Grand Café 1909 – Geen recht + Casper Duin & Suzanne Rijnja – Tranen van eigenaar Grand Café 1909 in Julianadorp na afwijzing steunaanvraag

Grand Café 1909 (foto Facebook)

Geen recht

Brief van UWV aan Grand Café 1909, 10 april 2020 (foto Facebook)

Brief van UWV aan Grand Café 1909, 10 april 2020 (foto Facebook)

Omdat ik geen volledige maand omzet heb van februari (open gegaan op 20 februari 2020) heb ik geen recht op de NOW regeling en krijg ik dus geen subsidie (van 90%) voor de loonkosten #UWV #Overheid #WTF #CoronaVirus hoe dan???

Facebook, 16 april 2020, 14:38

https://www.facebook.com/watch/?t=114&v=222327229004680

De tranen van eigenaar Grand Café 1909 in Julianadorp na afwijzing steunaanvraag

Julianadorp – Nu zijn aanvraag voor een NOW regeling is afgewezen, zit er volgens de tot tranen toe geroerde eigenaar Marcel Brunsveld van Grand Café 1909 in Julianadorp niks anders op dan stoppen met ondernemen.

Dat zegt hij in een veelbekeken filmpje op de Facebook pagina van het restaurant op het Loopuytpark. Brunsveld huilt en is boos. Zijn aanvraag voor een tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is niet goedgekeurd door het UWV. Dus krijgt Brunsveld geen negentig procent vergoeding voor zijn loonkosten. “Ik ben klaar met ondernemen”, vertelt hij in het filmpje.

Net open

Hij gaat verder. “Zal mijn personeel moeten ontslaan. Mensen, die hun kinderen te eten moeten geven. Ik heb altijd belasting betaald. Vanwege een verbouwing heb ik geen totale maandomzet cijfers over februari. Daardoor kan ik geen aanspraak maken op de regeling. Gevestigde ondernemers met een buffer krijgen wel wat, ik als starter niet. Tweeënhalve ton naar de maan.’’ Grand Café 1909 ging op 20 februari, kort voor de Corona Virus crisis, open. Daarmee loopt Brunsveld de vergoeding net mis.

“Ik vind het oneerlijk dat bedrijven, die al jaren lopen en een buffer hebben, wel worden geholpen en wij niet”, vertelt Brunsveld later aan deze krant. “Het zou eigenlijk allebei moeten. Mensen, die net een zaak hebben geopend, worden er nu de dupe van dat ze geen omzet hebben gehad.

Brunsveld heeft acht werknemers met een nul uren contract en vier full timers in dienst. “Die vier kosten me 7.500 EUro per maand. Als ik die negentig procent vergoeding personeelskosten kreeg, kon ik de rest van het loon met de vierduizend EUro vergoeding betalen, die ik wel heb gekregen.”

De onzekerheid maakt Brunsveld boos en verdrietig.Kan ik zelf wel een uitkering krijgen? Dat weet ik ook niet. Je mag best weten, dat ik nog maar 150 EUro op mijn rekening heb staan.”

Open en bloot

Zo’n filmpje online zetten, dat is best dapper, toch?Als het goed gaat, zet ik leuke filmpjes op Facebook. En als het niet goed gaat gaat, dan ook een slecht filmpje. Ik durf, dat altijd open en bloot te tonen. I don’t care, dat ik zit te janken, laat de Wereld maar even zien, dat het kut is.

Het filmpje is inmiddels al meer dan duizend keer gedeeld, en Brunsveld wordt overspoeld met reacties. “Dat is fantastisch, maar ik hoop, dat iemand bij de overheid dit ziet en zegt: het klopt niet, dat hij daar geen recht op heeft. En ik hoop vooral, dat andere mensen er ook profijt van hebben. Het gaat niet alleen om mij, er zitten meer mensen in hetzelfde schuitje.”

UWV, even repareren?

Brunsveld vertelt, dat de gemeente Den Helder al contact met hem heeft opgenomen om over een eventuele oplossing te praten.

