Malin Kox – Heruitgave Avenue valt slecht bij ex-medewerkers + Maarten Hafkamp – Groep ex-medewerkers protesteert tegen heruitgave Avenue

Heruitgave Avenue valt slecht bij ex-medewerkers

Een groep ex-medewerkers van het literaire modetijdschrift Avenue protesteert tegen de heruitgave die Hommage Magazines aanstaande maandag op de markt brengt.

Onder anderen schrijver Jan Cremer en fotograaf Vincent Mentzel hebben de protestbrief ondertekend.

Hommage
Wat de hoogtepunten in Avenue geweest zijn, kunnen redactie en uitgever Hommage Magazines niet inschatten, laat staan daarover oordelen noch redactie voeren, valt in de brief te lezen. De door Jaap Holtzapffel beoogde hommage die Avenue #357 zou moeten zijn, is volgens de groep niet aan de orde. Veel van de tot nu toe getoonde content is Avenue onwaardig en verdient absoluut geen A-status. Van een vijftigjarige hommage is hier geen sprake.

Ruzie
De groep meent verder dat Avenue het voorbeeld was van een oorspronkelijk, onverwisselbaar, zich steeds vernieuwend product. En zoiets leent zich niet voor namaak, stelt de brief. De ex-medewerkers vinden dan ook dat Holtzapffel de titel van het blad misbruikt. In deze context wellicht niet heel verrassend: fotograaf Bart Nieuwenhuijs stelt tegenover Adformatie dat Holtzapffel sinds een halfjaar met ‘vele oud-medewerkers van Avenue ruzie heeft’.

Het blad
Avenue werd in 1965 opgericht door Joop Swart. Tussen dat jaar en 1995 verschenen 356 edities van het blad, dat zich richtte op het vrouwelijke publiek. De ‘klassieke’ vrouwenonderwerpen werden vanaf het begin aangevuld met reisreportages en literatuur. Het blad kende een korte opleving in 2001, toen eigenaar en uitgever Sanoma het opnieuw uitbracht. Dat was echter maar van korte duur. Mede dankzij de fotografie geldt het blad als iconisch.

lindanieuws.nl, 08.12.2015 | 15:40 uur

http://www.lindanieuws.nl/nieuws/heruitgave-avenue-valt-slecht-bij-ex-medewerkers/

Groep ex-medewerkers protesteert tegen heruitgave Avenue

De groep zegt geen enkel vertrouwen te hebben in de redactie en uitgever Hommage Magazines.

Komende maandag presenteert Hommage Magazines van Jaap Holtzapffel de heruitgave Avenue#357. Holtzapffel sprak hier eerder met Adformatie hierover. Hij kreeg van Sanoma toestemming een heruitgave te maken.

Een groep van zo’n zestig oud-medewerkers heeft tegen de uitgave nu een protestbrief ingediend. Op de lijst staan bekende namen als Huib Boermans, C. Barton van Flymen, Eddy Posthuma De Boer, Jan Cremer, Merel Laseur, Sabine Verschueren en Vincent Mentzel.

Groep ex-medewerkers protesteert tegen heruitgave Avenue

Avenue#357 moet als hommage de hoogtepunten bevatten van het beroemde magazine door de jaren heen, dat precies vijftig jaar geleden voor het eerst in Nederland verscheen.

Brief

De groep meldt in de brief: ‘Wat de hoogtepunten in Avenue geweest zijn, kunnen redactie en uitgever Hommage Magazines niet inschatten, laat staan daarover oordelen noch redactie voeren. Veel van de tot nu toe getoonde content is Avenue onwaardig en verdient absoluut geen A-status. Van een 50-jarige hommage is hier geen sprake.

Avenue is geboren in 1965 uit de drang en drift van de jaren zestig en deze te vangen en te vertalen in tijdschriftjournalistiek. De onorthodoxe titelkeuze was het sluitstuk van een creatief proces dat tot vreugde van Joop Swart (founding editor) na 20 jaar nog volop gaande was en destijds elke maand zichzelf manifesteerde in weer een nieuwe explosie van beeld en tekst, met onverwachte en vaak opwindende variaties op het begrip Avenue. Want een begrip is Avenue in die drie decennia beslist geworden.

Avenue werd het podium van bakens verzettende medewerkers als Harry Mulisch, Renate Dorrestein, W.F. Hermans, Jan Cremer en Cees Nooteboom. Eveneens een creatief platform voor een keur van binnen- en buitenlandse fotografen, aangetrokken door de visuele verbeeldingskracht van een bevlogen redactie (o.a. Leny Vesters, Marè van der Velde) en de art directors Dick de Moei, Henk Maas en Hans van Blommestein. Activiteiten die internationaal erkend werden met o.a. de zilveren medaille van de Artdirectors Club New York, de Dr. Erich Salomon prijs van het Deutsche Gesellschaft für Photographie en vele bekroningen bij de Artdirectors Club Nederland voor vormgeving en fotografie.

