Delano Weltevreden – Minderjarige asielzoekers aan Helderse Jacob van Heemskerckstraat + Chris Ververs – Buurt ’afvoerputje’ + Redactie DHA – Nieuwe locatie opvang

Opvanglocatie minderjarige asielzoekers aan Helderse Jacob van Heemskerckstraat

Er komen maximaal twintig alleenstaande minderjarige vluchtelingen (amv) in het voormalige pand van Triade aan de Jacob van Heemskerckstraat 1 in Den Helder.

Het centraal orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft het pand aangekocht. Hier wordt een woonvorm voor minderjarige vluchtelingen gerealiseerd. Dat zijn kinderen, die alleen en zonder ouders naar Nederland zijn gevlucht.

Op de locatie kunnen maximaal twintig jongeren wonen in de leeftijd van 15 tot 17,5 jaar. De jongeren, die in een dergelijke woonvorm wonen, zijn leerplichtig en leren zelfstandig te wonen onder intensieve begeleiding van COA personeel, dat 24 uur per dag aanwezig is. Eenzelfde woonvorm is ook gerealiseerd in de Doggerij aan de Doggersvaart in Den Helder.

Het Sinterklaas genootschap blijft op de locatie gevestigd en zij blijven hun deel van het gebouw huren van de huidige eigenaar.

Noordhollands Dagblad, 1 augustus 2018, 6:28

Ruud Van de Kerkhof
Het mag wat kosten

https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/den-helder-uitgelicht/artikel/opvanglocatie-minderjarige-asielzoekers-aan-helderse-jacob

Buurt Den Helder voelt zich ’afvoerputje’ vanwege azc

Naast GGZ-locaties ook minderjarige asielzoekers

Den Helder – De komst van een opvang voor minderjarige asielzoekers in de buurt Oude Den Helder in Den Helder zorgt voor onrust. In de wijk zijn ook meerdere GGZ locaties gevestigd. Een groep bewoners vreest overlast. „Zij voelen zich het afvoerputje van Den Helder.”

De Telegraaf, 2 augustus 2918, 19:36

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2384094/buurt-den-helder-voelt-zich-afvoerputje-vanwege-azc

Nieuwe locatie voor opvang minderjarige asielzoekers

Den Helder – Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is de nieuwe eigenaar van het pand aan de Jacob van Heemskerckstraat 1 te Den Helder. Hier wordt een woonvorm voor minderjarige vluchtelingen gerealiseerd. Dat zijn kinderen, die alleen en zonder ouders naar Nederland zijn gevlucht.

Op de locatie kunnen maximaal 20 jongeren wonen in de leeftijd van 15 tot 17,5 jaar. De jongeren, die in een dergelijke woonvorm wonen, zijn leerplichtig en leren zelfstandig te wonen onder intensieve begeleiding van COA personeel, dat 24 uur per dag aanwezig is. Eenzelfde woonvorm is ook gerealiseerd in de Doggerij aan de Doggersvaart in Den Helder. Het Sinterklaas genootschap blijft op de locatie gevestigd en zij blijven hun deel van het gebouw huren van de huidige eigenaar.

Het COA gaat per 1 november beginnen met de interne verbouwing. Tot die datum is er permanent toezicht op de locatie en het COA gaat ervan uit, dat de verbouwing enkele maanden zal duren.

Overlegcommissie

Met een afvaardiging van direct omwonenden en uit de nabije omgeving wil het COA een start maken met een overlegcommissie om te overleggen over onder meer de start, voortgang van de verbouwing en zaken, waar rekening mee gehouden moet worden. De overlegcommissie is ook de beoogde schakel tussen COA en de buurt. Er zijn al aanmeldingen voor de overlegcommissie, maar het COA zoekt nog naar drie of vier mensen meer, die de commissie willen versterken. Belangstellenden kunnen zich hiervoor aanmelden via infodenhelder@coa.nl

Open dag

Op 22 september is er een landelijke Open azc dag en ook het azc Den Helder (Doggershoek) opent dan de deuren. Belangstellenden zijn van 13.00 tot 16.00 uur van harte welkom om een kijkje te nemen. Ook de collega’s van de amv locatie (opvang minderjarigen) zijn daar aanwezig om vragen te beantwoorden.

Den Helder Actueel, 1 augustus 2018 – 13:46

Reacties:

RBH
1 augustus 2018 at 15:47
De teloorgang van nog een van de weinige mooie panden in onze stad?!?

sukkels
1 augustus 2018 at 16:20
waar rekening mee gehouden moet worden ze houden nergens rekening mee ze duwen het zo door de strot van de buurt niet gek staan kijken als er een brandbom in gaat

Rupert S
1 augustus 2018 at 16:20
O leuk, een open dag! Kga zeker kijken.

Dennis
1 augustus 2018 at 17:02
Zonde van zo een gebouw om het daarvoir te gebruiken , uitbouwen en vergroten in dezelfde stijl en je hebt een prachtig gemeentehuis

RB
1 augustus 2018 at 17:23
waarom vergroten, de gemeente besteed alles al uit en wat ze nog wel doen doen ze vanaf huis, ze hoeven alleen de nutteloze ambtenaren op een zijspoor te zetten en het gebouw is ruim genoeg…

fdrk
1 augustus 2018 at 20:39
Voor het geval dat de ambtenaren uit hun neus zitten te dineren,zit er nog een speeltuin achter ook .

’t Kraaiennest
1 augustus 2018 at 17:33
Sinterklaas mag blijven, zwarte Piet zal er wel uit moeten!

