René van Peer – Top of flop: Terug naar de tijd van de krakers

Festival, concert, film, expositie.

Wat vindt de bezoeker ervan?
René van Peer checkt.

Wat:
tentoonstelling De jaren 80

Waar:
Van Abbemuseum, Eindhoven

Wanneer:
te zien tot en met 25 september 2016

‘Er was veel beroering’

Kees Vuyk (62) uit Amsterdam:
,,Deze tentoonstelling maakt me nostalgisch. De terugblik geeft me inzicht in mijn geschiedenis. Ik kende toen al de Neue Slovenische Kunst. Ze bestreden het communisme met symbolen die verwezen naar fascisme én de Sovjet-Unie. Verder valt op hoe primitief de techniek was die kunstenaars toen gebruikten, zoals je kunt zien in het zaaltje met videokunst. Dat maakt het sympathiek. Dit is goed geïllustreerde cultuurgeschiedenis die vragen opwerpt over onze eigen tijd.”

‘Grafisch werk spreekt aan’

Mario (51, links) uit Haarlem en Edwin Verkooijen (47) uit Eindhoven.

Mario:
,,Dit is een tentoonstelling die ik graag wilde zien bij een bezoek aan mijn broer. We hebben de jaren tachtig meegemaakt in onze studietijd. Ik was heel nieuwsgierig wat ze zouden laten zien. Veel grafisch werk en video. Dat spreekt me aan.”

Edwin:
,Ik verbaas me over de aandacht voor Sloveense kunst. Je ziet hoe actueel activisme in dat communistische land was. Dat sluit aan bij de krakersbeweging.”

‘Hier dagen ronddwalen’

Jantine van de Wal (67, links) uit Heeze en Lilian Visser (66) uit De Meern.

Jantine:
,,Ik herken maar een paar dingen. De strijd in Noord-Ierland, Rob Scholte… Wij waren niet zo van het activisme. Met die Sloveense zalen heb ik niet zo veel.”

Lilian:
,,Het is wel fantastisch in beeld gebracht. Er is gigantisch veel info. Eigenlijk zou je hier dagen achtereen rond moeten dwalen, met een gids. Mensen die toen rebels waren, zullen veel herkennen. Als ik het zo zie denk ik: onder welke steen heb ik toen gelegen?”

Brabants Dagblad, 12 mei 2016

http://www.bd.nl/

https://robscholtemuseum.nl/van-abbe-museum-eindhoven-de-jaren-80-begin-van-het-nu/
https://robscholtemuseum.nl/de-telegraaf-museum-van-abbe-80-uur-open/
https://robscholtemuseum.nl/paola-van-de-velde-van-abbe-archiveert-de-jaren-tachtig-rom-87-van-rob-scholte-en-sandra-derks-hoogtepunt-jubileumexpositie/