Timo van der Eng – Stanley Hillis in Vier Delen + Wikipedia – Stanley Hillis

Vico Olling & Martijn Haas – De Kouwe Ouwe (frontside cover) (foto Lebowski)

Vic Olling & Martijn Haas – De Kouwe Ouwe (Backside Cover) (foto Lebowski)

Stanley Hillis in Vier Delen

De Eerste Aflevering begint met het Einde van Stanley Hillis op 21 februari 2011, met zijn Liquidatie onder de Neus van de Politie in de Fizeaustraat in Amsterdam. Die Liquidatie was Uitermate Grondig. Tot Twee Keer verzekerde de Moordenaar er zich van, dat de Kouwe Ouwe Echt Dood was. Schieten, Terug naar de Auto voor een Nieuw Magazijn, Schieten, Instappen, Auto Keren, Opnieuw Langs Rijden. Uitstappen. Ng een Keer Vuren. Hillis werd met 37 Kogels Dood Geschoten.

Sneller

In de TV Serie gaat de Liquidatie een Stuk Sneller. Met Twee Korte Salvo S wordt Hillis naar het Hiernamaals Geschoten. Het is Begrijpelijk, dat de Makers Hier van de Werkelijkheid zijn Weg Gestapt. TV moet Snel. Daar gaat Juist de Eerste Aflevering wel een Beetje aan Mank. Er wordt in Twee Verhaal Lijnen (de Een volgt het Leven van Hillis, de Ander die van de Jagende Politie) Volop in de Tijd Gesprongen. Lastig te Volgen voor Kijkers, die dit Stuk Misdaad Geschiedenis Niet Kennen.

Nauwkeurig

Is de Liquidatie van Hillis Niet Helemaal Conform de Werkelijkheid, voor de Rest is de Serie Opvallend Nauwkeurig. Dat lijkt Vooral de Verdienste van Haas en Olling, die als Adviseurs Gewerkt hebben bij de Tot Stand Koming van de Vier Afleveringen.

Vico OllingWe waren Betrokken bij de Script Rondes en hebben Samen met de Regisseur en Script Schrijvers Geschaafd aan de Verhalen. In het Begin ging het Nog Alle Kanten op, met ook Aandacht voor Willem Holleeder en Willem Endstra bij Voorbeeld. Onze Taak was het vooral om de Juiste True Crime toe te voegen. Dan vooral de Figuur Hillis Kloppend te maken Hoe praatte hij, Wat rookte hij, Hoe ging hij met Wie om, dat Soort Dingen. We hebben er op Aangedrongen om het Verhaal Overzichtelijk en Soms Kleiner te houden. Zo is het verhaal van Holleeder en Endstra een Radio Bericht geworden, dat zijdelings aandacht krijgt.’

Jacuzzi

Mooi is te zien hoe in de tweede aflevering de belangrijkste vier bendeleden, waaronder Hillis in Spanje lol trappen in een jacuzzi bij een zwembad. De scene is vrijwel een kopie van foto’s uit het archief van Mink Kok, waarover Olling en Haas konden beschikken. De werkelijkheid perfect verbeeld in fictie.

Goeie grap in de TV serie is ook, dat je ziet hoe die foto’s worden gemaakt.

Hieronder een foto uit het archief van Mink Kok (gepubliceerd in het boek De Kouwe Ouwe) en onder een still uit de TV serie (fictie dus).

Warme Ouwe

Kom je na het bekijken van de afleveringen nu te weten wie Stanley Hillis is geweest? Niet echt. Sommige dingen leiden daar te veel vanaf. De observaties door de politie en de contra observaties door de groep Hillis zien er ongeloofwaardig uit bijvoorbeeld. De overvallen in de eerste aflevering zijn knullig uitgevoerd. Misschien hebben de makers juist wel de bedoeling gehad om te laten zien, dat het er vroeger een beetje lulliger aan toe ging, maar de dialogen tijdens de overval lijken vooral bedoeld om Hillis als een goeiige overvaller neer te zetten. Dat beeld duikt wel vaker op in de eerste afleveringen. Hillis, die stopt met de auto om een oud vrouwtje over te laten steken. Hillis, die in de gevangenis een vechtpartij sust. Alles bij elkaar lijkt het in de eerste aflevering eerder De Warme Ouwe, dan De Kouwe Ouwe.

Maar op een of andere manier werkt het wel: als kijker ben je ook na de tweede aflevering benieuwd naar het verdere verloop van de levens van Hillis en de zijnen. Ook al weet je, dat de meesten het niet zullen overleven.