RB
1 augustus 2018 at 18:40
de Sint zal er ook wel uit moeten een dezer jaren…..

Rasjutter
1 augustus 2018 at 17:41
In Nieuw Den Helder wordt alles gesloopt wat er maar te slopen valt en weer duur gebouwd, krijg het idee dat Oud Den Helder nu de nieuwe probleemwijk van Den Helder gaat worden.

Marie-Louise Rouffaer-van Dongen
2 augustus 2018 at 22:07
De reconstructie van Nieuw Den Helder is nu juist een voorbeeld van een goede herstructurering van een wijk, waarbij bewoners, maatschappelijke instellingen , ambtenaren en Woningstichting goed samenwerkten. Mensen zien kans om er prettig samen te wonen.

George
3 augustus 2018 at 14:42
En daarom moet oud den Helder opgeofferd worden?

fdrk
3 augustus 2018 at 16:54
Stadsvernieuwing ? Het is tenslotte een eind 40 begin 50 er jaren wijk, wat in leeftijd voor de Gemeente al heel oud is. Het kan een tactiek zijn om van de wijk eerst een slechte leef omgeving te maken, de mensen vertrekken vanzelf wel voor een groot gedeelte en wat blijft zitten helpen we wel een handje om te “verhuizen” . Eerst moet de wijk “”goedkoop” gemaakt worden. Ver Gezocht ??? Deze tactiek , passen ze ook in het centrum toe. Eerst laten verpauperen en dan slopen en nieuwbouw.

Roel Prins
1 augustus 2018 at 18:55
Om te beginnen is het vrijwel zeker dat deze minderjarigen niet minderjarig zijn en dat deze vluchtelingen geen vluchteling doch door mensensmokkelaars binnen gebracht. Ik stel voor dat Schuiling zijn anti kraak flatje aan de Bijlweg erruilt met een kamer in deze voormalige Marechausseekazerne.

RB
1 augustus 2018 at 21:18
verlagen ze gelijk de WOZ aan voor de hele buurt?
je zal er maar wonen…..

hotmailtwo
1 augustus 2018 at 21:34
@RB, je hebt een verstand als een garnaal. Het gaat over kinderen die daar begeleid worden.

RB
1 augustus 2018 at 21:42
natuurlijk….. hoe lang blijf je je kop in het zand steken…..

RB
2 augustus 2018 at 07:16
ook voor het gemak even vergeten dat “onze trots” met z’n buren die bungalow waar een soortgelijke opvang in gepland was snel hebben gekocht ?

Truus de Mier
1 augustus 2018 at 22:48
Ben er behoorlyk op tegen en hoop dat het niet doorgaat.Dit is te gek voor woorden .Er was gezegd geen opvang in Oud Den Helder voor asielzoekers er wordt nog geen eens geluistert naar de bewoners en die zyn het erook niet mee eens .Gemeente bedankt maar niet heus

louw
1 augustus 2018 at 23:14
Gaat lekker,verderop een boel van die begeleid wonen die de hele dag gillen,nu dit weer
Hoe veel kan een buurt verdragen
En dan nog veel speel tuinen ,kunnen ze lekker hangen
Ja ze kunnen ook niet werken
Want er is in den helder byna geen werk voor hoogopgeleide asielzoekers
Stuur ze lekker na bloemendaal den haag of zo….

fdrk
2 augustus 2018 at 06:02
Overal in het land zijn vestigingen van het coa gesloten , waarom wordt er dan hier weer een opgekocht en geopend. Zelfs hier gaan coa vestigingen dicht.( Nieuweweg) Kon dit nu niet anders ? Het is al zo,n zwaar belaste buurt met vestigingen van GGZ en begeleid wonen en dergelijke. WAAROM !!!

danielle
2 augustus 2018 at 06:40
ben het hier niet mee eens geen minderjarige asielzoekers in dit pand bedankt gemeente

Cees
2 augustus 2018 at 10:17
De burgemeester noemde de info bijeenkomst over de z.g. jonge-vluchtelingen in de gemeenteraad een bedrijfsongeval! Vervolgens zijn de klagers in het pak genaaid met nietszeggende bijeenkomsten en dan nu gewoon doorgaan met waar men gebleven is: het in de maag splitsen van zaken die men er in die buurt er niet ook nog bij kan hebben. De verantwoordelijken moeten zich diep schamen.

Cees
2 augustus 2018 at 10:20
Wat nog erger is, met dit afdwingen van zaken die bewoners niet willen wordt het draagvlak voor echte vluchtelingen om zeep geholpen…. Lekker stom gemeente!

RB
2 augustus 2018 at 10:30
zijn er nog echte vluchtelingen dan?

Monique_K
2 augustus 2018 at 12:07
Helaas wel ja, RB. En het meest trieste eraan is dat de mensen 9 van de 10 keer op de vlucht zijn voor de gevolgen van iets wat wij westerlingen hebben gedaan, of in het verleden of in het heden. En dan heb ik het niet alleen over oorlogen of natuurrampen!
Wat denkt u dat er gebeurt met een toch al kwetsbare plaatselijke economie als wij de markt vol dumpen met consumptiegoederen die voor ons niet luxe genoeg zijn? Neem bijvoorbeeld delen van de kip, wij lusten alleen het filet en de drumstick, maar wat gebeurt er nou met de rest van de kip, die delen die wij amper kopen? Die gaan voor dumpprijzen naar de diverse Afrikaanse landen. Daardoor gaan uiteraard de plaatselijke kippenboeren failliet, die kunnen namelijk niet concurreren met ons spotgoedkoop gesubsidieerd vlees. Maar daar houdt het niet op, ook de hele keten aan toeleveranciers zit ineens zonder werk, de boer die de granen kweekt plus zijn hulpen op het veld, de vervoerder die het graan van de graanboer naar de kippenboer brengt. Een boel werkelozen dus, dankzij de Europese stukjes van de kip, dat worden zware tijden voor de lokale grossier. En zo gaat het niet alleen met kippen! Kunnen wij wel leuk zeggen dat het ‘economische vluchtelingen’ zijn, maar dat zijn ze geworden omdat wij hun lokale markten kapot maken!

