Rob Kreszner – Jeanette van der Wijden: ‘Laat je niet leiden door trends’

Jeanette: ‘Tweede leven’

Gorinchem – Tijdens de expositie ‘Voor de draad er mee!’ praten we met liefhebbers van borduurkunst uit Gorinchem en omstreken. Deze week: Jeanette van der Wijden, gespecialiseerd in handgemaakte krukjes en tassen waarin borduurwerken de hoofdrol spelen.

Het melkmeisje van Vermeer, de bekende visser met pijp en een portret van Juliana en Bernhard: zomaar een kleine greep uit de borduurwerken die Van der Wijden een ’tweede leven’ gaf als tas, poef en krukje.

Haar voorliefde voor handwerken kreeg ze met de paplepel ingegoten: haar moeder handwerkte veel en maakte zelf kleding. Al op jonge leeftijd raakte Jeanette in de ban van het handwerken en maakte zich de technieken en het stofferen eigen. Jaren later besloot ze haar voorliefde voor borduursels en vintage stoffen te combineren tot unieke, handgemaakte tassen en zitmeubels. Het begon met een tas, later volgden al snel krukjes en poefen. Ook maakte ze meubels in opdracht.

Voor de borduurwerken en stoffen struint ze stad en land af: ,,Zo ga ik speciaal op reis naar Frankrijk om lokale dorpsmarkten te bezoeken. Daar zijn vaak de mooiste stoffen en borduurwerken te vinden.”

Door bestaande stoffen en borduursels te hergebruiken, komt ze tot verassende tassen en krukjes met een vintage ‘look and feel’. Ook vervaardigt ze exemplaren in een meer moderne stijl. Elk stuk is uniek. Hiermee wil ze mensen ook bewust maken van de huidige weggooicultuur: ,,Het is belangrijk dat mensen zich bewust worden van de gebruikswaarde van materialen en de mogelijkheden om deze te hergebruiken.”

Ook in haar eigen interieur zijn de krukjes vertegenwoordigd: ,,Ik combineer meerdere krukjes met moderne meubelen. Een eigen mix maakt dat het persoonlijk wordt”. Een tip voor andere creatievelingen die aan de slag willen met borduurwerken: ,,Ga doen wat je het leukst vindt. Laat je niet leiden door trends. Ga creatief aan de slag!”

In ‘Voor de draad ermee!’ zijn meer voorbeelden te vinden van hergebruikte borduursels, bijvoorbeeld van Yvonne de Boer van Brokaat, gespecialiseerd in het stofferen van bestaande meubels met oude borduursels. En Rob Scholte, bekend van bestaande, ingelijste, borduursels waarvan hij alleen de achterkant toont. Speciaal voor de expositie in Gorcum maakte hij een selectie rond het thema Hollands Glorie.

Lokaal, De Stad Gorinchem, 01-05-2018, 11:30

http://destadgorinchem.nl/lokaal/jeanette-tweede-leven-434765

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/rdel-voor-de-draad-ermee-het-gorcums-museum/
https://robscholtemuseum.nl/eline-lohman-borduur-performance-in-grote-kerk-in-gorinchem/

1 Comment

  1. Herman van Krieken 30 november 2018 op 10:56

    Hoe kan ik Jeanette van der Wijden bereiken?

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.