Delano Weltevreden – ‘Geweldige man’ werd opeens ‘boos, agressief’ + Reacties

‘Geweldige man’ werd opeens ‘boos, agressief’

Den Helder – De opbrengst gaat naar de wederopbouw van het Rob Scholte Museum. Maar de kunstenaar zelf wil niets te maken hebben met het boek ’Werkelijke Waarden’, dat in verband met zijn 60ste verjaardag is uitgegeven. “Het is een roofboek. Ik heb nergens toestemming voor gegeven.

Bladenmaker Jaap Holtzapffel, samensteller en uitgever van het boek, vindt het jammer, dat de vriendschap met Scholte voorbij is. “Ik heb Rob ontmoet toen ik een heruitgave maakte van het tijdschrift Avenue. In 1995 verscheen in Avenue, voor het eerst na de aanslag op Rob, een interview met hem. Jacinta Bokma deed het interview, haar zus Miloushka deed de fotografie en Ilona Bokma was verantwoordelijk voor de styling. Het leek me leuk als zij, dat twintig jaar later opnieuw zouden doen. Hij houdt van vrouwen en vrouwen zijn erg in hem geïnteresseerd.’’

Holtzapffel zegt Scholte te hebben ervaren als een warme man. “Hij was heel erg geïnteresseerd. ’Wat een aardige vent’, dacht ik. Heel anders dan ik had verwacht. Je leest altijd, dat hij boos is, maar ik vond het een geweldige man. En het was een geweldige ontmoeting.’’

Begin 2017 heb ik Rob gebeld. Ik had geen leuke opdrachten en vroeg wat hij zou vinden van een boek in verband met zijn zestigste verjaardag. Met zestig kunstwerken en een aantal interviews, die in de loop van de jaren zijn verschenen. ’Weet je wel wat je mij vraagt?’, vroeg hij. ’Ik wil overal controle over hebben. En nu moet er een boek verschijnen zonder dat ik er iets over te zeggen heb’. En opeens zei hij: ’Jaap, als ik jou ermee kan helpen, doe ik dat.’’

Het ging enkele maanden goed, zegt Holtzappfel. Tot de gemeente Den Helder de kunstenaar en diens gezin uit het Rob Scholte Museum zette. “Het was een totaal andere Rob Scholte”, zegt de Haarlemmer. “Hij was boos, agressief. Hij verdraaide onze afspraak.

Kort voor de uitzetting merkte Holtzapffel al, dat Rob Scholte niet in goede doen was. “Ik was naar Den Helder gekomen om hem een hart onder de riem te steken. Lijsje, zijn vrouw, vond dat ontzettend aardig. Maar ik kon hem niet zien. ’Rob is er te erg aan toe’, zei ze. Ik heb geen details gevraagd. Maar ik kan het me goed voorstellen. Die paniekaanvallen, de angst, dat hij en zijn gezin op straat gezet zouden worden. Dat heeft het posttraumatisch stresssyndroom, dat hij door de aanslag in 1994 heeft opgelopen, getriggerd.’’

Inmiddels kon worden ingeschreven op het boek Werkelijke Waarden. De eerste betalingen kwamen binnen. “Ik belde hem om te zeggen, dat ik het geld zou overmaken, zodra hij tot rust was gekomen. ’Ik wil geen geld’, zei hij. ’Ik wil de vernedering van de uitzetting tot in het diepste van mijn vezels voelen’.”

Wat de uitgever ervan vindt, dat de kunstenaar zijn boek ’een roofboek’ noemt? “Zo is hij. Ik heb me erop voorbereid. Rob kan intens lief, maar ook intens gemeen zijn. Ik heb hem meegemaakt als een ontzettend warme persoonlijkheid, maar ook als iemand, die alles verdraait. Maar gelukkig heb ik alles opgenomen. Ik ben niet helemaal gek. Als hij het ooit in z’n hoofd haalt om mij onder druk te zetten, kan ik die opnamen laten horen.”

Of Holtzapffel teleurgesteld is? “Rob is, zoals hij is. President Trump heeft ook altijd een vijand nodig. Die is altijd achterdochtig, dat iemand hem wil naaien of zo. Het is heel dubbel. Rob is een geweldige prater, een groot kunstenaar. Het is vooral heel moeilijk voor hemzelf, denk ik. Ik kan hem niets kwalijk nemen. Uiteindelijk is iedereen verantwoordelijk voor z’n eigen daden. Ik weet, dat ik manisch depressief ben. Ik neem elke dag braaf mijn pilletjes in en laat regelmatig mijn bloed controleren. Ik weet niet, of Rob hulp heeft gezocht na de aanslag.’’

Inmiddels is het boek aan de tweede druk toe. “De opbrengst gaat naar de voortzetting van het Rob Scholte Museum, waar ook in Nederland. Daarna is het hoofdstuk Rob Scholte voor mij afgesloten”, zegt de uitgever.

Kwalijk

Holtzapffel neemt het de gemeente Den Helder kwalijk, dat die tot ontruiming is overgegaan. “Rob is door de aanslag in 1994 zwaar getraumatiseerd. Zijn auto is opgeblazen, hij is zijn benen kwijtgeraakt. Waarom overval je hem dan met een heleboel agenten en flikker je hem zijn museum en Den Helder uit? Iedereen begrijpt, dat hij daar een zware terugslag van kon krijgen. Het is bijna misdadig. Binnen een paar dagen was het niet meer de Rob Scholte, die ik kende.’’