Ad
2 augustus 2018 at 12:18
en al die onzin geloof je zelf ?
.
.pffff
afijn…. met een beetje geluk gaat de buurt er zelf “iets aan doen”

svb
2 augustus 2018 at 12:29
Ben hard aan het denken, maar tot nu toe hebben de instanties en de gemeente weinig behoefte om te luisteren naar de burger. Pand is al aangekocht. En zoals gezegd: die jongeren zijn niet zozeer het probleem, althans tot nu toe uiteraard, we hebben alleen nogal wat opvang in de buurt al.

Monique_K
2 augustus 2018 at 16:46
Dat geloof ik niet, dat weet ik zeker!
google eens: kippenboeren Afrika failliet door Europese import en je zult een schat aan informatie tegen komen, zelfs waarschuwingen van tig jaar terug over de gevolgen van dat voedsel dumpen. Maar nee, wij verkozen het om niet te luisteren, stel je voor we zouden meer moeten betalen voor ons stukje kip omdat we de minder leuke gedeeltes zouden moeten weggooien in plaats van het diepgevroren op de Afrikaanse markten te dumpen.

RB
2 augustus 2018 at 17:20
tuurlijk, eerst is het oorlog waarom die vluchtelingen hier komen, nu is het omdat er in Afrika een kippenboer failliet is gegaan, al decennia is er naar dat continent voor miljarden aan geld, goederen, scholing en andere hulp gegaan maar al met al heeft het westen te kampen met een tsunami aan vluchtelingen die niet lijken te (willen) integreren, zo’n beetje iedere dag op het nieuws dat er tekorten zijn op de arbeidsmarkt in bijvoorbeeld de zorg en de agrarische sector dat “wij” hiervoor nu Oost Europeanen binnen halen om dit maar te vullen terwijl er nog geen 6% van vluchtelingen maar aan het werk is en dus 94% in het twee jaar gratis huurhuis zit…. wie is hier nu gek….

Monique_K
2 augustus 2018 at 17:42
Het valt moeilijk te ontkennen dat er oorlogen zijn, niet waar? Grotendeels begonnen door onze grote vriend en bondgenoot, de VS!
Wat Afrika betreft, dat continent hebben wij eeuwenlang uitgebuit, de basis van veel van onze huidige rijkdom is daar gelegd, als het niet hun grondstoffen waren dan wel hun jonge en sterke mannen en vrouwen die als slaven naar andere continenten verscheept werden waar ze voor een appel en een ei mochten werken om ons rijk te maken. Dus die miljarden die er naar toe zijn gegaan zijn maar een schijntje van hetgeen wij aan hun hebben verdiend door de eeuwen heen! En ook nu buiten wij hun uit, het is namelijk niet één kippenboer die failliet is gegaan, de hele markt in diverse Afrikaanse landen ligt op zijn gat dankzij ons dumpen van gesubsidieerd voedsel.
Voor de rest gaat het hier over alleenstaande kinderen, dus dat verhaal over uitkeringen en huurhuizen slaat nergens op!

RB
2 augustus 2018 at 18:03
mevrouw struisvogel, het grootste probleem is niet dat het westen het continent “uitgebuit” heeft zoals u dat noemt, het grootste probleem is het “huisdierensyndroom” we hebben ze teveel gevoed en nu willen ze zelf niets meer ondernemen omdat ze toch wel weten dat ze hulp krijgen….

Andrea
2 augustus 2018 at 18:22
Die kinderen eten en hebben onderdak op kosten van het COA. En hoe komt die aan geld? Precies, door ons opgebrachte belastinggeld.
Ik betaal liever morgen nog dan vandaag het dubbele aan belasting. Maar dan wil ik zeker weten dat het naar Nederlanders gaat. bv de ouderen die hulp nodig hebben om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Of onze kinderen die hulp nodig hebben in de jeugdzorg of de ziektekosten waar we allemaal wel eens aanspraak op maken. Maar ik weiger hard te werken om mijn belastingcenten te laten gebruiken voor mensen die hier niet welkom zijn.

hotmailtwo
2 augustus 2018 at 12:16
Ja, wereldwijd ruim 68 miljoen.

RB
2 augustus 2018 at 14:15
economische ja….

Monique_K
2 augustus 2018 at 16:49
We hebben ook nog wat oorlog, hier en daar. En zoals gezegd, de economische vluchteling hebben we grotendeels zelf gekweekt met ons voedseldumpen op hun markten.