Avenue was het voorbeeld van een oorspronkelijk, onverwisselbaar, zich steeds weer vernieuwend product. Een blad dat ooit zo origineel, goed en beroemd was, moet je niet na willen maken. Maak dan liever een blad dat in je eigen tijd het hoogtepunt van je kunnen is en misbruik hiervoor niet de legendarische titel Avenue.’

Holtzapffel heeft sinds een half jaar ruzie met ‘vele oud-medewerkers van Avenue’, zegt Bart Nieuwenhuijs namens de groep ex-medewerkers. ‘Ons primaire doel blijft de legendarische iconische Avenue te beschermen, immers deze titel behoort bij het nationaal cultureel journalistiek erfgoed.’

Jaap Holtzapffel wil geen commentaar geven.

Reacties:

Jaap Holtzapffel
5 december 2015, 12:23
Geachte heer Hafkamp: ik had gisteravond contact met art director SABINE VERSCHUEREN. Zij liet mij weten van geen enkele door de heer Bart Nieuwenhuijs samengestelde lijst te weten waarop haar naam voor zou komen. In ieder geval heeft zij nooit toestemming aan Nieuwenhuijs gegeven voor het actief gebruiken van Sabine’s naam voor een hetze die in feite door deze meneer ALLEEN wordt gevoerd. Ik verzoek u de volledige lijst op Adformatie Online te zetten, zodat “de ruime 60 medestanders” zelf kunnen bepalen of ze er wel of niet terecht op staan cq of hun naam wel of niet door Bart N. wordt misbruikt. Waarom publiceert u alleen enkele volgens u “bekende” namen? Daarmee velt u een soort van waarde-oordeel en ontneemt u de lezer een kans op volledige informatie… Vriendelijke groet, Jaap Holtzapffel.

Maarten Hafkamp
5 december 2015, 12:55
Beste Jaap, bij deze.

Jaap Holtzapffel
5 december 2015, 14:33
Beste Maarten, bedankt voor het publiceren van de bewuste lijst. Ik heb nog enkele aanvullingen. 1. Gerrit Jan Deunk = Gerritjan Deunk. 2. René Abbuhl = René Abbühl. 3. Fotomuseum Rotterdam = Nederlands Fotomuseum. 4. Vormgever Marc van Meurs heeft nooit voor Avenue gewerkt. Zojuist heeft hij Bart Nieuwenhuijs in een mailtje met mij in de cc laten weten dat hij niet op de bewuste lijst wenst te staan. 5. Vormgever Max Sabandar heeft nooit voor Avenue gewerkt. 6. Fotograaf Rineke Dijkstra heeft naar mijn weten nooit voor Avenue gewerkt. 7. Fotograaf Truus van Gog heeft naar mijn weten nooit voor Avenue gewerkt. 8. Fotograaf Pim Westerweel heeft nooit voor Avenue gewerkt. 9. Pim Thomassen van de gelijknamige Agency is de echtgenoot van voormalig fotomodel Linda Spierings. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat Pim het op prijs stelt deel uit te maken van de bewuste lijst. 10. Directeur Adriaan Elligens van het Maria Austria Instituut heeft AVENUE #357 foto’s van Nico Koster voor AVENUE #357 geleverd. Waarom zou het MAI dan tegen mij of AVENUE #357 zijn? 11. Ik ontving van AVENUE #357-fotograaf Robert van der Hilst een vergelijkbare lijst als die welke nu op Adformatie Online staat, maar dan van enkele maanden eerder. Op deze versie staan de volgende namen vermeld die Bart Nieuwenhuijs heeft verwijderd omdat de betreffende personen geen toestemming hadden gegeven: Rommert Boonstra, Ad van Denderen, Louise Honée (medewerkster AVENUE #357), Harriet Calo, Frans Ankoné (medewerker AVENUE #357) en Jeroen Henneman. Tot zover, Jaap Holtzapffel.

