Theo Brinkman – Stadion AZ elk jaar akkoord van gemeente, niet gecontroleerd + Tegenvaller AZ: dak hoofdgebouw moet worden vervangen + Gert van der Maten – AZ houdt bewijzen achter

Stadion AZ kreeg elk jaar akkoord van de gemeente, maar werd niet gecontroleerd

Alkmaar – De gemeente Alkmaar heeft na de bouw van het AZ stadion nooit meer gecontroleerd of de constructie nog wel veilig was. Wel werd elk jaar een document getekend, waarin staat dat de veiligheid van de constructie is gecontroleerd.

Dat meldde het tv programma ’Nieuwsuur’ zondagavond. Het programma ging na hoe het in Nederland staat met veiligheidscontroles van voetbalstadions en onderzocht hoe de gemeente Alkmaar het stadion van AZ controleerde. Vorige maand stortte een deel van het stadion dak in.

Een ambtenaar van de Dienst Bouw en Woningtoezicht voerde in het voorjaar van 2018 bij AZ wel ’een visuele controle’ uit, maar die was slechts gericht op de brandveiligheid: aanwezigheid van blusmiddelen, ontruimingsplannen en vluchtroutes. Dat gebeurde tijdens een wedstrijd. Naar de veiligheid van de constructie werd niet gekeken.

Alle profclubs moeten van de voetbalbond KNVB jaarlijks een veiligheidsverklaring afgeven. Daarin staat onder meer, dat de constructieve veiligheid van het stadion is gecontroleerd. Burgemeester Piet Bruinooge en AZ directeur Robert Eenhoorn hebben de laatste jaren die verklaring ondertekend, terwijl echte controles dus helemaal niet uitgevoerd werden.

De gemeente staat volgens ’Nieuwsuur’ op het standpunt, dat de veiligheid van de constructie voldoende getoetst is bij het verlenen van de bouwvergunning en bij de oplevering. Het stadion is in 2006 in gebruik genomen. Daarna is er volgens de gemeente geen reden meer geweest om ernaar te kijken.

Alkmaar spreekt tegen, dat de controles op de constructie van het stadion niet goed zijn uitgevoerd, omdat ’er geen wettelijk, dan wel voorgeschreven kader is hoe getoetst moet worden’.

Volgens de vereniging Bouw en Woningtoezicht is de controle op voetbalstadions ’een lege huls’. “Het is een soort schijnveiligheidscontrole. De ambtenaren zijn er ook niet gespecialiseerd genoeg voor“, zegt Wico Ankersmit in het tv programma.

De vereniging Bouw  en Woningtoezicht ging in acht steden na hoe de controles worden gedaan. “Zulke controles zou je door gespecialiseerde bureaus moeten laten uitvoeren. Maar ik ben geen gemeente tegengekomen, die met de benodigde apparatuur een stadion echt grondig gecontroleerd heeft.

Alkmaarse Courant, 8 september 2019, 22:56

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190908_26078934/stadion-az-kreeg-elk-jaar-akkoord-van-de-gemeente-maar-werd-niet-gecontroleerd

Flinke tegenvaller voor AZ: ook dak boven het hoofdgebouw moet worden vervangen

Alkmaar – Een flinke tegenvaller voor AZ. Uit nieuw onderzoek is gebleken, dat ook het dak boven de hoofdtribune niet als honderd procent veilig kan worden beschouwd. Het gevolg is, dat ook dát deel van het dak moet worden vervangen.

Dat komt AZ op flink wat extra werk te staan. Wat dit betekent voor de planning is nog niet duidelijk. AZ bekijkt nu met betrokken partijen, wanneer de werkzaamheden kunnen starten en wanneer die klaar kunnen zijn. Met de demontage van het dak boven de andere drie tribunes werd op 1 oktober een begin gemaakt.

AZ-Ajax

Volgens de huidige planning hoopte AZ op 15 december de thuiswedstrijd tegen Ajax weer in het eigen stadion te kunnen spelen. Op dat moment zou driekwart van het dak gedemonteerd zijn en zou er gespeeld moeten worden in een stadion zonder dak – alleen de hoofdtribune zou in dat geval nog overdekt zijn.

Andere locatie

Of die planning nu gehaald wordt, is nog maar de vraag. Mocht AZ-Ajax op 15 december niet in het Afas Stadion gespeeld kunnen worden, dan zal AZ een andere locatie voor die wedstrijd moeten vinden. De gemeente Den Haag heeft namelijk eerder al laten weten, dat AZ-Ajax niet in het stadion van ADO Den Haag mag worden gespeeld, met het oog op mogelijke supportersrellen. De andere thuiswedstrijden van AZ voor de winterstop mogen wel allemaal in het stadion van ADO Den Haag worden gespeeld. Over de thuiswedstrijden ná de winterstop zijn nog geen afspraken gemaakt, vooral omdat AZ er tot op heden vanuit ging, dat er tegen die tijd weer in het eigen stadion zou kunnen worden gespeeld.