SvB
2 augustus 2018 at 10:51
Gelukkig is er nog niet genoeg overlast in deze wijk… ben blij dat iedereen heeft geluisterd tijdens de wijk overleggen. Er is een reden waarom de hele buurt er was en niemand blij was! Het gaat uiteindelijk niemand heel erg om deze jongeren, maar er is al meer dan genoeg druk in deze wijk met alle GGZ instellingen waar nauwelijks toezicht op is.
Maar goed van onze gemeente moet je het hebben. Kwam onze wijkmeester niet uit Hoorn? De beste man wist niets te vertellen over de wijk, geen idee waar hij eigenlijk was. Top!

svb
2 augustus 2018 at 11:22
Gemiste kans voor de gemeente en de wijk… niemand luistert naar de bewoners, leuk al die avonden en overleggen, puntje bij paaltje duwen we het toch wel door je strot nadat we ons eerst maanden stil houden. Voor de wijk is er niets veranderd, GGZ instellingen hebben we nog steeds genoeg, begeleiding nog steeds te weinig en nog steeds te veel overlast. Gelukkig krijgen we nog wel 20 getraumatiseerde jongeren er bij in deze omgeving, of dat goed is voor de jongeren, de wijk en de GGZ patiënten moet uiteraard nog maar blijken. Duidelijk is wel: de inwoners kunnen de pot op!

JB
2 augustus 2018 at 13:34
Bijzondere in dit soort discussies vind ik de stellingen van de burger. Daar waar bijvoorbeeld inzake het voormalig Postkantoor men vond dat de Gemeente hard op moest treden tegen die knutselaar, parasiet en wie weet wat voor namen Rob Scholte nog meer mee kreeg, is men plotseling zelf slachtoffer van deze zelfde Gemeente en vecht men tegen het onrecht wat men wordt aangedaan. Kan ik hieruit concluderen dat men volledig uit eigen belang spreekt en de context laat voor wat het is. Interessant om over na te denken voordat men een ander volledig af fikt en vervolgens zelf in de slachtofferrol gaat zitten. Er zijn inderdaad 68 miljoen vluchtelingen wereldwijd en wij mogen dankbaar zijn dat we in een land als Nederland wonen. Velen van ons beseffen niet wat een geluk wij over het algemeen hebben. Wij hoeven niet op zoek naar een veilig onderkomen, voedsel en een toekomst voor onze kinderen. Het geluk wat wij zelf hebben gunnen we toch ook aan anderen ?

svb
2 augustus 2018 at 13:43
Ik neem aan dat u zelf ook bij ons in de wijk woont en dezelfde overlast ervaart en tevens bij de besprekingen bent geweest?
Tijdens alle bijeenkomsten ging het namelijk niemand om het feit dat het vluchtelingen zijn, maar juist om het simpele feit dat er al heel veel opvang van GGZ locaties is op een relatief klein stukje land en dat de overlast al erg groot is in de wijk.
Niet zomaar conclusies trekken, dat is niet handig.

JB
2 augustus 2018 at 14:01
De conclusie die ik trek is niet gebaseerd op de beleving en gevoelens van de bewoners van oud Den Helder. Ik begrijp de angst en emotie. Dit gaat om de reacties als men zelf onrecht ervaart en daar tegen vecht. Hoe zou die minderjarige vluchteling het ervaren om te moeten vluchten uit je eigen land, vervolgens uitgemaakt te worden voor goudzoeker en dan ook niet welkom te zijn op de locatie die men voor je bestemd had. Wat ik wil zeggen is dat als men denkt onrecht te ervaren en daar tegen wil strijden doe dit dan met respect en laat anderen in hun waarde. En doe dit niet op de wijze die ik veelvuldig voorbij zie komen op DHA en bijvoorbeeld Facebook.

RB
2 augustus 2018 at 14:17
u leest teveel sprookjes….

JB
2 augustus 2018 at 14:31
Dat valt wel mee, ik lees ondere andere ook commentaren zoals die van u ! En dat maatstaaft nagenoeg alles wat ik heb geschreven.

Guido
2 augustus 2018 at 14:07
Ik woon schuin tegenover het Behouden Huys en ervaar eigenlijk weinig overlast. Alleen regelmatig een brandweerwagen vanwege een brandmelder.

svb
2 augustus 2018 at 13:54
Ook wij willen onze kinderen namelijk veilig over straat kunnen sturen…

JB
2 augustus 2018 at 14:05
Met andere woorden?

svb
2 augustus 2018 at 14:33
“Wij hoeven niet op zoek naar een veilig onderkomen, voedsel en een toekomst voor onze kinderen”
En daar reageer ik op dat wij dat ook willen.
Maar mijn dochtertje wil ik niet naast iemand laten lopen die naakt op straat loopt of die een kussen om een boom bind om zijn hond aanvalstraining te geven of door een steeg waar allemaal pillen op straat liggen omdat ene patiënt er geen trek in had.
Nogmaals, het staat los van de vluchteling, het gaat om de gehele wijk waar al genoeg overlast en druk wordt ervaren en als je dan van woningstichting de opmerking krijgt of van de wijkmeester ‘ow is ons niet bekend’ en vervolgens staat de wijkagent ze zelfs moeilijk aan te kijken van ‘uhm wat babbel je nou’… dan voel je je als burger niet serieus genomen.
Hetzelfde dat voor de verkiezingen de partijen vonden dat er onderzoek gedaan moest worden… vraag mij erg af of dit gedaan is! Maar de kogel is wel vast door de kerk.

