Anaïs Scholte – Levensvragen (1) aan Marli Huijer, hoogleraar filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en voormalig Denker des Vaderlands (2015-2017)

Eerder stelde Anaïs aan Marli’s voorganger als de Denker des Vaderlands René Gude dezelfde vragen:
https://robscholtemuseum.nl/anais-scholte-bevraagt-rene-gude-voor-haar-nog-steeds-filosoof-des-vaderlands/

Prof. Dr. Marli Huijer, geboren 1955, is Hoogleraar Publieksfilosofie aan de Faculteit der Wijsbegeerte aan Erasmus Universiteit Rotterdam.

MARLI HUIJER

1. Wat is goed, wat is slecht?

Iets kan de ene keer goed zijn en de andere keer slecht.
Liegen vinden we niet goed, maar soms kan een leugen juist goed zijn.
Als je vriendin vraagt of je haar schoenen leuk vindt, mag je rustig zeggen dat ze mooi zijn, ook al vind je dat niet echt. Aardig zijn is dan belangrijker dan eerlijk zijn.

2. Waarom leven we?

Omdat we geboren worden. De meeste ouders zijn blij dat ze een kind krijgen.
Dat geeft hun leven betekenis. En daardoor krijgt ook het leven van het nieuwe kind betekenis.

3. Mag je stelen als je honger hebt?

Dat mag alleen als je door de honger ziek wordt of kunt sterven, en dan nog alleen maar als je niet steelt van iemand die evenveel of meer honger heeft dan jij.

4. Moet je altijd eerlijk zijn?

Liefst wel, maar als je daardoor een ander pijn doet of beledigt, dan niet.

5. Wie ben ik?

Eigenlijk kun je beter vragen ‘Wie zijn wij?’.
Dat ‘wij’ is een spinnenweb, waarin jij de spin bent die via draden is verbonden met andere kinderen of volwassenen, die zelf ook een soort spin in een web zijn.

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ana%C3%AFs+Scholte

1 Comment

  1. Super goeie vragen van Anais. Maar als je aan een hoogleraar Filosofie vraagt ‘waarom leven we’ en ze antwoordt: “Omdat we geboren worden”, dat schrik in toch even van de geestelijke armoede in de Lage Landen.

    Mijn antwoord aan Anais: We wanen ons druppels in de oceaan van het leven. De druppel kan de oceaan nooit bevatten, ook al is hij de oceaan als hij de moed heeft om zijn waan van afgescheidenheid los te laten. Het denken -de waan van afgescheidenheid- kan deze vraag dus nooit beantwoorden. Laat de vraag dus oplossen en geniet van het leven. Ieder antwoord op een vraag is bovendien de geboorte van zes nieuwe vragen die meestal het genieten van het leven in de weg staan.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image