Neerwaartse windbelasting

Op zaterdag 10 augustus stortte een deel van het dak van het AZ stadion in. Uit onderzoek bleek nadien, dat ’neerwaartse windbelasting’ de oorzaak was – naast constructiefouten. In het ontwerp van het dak was geen rekening gehouden met zulke neerwaartse windbelasting.

Met de uitkomsten van dat onderzoek in de hand besloot AZ driekwart van het dak te vervangen. Het resterende kwart, namelijk het dak boven de hoofdtribune, kon blijven zitten, omdat dat een andere constructie heeft.

Nieuw onderzoek

Na nieuw onderzoek heeft AZ die plannen nu gewijzigd. Uit dat nieuwe onderzoek van ingenieursbureau Royal Haskoning DHV is namelijk gebleken, dat ook het dak boven de hoofdtribune niet is berekend op neerwaartse windbelasting.

We stellen de veiligheid van onze fans en bezoekers voorop en nemen dus geen enkel risico. Daarom hebben we besloten zo snel mogelijk ook het dak boven de hoofdtribune te vernieuwen”, zegt Robert Eenhoorn, directeur algemene zaken van AZ. “Ondertussen wordt gekeken naar een veilige oplossing voor de thuisduels in december.”

Met de demontage van het ingestorte dak is deze maand een begin gemaakt.

Alkmaarse Courant, 23 oktober 2019, 21:34

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191022_73338273/flinke-tegenvaller-voor-az-ook-dak-boven-het-hoofdgebouw-moet-worden-vervangen

Alkmaar: AZ houdt bewijzen achter, zonder die geen Ajax in Afas stadion

Alkmaar – Als AZ op 15 december weer in het eigen stadion wil spelen tegen Ajax dan moet de club heel rap onderzoekgegevens overleggen, anders gaat het feest niet door.

Dat schrijft burgemeester Piet Bruinooge aan AZ. Alkmaar wil bewijzen zien, dat alle tribunes echt veilig zijn. AZ heeft die gegevens tot nog toe niet verstrekt, zo constateert de gemeente.”Wij willen kunnen teruglezen, dat het gebouw veilig is voor het gebruik als voetbalstadion“, aldus de brief van Bruinooge. “AZ mag niet volstaan met de mededeling, dat er geen reden is om daaraan te twijfelen.”

Alkmaar zegt AZ al eerder te verstaan te hebben gegeven, dat de gegevens over de kapconstructie uiterlijk 1 november (vrijdag aanstaande) in het gemeentehuis moeten liggen. “Alleen dan heeft de gemeente voldoende tijd om alles zorgvuldig te bestuderen. En alleen dan kan het gebruiksverbod van het stadion, zoals dat sinds half augustus geldt, voor 15 december opgeheven worden. Zo niet dan is de consequentie daarvan, dat er op die datum niet thuis gevoetbald kan worden“, aldus de brief.

Geen wedstrijd

Mocht AZ – Ajax op 15 december niet in Alkmaar gespeeld kunnen worden, dan zal AZ een andere locatie voor die wedstrijd moeten vinden. De gemeente Den Haag heeft namelijk eerder al laten weten, dat AZ – Ajax niet in het stadion van ADO Den Haag mag worden gespeeld, met het oog op mogelijke supportersrellen.

Half augustus stortte een deel van het dak in van het Afas-stadion. Uit een eerste onderzoek bleek, dat lasverbindingen slecht waren. Alkmaar zegt nu, dat AZ juist over de lasverbindingen in de rest van de kap gegevens achterhoudt, “terwijl hier wat ons betreft juist de focus op zou moeten liggen.”

Alkmaarse Courant, 25 oktober 2019, 17:14

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191025_61855081/alkmaar-az-houdt-bewijzen-achter-zonder-die-geen-ajax-in-afas-stadion

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Piet+Bruinooge
https://robscholtemuseum.nl/?s=gemeente+Alkmaar
https://robscholtemuseum.nl/az-azalkmaar-az-alkmaar-update-dak-afas-stadion-persconferentie-alkmaarse-courant-deel-van-dak-az-stadion-ingestort-door-storm/
https://robscholtemuseum.nl/merlin-mulder-expert-kans-groter-tijdens-wedstrijd-jeroen-haarsma-dirk-scheringa-over-ingestort-dak-gephotoshopt-bnnvara-joop-gevaarlijke-c/
https://robscholtemuseum.nl/jan-boskamp-jantjeboskamp-marcel-vink-dak-az-stadion-niet-berekend-op-zonnepanelen-frans-van-den-berg-sunprojects-geen-twijfel-bouwkundig-aspect-az-dak/
https://robscholtemuseum.nl/gert-van-der-maten-gemeente-stelt-team-in-voor-az-stadion-marc-doodeman-alkmaar-publiceert-constructie-en-documenten-roel-van-leeuwen-az-en-alkmaar-illusie-armer-echte-whodunit/
https://robscholtemuseum.nl/frans-van-den-berg-sloop-dak-az-stadion-onnodig-maar-begrijpelijk-theo-brinkman-stadion-zonder-dak-niet-uit-te-sluiten-jeroen-haarsma-thuisduels-in-den-haag-az-fans-extra-trui-aan/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image