Andrea
2 augustus 2018 at 15:35
Laat ik beginnen met het feit dat het gezin Scholte zeer veel onrecht is aangedaan. Een uitzetting uit de stad die je als ongewenst vluchteling niet eens krijgt. Sterker nog die worden hier gepamperd. Scholte en zijn gezin zijn slachtoffer van Burgemeester Koen Schuiling en een aantal politieke partijen die alleen maar aan zichzelf denken, aan woningstichting, zeestad en aannemer Tuin.
Die zelfde burgemeester, en de theedrinkende politieke partijen willen nu uitgeprocedeerde jongeren in een pand plaatsen die er niet voor geschikt is. En kinderen plaatsen in een huis waar Sinterklaas woont geeft gewoon een naar gevoel. Ik heb het niet zo op “kindervrienden” die zelf geen kinderen hebben en ze toch mee naar huis nemen….
Ama’s (minderjarige gelukzoekers) hebben meestal geen recht op een verblijfstatus. Ze moeten dus het land verlaten. Dan ga je ze niet in een woonwijk zetten, die al zijn eigen problemen kent met diverse opvanglocaties. Zet ze netjes in een uitzetcentrum, en koop een enkele vliegticket op hun 18e voor terugkeer naar eigen land.
De werkwijze van het COA heeft mij doen besluiten, vanaf nu ook tegen de opvang te zijn in de Doggershoek en alle andere vormen van opvang in Den Helder. Voor dit besluit heb ik ook ik de asielcentra gedoogd, omdat de gemeente wel iets moest doen voor de echte oorlogslachtoffers. Nu brengen ze bijna alleen nog maar gelukszoekers onder.

Monique_K
2 augustus 2018 at 16:57
Dus u wilt kinderen van hun ?? jaar tot hun 18de verjaardag in een uitzetcentrum opsluiten tot ze terug kunnen worden gestuurd? Zelden zoiets onmenselijks gelezen.

RB
2 augustus 2018 at 17:22
hoeveel heeft u er eigenlijk al in huis genomen?

Monique_K
2 augustus 2018 at 17:44
Helaas laat mijn gezondheid dat niet toe, anders zou ik het zo doen.
Maar leuk weer, op de man spelen met zo’n non-argument, zoals gewoonlijk.

Andrea
2 augustus 2018 at 18:09
Je kunt ze ook meteen terug sturen… Is nog beter en kost minder belastinggeld.

Rasjutter
2 augustus 2018 at 17:31
Wat Andrea ons probeert te vertellen is dat deze jongens geen verblijfstatus zullen krijgen en dat ze al zijn uitgeprocedeerd, en als ze 18 zijn gaat de uitzettingsprocedure lopen, omdat we mensen onder de 18 niet mogen uitzetten. Hoeveel van die jongeren gaan dat daar lekker rustig afwachten?

Monique_K
2 augustus 2018 at 17:46
Dat kan Andrea dus helemaal niet weten, evenmin als u. U zou zich wel eens kunnen informeren hoe dat werkt voor minderjarige alleenstaande asielzoekers, voor u van dit soort stemmingsmakers gaat poneren?

RB
2 augustus 2018 at 18:04
dat heeft in de berichten gestaan, u als zijnde Google fanaat kunt dat vast wel weer terugvinden….

Andrea
2 augustus 2018 at 18:05
De meeste Ama’s komen uit Noord Afrika. uit landen waar geen oorlog heerst. Ze worden vooruit geschoven door de ouders om later in Europa te kunnen worden verenigd.
Ik heb niets tegen jongeren uit bv Syrie, maar die jongen zijn in Nederland zeer beperkt aanwezig.
Ik ben het zat belasting te moeten betalen voor die gelukzoekers. Nederland is Vol!. Er zou geen gelukzoeker meer binnen mogen komen. (en dan heb ik het dus niet over de echte vluchtelingen uit Syrie) Ook zou iedere vluchteling terug moeten naar land van herkomst als oorlog voorbij is. En iedere vrouw die als “vluchteling” in ons land binnenkomt moet verplicht aan de prikpil. Veel van de ongewenst vreemdelingen proberen te blijven via het meest achtelijke pardon wat we in ons land kennen het “Kinderpardon”

RB
2 augustus 2018 at 18:13
ik schaar mij achter Andrea in deze, het westen wordt totaal uitgebuit nu

Roel Prins
3 augustus 2018 at 18:35
Zelden zoiets doms over deze veronderstelde minderjarigen gelezen.

RB
3 augustus 2018 at 18:41
wat, dat de vluchtelingencrisis is veroorzaakt door kipfilet?

JB
2 augustus 2018 at 18:41
Beste Andrea, wat ik jou allemaal hoor zeggen beangstigd mij en maakt me tegelijkertijd boos; iedere vrouw prikpil, uitzetcentra, Nederland is vol. Doet me denken aan een mannetje omstreeks 1940 met een snorretje.

RB
2 augustus 2018 at 18:56
we kunnen onmogelijk op deze voet doorgaan, Andrea komt in ieder geval met ideeën ipv alleen maar jaknikkend achter Den Haag aan te hobbelen

Andrea
2 augustus 2018 at 19:57
Uitzetcentra zijn er al in Nederland. er is er één in Rotterdam en één op Schiphol.
Als je geen prikpil wil, dan schaffen we Kinderpardon af. Effect is het zelfde.
En alle in Nederland geboren kinderen van ongewild vreemdelingen moeten gewoon mee met ouders naar land van herkomst. Verantwoording van de ouders dat ze hier kinderen op de wereld hebben gezet. Het geeft geen enkel reden om die mensen dan maar hier te houden.
En ik vermoord niemand zoals snorretje dat wel deed. Ik zet ze gewoon op een veilig vliegtuig.
Ik had ook kunnen voorstellen om een retailer van het faillissement te behoeden, door ze daar verplicht een rubber bootje te laten kopen. maar dat gaat me net iets te ver.

