Nick Dijkman – Rob Scholte haalt uit naar ex vrouw Micky: ‘Ik betwijfel, of ze zwanger was…’

Kunstenaar Rob Scholte, die bij een bomaanslag zijn benen verloor, haalt in Story uit naar zijn ex vrouw en mede slachtoffer Micky Hoogendijk, die volgens eigen zeggen door dezelfde explosie een miskraam kreeg – iets waar haar ex anders over denkt. En waarom spreekt Rob zulke harde woorden over topadvocaat Oscar Hammerstein?

Ondanks zijn eigen museum in Den Helder en zijn status als wereldwijd bekend kunstenaar, is Rob Scholte bij het grote publiek tragisch genoeg vooral bekend als slachtoffer van de bomaanslag op zijn leven, waarbij hij op donderdag 24 november 1994 in de Amsterdamse Laurierstraat zijn benen verloor en zijn toenmalige echtgenote Micky Hoogendijk – die naast hem in zijn blauwe BMW 525 zat – hun ongeboren kindje. Dat is althans wat Micky altijd gezegd heeft. In het gedetailleerde boek Bom in de Laurierstraat,dat misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink in 2005 over de bomaanslag uitbracht, komt Micky uitvoerig aan het woord. In het boek staat dat Micky een flesje urine bij zich had voor de zwangerschapstest bij de dokter, waarheen ze die ochtend op weg waren. Die test had een speciale betekenis voor Rob en haar: hun zoontje Pepijn was eerder dat jaar na een voldragen zwangerschap van negen maanden dood geboren. Toen ze in de BMW stapten, hoorden ze na het starten van de auto ‘een harde tik, een korte droge tik. En later nog één. Toen we bij de hoek waren, kwam de derde tik. Meteen daarna, na de bocht, kwam de klap,’ vertelt Micky in het boek.

Ze hoorde een enorme explosie, waarna ze zelf ongedeerd kon uitstappen. Als ze om de auto heen loopt, ziet ze Rob net uit de auto vallen. ‘Hij wilde uitstappen, maar zijn benen waren er niet meer, het was een heel vreemd gezicht,’ vertelt Micky. ‘Rob lag op zijn rug en armen languit gespreid op de grond met zijn ogen wijd open. Hij was lijkbleek en lag er zonder zijn benen. Ik dacht, dat hij dood was.’ Micky begon te gillen en raakte in paniek. ‘Ik ben naar Rob gegaan, ik zag hem sterven, ik zag, dat hij er tussenuit ging. Ik zei: Je wordt papa! Blijf bij me, blijf bij me, laat me niet alleen, ik heb je nodig, je wordt vader. Ga door!’ Rob werd vervolgens per gealarmeerde ambulance naar het VU Ziekenhuis vervoerd, terwijl Micky zich op verzoek van de politie schuil hield in een hotel, alwaar ze gezelschap kreeg van haar moeder. ‘Door de klap, bleek later, is de avond daarop de zwangerschap afgebroken, ook al heb ik daar nauwelijks bij stilgestaan. De eerste avond in het hotel ging ik in bad. Ik werd heftig ongesteld en toen kwam de miskraam. Ik heb samen met mijn moeder zitten huilen,’ zegt Micky in het boek.

‘In schoenen schuiven’

Aan Story vertelt Rob, bijna drieëntwintig jaar later, bij die miskraam zijn vraagtekens te zetten. ‘Ik betwijfel, of Micky op het moment van de bomaanslag zwanger was. Ik heb nooit een test gezien, dat Micky in verwachting zou zijn. Ze had me weliswaar verteld, dat ze zwanger was, maar om daarover uitsluitsel te krijgen gingen we die ochtend samen naar de dokter.’ In de periode na de bomaanslag groeiden Rob en Micky door hun gedeelde verdriet steeds verder uit elkaar.

‘DIT ZAL JE NOG BEROUWEN, RIEP ZE’

Over de miskraam zegt Rob nu: ‘Die gebeurtenissen zijn op een of andere manier in de gedachten van Micky vermengd geraakt.’ Na hun echtscheiding verdwenen Rob en Micky lange tijd uit elkaars leven, maar geestelijk bleven ze altijd met elkaar verbonden, ook al had Micky later een eveneens stormachtig huwelijk met Adam Curry, en is Rob al jaren gelukkig met zijn huidige vrouw Lijsje. Met haar trouwde hij in 2006 en kreeg hij twee kinderen: zoon Lotus (17) en dochter Anaïs (12). Na de geboorte van zijn jongste kind in 2005 kwam Micky nog op kraambezoek. ‘Daarna hebben we elkaar nog een paar keer gezien,’ herinnert Rob zich.

