Wikipedia – Koos Dalstra

Volledige naam Jacobus Willem Dalstra
Geboren Leeuwarden, 18 oktober 1950
Geboorteland Nederland
Beroep(en) Beeldend kunstenaar, dichter
RKD-profiel
https://rkd.nl/nl/explore/artists/19782
https://rkd.nl/nl/explore/artists/95369

Jacobus Willem (Koos) Dalstra (Leeuwarden, https://nl.wikipedia.org/wiki/Leeuwarden_(stad), 18 oktober, https://nl.wikipedia.org/wiki/18_oktober, 1950, https://nl.wikipedia.org/wiki/1950) is een Nederlands dichter en beeldend kunstenaar. Hij gebruikt het pseudoniem Dalstar, en maakte in de jaren tachtig (https://nl.wikipedia.org/wiki/1980-1989) deel uit van de door hem opgerichte Maximalen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Maximalen).

Dalstra groeide op in Sneek (https://nl.wikipedia.org/wiki/Sneek_(stad)). Zijn vader was hoofd van de acquisitie afdeling van de Leeuwarder Courant (https://nl.wikipedia.org/wiki/Leeuwarder_Courant). Dalstra studeerde sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, en werd in de jaren tachtig onder de naam Dalstar bekend als dichter en performer. Hij schreef het manifest Maximale kunst (1984), dat als vertrekpunt geldt voor de kunstenaarsgroep de Maximalen.

In de jaren negentig (https://nl.wikipedia.org/wiki/1990-1999) woonde Dalstra in Amsterdam en was hij bevriend met de kunstenaar Rob Scholte (https://nl.wikipedia.org/wiki/Rob_Scholte). Nadat deze slachtoffer was geworden van een aanslag beschuldigde hij Dalstra ervan de dader te zijn. Een proces wegens smaad (https://nl.wikipedia.org/wiki/Smaad) was het gevolg. Scholte werd veroordeeld tot schadevergoeding, maar ging in hoger beroep.

Dalstra woont en werkt tegenwoordig in Vlissingen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Vlissingen). In 2009 was hij kandidaat voor de functie van stadsperformer van Leeuwarden.

Externe link
http://www.nederlandsepoezie.org/dichters/d/dalstra.html

https://nl.wikipedia.org/wiki/Koos_Dalstra

Reacties:

Jaap Holtzapffel
Binnenkort afspraak met Koos Dalstar…

Koos Dalstar
Ja. Heer Holzapp. U kunt het toch niet laten, me te linken aan mijn vroegere vriend Rob Scholte, die sinds 10 jaar mijn Wikipedia profiel herschrijft om zoveel alles bij het oude te laten en het NL te laten blijven geloven, dat zijn beste vriend de aanslag op zijn leven pleegde, zie vooral de gelijknamige kop van het NL ochtendblad De Telegraaf van mei 1998.
Het heeft geen zin tegen deze laster en smaad te verzetten. Scholte en consorten hebben lak aan het oordeel van de Hoge Raad der Nederlanden van mei 2005, waarin mijn persoon in het gelijk wordt gesteld in de laster en smaad zaak, die ik tegen de Scholte had aangespannen.
Waarom doet zo iemand zoiets? Wellicht heeft het alles te maken met Scholtes gestoorde relatie tot zijn vader, wijlen Willie Scholte in de periode 1987-1995, dat ik deze top manager van het bedrijf Albert Hein heb mogen meemaken. Er waren altijd problemen tussen pappa Scholte en zijn zoon. Het had, achteraf gezien, alles te maken met Scholtes wispelturige karakter, aangejaagd door een stevige cocaïne verslaving die hem, niet alleen subjectief, maar vooral ook objectief in de verkeerde kringen deed belanden, reden waarom hij september 1989 van het kleine dorpsachtige Amsterdam naar de Grote Stad Brussel verhuisde. De verkeerde mensen begonnen Scholte voor de voeten te lopen. Amsterdam werd Scholte te heet onder de voeten, hoorde men hem in die dagen zeggen. Of, om de weekend gebruiker Joost Zwagerman te citeren: de verhuiswagens staan met ronkende motoren klaar!
September 1989 is de cruciale maand, waarom de oplossing van het hele Scholte cocaïne drama, vijf jaar later draait. Waarom verloor Scholte zijn vriendin Diane Stigter in de zomer van 1991 op Tenerife?
Waarom doemde oktober november de nieuwe vriendin Micky Hoogendijk in Brussel op?
Fijne dag, heer Holzapp!

https://www.facebook.com/robscholtemuseum/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koos+Dalstar
https://robscholtemuseum.nl/?s=Herman+Bianchi

https://robscholtemuseum.nl/fred-van-der-wal-facebook-joost-zwagerman-werd-vermoord%e2%9d%97%ef%b8%8f-wanneer-komt-er-hulp-voor-rob-scholte/
https://robscholtemuseum.nl/jaap-holtzapffel-nu-pas-zie-ik-het-%f0%9f%94%b4/

https://robscholtemuseum.nl/?s=Dani%C3%ABl+Groen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koos+Dalstra
https://robscholtemuseum.nl/?s=John+Studulski
https://robscholtemuseum.nl/?s=Paul+Blanca
https://robscholtemuseum.nl/?s=Peter+Klashorst
https://robscholtemuseum.nl/?s=Oscar+Hammerstein
https://robscholtemuseum.nl/?s=Eef+Hoos