Zeikerd0223
2 augustus 2018 at 14:59
Er wordt niet geluisterd.
Burgers neem de controle zelf in handen.

Kobus
2 augustus 2018 at 17:29
Andere oplossing COA koopt het oude postkantoor van Tuin. Mooi plekkie binnen het centrum. Goed voor integratie van “vluchtelingen”. Later kan uitgewezen (als een asiel) zoeker Scholte er weer in terug. Gemeente betaald natuurlijk alle kosten, probleem opgelost. En blijf van dat mooie klassiek gebouw af.

Rasjutter
2 augustus 2018 at 17:33
Ja in het oude gemeentehuis aan de Bijlweg kunnen ze natuurlijk niet in, te slecht leef klimaat 😉

RB
2 augustus 2018 at 18:08
hoeveel hulp zouden wij westerlingen krijgen als hier een oorlog zou uitbreken (wat vast niet lang meer zal duren op deze manier) en we dan naar bijvoorbeeld Syrië of Marokko zouden vluchten?

Andrea
2 augustus 2018 at 18:12
Geen, want wij westerlingen wensen ons niet te houden aan de Koran. De grenzen zijn dan potdicht. En vluchten met een bootje gaat ook niet lukken. Ze laten ons meteen het hele eind terug varen. Hier in het westen leggen we een “reddingsboot” op 250 meter van de kust van noord Afrika, pikken ze op en brengen ze naar italie of spanje

RB
2 augustus 2018 at 18:16
yep, het westen is helemaal gestoord geworden…….

chen zhao
2 augustus 2018 at 22:15
Het probleem met deze jonge ongenode gasten is dat zij willen blijven.
En dan schiet mij een oud Nederlands spreekwoord te binnen:”gasten en vis blijven drie dagen fris”. Blijven de gasten langer, dan heb je vaak niets meer in je eigen huis te vertellen!

Rasjutter
2 augustus 2018 at 23:42
Dus, hoge hekken en muren bouwen en Europa op slot, het is te gek voor woorden dat ze in Ceuta met zelfgemaakte vlammenwerpers over de hekken komen en politie verwonden, dit heeft niets met vluchtelingen te maken. Dit zijn misdadigers die in hun eigen land gezocht worden, en wat is er dan makkelijker om naar Europa te reizen je paspoort opvreten, en zeggen dat je 16 bent en gevlucht bent voor de regering in je land. Het laatste klopt meestal omdat ze gezocht worden in hun eigen land. Een echte vluchteling is voor mij altijd welkom met zijn gezin.

RB
3 augustus 2018 at 07:53
Bulgarije bijvoorbeeld heeft ook al kilometers hek, alleen wij hier zijn zo zot om alles maar wijd open te laten staan en knuffelend al deze veelal gelukszoekers het land in te laten en daarmee een Trojaans paard binnen te halen…….

chen zhao
3 augustus 2018 at 10:28
Bij de gewelddadige bestorming van het grenshek in Ceuta waarbij de Afrikaanse migranten ook kalkbommen gebruikten, vielen 150 gewonden. Ik las elders een twitter waarmee ik het grotendeels eens ben:”Dit zijn getrainde sportschooltypes, goeddoorvoed en “ready to rape, kill and conquer”. Met foute geblondeerde kapsels. “Vluchtelingen”. Nee, rovers. Gelukszoekers die levenslang in de bijstand wensen te hangen. En grof geld willen bijverdienen in de misdaad. Back to Africa!”