Overigens worden de verschillende criminelen rond Hillis niet met hun echte naam genoemd. Maar een crime watcher heeft al gauw in de gaten: Jasper is Mink Kok, Dik is Jan Femer en Gijs is ‘Rooie” Ron de Jong. Je ziet ze op bovenstaande foto’s ook precies in dezelfde volgorde zitten. Van links naar rechts: Rooie Ron, Hillis, Jan Femer en Mink Kok.

Geen antwoord

Op de vraag wie Stanley Hillis nu eigenlijk was geeft de TV serie dus geen antwoord. Wie een beter beeld wil krijgen van wie Stanley Hillis nu was en welke rol hij in de Nederlandse onderwereld speelde doet er goed aan om het boek De Kouwe Ouwe (nog eens) te lezen.

Vico OllingHet was voor mij best emotioneel om de verhalen, waar we jaren mee bezig zijn geweest uiteindelijk zo gevisualiseerd te zien.’

Meer over de auteur
Timo van der Eng

Hier onder Olling (links) en Haas op de rode loper bij de première van de TV serie Stanley H (foto Nancy Steels)

Onder de foto ook nog een trailer van de serie Stanley H.

Stanley H Trailer

KRO NCRV

De vierdelige dramaserie Stanley H is geïnspireerd door zowel het leven van de Nederlandse topcrimineel Stanley Hillis als de geruchtmakende IRT Affaire. In Stanley H wordt het leven van één van de meest beruchte criminelen van Nederland gevolgd. Van ‘gentleman’ bankovervaller tot nietsontziende drugscrimineel en zijn geheimzinnige dood in 2011, een liquidatie onder de ogen van de politie. Een afrekening, die nog altijd niet is opgelost.

>Kijkwijzer informatie met uitleg over de systematiek en pictogrammen, informatie over technische beschermingsmaatregelen (zoals een kinderslot) en een duidelijke verwijzing naar de site https://www.kijkwijzer.nl moeten op de omroep site aangeboden worden.

Abonneer op ons YouTube kanaal http://bit.ly/abonneer-op-KRO-NCRV

Of laat een reactie achter onder deze video!
Meer KRO NCRV vind je op:
https://www.kro-ncrv.nl/
Reacties
https://youtu.be/Rjz6U8qB8CgCrimesite, 12 oktober 2019

https://www.crimesite.nl/stanley-hillis-in-4-delen/

Stanley Hillis

Stanley Hillis
Stanley Hillis in vermomming met Sonja Barend (1985)
Volledige naam Stanley Marshall Hillis
Bijnaam De Ouwe
Geboren 10 september 1946
Den Haag
Overleden 21 februari 2011
Amsterdam
Nationaliteit Nederlands

Stanley Marshall Hillis [1] (Den Haag, 10 september 1946 [2]Amsterdam, 21 februari 2011 [3]) (alias De Ouwe) was een Nederlands crimineel. Hij werd vooral bekend door zijn ontsnappingen uit de Bijlmerbajes en de Scheveningse gevangenis.

Jeugd

Aan het einde van zijn jeugd vertrok hij naar Frankrijk om daar dienst te doen in het Vreemdelingenlegioen. In die tijd werd de van nature verlegen jongen[4] een beresterke, berekenende man.[2] Toen hij terugkwam in Nederland begon hij zijn criminele loopbaan als bankovervaller.[2]

Criminele carrière

Hillis begon zijn criminele loopbaan als bankovervaller. Een aantal overvallen pleegde hij samen met de beruchte Joegoslavische criminelen Željko Ražnatović (Arkan) en Kola Kostovski. Hillis maakte al snel naam in de onderwereld. Vooral doordat hij twee keer ontsnapte uit de Gevangenis van Scheveningen en één keer uit de Koepelgevangenis te Arnhem. Ook wist hij enkele keren te ontsnappen uit de Bijlmerbajes. Hillis voelde zich na die laatste ontsnapping erg opgejaagd en besloot om zijn verhaal te doen op de televisie. Vermomd met pruik en zonnebril liet hij zich op zijn schuiladres interviewen door Sonja Barend. Enkele weken na de uitzending werd hij opnieuw ingerekend.[2] In de jaren negentig wist Hillis samen met Mink Kok en Jan Femer de macht te grijpen na de liquidatie van Klaas Bruinsma. Het drietal verdiende miljoenen met de handel in XTC.[5] Tot eind 2005 had hij met Evert Hingst een onroerend goed bedrijf op Ibiza.[6] Op 11 maart 2006 werd bekend, dat de liquidatie van Hingst op 31 oktober 2005 was vastgelegd door de beveiligingscamera van zijn buurman Hillis. Deze had de beelden destijds vrijwillig afgestaan aan Justitie, maar eiste op 10 maart bij de Rechtbank teruggave, nadat het Openbaar Ministerie dit in het belang van het onderzoek had geweigerd.

