Frans van den Berg – ‘Sloop dak AZ stadion onnodig, maar begrijpelijk’ + Theo Brinkman – Stadion zonder dak: niet uit te sluiten + Jeroen Haarsma – Thuisduels in Den Haag + AZ fans: ‘Extra trui aan’

‘Sloop dak AZ stadion onnodig, maar begrijpelijk’

Alkmaar – Dat het grootste deel van het AZ dak wordt gesloopt, is volgens hoofdconstructeur Andries Broersma niet nodig. “Je kan het makkelijk repareren en dat is veel goedkoper. Maar wanneer AZ sloop en nieuwbouw doet om de fans gerust te stellen, dan heb ik er vrede mee.”

Dat geruststellen was volgens AZ directeur Robert Eenhoorn inderdaad een belangrijke reden om al snel het besluit te nemen om driekwart van het dak te slopen. Al binnen een week na het instorten van een deel van de overkapping, had de Onderzoeksraad voor Veiligheid immers geconstateerd, dat ook in de andere delen nog scheuren en breuken bij de las constructies zaten. Die delen kunnen dan ook alsnog naar beneden komen. Alleen de kap, die vastzit aan de hoofdtribune met de gebouwen, is sterk genoeg en kan blijven.

Je kan het dak makkelijk repareren en de slechte verbindingen beter maken. Dan ben je in enkele maanden klaar. Maar AZ kiest voor de psychologie. Ze willen voorkomen dat fans niet meer komen wanneer ze het dak niet vertrouwen. Dat de mensen steeds omhoog kijken in plaats van naar de wedstrijd. Ik heb sterk het gevoel dat Haskoning in het onderzoeksrapport naar deze conclusie van sloop en nieuwbouw toe heeft gewerkt“, suggereert Broersma.

Vergunningen

De toenmalige hoofdconstructeur is het niet met directeur Eenhoorn eens dat sloop en nieuwbouw sneller is dan herstel. “Pas begin 2020 zijn de tekeningen en berekeningen klaar na het windtunnelonderzoek. Wanneer alle instanties meewerken, kan het snel gaan en kan AZ in het nieuwe seizoen weer thuis spelen. Maar de kans is groot, dat inspecteurs, ambtenaren, raadsleden en de brandweer nu extra zorgvuldig te werk willen gaan. Zeker wanneer ook meteen de tribunes tot aan het veld worden doorgetrokken. Dan kan de brandweer wel eens op zijn strepen gaan staan. Sowieso heb je dan nieuwe vergunningen nodig. Wat procedures betreft dus een onzeker traject.”

Veel zal volgens Broersma afhangen van het ontwerp van het nieuwe dak. “Je kan natuurlijk gaan voor iets simpels, zoals Haskoning deed bij Sparta. Dan is het een abc’tje, een simpel dak met kolommen aan de voorzijde tot op de grond. Heel lomp en een deel van de fans heeft dan minder zicht op het veld. Kolommen van 22 meter zijn erg hoog. Niet bepaald mooi. Ik hoop, dat ze gaan voor kwaliteit en weer een mooi dak aanbrengen.

Broersma was indertijd de hoofdconstructeur van het stadion, waarna Simon Romkes de staalconstructies verder uitrekende, Hardstaal in Lemmer de lassen verzorgde en Jan de Roos de montage deed. Midreth was de bouwer. Royal Haskoning, dat in opdracht van AZ de afgelopen drie weken een onderzoek instelde en kijkt hoe het nu verder moet, gaf vrijdagmiddag alle partijen er van langs. In het hele proces zijn fouten gemaakt, van ontwerp tot constructie en uitvoering. Metaalmoeheid en de wind gaven het laatste zetje.

Ook Broersma en zijn ingenieurs hebben dus volgens Haskoning fouten gemaakt, al waren de te dunne lassen wel de zwakste schakel. “Ik blijf van mening, dat het ontwerp goed was. De conclusie van Haskoning is geen feit, dat is een mening. Inderdaad hebben wij het dak en het stadion niet in een windtunnel getest, maar we hebben wel gebruik gemaakt van de resultaten van de windtunnel voor het Feyenoordstadion. Dat is ook een ovaal gebouw en dus vergelijkbaar. Uit die resultaten bleek, dat neerwaartse wind daar geen grote rol speelt. Bij het AZ stadion hebben we ons keurig gehouden aan de toen geldende wettelijke voorschriften. Wanneer de lassen goed waren geweest, was de boel echt niet naar beneden gekomen.”