Wethouder Sociaal Domein en hoofdrol speler in de mishandeling van het RSMuseum in DH, Twitter account voor ons al jaren geblokkeerd, Pieter Kos verwijt de ketel (foto NHD)

Wethouder Sociaal Domein en hoofdrolspeler in de mishandeling van het RSMuseum in DH, nimmer beantwoorde hij de Open Brief en zijn Twitter account is voor ons al jaren geblokkeerd, Pieter Kos verwijt de ketel (foto NHD)
Fear is a liar als banner op de Pieter Kos Twitter account (foto Twitter)
Fear is a liar als banner op de Pieter Kos Twitter account (foto Twitter)

Wethouder Pieter Kos van Den Helder reageerde via Twitter op dit artikel met afschrift aan UWV directeur Tof Thissen. “Nou UWV, kom op. Een zaak die net open is, kan natuurlijk geen omzethistorie tonen, maar heeft evident dezelfde loonkosten. Even repareren?

Crowdfundingsactie

Er is een crowdfunding actie (https://www.gofundme.com/f/red-onze-baan?utm_medium=email&utm_source=product&utm_campaign=p_email%2B2300-co-team-welcome) opgestart om Brunsveld en personeel te helpen. Daar is in twee dagen al meer dan vijfduizend euro toegezegd. Brunsveld: Superlief, maar niet wat je wilt als ondernemer.

Helderse Courant, 16 april 2020 om 18:00

Reacties

Roy ML
Het eigen volk komt op de laatste plaats in Nederland. Zeer triest.

Roy ML

Martin van der Grijspaarde
Hoi trol.
Leg uit .

Mathilda Johanna Welbedagt
Verschrikkelijk om een Nederlander te zijn.

Jeroen Bodewus
U kunt altijd emigreren.

Reina Jealal
Jezus, wat erg dit. Sterkte hoor. Man, man, wat een ellende. Echt weer Nederland.

Henk van Kuijk
Kom op, college. Zie af van een niet gewenst, onnodig, uiterst omstreden nieuw stadhuis (35 miljoen geleend geld), er komen vele van deze extreme noden in jullie stad. Steun die mensen direct, zelf.

Jeroen Bodewus
Je bent niet bekend met het noodfonds wat vorige week al is opgericht om ondernemers te helpen? Maar de officiële route is; eerst actie door het UWV, dan verdere stappen ondernemen.

Guido de Jong
Jazeker, er is helemaal geen nieuw stadhuis nodig!! Deze opknappen kan ook. Help eerst de ondernemers zoals deze.

Henk van Kuijk
Jeroen Bodewus Niet zo neerbuigend, natuurlijk ben ik op de hoogte van het noodfonds, alleen zou ik direct het Onnodigfonds Stadhuis aanspreken, dat is beschikbaar. Er is nog niet eens een locatiebesluit. En waarom belt een Wethouder, die op lokale noden moet letten, ambtenaren? Hij moet direct Den Haag bellen, wijzen op bureaucratie en zolang daar niets gebeurt direct bijspringen. Zodat dit bedrijf verder kan, want het is heel urgent.

Jeroen Bodewus
Henk van Kuijk Ik neerbuigend of jij lange tenen? Nogmaals; de route is via het UWV. Probeer de zaken eens in de lijn der volgorde te zien zonder Rob Scholte of het Stadhuis erbij te halen. Dat is volkomen irrelevant. Immers, als het UWV verzuimt, dan treed het noodfonds in werking.

Henk van Kuijk
Jeroen Bodewus 1. Ik haal Rob Scholte er niet bij, dat doe jij, goed lezen. 2. 35 Miljoen lenen voor een ongewenst en onnodig stadhuis zal ten koste gaan van deze ondernemers, die ten onder dreigen te gaan. 3. Inmiddels heeft deze kwestie de landelijke pers bereikt, geen reclame voor het bestuur van de stad. Het is een zware menselijke en economische crisis, zorg direct voor je mensen. Het UWV doet nog steeds niks. Deze man moet zijn personeel betalen, waarvan? Een noodfonds is een NOODfonds, ook als de overheid fout zit.

Jeroen Bodewus
Henk van Kuijk Klopt, ik haalde alvast Rob Scholte erbij, omdat ik verwachtte, dat je die ook zou aanhalen. Net zoals je wederom over het stadhuis begint. Over goed lezen; concentreer je op het onderwerp. Ondernemer, UWV, noodfonds.

