Ravage – Urk trendsettend met nieuwe zeehelden wijk + PowNed – Urk verwelkomt zeehelden

Urk trendsettend met nieuwe zeehelden wijk

De gemeenteraad van Urk benoemt de straten van de te bouwen wijk Schokkerhoek naar de zeehelden van weleer, zoals Michiel de Ruyter, Johan Maurits en Jan Pieterszoon Coen.

De straten in de toekomstige wijk Schokkerhoek in Urk worden vernoemd naar ‘helden van weleer’, zoals Michiel de Ruyter en Jan Pieterszoon Coen. De gemeenteraad van Urk steunde maandag een motie van de lokale partij Hart voor Urk om Nederlanders, die een belangrijke rol in het koloniale verleden hebben gespeeld te eren door straatnamen naar hen te vernoemen.

„Wij vinden het belangrijk om de zeehelden te blijven eren”, zegt wethouder Gerrit Post van Hart voor Urk. Met de motie wil de lokale partij een signaal afgeven in de discussie over het slavernij verleden van Nederland en de rol daarin van mannen als De Ruyter en Coen. „Een klein deel van Nederland wil van de helden van weleer de boeven van vandaag maken. Wij gaan niet mee met die linkse koers”, zegt Post.

De wijk Schokkerhoek moet ongeveer 1500 woningen krijgen. De bouw begint op zijn vroegst in 2020. Volgens Jan Koffeman van Hart voor Urk wordt het gedrag van helden uit de geschiedenis in twijfel getrokken door een „linkse minderheid, die over ons land wil beslissen.” Officieel beslist de straatnamencommissie over nieuwe namen, maar Gerrit Post, enig lid van die commissie én wethouder, laat weten, dat hij zich goed in de motie kan vinden.

Actiegroep De Grauwe Eeuw is beduidend minder enthousiast: „Urk (where else?) toont de ware racistische aard van Nederland. Waar de hele wereld zich langzaamaan beschaaft en ontdoet van koloniale verheerlijking blijft Urk liever in het verleden leven. Nou willen wij nog niet dood gevonden worden in Urk maar het is en blijft schandalig aangezien de meeste koloniale verheerlijking in het verleden geplaatst is (rond de eeuwwisseling 19e/20e eeuw). Het extremistische nationalisme floreert in Urk.” [sic]

Ravage, 21/02/2018

Puck schrijft:
03/03/2018 om 17:50
Ik wil hierbij een oproep aan de gemeente Noordoostpolder doen om alle wegen naar Urk te vernoemen naar mensen als Cornelis Lely, Jan-Anne Beijerinck, Thomas Joannes Stieltjes en andere belangrijke mensen die ervoor gezorgd hebben dat Urk geen eiland meer is.

https://www.ravage-webzine.nl/2018/02/21/urk-trendsettend-met-nieuwe-zeeheldenwijk/

Urk verwelkomt zeehelden

In Urk worden de straatnamen in de nieuwe wijk Schokkerhoek vernoemd naar oude zeehelden. Waar in andere delen van het land discussie is over de verering van Michiel de Ruyter of Piet Hein, worden ze in Urk juist op hun sokkel gehesen.

Reacties:
https://youtu.be/mUrM0xsGUVc