Maud Oortwijn – Wat zegt de Politie tegen Rob Scholte? (2)

Wat zegt de Politie tegen Rob Scholte? (2)

Op 24 november 1994, https://maudoortwijn.wordpress.com/2015/12/13/rob-scholte-micky-hoogendijk-beide-ineens-wereldberoemd-in-de-polder-deel-1/, ontploft een granaat onder de auto van Rob Scholte.

Amsterdam en Nederland is geschokt. Hoe reageert de Politie? Zie deel (1).

• De Politie vroeg Rob Scholte in het zieken huis, of hij de hand granaat soms zelf onder zijn auto had gemonteerd om ‘beroemd’ te worden.

• De politie beëindigde na een dag de beveiliging van Rob Scholte in het ziekenhuis en besloot Oscar Hammerstein wel te beveiligen.

• Na een week liet de Politie het idee varen, dat de bom wel licht voor Oscar Hammerstein bedoeld was.

• De voeten van Scholte waren intact gebleven bij de aanslag. De politie vroeg hem wat hij er mee wilde doen. Hij wilde deze bewaren. Des ondanks gooide de politie deze weg.

• Waar om heeft de politie de wagen van Rob Scholte al na een paar dagen vrij gegeven? Wordt bewijs materiaal niet bewaard door ze?

• De op geblazen auto van Rob Scholte, http://talmana.nl/website/kunst/BeeldendeKunstVernielzuchtRobScholte.htm, werd in januari 1995 ten toon gesteld op de expositie ‘Bits and Pieces’ in Sociëteit Arti et Amicitiae, Amsterdam. Ze wilden met publiciteit hun eigen veiligheid creëren. Rob heeft het wrak van de BMW, die door de politie al na een paar dagen was vrij gegeven, terug gekocht. Het was een statement. Laat ze maar eens ruiken hoe het ruikt, zo’n aanslag.

Als Rob Scholte openlijk aan gevallen wordt, omdat ie het misschien wel zelf gedaan heeft () Dan is het logischer om Micky aan de tand te voelen.

Mirjan Hoogendijk – Scholte

Micky, http://retro.nrc.nl/W2/Nieuws/1999/04/03/Vp/z.html, “We waren in een totale shock, begrepen niet wat er was gebeurd, tegen een paaltje gereden misschien? Het was een onwerkelijk iets, wat je alleen van de TV kent. Ik zag Rob uit de auto vallen, ik kon uit de auto komen en wist, hier is iets zo erg mis, dat valt niet meer te repareren.

Rob lag daar op straat, ben bij hem gaan zitten en riep: Je wordt vader, je wordt vader! Dat ken je uit films, je denkt, dat helpt hem er door. Pas in het zieken huis begreep ik langzamerhand wat er gebeurd was. Dat het een bom geweest was, die ontploft was onder onze auto. Dat Rob een been moest missen. Twee benen ()

In het zieken huis ontmoette ik ook voor het eerst een van de rechercheurs, die met de zaak bezig waren. Op het radio nieuws hadden ze al gezegd, dat het een bom aanslag ging, die misschien voor een ander bestemd was. Voor een advocaat bij ons om de hoek met de zelfde wagen, die toen verdacht werd van betrokkenheid bij het wit wassen van drugs gelden. Waar om hoor ik dat op de radio en niet van de politie?

Oscar Hammerstein

Oscar Hammerstein meldde zich de volgende dag al bij de politie, omdat hij meende, dat de bom mogelijk voor hem bedoeld was. Ik geloof dat niet.

Oscar Hammerstein leeft nog en er zijn nooit aanslagen gepleegd op zijn leven. Een vergissing bij een moord aanslag komt niet vaak voor. Bovendien parkeerde Hammerstein nooit zijn auto in de Laurierstraat. Hoe kan er dan een verwisseling zijn? Aanslagen worden voorbereid. Hij had ook niet exact het zelfde type auto als Scholte, wel een BMW.

Raar, om als advocaat zijnde, bij een auto bom voor een ander zo snel te denken, dat het een aanslag bedoeld voor jou was. Wie denkt dat nu?

Wat zegt de Politie er Zelf van?

Volkskrant, http://www.volkskrant.nl/politiek/op-een-haar-na~a537077/, “Pers Officier Jeroen HA Steenbrink, die het onderzoek direct na de aanslag in 1994 heeft geleid, ‘Dit is een zaak, waar in het slacht offer zelf voort durend de publiciteit heeft gezocht. Nu hebben wij behoefte om een ander geluid te laten horen.’Volgens Steenbrink is de Zaak Scholte ‘Van af het eerste moment geen gewoon onderzoek geweest’. De rechts orde was geschokt. ‘Auto bommen, die worden alleen gebruikt voor criminele af rekeningen.’ ‘Dit delict’, vult Willem Woelders aan, ‘behoort tot het soort, dat je tot het gaatje uitrechercheert.’De eerste negen maanden werkten gemiddeld tien rechercheurs aan de zaak. Hun eerste taak was het in kaart brengen van de omgeving van Scholte en Hoogendijk. ‘Dat was al een klus’, zegt Steenbrink, ‘want Scholte is niet zo maar iemand. Hij heeft veel vrienden, maar ook veel vijanden.’”