Jaap Holtzapffel
5 december 2015, 20:06
Beste Maarten, hierbij een recent voorval ter waarschuwing! Onlangs gaf ik een interview over AVENUE #357 aan journalist TON DE LANGE van de regionale kranten van het Telegraaf-concern (Haarlems Dagblad, Leids Dagblad, Gooi- en Eemlander, Noordhollands Dagblad). Na de publicatie van interview werd Ton tot zijn grote verbazing digitaal gestalkt door Bart Nieuwenhuijs — tot aan de hoofdredacties aan toe — waarom hij geen weerwoord had gekregen. Ik kon Ton de Lange in die zin gerust stellen dat hij niet de enige is. Al sinds februari van dit jaar heeft hij honderden, zoniet duizenden mailtjes aan direct en indirect bij AVENUE #357 betrokken mensen gestuurd met zinnen als: “En als je je medewerking aan AVENUE #357 niet staakt, dan ga je deel uitmaken van onze lastercampagne!” Bart N. hanteert altijd de woorden “wij” en “onze”, maar hij is de enige afzender van al die ontelbare mailtjes. Nu zal de lezer van deze reactie zich afvragen: waarom doet die man dit allemaal? Welnu, uit jaloezie! Ik heb Nieuwenhuijs al in januari laten weten dat ik geen fotografische bijdrage van hem in AVENUE #357 op zou nemen omdat ik zijn foto-stills niet goed genoeg vind voor de eenmalige heruitgave van Avenue. That’s all! Jaap Holtzapffel.

Jaap Holtzapffel
5 december 2015, 20:24
Beste Maarten, zoals ik in een eerdere reactie schreef, is Bart Nieuwenhuijs al sinds februari vrijwel geheel in z’n eentje bezig met het over het internet rondpompen van tegen mij en het tijdschrift AVENUE #357 gerichte haatmails. Veel mensen vragen zich af: heeft die Bart niets beters te doen? Nou, blijkbaar niet! In ieder geval krijgt hij morele steun van slechts drie personen: Hans van Blommestein, Dick (Dirk) de Moei en Peter van der Velde. Soms stuurt Dirk de Moei ook wel eens een mailtje rond, maar in die mailtjes staan zoveel taalfouten dat ik er zelf geen touw aan vast kan knopen. Enfin, dan heb je nog een groepje oude vrienden zoals Muk Swart, Babette Sijmons, Jan Cremer en Eddy Posthuma de Boer die Bart van tijd tot tijd vanaf de digitale zijlijn toejuichen, maar hoogstwaarschijnlijk totaal niet weten dat Nieuwenhuijs full-time bezig is met zijn hetze. En al die andere mensen op de bewuste lijst? Die weten vaak niet eens dat zo’n lijst bestaat… Jaap Holtzapffel.

Jaap Holtzapffel
5 december 2015, 20:40
Beste Maarten, natuurlijk heb ik al maanden geleden een advocaat in de arm genomen om de digitale terreur van Bart Nieuwenhuijs een halt toe te roepen. Maar wat kun je beginnen als iemand elke brief van een advocaat terzijde legt, nergens op reageert en gewoon doorgaat met het dagelijks digitaal bestoken van AVENUE #357-medewerkers? Wat we nu in ieder geval wel doen, is een gigantisch dossier opbouwen met de ontelbare mailtjes die Bart N. door de afgelopen maanden heen aan mijn medewerkers heeft gestuurd… Dit is voorlopig de enige manier om een harde zaak tegen deze meneer te hebben. En nu komt het meest ongelooflijke: ik heb deze Bart Nieuwenhuijs nog nooit van mijn leven ontmoet, en ik had tot januari van dit jaar zelfs nog nooit van hem gehoord! Vriendelijke groet, Jaap Holtzapffel.

Dick de Moei
8 december 2015, 13:02
Bart Nieuwenhuijs heeft gelijk en hij is een
voortreffelijke fotograaf en de beste expert op
het gebied van het verleden en ontwikkeling van Avenue.
Ik wordt ziek van deze J. HOLTZAPFFEL.
Hij verspreidt beledigingen en leugens
Honderden mensen zijn tegen zijn
onwaardige AVENUE “hommage” uitgave.
Ex-medewerkers en sympathisanten en vele
vroegere lezers.
Wij protesteren tegen zijn onwaardige
heruitgave van AVENUE. Een puur brutaal eigen
gewin. AVENUE#357 verdiende een betere uitgever.
Een slechte keuze van Sanoma.
Deze AVENUE-HOMMAGE is een AVENUE-BLAMAGE
Dick de Moei ex AD avenue 1968-1983

Gosh
8 december 2015, 13:12
Jaap Holtzapffel, mail maarten gewoon even. Dit is een website, geen chatbox

Jan Sterk
14 december 2015, 13:30
Onder het stuk staat dat Holtzapffel geen commentaar wilde geven. In feite doet hij dat nu alsnog. Hier lijkt me dus prima, ook al is dit een website en geen chatbox.

Truusje van Tol
15 januari 2016, 20:47
Ik neem aan dat we in bovenvermelde brief van ‘de groep’ i.p.v. de naam Renate Dorrestein die van Renate Rubinstein moeten lezen?

Adformatie, 4 december 2015, 10:58

http://www.adformatie.nl/nieuws/groep-ex-medewerkers-protesteert-tegen-heruitgave-avenue