Hendrik Jan Korterink – Rob Scholte: zijn Story over Micky Hoogendijk en de aanslag op hem

“Kunstenaar Rob Scholte, die bij een bomaanslag zijn benen verloor, haalt in Story uit naar zijn ex vrouw en mede slachtoffer Micky Hoogendijk, die volgens eigen zeggen door dezelfde explosie een miskraam kreeg – iets waar haar ex anders over denkt. En waarom spreekt Rob zulke harde woorden over topadvocaat Oscar Hammerstein?” Aldus het intro van een reportage in het weekblad Story van deze week. Ook te lezen via Blendle: https://blendle.com/issue/story/bnl-story-20171011.

Op donderdag 24 november 1994 verloor Rob Scholte voor zijn atelier in de Laurierstraat in de Jordaan zijn benen. “En zijn toenmalige echtgenote Micky Hoogendijk – die naast hem in zijn blauwe BMW 525 zat – hun ongeboren kindje. Dat is althans wat Micky altijd gezegd heeft. In het gedetailleerde boek Bom in de Laurierstraat, dat misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink in 2005 over de bomaanslag uitbracht, komt Micky uitvoerig aan het woord.”

Aldus Story.

Ongeboren kindje is een relatief begrip: Micky was onderweg voor een zwangerschapstest, op de avond na de aanslag kreeg ze een miskraam. Enige tijd later scheidden ze. Micky trouwde met Adam Curry, Rob in 2006 met zijn huidige vrouw Lijsje. Rob en Micky hadden in de loop der jaren sporadisch contact. Eind vorig jaar voor het laatst. Voor het online platform Café Weltschmerz interviewde hij haar. “Je ging bij me weg toen het geld op was,” zei Rob. Toen de camera uit was, zou Micky tegen hem hebben gezegd: “Dit zal je nog berouwen.”

Rob zegt niet te begrijpen waarom Micky meewerkte aan mijn boek. ‘In dat boek probeert hij de schuld van de aanslag in mijn schoenen te schuiven,’ stelt Rob verbeten. ‘Dat ik de dader zou zijn van de aanslag op mijn eigen leven, omdat ik de publiciteit zo hard nodig zou hebben. Micky vertelde mij later, dat ze alleen meedeed om nog erger te voorkomen.’

Dat is een merkwaardige conclusie. In het boek wordt als hoofdmotief genoemd, dat de aanslag bedoeld was voor advocaat Oscar Hammerstein. “De grootst mogelijke onzin!’ zegt Rob. ‘Hammerstein parkeerde zijn auto nooit bij mij in de straat. Hij woonde kilometers bij mij vandaan. Die auto stond daar slechts één dag – de dag van de aanslag. Dat is geen toeval. Wat mij is overkomen, diende als een waarschuwing voor anderen. De daders komen uit de kunsthoek. Dat weet Hammerstein heel goed.’ Oscar Hammerstein denkt daar anders over, liet hij eerder al aan Story weten: ‘De bom in de auto van Rob was afkomstig uit de hoek van drugsdealers. Rob zat in die tijd in een bepaald drugscircuit en had daarin schulden opgebouwd.’

Aldus Story. Het is bijna 23 jaar geleden. In het boek komt iemand aan het woord, die vertelt wie de granaat onder de auto heeft geplaatst. Iemand uit het criminele milieu, om advocaat Hammerstein uit te schakelen, die kort daarna als getuige moest optreden in een proces over witwassen. Vergis moorden waren er toen ook al en zeker met autobommen ging nogal eens wat mis.

In de loop der jaren heb ik ook veel gehoord over wat Hammerstein zegt: dat Rob schulden had bij drugsdealers. De bom zou bedoeld zijn als aansporing. Is na de vergis theorie het meest aannemelijk, alleen is er nooit enige concrete aanwijzing voor gekomen.

Dat dit zou zijn voortgekomen uit kringen van jaloerse kunstbroeders is mijns inziens een fabeltje: juist daar heeft de politie heel veel onderzoek gedaan en niets aangetroffen. Als het al uit die hoek kwam, was er allang iemand gaan praten. Maar het is begrijpelijk dat Rob Scholte het als artiest interessanter vindt hiermee te leven, dan met de andere opties. Het is hem gegund.

Een hoofdstuk uit het niet meer verkrijgbare boek, over de zaak waarin Hammerstein toen was verwikkeld en waarin Johan Verhoek alias de Hakkelaar ook een rol speelt, staat hier: Drijvende Lijken (http://www.misdaadjournalist.nl/2017/10/oscar-hammerstein-de-bom/).

Crimesong van de dag, hoe kan het anders: Who put the bomb, van Barry Mann. Zie hier:

Barry Mann – Who Put The Bomb

Gepubliceerd op 16 jan. 2015

Reacties:
https://www.youtube.com/watch?v=HQJC6qhTIcg

Misdaadjournalist, 17 oktober 2017

http://www.misdaadjournalist.nl/2017/10/rob-scholte-zijn-story-over-micky-hoogendijk-en-de-aanslag-op-hem/

https://robscholtemuseum.nl/nick-dijkman-rob-scholte-haalt-uit-naar-ex-vrouw-micky-ik-betwijfel-of-ze-zwanger-was/