Delano Weltevreden – ‘Bouwcommissie afschaffen’

De Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit heeft wat de nieuwe coalitie betreft z’n langste tijd gehad. Slechte zaak, zegt directeur Kees Jan Tuin van bouwbedrijf A. Tuin BV. “Dan krijg je hier Belgische toestanden.”

De commissie beoordeelt onder andere of een bouwplan door de beugel kan. Zo zijn alle bouwplannen voor de vernieuwing van de binnenstad langs de meetlat van de commissie gelegd. Het voornemen om de adviescommissie af te schaffen staat in het coalitieakkoord, dat onlangs is gepresenteerd. De coalitie wil Helderse ondernemers beter faciliteren. Dat komt het vestigingsklimaat ten goede, denken de politici. Ondernemers, die willen bouwen of verbouwen mogen wat de coalitie betreft niet lang wachten op een antwoord. Te vaak worden plannen volgens Beter voor Den Helder, VVD, CDA, CU, Stadspartij en Seniorenpartij en PvdA nu afgewezen. Er worden ook dure en dus onhaalbare aanpassingen voorgesteld, zeggen zij. De fracties willen dat alles in de toekomst anders, beter en sneller gaat.

Mopperen

Bouwer Kees Jan Tuin, zelf ook architect, pleit voor behoud van de commissie: “We mopperen wel eens op de commissie, maar die zorgt er wel voor, dat een bepaalde kwaliteit behouden blijft. Ontwerpen, die door een architect zijn gemaakt, zitten meestal wel goed in elkaar.”

Hij maakt zich met name zorgen om ’het kleinere werk, van particulieren’ en vreest, dat we in Den Helder straks ’Belgische toestanden krijgen’, een stad, waarin van alles schots en scheef staat. “Het afschaffen van die commissie geeft wel meer snelheid. Het is makkelijker en goedkoper. Maar als ik kijk naar de voordelen, zeg ik, ’laat die commissie maar lekker zitten’.”

Loods

Harmen Krul, fractievoorzitter van CDA en medeopsteller van het coalitieakkoord weet, dat het in de praktijk vaak misgaat. “Een ondernemer wilde een loods bouwen op een bedrijventerrein en werd acht keer heen en weer gepingpongd. Het kan niet zo zijn, dat mensen, die proberen te ondernemen op die manier worden gefrustreerd. Maar ik vrees niet voor Belgische toestanden. Die commissie is extern. Op het stadhuis zelf kijken ambtenaren ook naar bouwplannen en ontwerpen.”

Architect Duco Kapitein heeft in het verleden wel eens in de clinch gelegen met ’wereldvreemde mensen,’ die in de adviescommissie zaten. “Maar de laatste paar jaren zitten er heel coöperatieve, constructieve mensen in met wie ik het goed kan vinden. De adviescommissie geeft advies aan het college en het college kan dat advies naast zich neerleggen. De welstandstoets is bij wet geregeld. Elke gemeente mag zelf bepalen, hoe dat wordt ingevuld. Er zijn gemeenten, die de welstandscommissie hebben afgeschaft en een stadsbouwmeester hebben aangesteld.”

Noordhollands Dagblad, 3 juli 2018, 18:22

https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/den-helder-uitgelicht/artikel/bouwcommissie-afschaffen

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/ronald-boutkan-koop-overeenkomst-postkantoor-getekend-levering-voor-1-juni-2019-nautadutilh-koopovereenkomst-gemeente-den-helder-en-a-tuin-pdf-openbare-bekendmaking/
https://robscholtemuseum.nl/samen-maak-kennis-met-kees-jan-tuin-48-jaar-bestuurslid-hov/
https://robscholtemuseum.nl/arie-booy-tuin-zwijgt-over-koopbod-damaru-jan-smit-mi-rowsu-tuintje-in-mijn-hart/
https://robscholtemuseum.nl/los-radio-dwoz-kees-jan-tuin/
https://robscholtemuseum.nl/bo-anne-van-egmond-aannemer-tuin-koopt-postkantoor-den-helder-redactie-dha-voormalig-postkantoor-verkocht-aan-a-tuin-den-helder-bv/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-bouwbedrijf-tuin-andere-bieder-postkantoor-tuin-wil-pareltje-in-den-helder-houden/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-nog-kans-voor-museum-beerput-van-den-helder-wie-zijn-de-belangrijke-spelers-binnen-de-club-die-den-helder-in-zijn-greep-houdt/