Delano Weltevreden – Brand stadhuis Den Helder: ’Stopcontact veroorzaakt niet zomaar brand’

Den Helder – Brand door kortsluiting in een wandcontactdoos? Helderse deskundigen op het gebied van elektrotechniek fronsen hun wenkbrauwen bij die verklaring, maar willen niet met naam en toenaam genoemd worden.

Woensdagmiddag heeft korte tijd brand gewoed in het stadhuis. ’s Avonds meldde de gemeente in een persbericht dat de brand vermoedelijk is veroorzaakt door kortsluiting.

Eisen

Elektrische installaties moeten voldoen aan wettelijke eisen. Een deskundige van het bedrijf dat de elektrische installatie in het stadhuis heeft gekeurd, heeft daar gisteren onderzoek gepleegd. Een woordvoerder van dat bedrijf wil niet reageren op de verklaring van kortsluiting in een wandcontactdoos. ,,Wij willen graag uitleggen waarom het belangrijk is dat installaties gekeurd moeten zijn. Maar de gemeente is een klant van ons en wij hebben de installatie gekeurd. Wij geven graag een toelichting, maar niet in verband met deze brand en zeker niet met naam en toenaam. We moeten eerst onderzoeken wat er precies gebeurd is.’’

Gauw

Een deskundige van een ander bedrijf zegt dat al gauw wordt geroepen dat kortsluiting de oorzaak is. ,,Een wandcontactdoos veroorzaakt niet uit zichzelf kortsluiting en al helemaal geen brand. Installaties in Nederland zijn beveiligd. Als er sprake is van kortsluiting in een apparaat dat op een stopcontact is aangesloten, wordt de installatie uitgeschakeld. Onderzoek moet dus uitwijzen wat er precies aan de hand was.’’ Asbestexperts onderzoeken of er bij de brand asbest is vrijgekomen en of er deeltjes terecht zijn gekomen in de raadszaal, trouwzalen en fractiekamers. De ruimten zijn uit voorzorg afgesloten.

NHD, 29-9-2016, 23:30 (Update 29-9-2016, 23:30)

Reacties:

Peter de Jong · Geen
Nee idd, een WCD (Wand contact doos) veroozaakt niet zomaar brand, maar het kan wel… Zeker als er ergens in de WCD een hoge overgansweerstand aanwezig is kan zo’n ding erg heet worden. Dit kan b.v. door corrosie van de contactpunten of het niet correct aansluiten van de WCD. Ik heb in mijn leven al diverse uitgebrandde WCD’s gezien. Als oorzaak van brand, is iets dergelijks zeker aannemelijk.

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article28569633.ece/Brand-stadhuis-Den-Helder-Stopcontact-veroorzaakt-niet-zomaar-brand_?lref=SR_2