‘Onze laatste ontmoeting dateert van eind vorig jaar. Maar dat liep niet goed af.’ De kunstenaar doelt op een opmerkelijk gesprek met Micky (https://robscholtemuseum.nl/cafe-weltschmerz-de-aanslag-1994-rob-scholte-met-micky-hoogendijk/): voor het online platform Café Weltschmerz interviewde hij haar gedurende een halfuur, en blikten ze terug op hun tijd samen. ‘Je ging bij me weg, toen het geld op was,’ liet Rob zich in het interview ontglippen, waarna Micky deze opmerking in perspectief plaatste door te vragen, of hij haar altijd trouw was geweest. ‘Ik denk, dat je dat zelf wel weet,’ antwoordde Rob. Gevat zei Micky: ‘Ja, maar omdat je zei ,dat ik weg ging, omdat het geld op zou zijn.’ Rob: ‘Dat was een feitelijke constatering.’ Anders dan die dialoog doet vermoeden, verliep het interview verder zonder problemen; Rob en Micky zoenden elkaar ter afsluiting zelfs nog op de mond. Rob: ‘Maar toen de camera uit was, zei Micky tegen me: Dit zal je nog berouwen.’ Sindsdien hebben de twee exen geen contact meer. ‘Micky is op dit moment jammer genoeg niet meer dan een herinnering,’ aldus Rob, die niet begreep, waarom Micky meewerkte aan het boek van Hendrik Jan Korterink. ‘In dat boek probeert hij de schuld van de aanslag in mijn schoenen te schuiven,’ stelt Rob vast. ‘Dat ik de dader zou zijn van de aanslag op mijn eigen leven, omdat ik de publiciteit zo hard nodig zou hebben. Micky vertelde mij later, dat ze alleen mee deed om nog erger te voorkomen.’

‘Langdurige terreur’

Naast Micky werkte destijds ook topadvocaat mr. Oscar Hammerstein mee aan het door Rob gehekelde boek. Dit omdat kort na de explosie het verhaal rond zong, dat de bom niet voor Rob, maar voor Oscar was bedoeld! De strafpleiter zou in die tijd bij Rob in de buurt hebben gewoond en reed ook nog in dezelfde soort BMW. Daardoor zouden de daders zich hebben vergist, en de bom per abuis niet onder Oscars auto, maar onder die van Rob geplaatst hebben. ‘Dat is echt de grootst mogelijke onzin!’ zegt Rob. ‘Hammerstein parkeerde zijn auto nooit bij mij in de straat. Hij woonde kilometers bij mij vandaan. Die auto stond daar slechts één dag – de dag van de aanslag. Dat is geen toeval. Wat mij is overkomen, diende als een waarschuwing voor anderen. De daders komen uit de kunsthoek. Dat weet Hammerstein heel goed.’ Oscar Hammerstein denkt daar anders over, liet hij eerder al aan Story weten: ‘De bom in de auto van Rob was afkomstig uit de hoek van drugsdealers. Rob zat in die tijd in een bepaald drugscircuit en had daarin schulden opgebouwd.’ Geconfronteerd met die uitleg, reageert Rob furieus. ‘Ik schulden? Ik had toen méér geld dan welke kunstenaar in Nederland dan ook! Weet je waarom Hammerstein niet vertelt, dat de daders uit de kunstwereld komen? Omdat het dan te dichtbij hem komt.

‘MICKY IS NIET MEER DAN HERINNERING’

Hij heeft duidelijk iets te verbergen en weet donders goed, wie er verantwoordelijk voor zijn, dat ik geen benen meer heb! De hele opzet met die auto hoorde bij een groter verhaal, waar Hammerstein dicht tegen aan zat.’ Opmerkelijk genoeg beschouwt Rob de aanslag op zijn leven en het verlies van beide benen niet als de meest schandalige actie, die hem ooit overkwam. ‘Dat is de langdurige terreur van de gemeente Den Helder, die mij hier uit mijn museum wil jagen,’ vertelt Rob. Op 16 oktober doet de rechter uitspraak in het lang lopende conflict tussen Rob en de gemeente, en hoort hij, of hij binnen 48 uur zijn museum – een voormalig postkantoor waarmee de gemeente andere plannen heeft – moet ontruimen. ‘Maar daar ga ik niet vanuit. Ik ben vol vertrouwen, dat ik volledig in mijn recht sta,’ zegt Rob.

Micky Hoogendijk heeft aangegeven niet op Rob Scholtes relaas te willen reageren.

Rob: ‘Ik voel me verbonden met Adam Curry’

‘Ik bewonder Adam Curry. Hij lijkt me een goede gast,’ zegt Rob over Micky’s ex man. ‘Dat komt, omdat hij een van de weinige journalisten is, die naar de waarheid zoekt. Hij heeft zich ontwikkeld van diskjockey naar de dingen, die hij nu doet met zijn podcasts. Daarin analyseert hij nieuws op een manier, die je nergens anders hoort. En hij komt met opmerkingen, die bijzonder scherpzinnig zijn. Het is niet voor niets, dat hij in de VS in veel belangrijke internet shows zit. Met hem voel ik me verbonden.’ Overigens heeft Rob geen contact met Adam. ‘Dat komt ook door Micky. Ik heb hem nooit persoonlijk ontmoet. En ik kan me goed voorstellen, dat hij daar geen behoefte aan heeft. Ik was toentertijd in elk geval erg blij, dat Micky met Adam ging. Micky had namelijk de neiging in interviews veel over mij te praten. Dat was nadat ze met Adam ging afgelopen. Heerlijk!’

Story, 11 oktober 2017

https://www.story.nl/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image