RdeL – Voor de draad ermee! + Het Gorcums Museum

Voor de draad ermee!

De kunst van het borduren

Borduren – het versieren van textiel of andere materialen met naald en garen. Tuttige handarbeid? Niet in deze tentoonstelling! Ook kunstenaars en bekende modeontwerpers zoals Jan Taminiau, passen tegenwoordig borduurkunst toe. Het Gorcums Museum organiseert van 7 april t/m 9 september 2018 de expositie Voor de draad ermee! over borduren door de eeuwen heen. Een ambachtelijke kunstvorm die helemaal terug is.

Symbolische betekenis

De mooiste creaties passeren de revue: voorbeelden uit Nederlandse mode van vroeger en nu, antieke liturgische gewaden en topstukken uit onder meer de Turkse, Griekse, Irakese en Syrische cultuur. Daar heeft borduurkunst een belangrijke symbolische betekenis bij onder meer geboorte, huwelijk en dood. Ook religie en de zon, als brenger van het leven, zijn onderwerpen, die – vaak met veel virtuositeit – verbeeld worden.

Selectie

Het is een bijzondere selectie uit museale en particuliere collecties, naar de keuze van gastconservator Linda Hanssen, expert op het gebied van textiel. Bruikleengevers zijn onder meer het Textile Research Centre in Leiden, Museum Catharijneconvent in Utrecht, het Gemeentemuseum Den Haag en Brokaat in Kortenhoef.

Kunstzinnig

Een aantal hedendaagse beeldend kunstenaars toont recent werk waarin borduurtechniek wordt gebruikt. In de tentoonstelling vormen zij het bewijs, dat borduren, op het allerhoogste kunstzinnige niveau toegepast, tot spectaculaire resultaten kan leiden. Deelnemende kunstenaars zijn onder meer Mariëlle van den Bergh, Dorothée van Biesen, Barbara Broekman, Malou Busser, Cora de Kok, Pauline Nijenhuis, Karola Pezarro, Barbara Polderman, Tilleke Schwarz, Rob Scholte en Sylvia Terwisscha van Scheltinga.

MerkWaardig

Speciaal voor deze tentoonstelling hebben leden van vereniging MerkWaardig werken geborduurd met het thema ‘Hollands Glorie’. De werken laten een grote diversiteit in technieken en interpretatie van dit onderwerp zien en vormen een mooie afspiegeling van de vereniging, die dit jaar haar 30 jarige jubileum viert. De werken variëren van moderne en traditionele merklappen tot objecten zoals een pronkrol of een borduurboek.

Het museum organiseert gedurende de tentoonstellingsperiode borduurmiddagen en workshops.

ronddelinge.nl, maart 8, 2018

https://www.ronddelinge.nl/2018/03/08/voor-de-draad-ermee/

Het Gorcums Museum

Het Gorcums Museum is een veelzijdig museum. Het vertelt de geschiedenis van de stad, heeft een verzameling Gorcumse schilderijen uit de Gouden Eeuw, en laat Gorcumse kunst zien van nu. Er zijn altijd tijdelijke tentoonstellingen over kunst, vormgeving en geschiedenis. Een bezoek aan het museum is altijd anders! U vindt het museum aan de Grote Markt in Gorinchem, in het voormalige stadhuis.

Historisch Gorinchem

Op de eerste verdieping ontdekt u de geschiedenis van de stad. Het Gorcums Museum heeft een overzicht vanaf de Middeleeuwen tot nu. Met de Martelaren, de strijd tegen het water, de vestingwerken en portretten van bekende en onbekende Gorcumers, tot de onnavolgbare burgemeester Van Rappard toe.

Een bezoek aan het museum is altijd anders

Gorcumse kunst

Het Gorcums Museum heeft een verzameling Gorcumse kunst, van de zeventiende eeuw tot nu. U maakt kennis met schilderijen van de zeventiende-eeuwse meesters die Gorinchem heeft voortgebracht, zoals Abraham Bloemaert, Gerard van Kuyll en Jan Meerhout. Daarnaast zijn er werken van kunstenaars die in de twintigste eeuw in Gorinchem hebben gewoond en gewerkt, zoals Ad Dekkers, Jan van Munster en Peter Struycken.

Tentoonstellingen

Er zijn altijd wisselende tentoonstellingen in het museum. De ene keer over design, de andere keer een overzichtstentoonstelling van een kunstenaar, en dan weer over de geschiedenis van de stad en de omgeving. Steeds wat nieuws, altijd weer een verrassing.

In en om het museum

In hetzelfde gebouw vindt u ook de VVV en Artoteek Gorinchem, en op de begane grond biedt Eet & drinkerij ‘t Oude Stadthuys de gelegenheid voor een kop koffie, of iets sterkers natuurlijk. Het bezoek aan het museum kunt u ideaal combineren met een wandeling door de historische vestingstad.

https://www.gorcumsmuseum.nl/museum

Het Gorcums Museum is goed toegankelijk voor mindervaliden en rolstoelgebruikers.

Gorcums Museum
Grote Markt 17
4201EB Gorinchem
Telefoon 0183-632821
info@gorcumsmuseum.nl

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 17.00 u (5 december tot 16.00 uur, 2e kerstdag vanaf 13.00 uur)
Zondag 13.00 – 17.00 u
Zondag (april t/m september) 11.00 – 17.00 u
Gesloten op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

https://www.gorcumsmuseum.nl/museum/contact

Prijzen
Volwassenen € 4,50
Kinderen 4 t/m 12 jaar en CJP € 2,50
Groepen vanaf 10 personen € 2,50 per persoon
Schoolgroepen € 1,00 per persoon

Het museum is gratis:
Op woensdag
Tijdens de Culturele Route (2e zondag van de maand)
Met Museumkaart of ICOM
Voor leden van Vereniging Rembrandt
Voor leden van Historische Vereniging ‘Oud-Gorcum’
Voor abonnees van de Artoteek Gorinchem

Rondleidingen

Een rondleiding in het Gorcums Museum? Dat kan! Voor een groep kost een rondleiding met gids € 30,00 tijdens openingstijden en € 40,00 buiten openingstijden. Graag van tevoren aanmelden! We hebben ook rondleidingen voor groepen kinderen, en voor individuele jonge bezoekers een speurtocht door de geschiedenis van Gorinchem op de eerste verdieping.

https://www.gorcumsmuseum.nl/museum/prijzen

https://www.gorcumsmuseum.nl/tentoonstellingen/verwacht/486-voor-de-draad-ermee

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=embroidery

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image