Hillis werd in veel strafzaken genoemd als een persoon, die alles wist. Hij zou onder andere betrokken zijn geweest bij de afpersingen van Willem Endstra en zou in die tijd een handlanger van Willem Holleeder, alias De Neus, zijn geweest.[2]

Dood

Op 21 februari 2011 werd Hillis rond het middaguur in de Fizeaustraat, in zijn auto 37 keer beschoten met een automatisch wapen.[7] Hij overleed ter plaatse.[3] Hillis had een afspraak met Donald Groen.[8] De Nationale Recherche was op de hoogte van deze afspraak en zorgde er voor, dat er een aanhangwagen met daarin twee rechercheurs naast de auto stond. Die rechercheurs zouden het gesprek tussen de twee mannen afluisteren. Toen het vuur op Hillis werd geopend waren er dan ook meerdere rechercheurs in de directe omgeving, maar door slechte communicatie heeft dat niet kunnen leiden tot de arrestatie van de dader(s). Wel werd Groen gearresteerd bij zijn aankomst vlak na de moord, maar hij werd later weer vrijgelaten.[9]

Bronnen

  1. Archief van het Bevolkingsregister, Amsterdam, Persoonskaart
  2. Wie is Stanley Hillis?, crimesite.nl, 31 mei 2007. Geraadpleegd op 21 februari 2011.
  3. Topcrimineel Stanley Hillis doodgeschoten, NOS, 21 februari 2011. Geraadpleegd op 21 februari 2011.
  4. Margalith Kleijwegt, Zakjes plakken met Stanley Hillis. Vrij Nederland, 21 februari 2011. Geraadpleegd op 22 februari 2011.
  5. Nieuwe criminele kopstukken zijn veel sluwers dan hun voorgangers“, Elsevier, 1 november 2006.
  6. Stanley Hillis dood, politie getuige. mokums.nl. Geraadpleegd op 21 februari 2011.
  7. Edwin van de Berg op plaats liquidatie Stanley Hillis, NOS,21 februari 2011. Gearchiveerd op 24 februari 2011. Geraadpleegd op 21 februari 2011.
  8. Donald Groen: het laatste gesprek met Stanley Hillis, het wantrouwen door Hendrik Jan Korterink, 5 januari 2017
  9. Politie op eerste rang bij liquidatie, De Telegraaf, 3 maart 2011. Gearchiveerd op 30 augustus 2013. Geraadpleegd op 3 maart 2011.

Categorieën

https://nl.wikipedia.org/wiki/Stanley_Hillis

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Timo+van+der+Eng
https://robscholtemuseum.nl/?s=Crimesite
https://robscholtemuseum.nl/?s=Wikipedia
https://robscholtemuseum.nl/?s=Martijn+Haas
https://robscholtemuseum.nl/?s=Vico+Olling
https://robscholtemuseum.nl/?s=Panorama
https://robscholtemuseum.nl/?s=Nieuwe+Revu
https://robscholtemuseum.nl/?s=KRO+NCRV
https://robscholtemuseum.nl/?s=TV+Serie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stanley+H
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stanley+Hillis
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kouwe+Ouwe
https://robscholtemuseum.nl/?s=Warme+Ouwe
https://robscholtemuseum.nl/?s=Lebowski
https://robscholtemuseum.nl/?s=Vreemdelingen+Legioen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Capi+di+Tutti+Capi
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bank+Overval
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sonja+Barend
https://robscholtemuseum.nl/?s=XTC
https://robscholtemuseum.nl/?s=XTC+Handel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Gevangenis+Scheveningen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Gevangenis+Arnhem
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koepel+Gevangenis+Arnhem
https://robscholtemuseum.nl/?s=Fizeaustraat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Liquidatie+Hillis
https://robscholtemuseum.nl/?s=Donald+Groen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mink+Kok
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jacuzzi
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jan+Femer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rooie+Ron
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ron+de+Jong
https://robscholtemuseum.nl/?s=Evert+Hingst
https://robscholtemuseum.nl/?s=Willem+Holleeder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Willem+Endstra
https://robscholtemuseum.nl/?s=Klaas+Bruinsma
https://robscholtemuseum.nl/?s=Liquidatie+Bruinsma
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ministerie+van+Justitie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Openbaar+Ministerie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Nationale+Recherche
https://robscholtemuseum.nl/?s=IRT
https://robscholtemuseum.nl/?s=+IRT+Affaire
https://robscholtemuseum.nl/?s=Misdaad+Geschiedenis
https://robscholtemuseum.nl/?s=Misdaad+Geschiedenis+Nederland
https://robscholtemuseum.nl/?s=Crime+Watcher
https://robscholtemuseum.nl/?s=True+Crime
https://robscholtemuseum.nl/?s=Den+Haag
https://robscholtemuseum.nl/?s=Amsterdam
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ibiza