uitslag aan het einde van deze week bekend zal zijn.” Uit voorzorg is besloten de gang naar de raadszaal en de hieraan grenzende ruimten (inclusief de raadszaal), alsmede de gang naar de trouwzaal én de trouwzaal zelf af te sluiten. De ingang aan de zijde van de tennisvereniging H.T.C. is inmiddels wel weer opengesteld.

“Door de getroffen maatregelen zijn eventuele risico’s voor de gezondheid van bezoekers en medewerkers tot een minimum beperkt. Wanneer er meer duidelijk is over een mogelijke besmetting en de omvang hiervan, wordt bepaald wanneer welke ruimten (eventueel na herstelwerkzaamheden) weer in gebruik kunnen worden genomen.”

Oorzaak

De vermoedelijke oorzaak van de brand is kortsluiting achter een wandcontactdoos. Hier wordt nader onderzoek naar gedaan. Veiligheidshalve blijft de stroom van het getroffen deel uitgeschakeld.

Den Helder Actueel, 28 september 2016 – 18:56

Reacties:

Kees Jan
29 september 2016 at 16:53
Uhm….. Asbest, Asbest Asbest….. waar hebben we dat eerder gehoord…..
.
O,ja het grote asbestdrama van een aantal jaar geleden in het zelfde stadhuis. Een Stadhuis wat volkomen onbereikbaar werd door de belachelijke containment (vaktaal isoleren van asbestgebied) die ze gebruikte . En ja het ging slechts om anderhalve meter pijp.
.
Nu maar afwachten wat de exacte toedracht was van de rook (een echte fik kun je het niet noemen). Er was spraken van mogelijke brandstichting van buiten af, wat inmiddels is afgezwakt naar een simpele kortsluiting.
Overigens is het in theorie nog altijd mogelijk dat een kortsluiting met opzet word veroorzaakt.
De Burgemeester is net na de brand weer erg voorbarig met de conclusie dat het om een simpele kortsluiting gaat. De gemeenteraad zal zijn ogen eens moeten openen, en de ware toedracht grondig te laten uitzoeken.
Het is en blijft een zeer politiek gevoelig onderwerp, waar nog steeds B&W alles wil doen om nieuwbouw van een stadhuis te laten plaatsvinden.
De raadzaal moet volgens de huidige asbest normering die de gemeente gebruikt snel weer open kunnen worden gesteld. Het asbest beetje schuren, Gamma verfje eroverheen en klaar! Het asbestprotocol wat ze immers ook bij al het andere gemeentelijk vastgoed toepassen, zoals we eerder hebben kunnen lezen over het postkantoor.

Bodelo
30 september 2016 at 10:40
De gekte in onze stad neemt met de dag toe! Er zijn zelfs “zielen” die suggereren dat de gemeenteraad (misschien wel de burgemeester zelf?) brand heeft gesticht in ons gemeentehuis omdat men zo graag nieuwbouw wil.
“Experts” in het NHD menen zelfs bij voorbaat te weten dat er niet zomaar kortsluiting kan ontstaan. Het NHD besteed daar nog een groot artikel aan ook. Hoe bijzonder? En nee, ze willen vooral niet met hun naam in de krant.
Maar deze “experts” weten toch ook dat de verzekeringsmaatschappij echte experts in dienst heeft die onderzoek gaan doen naar de oorzaak?
Natuurlijk komt er een waarschuwing dat er mogelijk asbest vrij is gekomen. Dat is bijna standaard bij een gebouw van deze leeftijd waarvan men heeft vastgesteld dat er asbest in verwerkt is.
De complottheorieën vliegen over en weer. De gekte neemt met de dag toe ….

Judge X
3 oktober 2016 at 02:12
Waarom zou een burgemeester of een vazal zich niet tot pyromaan kunnen ontplooien ?
Ik kan voorbeelden genoeg aandragen,van hoog opgeleide psychopaten die vreemde capriolen maken om de zaken naar hun hand te zetten.
Elektrische installaties zijn tegenwoordig verplicht voorzien van aardlekbeveiliging,dus brand door kortsluiting is feitelijk uitgesloten (tenzij de beheerders van het stadhuis zich aan deze verplichting hebben onttrokken uiteraard).
Complottheorieën ontwikkelen zich al snel,wanneer bestuurders op de plaats van het ‘delict’ terwijl de vlammen nog woeden en de rook nog niet is opgetrokken,even een verklaring afgeven van waar en hoe de brand is ontstaan en waarop deze zich via het ventilatiesysteem naar het dak heeft verplaatst.
——
Ook ik begin dan spontaan associaties te visualiseren:
Kb: Lukt het Koen ?
Koen: Ja steek jij de kaarsen op de taart maar vast aan Koekenbakker dan kunnen we het zo gaan vieren,ik moet alleen deze twee draadjes nog even met elkaar verbinden en dan …….,shit …het licht valt uit …,hoe kan dat nou ! (aardlekschakelaar J.X.)
Koen: Schijn eens even bij met die taart van je…..,ja ik zie het al de stroom is ook van de draden …,wat nu gedaan…bedenk een plan Koekenbakker !
Kb: Als je hier gebukt onder het ventilatierooster gaat staan Koen,dan klim ik op je rug en prop de taart met kaarsen in die koker met stof; kaars brand,slagroom brand,stof brand,dak brand.
Zo en nu wegwezen,geen haan die er naar kraait !

Peter
30 september 2016 at 11:07
Bij elke brand hoort een onderzoek naar de oorzaak ervan om een misdrijf uit te sluiten. Terecht, de verzekeringsfraudes zijn niet van de lucht hierin. Ook hoort bij deze brand in het Stadhuis een gedegen onderzoek naar de oorzaak ervan net als bij elke andere brand.

http://denhelderactueel.nl/2016/09/mogelijk-asbest-vrijgekomen-brand-stadhuis/

https://twitter.com/harrievandongen/status/781196972028035083