Marischka de Jager – Helders Perspectief moet verleiden in DH te wonen en werken + DHA – Vliegende start + Suzanne Rijnja – Billboards vol Noord koppers: Regio op kaart + Op Kop – Teaser

Helders Perspectief moet nieuwe inwoners verleiden in Den Helder te komen wonen en werken

Den Helder, het project Helders Perspectief moet de stad in het land op de kaart zetten (foto Peter van Aalst)

Den Helder, het project Helders Perspectief moet de stad in het land op de kaart zetten (foto Peter van Aalst)

Den Helder – Het inwonertal van Den Helder is het afgelopen jaar met zeshonderd inwoners gegroeid. Dit jaar moet dat het dubbele worden. Het project Helders Perspectief helpt daarbij.

Den Helder krimpt niet langer maar groeit. “En het zijn geen pieken in het inwoneraantal door bijvoorbeeld de vestiging van asielzoekers“, zegt wethouder Pieter Kos. “Het is een gestage groei, een gelijkmatige, opgaande lijn.”’ Volgens Kos kan die aanwas dit jaar verdubbelen. “Afgelopen jaar zijn we gegroeid en hebben daar ’niks’ voor gedaan. Met Helders Perspectief gaan we de komende jaren actief de markt op om mensen te interesseren in Den Helder te komen werken en wonen.”

Daarvoor wordt bijvoorbeeld een landelijke campagne gestart. Die vooral wordt uitgezet via sociale media op internet. Geld, dat je vroeger nog moest besteden aan dure reclameruimte of zendtijd op televisie, kan nu vooral in het campagne product zelf worden gestopt. En door gebruik van data heel gericht aan de man worden gebracht.

Stel je hebt online drie keer geklikt op nieuwe hardloopschoenen, omdat je die wilt kopen, de vierde keer krijg je een advertentie te zien van de Grafelijkheidsduinen en hoe heerlijk je daar kan hardlopen, geeft Kos maar als voorbeeld. “Of je kinderen zijn echte gamers en die krijgen een bericht, dat Game Day in Den Helder is. Je moet mensen verleiden naar onze regio te komen, zodat ze zich verder voor Den Helder gaan interesseren.”

Kos benadrukt, dat de stad veel te bieden heeft. “Maar de samenhang daarin ontbrak tot nu toe.” Bij Helders Perspectief zijn nu verschillende partijen aangesloten, van gemeente, marine, bedrijfsleven en Woningstichting tot onderwijs, horeca en zorg. Juist die gezamenlijke aanpak moet nieuwe inwoners laten zien wat Den Helder in huis heeft: op gebied van onderwijs, werk, wonen, zorg, recreatie en cultuur.

Helderse Courant, 17 januari 2020, 17:19

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200117_89763820/helders-perspectief-moet-nieuwe-inwoners-verleiden-in-den-helder-te-komen-wonen-en-werken

Op Kop maakt vliegende start

Den Helder – Op Kop is live. Het platform en promotiecampagne voor het leren, werken en wonen in de Kop van Noord Holland is vrijdagmiddag tijdens een drukbezochte bijeenkomst gelanceerd. Zo’n 200 mensen uit bedrijfsleven, overheid en onderwijs zagen in Theater de Kampanje in Den Helder hoe bestuurlijk trekker wethouder Theo Meskers (Hollands Kroon) de website feestelijk opende. Daarmee maakt Op Kop een vliegende start.

Op Kop is ontstaan om de vele kansen, die de Noord kop rijk is breed onder de aandacht te brengen en vindbaar te maken. De Kop heeft namelijk ontzettend veel te bieden: interessante carrières bij zeer diverse bedrijven, bijzondere opleidingen bij het ROC Kop van Noord-Holland, Clusius College en Koninklijk Instituut Marine en een mooie woonomgeving. Op Kop brengt dat allemaal samen.

Programmamanager Desiré Peters: “Het is fijn, dat we met Op Kop een overzichtelijke plaats hebben weten te creëren, waar alle kansen zichtbaar zijn. Maar dat is slechts een eerste stap. We moeten ook voorbij de bescheidenheid van de nuchtere Noord Hollander. Met trots de buitenwereld enthousiasmeren over het moois, dat deze regio te bieden heeft.

