Kay Korevaar – ’Autobranden in Den Helder voorkomen lastig’

DEN HELDER – De politie ziet geen verbanden tussen de autobranden dit jaar in Den Helder hebben gewoed. Mede daardoor is het volgens woordvoerster Janet van der Molen moeilijk om preventief te handelen.

Dit jaar zijn er opvallend veel autobranden geweest. Afgelopen weekend was het wederom tweemaal raak. In de nacht van zondag op maandag ging een auto in vlammen op in de Klaas Casterkomstraat. Eerder dat weekend moest de brandweer uitrukken voor een autobrand aan de Andromeda.

In beide gevallen wordt uitgegaan van brandstichting. Dit zijn ’slechts’ twee gevallen in een reeks incidenten. In zowel de Jacob Roggeveenstraat als in de Kamperfoeliestraat gingen in de afgelopen maanden al twee auto’s verloren. Recentelijk brandde tevens een auto in de Korvetstraat volledig uit.
Melden

,,We zien vooralsnog geen verbanden tussen de branden”, vertelt politiewoordvoerster Van der Molen. Ze geeft wel aan dat een verband nog niet uitgesloten is, omdat de meest recente incidenten nog in onderzoek zijn. De politie heeft niet veel mogelijkheden om branden te voorkomen, aldus de woordvoerster. Het is immers onmogelijk om dag en nacht op elke hoek van de straat een agent te plaatsen.

Heel lastig

Van der Molen: ,,Het is dus heel lastig om er preventief iets aan de doen. Dat is moeilijk omdat de branden op verschillende plekken gebeuren.” Het (vooralsnog) ontbreken van een verband, bemoeilijkt het surveilleren, want het is onduidelijk waarnaar gezocht wordt. Hangjongeren zijn bijvoorbeeld te volgen, maar dat is bij een geschil in persoonlijke kringen moeilijker.

Bij de autobrand in de Klaas Casterkomstraat zou sprake kunnen zijn van problemen in de relationele sfeer, zegt een buurtbewoner die niet met zijn naam in de krant wil.

De politiewoordvoerder: ,,We roepen mensen die iets verdachts zien of horen om dat te melden. Schroom niet om 112 te bellen. Het komt voor dat mensen midden in de nacht wakker worden van een geluid dat ze normaal niet horen.” Ze noemt als voorbeeld het geluid van een brommer die op een ongewoon tijdstip op een ongewone plek rijdt. ,,Wij kunnen daar dan een auto heen sturen.”

NHD, 27-6-2016, 20:37 (Update 28-6-2016, 10:50)

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article28227881.ece/Autobranden-in-Den-Helder-voorkomen-lastig_?lref=SR_4

Meer over dit onderwerp:

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article28224103.ece/Auto-gaat-in-vlammen-op-in-Den-Helder-video

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article28220495.ece/Auto-in-brand-aan-Andromeda-in-Den-Helder

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article28192923.ece/Autobrand-in-Den-Helder-vermoedelijk-aangestoken-na-conflict