Overigens doet de Onderzoeksraad voor Veiligheid nog verder onderzoek naar de oorzaak van het instorten, de bouwregels, inspecties en dergelijke. Dit ook met het oog op het voorkomen van nieuwe dak instortingen elders in het land.

Lees ook:
Nieuw dak eerst in windtunnel testen
https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190830_64175195/nieuw-dak-eerst-in-windtunnel-test
AZ laat grootste deel van stadiondak slopen en wil extra tribunes
https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190830_21126934/az-laat-grootste-deel-van-stadiondak-slopen-en-wil-extra-tribunes

Alkmaarse Courant, 31 augustus 2019 om 13:44

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190831_86841802/sloop-dak-az-stadion-onnodig-maar-begrijpelijk

Wedstrijden van AZ in stadion zonder dak: het is niet uit te sluiten

Alkmaar – De spelers en supporters van AZ weten, waar ze aan toe zijn voor de komende maanden. Ze kunnen voor de thuiswedstrijden tot aan de winterstop terecht in het stadion van ADO Den Haag. Alleen de laatste thuiswedstrijd, AZ – Ajax op 15 december, mag niet in Den Haag worden gespeeld.

We zijn blij, dat we de mogelijkheid hebben om de komende maanden in Den Haag te spelen“, zegt Robert Eenhoorn, directeur algemene zaken van AZ. Of AZ ook echt alle thuiswedstrijden tot december in Den Haag gaat spelen, is daarmee trouwens nog niet gezegd. De club houdt de mogelijkheid open, dat er al eerder weer in het eigen stadion kan worden gespeeld.

We weten simpelweg nog niet hoe lang de werkzaamheden gaan duren. Dus is er nog niets definitief“, zegt een woordvoerder. “Als ons eigen stadion voor die tijd al veilig en speelklaar is, willen we de mogelijkheid hebben daar te gaan spelen. Maar dat kunnen we nu nog niet inschatten. Dat hangt onder andere af van hoe lang het duurt, voordat het dak is verwijderd.”

Spelen zonder dak

AZ sluit ook niet uit, dat er weer wedstrijden in het eigen stadion gespeeld gaan worden als het huidige dak verwijderd is, maar er nog geen nieuw dak is aangebracht. Spelen zonder dak dus. Mocht er tussen de eerste fase (slopen) en de tweede fase (nieuw dak aanbrengen) heel veel tijd zitten, dan is spelen zonder dak wellicht het overwegen waard.

Er is dus voorlopig nog altijd veel onzeker over de tijdsplanning. Er is slechts één zekerheid, namelijk, dat AZ mag blijven uitwijken naar Den Haag. De burgemeester van Den Haag gaf daar gisteren definitief toestemming voor – met uitzondering dus van AZ – Ajax. “Dat is uit het oogpunt van openbare orde en veiligheid een niet aanvaardbaar risico en dat sta ik niet toe“, zegt burgemeester Pauline Krikke. Ze vreest een confrontatie tussen de harde kernen van ADO en Ajax. Fans van Ajax zijn al jaren niet welkom bij de uitwedstrijden tegen ADO.

AZ kan sinds 10 augustus niet meer in het eigen stadion spelen, omdat op die dag een deel van het dak instortte. Onderzoek maakte daarna duidelijk, dat ook andere delen van het dak niet veilig meer waren. Voor de competitiewedstrijd tegen FC Groningen en de Europa League wedstrijd tegen FC Marioepol week AZ daarom uit naar het stadion van ADO Den Haag. Ook voor de wedstrijd tegen Royal Antwerp FC leek dat de beste oplossing, maar vanwege de reputatie van de Antwerp fans zag de gemeente Den Haag, dat niet zitten. Dat duel werd daarom gespeeld in Enschede.

Lees ook:
AZ speelt thuisduels tot winterstop in Den Haag
https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190902_61407524/az-speelt-thuisduels-tot-winterstop-in-den-haag

Alkmaarse Courant, 3 september 2019, 06:37

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190902_2938063/wedstrijden-van-az-in-stadion-zonder-dak-het-is-niet-uit-te-sluiten

AZ speelt thuisduels tot winterstop in Den Haag

Den Haag – AZ mag tot de winterstop alle thuiswedstrijden in de eredivisie in het stadion van ADO Den Haag spelen. Burgemeester Pauline Krikke heeft dat toegezegd aan de Alkmaarse club, die vanwege het ingestorte dak voorlopig niet in het eigen stadion kan spelen.

