Gert van der Maten – Deadline gehaald en AZ pakt problemen stadion aan + College Alkmaar beslist dinsdag + Theo Brinkman – AZ gaat na het seizoen aan de slag met bouw van nieuw dak

Deadline gehaald en AZ pakt laatste problemen stadion aan

Alkmaar – AZ is bezig de laatste problemen aan te pakken die de gemeente nog heeft met het Afas stadion. Dat heeft het College gemeld aan de gemeenteraad. AZ bevestigt die lezing.

Wethouder Pieter Dijkman stuurde de voetbalclub vorige week een lijstje met zes punten, die sowieso opgelost moeten worden, wil Alkmaar in staat zijn publiek toe te laten bij de geplande wedstrijd AZAjax op 15 december, volgende week zondag. Spelen zonder publiek mag al.

Gisteren verliep de deadline, waarvoor allerlei technische informatie aangeleverd moest zijn. Volgens de gemeente en AZ is die deadline gehaald. De gemeente moet die informatie nu beoordelen. Als alles voldoet aan de wettelijke normen, mogen er toeschouwers naar binnen.

Maar dan moet AZ in de komende week ook nog wat technische tekortkomingen aan het stadion hebben opgelost. Dijkman noemde de kwestie van de ’sleufgaten’. Volgens hem zijn dat gaten in metalen onderdelen van het bouwwerk, die indertijd expres wat te groot zijn gemaakt om de montage te vergemakkelijken. Als er een bout door die gaten heen is gegaan, dient de extra ruimte dicht gelast te worden. Volgens Dijkman is dat in het hele stadion nooit gebeurd.

Dijkman schetst in zijn brief de mogelijkheid, dat de aangeleverde informatie over de toestand van de tribunes B, C, en D bevredigend blijkt en dat de sleufgaten van die tribunes zijn aangepakt. Als die toestand bereikt wordt, kan er in ieder geval gespeeld worden met publiek op deze drie tribunes.

Voor de hoofdtribune ligt er ook nog een eis. De gemeente betwijfelt, aldus Dijkman, of die ’tribune op de juiste wijze verbonden is met het hoofdgebouw’. Een gezamenlijke inspectie met AZ moet die twijfel wegnemen.

Geschrapt

De voetbalclub betichtte de gemeente er onlangs nog van, dat ze almaar wettelijk overbodige technische vragen bleef stellen en dat niet duidelijk was, wanneer Alkmaar nou eens tevreden zou zijn. Er zijn hardnekkige berichten, dat AZ het daar niet meer over heeft, omdat Alkmaar een aantal van die vragen zou hebben geschrapt. De gemeente ontkent dat.

Helderse Courant, 4 december 2019, 18:00

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191204_85843508/deadline-gehaald-en-AZ-pakt-laatste-problemen-stadion-aan

College Alkmaar beslist dinsdag over AZ stadion

Alkmaar – Dinsdag beslissen Burgemeester & Wethouders van Alkmaar of er publiek wordt toegelaten bij de wedstrijd AZAjax van volgende week zondag.

Dat heeft het College meegedeeld. In een korte ‘update’ voor de gemeenteraad staat dat maandag de laatste stap wordt gezet in de beoordeling van de veiligheid van het stadion. Dan wordt er ook een definitief advies opgesteld op basis, waarvan B&W dan dinsdag ‘een gemotiveerd besluit’ neemt.

In de update schrijft het College positief te kijken naar de uitkomst van de beoordeling.

Helderse Courant, 6 december 2019, 16:02

Reacties

Peter Blokker
Als ik AZ was zou ik de hele boel daar laten staan en om van de gezeur van de gemeente Alkmaar af te zijn naar Zaanstad verhuizen.

Pieter Bakelaar
Ik denk, dat de gemeente Alkmaar, dat graag wil, want dan hebben geen last van supporters van andere clubs en heeft de politie tijd voor andere zaken.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191206_20590917/CollegeAlkmaar-beslist-dinsdag-over-AZ-stadion

College Alkmaar gaat op AZ tribune zitten, zo veilig is ie

Alkmaar – Alle Wethouders en de Burgemeester gaan zondagmiddag op de tribune van AZ zitten tijdens de wedstrijd tegen Ajax. Zo veilig vindt het college de constructie van het stadion nu, zo willen ze daar maar mee uitstralen. “Al ga ik denk ik wel een plaid regelen“, zegt Wethouder Pieter Dijkman met een verwijzing naar het weerbericht voor zondag.

