Rob Bakker – Politiek Alkmaar eist onderzoek + SC – ‘Kritische houding richting GGD vloeit voort uit onvoldoende kennis’ + Gert van der Maten – Heerhugowaard eist unaniem extern onderzoek GGD

Politiek Alkmaar eist onderzoek naar GGD

GGD Hollands Noorden is ’ziek’, vindt de overgrote meerderheid van de Alkmaarse gemeenteraad. Nu blijkt, dat de organisatie na jaren van begrotingsgaten ook 2017 met tekorten heeft afgesloten, krijgt de patiënt van Alkmaar extern onderzoek voorgeschreven.

Zo moet duidelijk worden hoe de problemen voor eens en voor altijd zijn op te lossen.

Het hoge ziekteverzuim is een van de problemen. Dat lag in 2016 met 6,8 procent op een organisatie van 370 fulltime banen al dik boven het gemiddelde. De directie beloofde het cijfer terug te brengen naar 5 procent, maar in plaats daarvan liep het vorig jaar juist op naar 7,1 procent.

In het komende onderzoek moet ook antwoord worden gevonden op de vraag, of de werkdruk bij de medewerkers wellicht te hoog is, en door wie of wat die wordt veroorzaakt.

Verlangen de zeventien gemeenten in Noord-Kennemerland, West-Friesland en de Kop van Noord-Holland te veel van deze organisatie met het hoofdkantoor in Alkmaar? Deugt het management niet? Of is er sprake van een combinatie van interne en externe factoren?

Het externe bureau moet uitzoeken, of het takenpakket moet worden aangepast, of dat onderdelen mogelijk zijn af te stoten aan commerciële partijen. Tenslotte moet ook een vergelijking worden gemaakt met GGD’en elders in het land. Spelen daar vergelijkbare problemen en welke oplossingen worden daar bedacht?

De zorgen van de Alkmaarse politiek over de financiële problemen van GGD Hollands Noorden hebben vooral betrekking op de reserves.

Jarenlange financiële tekorten werden met een greep uit de reserves opgelost. Zo is er inmiddels een negatief saldo van ruim 180.000 euro ontstaan.

Bijna alle partijen steunden donderdagavond in de commissie sociaal het initiatief van Seniorenpartij en VVD om een extern onderzoek uit te laten voeren. Alleen van OPA is het standpunt nog niet bekend. De partij van ex wethouder Anjo van de Ven (tot vorige week verantwoordelijk voor de GGD) liet verstek gaan.

Er werd scherpe kritiek uitgeoefend op de GGD directie. Bea van der Wiele van de Seniorenpartij verweet de GGD top ’voortborduren op een lap stof vol gaten’. Corina Mirsalari Garcia van GroenLinks beoordeelde het managementprobleem als ’structureel’.

Adviezen

Verschillende fracties constateerden, dat goed bedoelde adviezen worden genegeerd. Christiaan Peetoom van de VVD stelde de salarissen van de directie aan de orde. Hoewel de beloningen van de directie binnen de wettelijke normen vallen, vond Peetoom ze ’niet passend’.

Directeur Edward John Paulina incasseerde vorig jaar een salaris (plus onkostenvergoeding) van ruim 120.000 euro.

Verantwoordelijk wethouder Elly Konijn (D66) zei blij te zijn met een extern onderzoek. Over het salaris van de GGD directeur zei zij, dat daar niet aan te tornen is.

Noordhollands Dagblad, 16 juni 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/alkmaar-uitgelicht/artikel/politiek-alkmaar-eist-onderzoek-naar-ggd

‘Kritische houding richting GGD vloeit voort uit onvoldoende kennis van voorgeschiedenis’

Schager Courant, 21 juni 2018

Schager Courant, 21 juni 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo

Heerhugowaard eist unaniem extern onderzoek GGD

Alkmaarse Courant, 30 juni 2018

Alkmaarse Courant, 30 juni 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/rivm-gemeentelijk-gezondheidsprofiel-den-helder/
https://robscholtemuseum.nl/hedzer-faber-gemeenten-zijn-niet-klaar-voor-opvang-en-vervoer-verwarde-mensen-vervoer-verwarden-door-politie-is-straks-over-noodhulp-blijft/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-bakken-geld-maar-info-aan-gemeenteraad-den-helder-is-gebrekkig-redactie-dha-gemeenteraden-missen-belangrijke-informatie-over-verbonden-partijen/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image