Anaïs Scholte – Levensvragen (3) aan Harry Hoogstraten, dichter en kunstenaar

Eerder stelde Anaïs dezelfde vragen aan alle Denkers des Vaderlands tot nu toe, René Gude, Marli Huijer en René Ten Bos:
https://robscholtemuseum.nl/anais-scholte-bevraagt-rene-gude-voor-haar-nog-steeds-filosoof-des-vaderlands/
https://robscholtemuseum.nl/anais-scholte-levensvragen-1-aan-marli-huijer-hoogleraar-filosofie-aan-de-erasmus-universiteit-rotterdam-en-voormalig-denker-des-vaderlands-2015-2017/
https://robscholtemuseum.nl/anais-scholte-levensvragen-2-aan-rene-ten-bos-hoogleraar-filosofie-aan-de-radboud-universiteit-nijmegen-en-de-huidige-denker-des-vaderlands/

Harry Hoogstraten, geboren in 1941, is een dichter en kunstenaar. Hoogstraten woonde in Japan, de VS, ook in Ierland en werd opgenomen in tal van internationale bloemlezingen.

1. Wat is goed, wat is slecht?

Dit is goed. Dat is slecht. Ieder weer ander. Volgens Willy Shakespear: ”Niets is goed en kwaad van zichzelf, onze gedachten maken het zo.” “Het kwade is slechts de keerzijde van het goede,” dat schreef J.W. Goethe. Een soortement yin yang bedoelt ie waarschijnlijk, maar dat ligt nogal voor de hand en dat hadden we zelf ook wel kunnen bedenken.

2. Waarom leven we?

Ja, waarom, waarom, waarom. We weten het niet. En ik lig er niet vaak wakker van. We leven daarom en dat is ons gegeven, maar hoe te leven? Belangrijker is om te weten: waarom zijn de bananen krom? Omdat ze niet recht zijn.

3. Mag je stelen als je honger hebt?

Van mij wel, van mij mag je stelen als je honger of dorst hebt. In deze hoorn des overvloed zijn honger en dorst nergens voor nodig. Als je even niets anders kunt verzinnen, als je honger en dorst hebt of als je staat te bibberen van de vrieskou, dan mag je van mij stelen wat je wil. Zeg maar, dat ik het gezegd heb.

4. Moet je altijd eerlijk zijn?

Alweer een gewetensvraag. ‘Moeten’ moet je nooit niets. Altijd eerlijk zijn is niet leuk en daar zit niemand op te wachten. Het kan bovendien kwetsend zijn. Je moet een beetje flexible zijn en kunnen improviseren. Lees Snel… Studeer Langzaam. Het is altijd een kwestie van “timing” wat de klokke slaat.

5. Wie ben ik?
Jij bent het meisje Anaïs. Blijf altijd wie je is, want er zijn al zoveel anderen

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/page/2/?s=Harry+Hoogstraten