Dinsdagochtend besloot het Alkmaarse College om het stadion vrij te geven voor voetbalwedstrijden met publiek.

Al geldt er wel een voorwaarde: er moeten nog wat verbeteringen worden doorgevoerd en die moeten nog weer gecontroleerd worden door de gemeente en TNO. Maar, zo zegt Dijkman, dat is een formele voorwaarde. “Die wedstrijd gaat sowieso door.” De werkzaamheden, waar de Wethouder op doelt, zijn onderdeel van een planning, die tussen AZ en Alkmaar is afgesproken en die planning loopt door tot en met vrijdag. “Wij hebben er alle vertrouwen in dat die planning wordt gehaald en dat het stadion daarna weer veilig is.”

Liggers en sleuven

Volgens Dijkman is in ieder geval voor 14.000 stadionplekken de situatie nu al veilig. Er moeten nog wat tribuneliggers worden verstevigd. De bevestiging van de lichtmasten, die afgelopen weekeinde werden teruggeplaatst, moet worden nagelopen door TNO en de gemeente. En er moet nog een rits sleufgaten worden opgevuld. Dat zijn bevestigingsgaten, die bij de bouw van het stadion in 2006 expres te ruim zijn gemaakt om de montage te vergemakkelijken, maar die daarna dichtgemaakt hadden moeten worden. Voor een groot deel van het stadion is dat inmiddels gebeurd. Voor het laatste restje heeft AZ tot en met vrijdag dus de tijd.

Dijkman benadrukt, dat het College vindt, dat AZ, sinds het instorten van een deel van het stadion dak op 10 augustus, keihard gewerkt heeft. In een persverklaring zegt het college: Het voetbal zo snel mogelijk terug in de stad in een veilig stadion was vanaf het begin het uitgangspunt. De club moet nog een aantal werkzaamheden verrichten, maar we zijn erg blij, dat het gaat lukken en AZ de topper tegen Ajax in het stadion kan spelen.”

Door het vrijgeven van het stadion kunnen alle thuiswedstrijden van AZ de rest van dit seizoen weer in Alkmaar worden gespeeld. Na de topper tegen Ajax is er volgende week woensdag al een treffen tegen de club Groene Ster uit Heerlen in de tweede hoofdronde van de KNVB beker.

Nieuw dak

De bedoeling is dat tijdens de zomerstop (die dit jaar vroeg begint vanwege het EK voetbal) het stadion een nieuw dak krijgt met een nieuwe constructie. Volgens de gemeente heeft AZ daar inmiddels een bouwaanvraag voor ingediend. Die wordt dit moment beoordeeld. Alkmaar zegt, dat er voor de bouw niet sprake is van een ruime maar van ’een realistische planning’. De nu ingediende aanvraag behelst geen verruiming van het aantal stadionplaatsen, aldus de gemeente.

Gekibbel

Volgens Dijkman hoeft er geen herhaling te ontstaan van de afgelopen maand, waarin AZ en Alkmaar aan het kibbelen waren, terwijl de deadline steeds dichterbij kwam. Die deadline moest zelfs nog en paar dagen worden opgeschoven. Alkmaar vond, dat AZ te traag was met het aanleveren van veiligheidsinformatie. AZ verweet de gemeente als maar gegevens te blijven opeisen over niet ter zake doende onderwerpen. Maar, aldus de Wethouder, “AZ heeft ingezien, dat het om concrete punten ging, die verbetering behoefden”. Dijkman: “Ik heb ook begrip voor de houding van AZ gezien de druk, waar de club onder stond vanuit de media en de fans.” Dat de gemeente ook kritiek kreeg deert hem niet zo. Wij hebben een brede rug.”

Al met al ziet Dijkman het proces van de nieuwbouw van het stadion dak met vertrouwen tegemoet. “Maar we zullen zien hoe spannend AZ het maakt.”

Het College, zo zegt Dijkman, “hoopt op een historische wedstrijd tegen Ajax en we dromen er van, dat die het kampioenschap dichterbij brengt.”