Het meest op vallende aan deze aanslag is, de verwijzingen naar wie het gedaan kan hebben. Een auto bom tegen een kunstenaar. De granaat, waar van iedereen wist wie, die recent ook had bestudeerd, artikel Nieuwe Revu. De auto, die leek op de wagen van Hammerstein. De ruzies en haat in het kunstenaars milieu, waar iedereen van wist dank zij Gimmick. Je weet van te voren. dat dit een verhaal gaat worden.

PS

Hendrik Jan Korterink schreef een boek over deze zaak “Bom in de Laurierstraat”. Dat deed hij samen met Micky Hoogendijk. Rob Scholte werkte er niet aan mee. Over Korterink denk ik exact hetzelfde als wat ik van Peter R de Vries denk, maar een iets kleinere jongen. Op de website van Korterink staat verder te lezen, http://www.misdaadjournalist.nl/2012/10/holleeder-vrij-de-terrasruzie-nicole-van-den-hurk-ruzie-over-haar-lijk-rob-scholte-exposeert-weer/, dat Hedy D Acona op exposities van Rob Scholte is geweest. Ik dacht altijd, dat Peter R de Vries en Hedy D Acona voor dezelfde schuivers werkten. Mogelijk zit daar kleur verschil? Dat soort kliekjes zijn het.

PPS

Ik kan niets symbolisch vinden aan deze aanslag, hoe wel dat meest al wel het geval is bij mis daden met dergelijke lang durige media aandacht. Het enige wat ik kan bedenken, is dat de bom af ging ter hoogte van de zieken troosters gang (steeg) aan de laurierstraat, maar ik denk, dat dit toeval is.

PPPS

Rob Scholte ontmoette Micky Hoogendijk in 1991, toen zij in Restaurant Tartuffo, Singel 449, https://www.google.nl/maps/place/Singel+449,+1012+Amsterdam/@52.3673571,4.8884441,16z/data=!4m2!3m1!1s0x47c609c1d0f5a1e9:0xc15a072972134ca3, als serveerster werkte. Rob kwam er regelmatig. Tegenwoordig zit hier het Torture Museum bij de Bloemen Markt.

De Bovenkamer, 13 December, 2015

Reacties

Linda says
13 December, 2015 at 11:44
Wat voor mechanisme had de granaat gebruikt? In de films zie je, dat het gebeurt nog voor de auto weg rijdt, dus bij het aan doen van de motor, of als de eerste centimeters gereden worden. Dat valt me op hier. 50 Meter rijden? Voor mij is dit lang geleden 1994. Was dit toen de hele tijd in het nieuws ook? Zo als bij Theo van Gogh en zo?

https://maudoortwijn.wordpress.com/2015/12/13/wat-zegt-de-politie-tegen-rob-scholte-deel-2/

Maud Oortwijn – Rob Scholte & Micky Hoogendijk, beide ineens wereldberoemd in de polder (1)

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Maud+Oortwijn
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rob+Scholte
https://robscholtemuseum.nl/?s=Aanslag+Scholte
https://robscholtemuseum.nl/?s=Beveiliging+Scholte
https://robscholtemuseum.nl/?s=Voeten+Scholte
https://robscholtemuseum.nl/?s=Micky+Hoogendijk
https://robscholtemuseum.nl/?s=Laurierstraat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bits+and+Pieces
https://robscholtemuseum.nl/?s=Arti+et+Amicitiae
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sociëteit+Arti+et+Amicitiae
https://robscholtemuseum.nl/?s=BMW
https://robscholtemuseum.nl/?s=Politie+Amsterdam
https://robscholtemuseum.nl/?s=Recherche
https://robscholtemuseum.nl/?s=IRT
https://robscholtemuseum.nl/?s=Inter+Regionaal+Recherche+Team
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jeroen+Steenbrink
https://robscholtemuseum.nl/?s=Willem+Woelders
https://robscholtemuseum.nl/?s=Joost+Zwagerman
https://robscholtemuseum.nl/?s=Gimmick
https://robscholtemuseum.nl/?s=Nieuwe+Revu
https://robscholtemuseum.nl/?s=Peter+R+de+Vries
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hendrik+Jan+Korterink
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bom+in+de+Laurierstraat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Wit+Was+Drugs+Geld
https://robscholtemuseum.nl/?s=Tartuffo
https://robscholtemuseum.nl/?s=Restaurant+Tartuffo
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hedy+D‘Ancona
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bloemen+Markt
https://robscholtemuseum.nl/?s=Torture+Museum
https://robscholtemuseum.nl/?s=Theo+van+Gogh
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rechts+Orde
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hand+Granaat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Auto+Bom
https://robscholtemuseum.nl/?s=Explosief

https://robscholtemuseum.nl/?s=Koos+Dalstra
https://robscholtemuseum.nl/?s=Daniël+Groen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Oscar+Hammerstein
https://robscholtemuseum.nl/?s=John+Studulski
https://robscholtemuseum.nl/?s=Paul+Blanca
https://robscholtemuseum.nl/?s=Peter+Klashorst
https://robscholtemuseum.nl/?s=Eef+Hoos