Judit de Redelijkheid – Wethouder Samir Bashara: ‘Lezing bij het beeld van Jan Pieterszoon Coen moet een traditie worden’

Hoorn – Vanwege het slechte weer, dat was voorspeld, moest het draaiboek iets worden aangepast. Maar de eerste ’Coen lezing’, die zaterdag gehouden werd in Hoorn stemde initiatiefnemer Samir Bashara tevreden. “Dit moet een traditie worden“, zei de wethouder Kunst en Cultuur na afloop.

In plaats van tegenover het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen op de Roode Steen, werd de lezing in het Huis Verloren gehouden. “Het is jammer, dat we het niet buiten konden doen“, vond Bashara. ,”maar het voordeel was, dat er nu ook echt een presentatie gegeven kon worden.”

Namens Tony’s Chocolonely vertelde Ynzo van Zanten een inspirerend verhaal over de reden waarom en de wijze, waarop dit bedrijf zich inzet voor een honderd procent slavernij vrije productie van chocolade. Zo leerden de ongeveer vijftig bezoekers onder meer, dat de ongelijke stukjes, waaruit de repen van dit merk bestaan, de ongelijkheid binnen de cacao industrie symboliseren. “Geen juichverhaal, geen zwartgallig verhaal, maar een hoopvol verhaal“, aldus Bashara. “Het zet je aan het denken. En dat is precies wat ik voor ogen had. Door zo’n lezing aan het beeld van J.P. Coen te koppelen, zorgen we er voor, dat het gesprek op gang komt. En dat willen we blijven doen. Het moet een traditie worden, waarbij uiteindelijk het hele plein vol staat.”

Vooraf waren er geluiden, dat een groep Hoornaars onder de noemer ’Handen af van onze Coen’ naar de lezing zouden komen om een ’tegengeluid’ te laten horen. “Als je je waagt aan een thema, dat zo gevoelig ligt, weet je, dat die kans bestaat“, zei Bashara daarover. “We waren daar ook op voorbereid geweest. Maar er is niemand gekomen.

Noordhollands Dagblad, 28 september 2019, 18:14

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190928_61771748/wethouder-samir-bashara-lezing-bij-het-beeld-van-j-p-coen-moet-een-traditie-worden

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hoorn
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jan+Pieterszoon+Coen
https://robscholtemuseum.nl/rtl-nieuws-geen-amerikaanse-toestanden-in-nederland-wel-omstreden-standbeelden/
https://robscholtemuseum.nl/ravage-urk-trendsettend-met-nieuwe-zeehelden-wijk-powned-urk-verwelkomt-zeehelden/
https://robscholtemuseum.nl/eric-molenaar-plan-huilende-j-p-coen-betuigt-spijt/