Wikipedia – Koos Dalstra

Koos Dalstra

Koos Dalstra

Plaats uw Zelf Gemaakte Foto Hier

Persoons Gegevens

Volledige Naam Jacobus Willem Dalstra
Geboren Leeuwarden, 18 oktober 1950
Geboorte Land Vlag van Nederland  Nederland
Beroep(en) Beeldend Kunstenaar, Dichter
RKD Profiel
Officiële Website
Portaal  Portaalicoon  Kunst en Cultuur

https://rkd.nl/nl/explore/artists/19782
https://rkd.nl/nl/explore/artists/95369

Jacobus Willem (Koos) Dalstra, Leeuwarden, https://nl.wikipedia.org/wiki/Leeuwarden (Stad), 18 oktober 1950, https://nl.wikipedia.org/wiki/18_oktober,, https://nl.wikipedia.org/wiki/1950 is een Nederlands Dichter en Beeldend Kunstenaar. Hij gebruikt het Pseudoniem Dalstar, en maakte in de Jaren Tachtig, https://nl.wikipedia.org/wiki/1980 – 1989 Deel uit van de door hem Op Gerichte Maximalen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Maximalen).

Dalstra groeide op in Sneek, https://nl.wikipedia.org/wiki/Sneek_(Stad). Zijn Vader was ui van de Leeuwarder Courant, https://nl.wikipedia.org/wiki/Leeuwarder_Courant. Dalstra studeerde Sociologie aan de Rijks Universiteit Groningen, en werd in de Jaren Tachtig onder de Naam Dalstar Bekend als Dichter en Performer. Hij schreef het Manifest Maximale Kunst, 1984, dat als Vertrek Punt geldt geldt voor de Kunstenaars Groep de Maximalen.. Met Fotograaf Paul Blanca publiceerde hij in 1986 de Serie Dubbel Portretten Timing; Vijftig Portretten van Personen uit de Amsterdamse Kunst Wereld, met Foto’s van Blanca Voor Zien van gedichten door Dalstra.[1]

In de Jaren Negentig, https://nl.wikipedia.org/wiki/1990-1999, woonde Dalstra in Amsterdam en was hij Bevriend met de Kunstenaar Rob Scholte, https://nl.wikipedia.org/wiki/Rob_Scholte. Na dat deze Slacht Offer was geworden van een Aan Slag beschuldigde hij Dalstra er van de Dader te zijn. Een Proces wegens Smaad, https://nl.wikipedia.org/wiki/Smaad, was het Gevolg. Scholte werd Veroordeeld tot Schade Vergoeding, maar ging In Hoger Beroep.

Dalstra Woont en Werkt Tegen Woordig in Vlissingen, https://nl.wikipedia.org/wiki/Vlissingen. In 2009 was hij Kandidaat voor de Functie van Stad Performer van Leeuwarden.

Bibliografie

Weetje

Externe Link

Dalstra bij NederlandsePoezie.org
http://www.nederlandsepoezie.org/dichters/d/dalstra.html

Bronnen, Noten en of Referenties

  1. Timing“, Het Parool, 11 juni 1986.
  2. Koos Dalstra Nieuwe Stads Dichter van Leeuwarden?, coenpeppelenbos.blogspot.com, 22 juni 2009. Gearchiveerd op 7 mei 2023.
  3. Er zou Hier een Vulkaan moeten zijn, Het Parool, 16 mei 1992