skriks
3 augustus 2018 at 13:41
Op het artikel over de nieuwe locatie voor asielzoekers kwamen bijna 70 reacties.
De reacties waren stevig en gepolariseerd, opvallend was dat er veel mensen uit de wijk zelf reageerden, dat wijst op betrokkenheid bij de eigen leefomgeving en is ronduit positief te noemen.
Er waren cynische reacties doorspekt van aannames, zeer genuanceerde maar ook reacties op ramkoers die me toch wel wat zorgen baarden.
Vooropgesteld: ik vind het dapper dat forumleden omtrent deze gemeentelijke keuze geen blad voor de mond nemen, daar is moed voor nodig en het is het soort van samenleving waar ik graag in wil wonen, gewoon een heldere en Helderse recht door ´zee´gemeenschap.
We hebben het over een monumentaal pand met een centrale positie in een wijk die voornamelijk uit rijtjeshuizen bestaat.
Het pand is voor Helderse begrippen oogstrelend om te zien, het is markant en verdient eigenlijk een bijzondere functie die past bij haar locatie en uitstraling, daar is iedereen het wel over eens.
Mijn eerste gevoel was er dan ook meteen een van verbazing toen ik van de gemeentelijke plannen hoorde want ik dacht direct aan de ongetwijfeld dure en ingrijpende verbouwing: zou die wel ten goede komen aan het pand of wellicht meer aan de haar toegewezen functie?
En dan het doel dat de gemeente voor ogen heeft, dat is toch op zijn zachts gezegd niet handig gekozen in deze tijd: centraal in een wijk, in een historisch pand en inclusief een grote verbouwing met vervolgens een peperdure (want intensieve) begeleiding voor asielkinderen vlak voor de ogen van de wijkbewoners.
Dat integreren in de wijk is namelijk een achterhaald harmonisatiemodel dat onterecht no steeds graag wordt uitgelegd als de ideale ´integratie formule´, vooral omdat mensen nu eenmaal meesters zijn in het langs elkaar heen leven.
Van bovenaf opgelegd tóch op een evenwichtige manier samenleven bestaat gewoonweg niet en je mag toch verwachten dat die realiteit nu onderhand eindelijk eens tot een stevig verankerd bestuurlijk besef leidt.
Daarnaast is het doel dat men voor ogen heeft ook geen sobere op de noden gerichte opvang maar een ´woonvorm´ …, een woonvorm van minder dan twintig jongeren in een immens en indrukwekkend gebouw dat het kloppende hart van een flinke woonwijk is of tenminste de potentie heeft om dat te zijn.
Jongeren die daar 24 uur per dag begeleid zullen gaan worden naar zelfstandigheid door duur maar gespecialiseerd personeel op een kundige en adequate Hollandse wijze.
Toen moest ik denken aan een artikel over Lamyae Aharouay in het NRC van 21 juli. Lamyae, een intellectuele columnist die een dikke huid moest ontwikkelen tegen opmerkingen over haar hidjab én een intellectueel die toegaf dat ze meer dan twee jaar lang, gedurende haar hele tijd als columnist, dagelijks had gevochten en geworsteld met de Hollandse kijk op die gezichtsbedekking.
Haar eindconclusie was: ´de meeste gesprekken nav reacties op mijn kleding lopen dood en om eerlijk te zijn, dat komt vooral door mij, iedere reactie die ik componeer ben ik me vooral aan het verdedigen.
Ikzelf concludeer dat andersom hetzelfde geldt: een gerichte maar niet te begrijpen bestuurlijke keuze kan twijfels oproepen bij ´omwonenden´ vooral omtrent de loyaliteit van haar bestuur, het moet van twee kanten komen.
Mijn eigen conclusie omtrent de objectkeuze na serieuze bespiegeling is: de kinderen verdienen beter, de buurt verdient beter, het gebouw verdient beter en de gekozen locatie lijkt meer op een ´opvoedkundige maatregel´ dan op een met toewijding genomen en zorgvuldig afgewogen beslissing.
En als het inderdaad zo is dat ´men´ zich níét bewust is geweest van de weerstand die logischerwijze uit deze keuze zou kunnen voortkomen rest mij slechts een gevoel van schaamte over mijn bestuur.
En het allerbelangrijkst: de keuze doet zeker geen recht aan de op te vangen kinderen, die verdienen een fijne en ongestoorde leefplek die voldoet aan de maatstaven die wij als samenleving momenteel wenselijk achten.

svb
3 augustus 2018 at 15:01
Goed betoog!
Helaas wordt de buurt compleet genegeerd, nogmaals: uit de informatie avonden kwam redelijk duidelijk naar voren dat niemand echt wat heeft tegen de opvang van asielzoekers, (tuurlijk zijn er vraagtekens over het nut, maar die zijn niet zwaarwegend in de discussie zelf), wel tegen nog meer opvang in het algemeen in deze buurt.
Een discussie over inburgeren of terugsturen is hier helemaal niet op zijn plaats en sommige opmerkingen bij dit artikel zijn tenenkrommend, niet ter zaken doende, racistisch en doen afbreuk aan het daadwerkelijke probleem in de wijk.
Het is jammer dat de buurt compleet genegeerd is door zowel de gemeente als het COA, er is zeer duidelijk aangegeven dat er genoeg problemen zijn, een breed draagvlak in de buurt ga je zo niet krijgen en om eerlijk te zijn: het is gewoon een naai streek naar de mensen die zich hebben ingezet om wel tot een dialoog te komen (ik ben enkel bij de informatie avonden geweest en heb daar mijn zegje gedaan, anderen hebben veel meer initiatief genomen). Waarom zou je als burger überhaupt nog wat gaan doen in je wijk, nuttig is het toch niet.
Datzelfde geldt voor de politiek, vorig jaar oktober/november moest er nog onderzoek komen vonden de verschillende partijen, inspraak in de buurt, problemen inventariseren, oplossingen bieden, nu hoog zomer en iedereen op vakantie, hop spontaan gebouw verkocht en doorgaan met die handel. Wat heeft stemmen dan voor nut? (ja weer een andere discussie) Bij wie moet je dan nog wat neerleggen als er wat is?

skriks
3 augustus 2018 at 13:51
Nu had ik een betoog geschreven en het léék in eerste instantie geplaatst, echter, het was zomaar foetsie en ik begrijp niet waarom?
Te lang misschien, overgenuanceerd wellicht (teveel begrip voor partijen blijkt soms averechts te werken …), een technische fout?
Jammer, twee uur werk voor niets …

Ronald Boutkan
3 augustus 2018 at 13:56
vanwege de lengte werd het automatisch aangemerkt als spam en dus verwijderd. Maar het is weer terug hoor!

skriks
3 augustus 2018 at 14:27
Hartstikke blij mee!! Dank je wel Ronald, fijn!

Roel Prins
3 augustus 2018 at 18:44
Ontroerend goedbedoelde doch naïve gedachten mbt deze “ kinderen”. Deze “kinderen” zijn hier gebracht door een organisatie die gefinancierd wordt. Zij die hier goedbedoelend en naief op reageren begrijpen niet of willen niet onder ogen zien wat de betekenis is van de zending van deze “ kinderen”. Zij begrijpen ook niet, of willen niet onder ogen zien, in welk gevaar ze hun eigen kinderen storten.
En dat is kwalijk, bijzonder kwalijk.

chen zhao
3 augustus 2018 at 19:25
Mooie reactie Roel Prins,
Mijn indruk is dat veel goedmensen liever hun familie laten stikken als zij daarmee de hen dierbare migrant (vluchteling krijg ik niet uit mijn strot) kunnen redden. Aan de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen wordt niet gedacht.