Helderse Courant, 10 december 2019, 16:55

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191210_70400186/CollegeAlkmaar-gaat-op-AZ-tribune-zitten-zo-veilig-is-ie

AZ gaat direct na het seizoen aan de slag met bouw van nieuw dak

Het stadion van AZ zoals het er op dit moment uitziet zonder dak. (foto Theo Brinkman)

Het stadion van AZ zoals het er op dit moment uitziet zonder dak (foto Theo Brinkman)

Alkmaar – AZ gaat zo snel mogelijk na de laatste wedstrijd van het seizoen beginnen met de bouw van een nieuw dak. Dat zei Robert Eenhoorn maandagmiddag op de nieuwjaarsreceptie van de club.

De directeur algemene zaken ging tijdens de bijeenkomst in op vragen over de stadionplannen. Wat hij kon zeggen over de bouwplannen? “Dat er een nieuw dak komt. Dat kan ik wel definitief zeggen|, zei Eenhoorn lachend. Hoe het eruit gaat zien, kunnen we nog niet zeggen. Pas als de vergunningen rond zijn, is dat definitief. Maar we zullen in elk geval direct na afloop van het seizoen beginnen, want er moet heel wat gebeuren.

Na de bouw van een nieuw dak, komende zomer, wil AZ in een later stadium verder aan de slag met het stadion. “We zijn ambitieus, we willen groeien als organisatie. Daar hebben we allerlei stakeholders voor nodig. Daarmee zijn we in gesprek, om die plannen in te kunnen vullen. Dus fase één is het dak, fase twee volgt later. Dat is mogelijke uitbreiding van het stadion. Dat brengt ook allerlei zaken met zich mee, zoals parkeren. We zullen de komende jaren zeker in beweging blijven.

AZ heeft twee tot drie maanden tijd voor de bouw van de nieuwe dakconstructie en het aanbrengen van de overkapping.

De laatste speelronde van de eredivisie is op zondag 10 mei. Aansluitend worden de play offs om EUropees voetbal gespeeld. Mocht AZ in die play offs moeten spelen, dan is het op zijn laatst in het weekeinde van 23 en 24 mei klaar. Het nieuwe seizoen begint in het weekend van 15 en 16 augustus.

Oorzaak

Afgelopen zomer, op zaterdag 10 augustus, stortte een deel van het dak in door de storm, die die dag over het land raasde. Uit een eerste onderzoek naar de oorzaak bleek, dat er bij de bouw van het stadion van alles fout was gegaan. Zowel bij het ontwerp als bij de bouw als bij de constructie van afzonderlijke onderdelen waren fouten gemaakt, concludeerde ingenieurs en adviesbureau Royal Haskoning DHV, dat door AZ in de arm was genomen.

Vervolgonderzoek

Vervolgonderzoek over de oorzaak is nog altijd aan de gang. Niet alleen Royal Haskoning DHV is daarmee bezig, ook de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) doet onderzoeken. De resultaten daarvan worden ongeveer eind maart (Royal Haskoning DHV) en mogelijk in de zomer (OVV) verwacht.
AZ gaat direct na het seizoen aan de slag met bouw van nieuw dak

Alkmaarse Courant, 13/01/2020 om 16:32

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200113_61571302/AZ-gaat-direct-na-het-seizoen-aan-de-slag-met-bouw-van-nieuw-dak

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/AZAZAlkmaar-AZ-Alkmaar-update-dak-AFAS-stadion-persconferentie-Alkmaarse-courant-deel-van-dak-AZ-stadion-ingestort-door-storm/
https://robscholtemuseum.nl/merlin-mulder-expert-kans-groter-tijdens-wedstrijd-jeroen-haarsma-DirkScheringa-over-ingestort-dak-gephotoshopt-bnnvara-joop-gevaarlijke-c/
https://robscholtemuseum.nl/jan-boskamp-jantjeboskamp-marcel-vink-dak-AZ-stadion-niet-berekend-op-zonnepanelen-frans-van-den-berg-sunprojects-geen-twijfel-bouwkundig-aspect-AZ-dak/
https://robscholtemuseum.nl/gert-van-der-maten-gemeente-stelt-team-in-voor-AZ-stadion-marc-doodeman-Alkmaar-publiceert-constructie-en-documenten-roel-van-leeuwen-AZ-en-Alkmaar-illusie-armer-echte-whodunit/
https://robscholtemuseum.nl/?s=Alkmaar
https://robscholtemuseum.nl/?s=Dirk+Scheringa