Eline Lohman – Borduur performance in Grote Kerk in Gorinchem

De Grote Kerk in Gorinchem was zaterdag het toneel van de grootse opening van de tentoonstelling ‘Voor de draad ermee’ in het Gorcums Museum, over borduurkunst.
“Het is nu al een van de meest memorabele exposities ooit”, zegt museumconservator Rob Kreszner, terwijl hij waarderend de kerk rondkijkt, waar zo’n 400 belangstellenden in de bankjes zitten.

“We houden een grootse opening, omdat het een grote expositie is waarin we veel tijd stoppen en waarin zoveel vakmanschap en creativiteit te zien is. Het museum is te klein om alle mensen te ontvangen en als je iets in de kerk doet, dan moet je natuurlijk ook wel wat laten zien.”

Dat laatste neemt kunstenares Yvon Koopman heel letterlijk. Zij maakte een handgemaakt, metershoog kleed van kerstboom verpakkingen. Het staat te pronken op het podium. “Er zitten grote gaten in de verpakkingen van kerstbomen – die netten – en dat inspireerde me om daar samen met de leerlingen op te borduren.”

Leerlingen van het Fortes Lyceum verzorgen de opening van de expositie in de Grote Kerk in Gorinchem (foto Eline Lohman)

Borduur performance

Nadat Linda Hanssen, expert op het gebied van textiel en gastconservator van de expositie, een korte geschiedenis van borduren onder de aandacht gebracht heeft, is er een borduur performance door leerlingen van het Fortes Lyceum. Uiteindelijk wordt het woord ‘open’ gevormd en dat is het startsein voor iedereen om de oversteek te maken naar het Gorcums Museum.

Er hangt onder meer werk van Rob Scholte, die speciaal voor de opening naar Gorinchem is gekomen. “Ik heb bij de expositie een hele serie Hollands glorie werken hangen, dus Hollandse welvaart. Veel molens, afbeeldingen van Nederland; prachtig geborduurd. Ik roep iedereen op te komen kijken.”

AD, 09-04-18, 08:00

https://www.ad.nl/rivierenland/borduurperformance-in-grote-kerk-in-gorinchem~a488a7b4/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=borduren

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image