Henk van Kuijk
Jeroen Bodewus Ah, je leest mijn gedachten al vooruit? Nogal aanmatigend. Verder “haal ik het stadhuis er niet bij” hoor, ik wijs naar 35 miljoen geleend geld, die verspild dreigt te worden aan een fout plan, volgens 80% van de burgers in deze stad. Er zal veel geld nodig zijn voor ondernemers en kwetsbaren in deze niet zo rijke stad. Waar ook de gemeente aan moet bijdragen. Ze moet dus NU deze ondernemer uit de eerste zorgen helpen, zijn zaak stort nu in, het UWV lijkt niet onder de indruk van een slap twittertje van de Wethouder. Er zal beduidend meer dan twee miljoen nodig zijn voor noden. De coalitie moet zijn favoriete speeltje in de kast leggen. Er zijn dringender behoeften.

Gerard Dekker
Zo kunnen we zien dat Nederland Henk Kamp land bij uitstek is. Gevoelloze ambtenaren, die de hele dag bezig zijn met het verzinnen van regeltjes, waar de ambtenaren uiteindelijk alleen zelf beter van worden.

Reina Jealal
En de grote bedrijven, want die krijgen het wel voor elkaar. De kleine hard werkenden zijn, zoals altijd, de klos.

Karel Zwezereijn
Ik vraag mij af waarom grote bedrijven als Albert Heijn of de KLM met een miljarden winst in aanmerking moeten komen voor die NOW regeling. Laat deze bedrijven maar interen op hun reserves voordat zij een beroep doen op bovengenoemde regeling.

Anna Tinholt
Heeft AH steun aangevraagd, of is dat uw idee?

Mark van der Wel
Dit is in en in triest en heeft niets met “eigen volk” of “Nederlander” te maken. Het heeft alles te maken met de rechte lijnen, waarin het UWV handelt. Men stelt een regel op en hanteert dit blind. Februari is voor veel horecaondernemers een stille maand en dan moet die slechte omzet toonaangevend zijn. Hoe moet een ijssalon de omzet aantonen van februari als ze dan dicht zijn? In zijn situatie is ontslag met terugwerkende kracht eerder van toepassing, zodat UWV gewone WW toekent voor het personeel in de hoop later als nog te kunnen starten met ditzelfde personeel of naar gelang er behoefte is. Het zou eerlijker zijn als meer mensen aanspraak konden doen gewoon tegen 75%, want uiteindelijk moet het ook worden opgebracht. Nu krijgt de een alles en de ander niets.

Jeroen Bodewus
Prima verwoord, Mark!

Chris Humblet
Niet alleen in Nederland.
Wij zijn een Belgische evenementen organisatie.
Na 11 jaar doet er niemand een toenadering.
En waarschijnlijk zijn we de sector, die als laatste weer mag starten.
Dezelfde tranen, na 11 jaar hard werken verdwijnt alles, dat er was, als sneeuw

Aad Meijering
Eerlijk zijn duurt het langst, zegt men, behalve in Nederland, daar word je gedwongen dus slecht te zijn.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200416_83560089/de-tranen-van-eigenaar-GrandCafé1909-in-Julianadorpnaafwijzing-steunaanvraag-ik-ben-klaar-met-ondernemen-video

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Marcel+Brunsveld
https://robscholtemuseum.nl/?s=Grand+Café+1909
https://robscholtemuseum.nl/?s=Julianadorp
https://robscholtemuseum.nl/?s=Noodmaatregel+Overbrugging+Werkgelegenheid
https://robscholtemuseum.nl/?s=UWV
https://robscholtemuseum.nl/?s=Corona+Virus
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sociaal+Domein
https://robscholtemuseum.nl/?s=Henk+van+Kuijk
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jeroen+Bodewus
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stadhuis+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Henk+Kamp
https://robscholtemuseum.nl/?s=Albert+Heijn
https://robscholtemuseum.nl/?s=KLM
https://robscholtemuseum.nl/?s=WW
https://robscholtemuseum.nl/?s=Eerlijk+duurt+het+langst
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pieter+Kos
https://robscholtemuseum.nl/OpenBrief-aan-het-CollegevanB&WDenHelder-over-het-RobScholteMuseum/
https://robscholtemuseum.nl/TheoKnippenberg-toelichting-op-de-OpenBrief/
https://robscholtemuseum.nl/breakingnews-vandaag-9-december-2015-is-het-precies-1-jaar-na-de-overeenkomst-met-WethouderPieterKos-over-de-uitbreiding-van-het-RobScholteMuseum/