Hoop

Hoewel Scholte nu niets met het boek te maken wil hebben, hoopt Holtzapffel, dat de kunstenaar zich op een bepaald moment bedenkt. “Het is een enorm mooi boek geworden. Bij de mensen, die het in Den Helder hebben besteld, heb ik het persoonlijk langs gebracht. De meeste mensen zeiden: ’Mijn god, wat een groot boek’. Ik hoop, dat Rob het op een dag ook wil zien. En dat hij er dan ontzettend blij mee is.

Werkelijke Waarden’ (hardcover, 176 pagina’s, 95 euro) is uitgegeven door Hommage Books, Adama van Scheltemaplantsoen 16, 2024 KZ Haarlem.

Facebook Rob Scholte 60:
https://www.facebook.com/SCH60LTE/

Noordhollands Dagblad, 29 december 2018, 21:15

Reacties:

Jaap Holtzapffel
Met dit eenmalige interview over mijn samenwerking met Rob Scholte is dit project beëindigd. Ik heb gezegd wat ik wilde zeggen. Inmiddels ben ik bezig met de voorbereidingen van een groots boek voor kunstenaar Peter Klashorst.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20181228_12817620/geweldige-man-werd-opeens-boos-agressief

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20181231_75591681/kunstenaar-rob-scholte-over-boek-werkelijke-waarden-het-is-een-roofboek

https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20181231_75591681/kunstenaar-rob-scholte-over-boek-werkelijke-waarden-het-is-een-roofboek

https://www.ijmuidercourant.nl/cnt/dmf20181231_75591681/kunstenaar-rob-scholte-over-boek-werkelijke-waarden-het-is-een-roofboek

Reacties

Peter Westerling
Jammer! Ik zou gepast trots zijn als er over mij zo’n pracht boek gemaakt zou worden….

Jaap Holtzapffel
Rob is niet zoals wij…

Ziko Dackovic
Wat is daar *jammer*? Of je een persoon neem zoo of niet!?

Jaap Holtzapffel
Zeker, maar makkelijk is anders!

Ziko Dackovic
Jaap Holtzapffel accepteren een tolerantie ist de basis voor samenleven!

Jaap Holtzapffel
Zeker, maar een gemakkelijke samenwerking is toch anders!

Mischa Smit Kleine
Jammer dat het op de foto niet leesbaar is

Jaap Holtzapffel Ik heb van Delano Weltevreden een pdf ontvangen, maar die mag ik niet op Feestboek zetten!

Delano Weltevreden
Jaap Holtzapffel, de tekst staat toch integraal op jouw FB-pagina?

Jaap Holtzapffel
Ja hoor, maar de mensen willen graag de combi tekst-foto’s-layout in één zien! De respons op je stuk is enorm…

Mischa Smit Kleine
Delano en Jaap,0h goed dan ga ik daar even kijken (-:

Ronald van den Boogaard
Jaap Holtzapffel Als je een hogere resolutie plaats kunnen we het na het downloaden wel lezen.

Jaap Holtzapffel
De headings dekken de bodytekst!

Manuel van Overbeeke
Jaap Koffie hoe is het boek van Peter

Jaap Holtzapffel
Peter Klashorst Hoe is je Koffietafelboek vraagt Manuel van Overbeeke…

Peter Klashorst
de planning is deze week inhoudelijk voor groot gedeelte af ..

Jaap Holtzapffel
Mijn grote heldin & voorbeeld!

Jaap Holtzapffel innig met zijn grote voorbeeld (foto Facebook)
Jaap Holtzapffel innig met zijn grote voorbeeld (foto Facebook)

Nicky Meijerman
Wat een Gedoe weer in’ belangrijkland’

Jaap Holtzapffel
Nicky Meijerman: over belangrijk gesproken! Wilt u na de zomer het eerste exemplaar van het Koffietafelboek over Peter Klashorst in ontvangst nemen? Ik hoor graag van u, Jaap Holtzapffel.

Manuel van Overbeeke
Graag

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10218797502197433&set=a.10207705671108588&type=3&theater

Meer informatie:
https://www.facebook.com/jaap.holtzapffel
https://www.instagram.com/robscholte60/
https://robscholtemuseum.nl/arjen-ribbens-moet-paul-blanca-worden-geholpen/
https://www.villamedia.nl/artikel/wanbetaling-medewerkers-eenmalige-uitgave-avenue
https://robscholtemuseum.nl/malin-kox-heruitgave-avenue-valt-slecht-bij-ex-medewerkers-maarten-hafkamp-groep-ex-medewerkers-protesteert-tegen-heruitgave-avenue/

2 Comments

  1. joop schoutsen 29 december 2018 op 18:42

    Holtzapfel is geestesziek. Betaalt nooit iemand en zoekt altijd ruzie aan het eind van zijn ‘projecten’. Goed om niet met hem in zee te gaan, ongeacht of het NHD daar weer iets lelijks van maakt. (Zie link). https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/komst-van-tijdschrift-affiche-358-leidt-tot-commotie~b0de9af9/

  2. Deze twee mannen verdienen elkaar als ik het verhaal lees. Beiden boos op alles en iedereen. Met de opmerking PTSS snap ik nu wel het gedrag van Rob. Vandaag zon, morgen zwaar onweer in z’n kop. Triest. Jammer dat het boek onbetaalbaar is geprijsd.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.