Vraagstukken

Theo Meskers stelt, dat Op Kop het antwoord is op maatschappelijke vraagstukken, zoals de veiligheid van ons land, voedsel en energievoorziening. “Die zijn hier volop aanwezig. Als je werkt in de Kop van Noord-Holland, heb je niet alleen een leuke baan, maar is er een dimensie, die ervoor zorgt, dat je het verschil maakt. Dat geeft ons een extra goede positie op de arbeidsmarkt en daar kunnen we door Op Kop van profiteren. Jongeren vinden het interessant om een baan met meerwaarde te hebben.

Op Kop valt onder “De Kop Werkt!”, het regionaal stimuleringsprogramma van de vier kop gemeenten Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen en de provincie Noord Holland. Zij werken samen aan een toekomstbestendige regio. Dat doen ze door continu kansen te benutten die de kracht van de regio versterken. Daarbij gaat het om de ontwikkeling van havens, agribusiness, energiesector, toerisme, bereikbaarheid en leefomgeving.

Meer informatie vindt u op http://www.dekopwerkt.nl.

Den Helder Actueel, 18 januari 2020

https://denhelderactueel.nl/2020/01/op-kop-maakt-vliegende-start/

Billboards, bushokjes en bioscopen vol Noord koppers, van de Randstad tot Friesland: ’Op Kop’ moet de regio op de kaart zetten

Den Helder – Eigenlijk was het in eerste instantie helemaal niet het idee om terug te keren naar de Kop van Noord Holland, vertelt Daniëlle Bischoff Tulleken (45). Maar nu ze er weer is, blijft ze voorgoed.

Zelf groeide ze op in de Wieringermeer, voordat ze de Noord kop achter zich liet en naar Maastricht vertrok vanwege haar studie. “Daarna wilde ik wel weer naar het noorden, maar naar Friesland“, vertelt Daniëlle. Echt lang bleef ze daar niet hangen. “Per ongeluk kwamen we in het huis van mijn grootouders terecht.” Een huis aan de andere kant van de Afsluitdijk, namelijk op Wieringen. Uiteindelijk was het nota bene haar vrouw Suzanne die helemaal niet uit de Noord kop komt‘’ – die de knoop doorhakte: dit is het. “Ze vertelde me, dat ze zich nog nooit ergens zo op haar plek had gevoeld.” Verhuizen naar Friesland? Daar denkt ze niet meer aan. “Je hebt hier alles, en de praktijk is dichtbij.

Daniëlle is huisarts in Den Oever en één van de ’Koplopers’ die de Noord kop eens goed op de kaart moet zetten.

Posters

Koploper Hans Verbocht (foto Op Kop)

Koploper Hans Verbocht (foto Op Kop)

Koploper Hans Verbocht (35) kijkt naar het filmpje op het scherm, waar hij de hoofdrol in speelt. “Het is wel een beetje gek hoor, om jezelf zo terug te zien.” Dat filmpje en de poster, waar hij op staat, zijn straks te zien op bushokjes, reclameborden en in bioscopen. Niet alleen in Noord Holland Noord, ook in bijvoorbeeld de Randstad en Friesland.

De beelden zijn onderdeel van het project ’Op Kop’, dat vrijdag van start ging. Een samenwerking van de vier Noordkop gemeenten, de provincie, De Kop Werkt en Match2020. De grotendeels online campagne moet wonen, werken en leren in de regio aantrekkelijker maken.

Voor wie? Eigenlijk voor iedereen, legt Desiré Peters van Match2020 uit. Maar om het even iets makkelijker te maken ligt de focus op drie groepen. “Ten eerste heb je de jongeren, waarvan we graag willen dat ze blijven plakken of terugkomen, wanneer ze een studie buiten de regio hebben gevolgd. Daarnaast heb je de mensen, die al in de regio wonen, maar hier niet werken. Zo’n veertig procent verlaat elke ochtend de Noord kop om ergens anders te werken. En dan heb je nog de mensen, die nu nog buiten de regio wonen én werken. Voor hen zetten we de Noord kop op de kaart.”

