Eric Molenaar – Plan: huilende Jan Pieterszoon Coen betuigt spijt

Fotomontage van het huilende beeld (foto In den Beginne)

Plan: huilende Jan Pieterszoon Coen betuigt spijt

Hoorn – Het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn als fontein, met een onophoudelijke tranenstroom uit beide ooghoeken.Dat is het idee, dat de Hoornse kunstenaars Stichting In den Beginne de gemeente Hoorn wil voorleggen. Het beeld van de omstreden grondlegger van het Nederlandse koloniale rijk in Indië wordt zo ’een verdrietig man beeld, dat met zijn huilbuien spijt betuigt voor alles wat hij heeft aangericht in de overzeese gebiedsdelen’, zegt bestuurslid Ed Wagemaker van In den Beginne.

Het bronzen beeld op de Roode Steen, dat in 1893 werd onthuld, is al langer onderwerp van verhitte discussies. De Hoornse gouverneur generaal van de Verenigde Oost Indische Compagnie en stichter van Batavia liet in 1621 de lokale bevolking van de Banda eilanden uitroeien om het monopolie op de handel in nootmuskaat veilig te stellen. In 2011 was er een burgerinitiatief om het beeld te vervangen, maar de gemeente besloot het te laten bij een aanvulling van de tekst op de sokkel.

Volgens Ed Wagemaker is het voorstel om van het beeld van Jan Pieterszoon Coen een ’Manneke Huil’ te maken zeker geen grap. ’Het zit tussen een grap en serieus in’. Stichting In den Beginne heeft zich laten inspireren door het kunstproject met Elf Fonteinen in Friesland.

Wagemaker denkt, dat het idee ook toepasbaar is bij de beelden van Willem de Zwijger, Michiel de Ruyter ’en andere macht wellustigen’.

Hij zegt zeker niet de spot te willen drijven met mensen, die moeite hebben met ’verheerlijking’ van het koloniale verleden. “Op een bord op de sokkel staat wat hij heeft uitgespookt. Ik kan me voorstellen, dat hij achteraf van een aantal onderdelen spijt heeft.”

Volgens hem is het plan uitvoerbaar. “Het water moet worden opgevangen en naar boven getransporteerd in het beeld. Het kan voor Hoorn een enorme publicitaire stunt zijn.”

Wagemaker wil eerst graag duidelijkheid van de gemeente. Hij heeft het huilende beeld al laten zien aan wethouder Samir Bashara, die in Hoorn Kunst, Cultuur, Erfgoed en Monumenten in portefeuille heeft. “Ik weet niet zeker of hij het serieus neemt, maar hij moest lachen.”

In een reactie beaamt Bashara dat laatste. Hij vindt het idee ’origineel bedacht’. Of het uitgevoerd wordt betwijfelt hij. “Maar ik heb geen plan gezien, dus ik weet niet waarover ik oordeel. Kunst is er om te prikkelen. Alleen het idee al voorziet daarin.”

Noordhollands Dagblad, 1 november 2018, 17:07

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20181101_56055080/plan-huilende-jp-coen-betuigt-spijt

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/rtl-nieuws-geen-amerikaanse-toestanden-in-nederland-wel-omstreden-standbeelden/
https://robscholtemuseum.nl/ravage-urk-trendsettend-met-nieuwe-zeehelden-wijk-powned-urk-verwelkomt-zeehelden/