Krikke maakte alleen een uitzondering voor de wedstrijd van AZ tegen Ajax op 15 december. “Dat is uit oogpunt van openbare orde en veiligheid een niet aanvaardbaar risico“, laat ze weten. De burgemeester wil geen supporters van Ajax in Den Haag uit vrees voor een confrontatie tussen de harde kernen van ADO en Ajax. Fans van Ajax zijn al jaren niet welkom bij de uitwedstrijden tegen ADO.

AZ speelde dit seizoen al de thuiswedstrijden tegen FC Marioepol (voorronde Europa League) en FC Groningen (eredivisie) in het Cars Jeans Stadion in Den Haag.”Die zijn uitstekend verlopen en dus helpen we AZ graag uit de brand“, aldus Krikke.

Den Haag toonde zich al eerder redder in de nood voor AZ, want de Alkmaarders mogen ook hun thuiswedstrijden in de groepsfase van de Europa League in het stadion van ADO afwerken.”We zijn blij, dat we tot aan de winterstop de mogelijkheid hebben om onze thuisduels in Den Haag te spelen“, reageerde algemeen directeur Robert Eenhoorn van AZ. “De samenwerking met ADO is tot nu toe meer dan uitstekend bevallen.”

De speelschema’s van AZ en ADO bijten elkaar niet, hoewel er in een aantal weekeinden twee keer zal worden gespeeld in het Cars Jeans Stadion. “Fijn, dat ADO Den Haag zich flexibel opstelt. Ik realiseer me, dat dit een extra belasting is voor de politie en natuurlijk ook voor de stadionorganisatie. Mooi, dat ze daartoe bereid zijn”, aldus Krikke.

Alkmaarse Courant, 2 september 2019, 16:54

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190902_61407524/az-speelt-thuisduels-tot-winterstop-in-den-haag

AZ fans zien spelen in stadion zonder dak wel zitten: ’We trekken maar een extra trui aan’

Alkmaar – Het heeft de voorkeur van AZ fans: zo snel mogelijk terug naar Alkmaar en desnoods voetballen in een stadion zonder dak.

Dat zegt Remco Strik, voorzitter van de supportersvereniging. “Onderling hebben we het er veel over gehad: als we kunnen terugkeren in ons eigen stadion, desnoods zonder dak, heeft dat de voorkeur.

AZ onderzoekt, of het een mogelijkheid is het dak er af te slopen en weer te voetballen in het ’open’ stadion. “Natuurlijk zullen sommige fans wegblijven als ze niet overdekt zitten, maar nu reist ook lang niet elke fan af naar Den Haag. Het zou mooi zijn: vanaf de winterstop in ons eigen stadion en dan in de zomerstop het nieuwe dak erop plaatsen.”

Nu is het Afas Stadion al berucht om de gure omstandigheden: de koude wind zorgt geregeld voor blauwbekkende supporters. Zonder dak wordt het er niet warmer op. “Ach, de onderste rijen werden toch al nat als het regende, ondanks het dak. En anders trekken we maar een extra truitje aan.”

Lees hier alle verhalen over het ingestorte stadiondak en de gevolgen daarvan:
https://www.noordhollandsdagblad.nl/tag/stadiondak-az-ingestort

Alkmaarse Courant, 3 september 2019, 16:06

Reacties:

Gerrit Lakeman de Derde
Zo mag ik het horen. AZ fans zijn natuurlijk niet van die homo’s als die stumperds van Ajax fans die alleen willen kijken met een dicht dak.

Dennis Alkmaar
Anders plaats je een foto van Twente supporters bij dit artikel . Koekoek

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190903_86677629/az-fans-zien-spelen-in-stadion-zonder-dak-wel-zitten-we-trekken-maar-een-extra-trui-aan

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/az-azalkmaar-az-alkmaar-update-dak-afas-stadion-persconferentie-alkmaarse-courant-deel-van-dak-az-stadion-ingestort-door-storm/
https://robscholtemuseum.nl/merlin-mulder-expert-kans-groter-tijdens-wedstrijd-jeroen-haarsma-dirk-scheringa-over-ingestort-dak-gephotoshopt-bnnvara-joop-gevaarlijke-c/
https://robscholtemuseum.nl/jan-boskamp-jantjeboskamp-marcel-vink-dak-az-stadion-niet-berekend-op-zonnepanelen-frans-van-den-berg-sunprojects-geen-twijfel-bouwkundig-aspect-az-dak/
https://robscholtemuseum.nl/gert-van-der-maten-gemeente-stelt-team-in-voor-az-stadion-marc-doodeman-alkmaar-publiceert-constructie-en-documenten-roel-van-leeuwen-az-en-alkmaar-illusie-armer-echte-whodunit/