Anaïs Scholte – Levensvragen (2) aan René ten Bos, hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en de huidige Denker des Vaderlands

Eerder stelde Anaïs aan René’s voorgangers als de Denker des Vaderlands René Gude en Marli Huijer dezelfde vragen:
https://robscholtemuseum.nl/anais-scholte-bevraagt-rene-gude-voor-haar-nog-steeds-filosoof-des-vaderlands/
https://robscholtemuseum.nl/anais-scholte-levensvragen-1-aan-marli-huijer-hoogleraar-filosofie-aan-de-erasmus-universiteit-rotterdam-en-voormalig-denker-des-vaderlands-2015-2017/

René ten Bos, geboren 1959, is een Nederlands filosoof, auteur en organisatiedeskundige. Hij is verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar hij de functie van hoogleraar filosofie van de managementwetenschappen bekleedt.

1. Wat is goed, wat is slecht?

Het zou goed zijn als mensen eens leren begrijpen dat de aarde er niet voor henzelf is. De aarde ontstond zonder dat de mensen er waren. Het kan dus helemaal niet dat er mensen zijn die denken dat de aarde er alleen voor hen is. Zoiets denken is dus slecht.

2. Waarom leven we?

Je hebt het leven niet, maar het leven is je gegeven. Waarom weet niemand. Maar beschouw het als een cadeautje en doe er wat moois mee.

3. Mag je stelen als je honger hebt?

Het is het recht van iedereen om uit de ellende te komen. Als dat betekent dat je moet stelen, dan is dat maar zo. Maar let op: je toestand moet wel ellendig zijn! Iemand die het al goed heeft en nog meer steelt, is een slechterik.

4. Moet je altijd eerlijk zijn?

Ik zelf vind van wel. Vooral ook voor jezelf. Wie liegt, moet steeds rekening houden met wat hij toen en toen ook al weer gezegd heeft. Als je de waarheid spreekt, is dat niet zo moeilijk. Niet liegen is dus ook goed voor jezelf zorgen.

5. Wie ben ik?

Ik weet niet wie ik ben. Anderen moeten daar maar iets over zeggen. Ik weet ook niet wie jij bent. Maar ik kan wel iets over je zeggen: je stelt de goede vragen!

2 Comments

  1. Loes Vermeer-lagerveld 25 augustus 2018 op 08:37

    wat toch interessant dat Anais op zo’n jonge leeftijd hier al bezig is. En inderdaad, het zijn zinnige vragen, er wordt over nagedacht. .. Ga lekker zo door Anais….

  2. Ja, mooie serie, net ontdekt ! Zal later eens andere lezen.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.