Rust

Hans behoort tot die laatste groep. De assistent fytopatholoog, ’dan werk je met plantenziekten,’ komt uit Utrecht. “Ik wilde graag werken bij een bedrijf waarbij ik ook een soort familiegevoel kreeg. Bij Hazera Seeds in Warmenhuizen voelde ik me gelijk op mijn plek. Daar rijd je elke dag wel honderd kilometer voor heen en weer.” Dat reizen, dat hoeft gelukkig niet meer. Hij verhuisde samen met zijn vriendin naar Heerhugowaard. Nu kan hij op de fiets, want dat doet hij het liefste. “Je hebt hier zoveel mooie natuur.” En de stad? Die mist hij niet. “En anders fiets ik zo even naar Alkmaar.”

Koploper Pascal Feller (foto Op Kop)

Koploper Pascal Feller (foto Op Kop)

Ook Pascal Feller (27) geniet van de rust in de natuur, Na in Amsterdam, Utrecht en Alkmaar gewerkt te hebben, belandde hij op de Texel Academy voor koks. “Van de drukte naar de rust. En dat is best fijn als je in de horeca werkt.” Hij werkt als kok bij De Steenenplaats in Den Burg. “Iedereen spreekt altijd van Amsterdam zus en Amsterdam zo, maar nu is de Noord kop eens aan de beurt.”

Lang niet iedereen weet wat de Kop te bieden heeft, volgens huisarts Daniëlle.”Als artsen in opleiding bij ons komen ze komen vaak uit Amsterdam zeggen ze twee dingen. Eén: ’dit is minder ver weg dan gedacht’. En ze vinden de omgang met de mensen hier veel leuker.

De verhalen van de Koplopers zijn verzameld op de website van Op Kop. Bezoekers kunnen hun hart dan wel aan de regio verkopen, maar de Kop moet natuurlijk ook écht wat te bieden hebben. Daarom staat de website ook vol met werk en leerkansen. Bedrijven kunnen zich aansluiten, waardoor er een duidelijk kaartje ontstaat met een overzicht van plekken, waar je kunt werken en jezelf kunt ontwikkelen. Nu is het hopen, dat die plekken straks gevuld worden met kersverse Koplopers, want de stapel vacatures blijft voorlopig nog wel even groeien.

De campagne

Voor de campagne hebben de gemeenten Den Helder, Hollands Kroon, Schagen en Texel in totaal 750.000 euro beschikbaar gesteld. Benieuwd naar de verhalen van de andere Koplopers of in de werk en leerkansen in de regio? Kijk op http://www.opkop.nl.

Koploper Gerard Hofmeijer (foto Op Kop)

Koploper Gerard Hofmeijer (foto Op Kop)

Koploper Shirley Negenman (foto Op Kop)

Koploper Shirley Negenman (foto Op Kop)

Koploper Walter Bisselink (foto Op Kop)

Koploper Walter Bisselink (foto Op Kop)

Koploper Niek Schaap (foto Op Kop)

Koploper Niek Schaap (foto Op Kop)

Koploper Daniëlle Bischoff Tulleken (foto Op Kop)

Koploper Daniëlle Bischoff Tulleken (foto Op Kop)

Helderse Courant, 18 januari 2020, 09:32

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200118_46746776/billboads-bushokjes-en-bioscopen-vol-noordkoppers-van-de-randstad-tot-friesland-op-kop-moet-de-regio-op-de-kaart-zetten

Teaser Op Kop

Gepubliceerd op 6 jan. 2020

Ontdek leren, werken en wonen in de Kop van NoordHolland via http://opkop.nl.

Reacties
https://youtu.be/T9ZqmvTyalY

 

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Helders+Perspectief
https://robscholtemuseum.nl/?s=Theo+Meskers
https://robscholtemuseum.nl/?s=Theater+de+Kampanje
https://robscholtemuseum.nl/?s=ROC+Kop+van+Noord+Holland
https://robscholtemuseum.nl/?s=Clusius+College
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koninklijk+Instituut+voor+de+Marine

https://robscholtemuseum.nl/?s=Pieter+Kos
https://robscholtemuseum.nl/open-brief-aan-het-college-van-b-w-den-helder-over-het-rob-scholte-museum/
https://robscholtemuseum.nl/theo-knippenberg-toelichting-op-de-open-brief/
https://robscholtemuseum.nl/breaking-news-vandaag-9-december-2015-is-het-precies-1-jaar-na-de-overeenkomst-met-wethouder-kos-over-de-uitbreiding-van-het-rob-scholte-museum/