Henk S
4 augustus 2018 at 11:13
Het ironische is dat men hier elkaar plat-soebat met redens die door hersenspoelende media worden ingefluisterd onder andere dat asielzoekers ons veel geld kosten, dit wordt echter door Europese potjes die hier allang voor gereserveerd zijn voorzien, het brengt nationaal gezien zelfs geld op en is in deze tijd (vooral voor de vluchteling)nodig.
Dat de veiligheid op straat in het geding is valt niet te ontkennen, echter zijn het niet alleen asielzoekers die dit veroorzaken en is dit te wijten aan het gebrek aan handhaving, er is gewoonweg te weinig geld beschikbaar, hoewel men(Jan met de pet) wel zijn best doet.
De echte rovers van ons geld zijn de managers van frauderende instituten, veelal ook in gemeentebesturen en alles daaromheen aanwezig (de echte rotte appels), ze veroorzaken een boel ellende, roven subsidies, vaak Europees voor o.a. de bouw van sociale woningen,( wat in deze stad misbruikt wordt) en vele malen meer is dan er voor asielzoekers Europees verschaft wordt.
Ze stoken ons via diverse media op met nepnieuws, voeren propaganda voor hun zelf-verrijkende projecten, treden af, gaan er met de poet vandoor om na een tijdje ruim wachtgeld gevangen te hebben een nieuwe functie (vaak hoger) elders tegemoet te zien, waar ze wederom een nieuwe berg van ellende veroorzaken, met hun machthebbende vriendjes (vaak kennen ze elkaar al van vorige roofklusjes).
Door deze gang van zaken, bewust in elkaar gezet door slinkse kartelletjes, krijgen o.a. ( in dit geval) asielzoekers, kritisch nuancerende mensen en een nieuw college bij voorbaat al de schuld, en is het Europese subsidiesysteem, goed bedoeld, helaas zo lek als een mandje.

Judge X
4 augustus 2018 at 11:34
Er zitten heel wat ingrediënten in uw betoog die min of meer hout snijden, maar die ‘Europese potjes’ waar u mee opent, die behoren niet tot ons geld en groeien ergens in Europa aan een boom ?

chen zhao
4 augustus 2018 at 12:38
De hersenspoelende mainstream media, Henk S., fluisteren ons juist in dat de asielzoekers een verrijking voor de samenleving zijn. Kranten als Trouw, De Volkskrant, NRC en de publieke omroep verketteren iedereen die kritiek heeft op de invasie van migranten. Als je zegt dat met de komst van de migranten het zorgstelsel in gevaar komt en dat de samenleving ontwricht raakt, word je al gauw een racist of xenofoob genoemd.
Eerlijk gezegd vind ik dat Nederland vol is en zeker geen immigratieland is. Daar is Nederland te klein voor en de bevolkingsdichtheid te hoog!

Henk van Kuijk
4 augustus 2018 at 12:59
Maar voor Chen Zhao was gelukkig nog net plaats….

JB
4 augustus 2018 at 17:37
Den Helder had 64.000 inwoners, nu nog maar 55.000 ! Vol ?

RB
4 augustus 2018 at 18:07
heeft u ook uitgezocht hoeveel van die 55.000 inwoners belasting betalers zijn?
nog meer “inwoners” die de ruif komen leegeten kunnen we er niet bij hebben, in dat opzicht zitten we dus vol, meer kan bruintje niet trekken…..

Jacques van Velzen
4 augustus 2018 at 12:58
Er is op het Vice kanaal een fantastische serie te zien. “ Hate there neighbour” Daarin is ook een item gerelateerd aan dit debat.
Alle op Facebook Nieuws gebaseerde haatargumenten tegen deze “gelukszoekers” komen daarin uitgebreidt aanbod. En verdomd,exact de zelfde stereotiepe haat-argumenten worden in veel commentaren hierboven 1op 1overgenomen.
Lang leve Facebook. Dat terzijde.
Neem even de moeite om uit je bubble te stappen. Want bepaalde argumenten doen me vreselijk veel aan de periode 40-45 denken.

JB
4 augustus 2018 at 17:40
Beste Jacques, ik weet ook niet voor wie ik banger moet zijn 🙁

RB
4 augustus 2018 at 18:09
Beste Jacques en beste JB, mag ik u vragen hoe veel nieuwe Nedelanders u al in huis heeft genomen?

https://denhelderactueel.nl/2018/08/nieuwe-locatie-voor-opvang-minderjarige-asielzoekers/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/carina-gutker-b-w-den-helder-betreurt-aankoop-villa-linieweg-delano-weltevreden-restaurant-drama-elke-voorstelling-kost-geld-bo-anne-van-egmond-naar-eer-en-geweten-werk-gedaan/
https://robscholtemuseum.nl/michiel-wouters-reactie-op-het-artikel-van-dha-inzake-rapport-kampanje-het-zwarte-pieten-om-de-kampanje-is-begonnen-linieweg-het-coa-en-het-college-van-b-w/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-burgemeester-hekelt-actie-van-villakapers-imago-van-stad-loopt-deuk-op-arthur-wiggers-naastenliefde-is-te-veel-gevraagd-lezers-schrijven-jaap-smit-rob-scholte/
https://robscholtemuseum.nl/koen-schuiling-burgemeester-over-de-linie-gerard-hoekmeijer-keurige-mensen-aan-de-linieweg/